Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

10 detalii din fotografiile cu copilul tău din Social Media care atrag pedofilii: sfatul specialiștilor

Social Media reprezintă, din păcate, nu doar un mediu de comunicare și de relaționare, ci și unul extrem de periculos, dacă ținem cont de existența unor infractori virtuali, respectiv pedofilii. Care sunt detaliile din fotografiile expuse cu copii care îi atrag pe pedofili și ce recomandări au în acest sens specialiștii vei afla în continuare.

Sfatul psihologului

Doamna Simona Cernea, Psiholog clinician, Psihoterapeut de orientare cognitiv comportamentală, Psihoterapeut în formare în Terapie sistemică- Cuplu, Copil Familie, telefon 0723509082, www.simonacernea.wordpress.com, Facebook: Pentru suflet- Psihoterapeut Simona Cernea ne-a oferit următoarele informații:

Personal găsesc foarte dificil acest subiect, pe de o parte în calitate de mamă, care ar vrea să creadă că lumea este un loc sigur pentru copii, și pe de altă parte datorită faptului că atunci când vrei să te ferești, să te protejezi de ceva trebuie să știi de ce anume. În cazul pedofililor și a altor persoane ale căror fapte deviante au ca țintă copii este dificil acest lucru deoarece ei nu joacă un joc cinstit și nu gândesc ca „un om de rând". Astfel că ceea ce nouă, oamenii normali, ni s-ar părea un comportament demn de un copil, sau o fotografie ca fiind adecvată, un pedofil ar putea considera o poză ca având caracter erotic și un comportament ca fiind provocator, incitant. Și atunci de ce știm să ne ferim?!?

detalii din fotografiile din social media care atrag pedofili

În psihiatrie, pentru a se putea pune diagnosticul de pedofilie (căci da, vorbim despre o boală psihică) trebuie să fie îndeplinite cumulativ următoarele criterii: A. În cursul unei perioade de cel puțin 6 luni să existe fantezii excitante sexual, intense, recurente, pulsiuni sexuale sau comportamente implicând activitatea sexuală cu un copil sau cu copii prepubertari (în general în etate de 13 ani sau mai mici) B. Persoana a acționat conform acestor pulsiuni sexuale sau pulsiunile sau fanteziile cauzează o detresă sau dificultate interpersonală marcantă. C. Persoana este în etate de cel puțin 16 ani și cu cel puțin 5 ani mai mare decât copilul sau copiii de la criteriul A. (Conform Manualului de diagnostic și statistică a tulburarilor mentale, ediția a patra revizuită, DSM-IV-TR 2000). Dar din păcate o mare parte dintre aceste persoane nu sunt diagnosticate niciodată, fie pentru că nu acționează conform acestor fantezii în lumea reală, fie nu lasă să se vadă gradul mare de detresă pe care o simt. În schimb în lumea virtuală, diferitele site-uri, chat rooms și rețelele de socializare le oferă un „teren de joacă" nelimitat. Doar Facebook are acum 1.94 miliarde de utilizatori activi, mai mulți decât populația planetei în urmă cu 200 de ani (care se presupune că era undeva între 800 de milioane și 1,12 miliarde). De asemenea, zilnic pe internet se estimează că sunt conectați aproximativ jumătate de milion de „prădători online", cu acțiuni îndreptate sau nu spre copii. Cifrele sunt amețitoare mai ales dacă ne gândim la gradul ridicat de conectivitate și conexiune și la faptul că orice decidem să „urcăm"pe internet sau să postăm pe rețelele de socializare rămâne acolo pentru totdeauna și are șanse mari să nu dispară chiar dacă noi îl ștergem la un moment dat; în perioada „activă" cineva poate da un „share", poate trimite informația mai departe sau o poate salva în propriul calculator. 

Ce putem face legat de obiceiurile noastre de a utiliza rețelele de socializare astfel încât să nu ne supunem proprii copii unor riscuri?!? Dacă vorbim exclusiv despre fotografii și ce detalii ar putea atrage un pedofil, mă voi opri la câteva, fără a le considera exclusive. În primul rând, sub nicio formă nu postăm poze cu copiii dezbracați. Pozele nud trebuie să fie un mare „nu" în mintea oricărui parinte, indiferent cât de simpatice ni se par la un moment dat. De asemenea, poze în baie sau în pat, poze seminud, de genul costumelor de baie. Primele duc cu gandul la intimitate, iar pentru cele în costum de baie de exemplu, deși unui om normal nu i-ar trece prin cap așa ceva, se pare că pedofilii obișnuiesc să prelucreze pozele și să înlăture obiectele vestimentare, păstrând fotografia copilului, iar apoi să vândă astfel de poze pe site-urile dedicate. De asemenea, fotografii în ipostaze provocatoare sau sexy, imagini „în care se pozează", genul celor din reviste. Să ne amintim că acești indivizi nu se încadrează în „normalul statistic" și ceea ce ei caută la o fotografie este potențialul erotic din punctul lor de vedere. Tot în această categorie de poze, vorbitorii de limba engleză încadrează și pozele tip „duck face", fotografii pe care noi le-am putea denumi ca poze în care cel mic „face/pune botic". Un alt tip de fotografii la care oamenii normali nu s-ar gândi că reprezintă un pericol ar fi cele în care rămâne foarte mult spațiu în poze lângă copil. Pot părea inofensive, dar se pare că utilizatorii experimentați de programe de editare le folosesc pentru a „suprapoza", a introduce în poză un personaj adult de cele mai multe ori într-o postură erotică, astfel încât fotografia sa exprimă fie că cel mic este într-un act sexual, fie că participă la un joc erotic. De asemenea, este imperios necesar să nu adaugăm informații fotografiilor, legate de locație, perioadă, date personale ale copilului și preferințe pentru a nu „invita" acești „prădători online" din lumea virtuală în cea reală.

Se pare ca pedofilii sau alte tipuri de agresori online sunt descurajați de fotografiile în care cei mici apar însoțiți de părinți, în haine adecvate, cu atitudine și comportamente rezervate, cu posturi neprovocatoare și de pozele care au pe ele un watermark care rămâne în cazul în care fotografia este salvată și necesită mai mult timp și energie pentru a putea fi editată.

Recomandarile mele ar fi aceleași pe care le-am mai facut și cu alte ocazii: să postăm cât mai puține fotografii cu copiii, iar cele pe care alegem totuși să le expunem public să fie fotografii de familie, din genul celor pe care am fi mândri să le ținem pe birou la serviciu!

detalii din fotografiile din social media care atrag pedofili

Sfatul specialistului in IT

Domnul Liviu Arsene, Specialist Securitate Informatică, https://www.bitdefender.com/site/view/specialists.htmlcompletează cu următoarele informații:  

Rețelele de socializare permit configurarea mesajelor pentru a fi vizualizate doar de către prieteni apropiați sau de membri ai familiei care au conturi pe acele rețele de socializare. Părinții trebuie să aibă grijă la setarea acestor configurări, care se pot face fie pentru fiecare mesaj sau fotografie în parte, fie se pot crea grupuri de persoane care au access la respectivele poze. Recomandările specialiștilor în securitate cibernetică ai Bitdefender sunt următoarele:

Evitați să distribuiți fotografii cu copiii pe internet, iar dacă o faceți restricționați accesul altor persoane în afară de cele cunoscute la vizualizarea acestora.
• Amplasați calculatorul familiei într-un loc de unde să aveți vizibilitate asupra monitorului.
• Asigurați-vă că toți prietenii virtuali ai copilului sunt persoane reale, pe care le cunoaște direct.
• Stabiliți reguli pentru utilizarea calculatorului și vorbiți deschis cu copiii despre temerile dvs.
• Învățați copiii să nu răspundă la mesaje spam sau la mesaje cu conținut agresiv sau obscen.
• Sfătuiți copiii să fie atenți când instalează aplicații pe telefon. Unele pot conține amenințări informatice care trimit mesaje la numere cu suprataxă și încarcă substanțial factura.
• Folosiți o soluție de securitate pe toate dispozitivele și țineți cont și de funcționalitățile pentru protecția copiilor când cumpărați astfel de produse. De exemplu, produsele Bitdefender includ un modul de Asistență Parentală îmbunătățit, care blochează conținutul neadecvat, restricționează navigarea, aplicația Facebook, jocurile online și toate celelalte activități ce se pot desfășura pe internet între anumite ore și notifică părintele atunci când copilul încearcă să nu îi respecte regulile. De asemenea, funcția monitorizează zonele restricționate și informează atunci când copilul accesează o zonă pe care nu ar trebui să o acceseze cu ajutorul unei aplicații Android. Modulul Bitdefender le permite, de asemenea, să primească rapoarte detaliate referitoare la comentarii, postări, fotografii și principalele interese ale copiilor.

Firește, părinții trebuie să protejeze datelele de pe terminale cu soluții de securitate și pentru a limita riscul infectării cu ransomware, o amenințare care blochează accesul la fișiere de pe calculator și apoi solicită recompensă pentru recuperarea acestora. Atacatorii pot confisca inclusiv fotografii și filme cu cei mici și pot chiar șantaja părinții cu publicarea pe internet dacă nu plătesc sumele cerute.

 

Mulțumim specialiștilor noștri pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Sharenting: noua tendință în parenting prin care Social Media devine o unealtă psihologică

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Căutăm Specialist în Social Media. Vino sa faci parte din echipa Qbebe!
  Căutăm Specialist în Social Media. Vino sa faci parte din echipa Qbebe!

  Eşti creativ? Învârţi like-urile şi share-urile ca un jongler profesionist? Ştii ce înseamnă impact vizual? Ştii că a fi viral nu înseamnă numai să dai...

  Alina Ceuşan, după naştere: de ce a ajuns la cezariană, numele neobişnuit ales pentru copil şi certuri cu mămicile din Social Media
  Alina Ceuşan, după naştere: de ce a ajuns la cezariană, numele neobişnuit ales pentru copil şi certuri cu mămicile din Social Media

  Una dintre cele mai cunoscute bloggeriţe din România şi fostă participantă la show-ul "Asia Express", Alina Ceuşan a devenit pentru prima dată mamă. Descoperă ce a povestit...

  Mamele, predispuse la această greșeală în social media. Cum le afectează copiii
  Mamele, predispuse la această greșeală în social media. Cum le afectează copiii

  Două studii recente au constatat o tendință a mamelor moderne: aceea de a împărtăși pe social media din experiențele lor. Specialiștii avertizează asupra pericolului la care...

  Meghan Markle încalcă protocolul regal cu un gest provocator care înnebunește Social Media
  Meghan Markle încalcă protocolul regal cu un gest provocator care înnebunește Social Media

  Avem încă o dovadă a faptului că toate capetele încoronate ale Angliei se află mereu sub radarul criticilor. De data aceasta, este în vizor Meghan Markle, care și-a...

  Un tată își pedepsește fata însușindu-și conturile ei de Social Media, și primește mai multe like-uri decât ea
  Un tată își pedepsește fata însușindu-și conturile ei de Social Media, și primește mai multe like-uri decât ea

  Părinți, bun venit în lumea adolescenților! Dacă nu ați ajuns încă aici, atunci este momentul perfect să vă inspirați pentru cea mai genială pedeapsă!

  Găselnița delicioasă a sezonului: Dilly Dog, hotdog-ul care a devenit viral în social media
  Găselnița delicioasă a sezonului: Dilly Dog, hotdog-ul care a devenit viral în social media

  Cine poate refuza un hotdog? Dar un hotdog învelit în castravete murat, învelit apoi în foietaj și perpelit bine în ulei încins? Lăsăm pe mâna...

  Un tată a aflat că cei 5 copii nu sunt, de fapt, ai lui. Reacția surprinzătoare din social media
  Un tată a aflat că cei 5 copii nu sunt, de fapt, ai lui. Reacția surprinzătoare din social media

  Un pastor nigerian a dezvăluit pe o rețea de socializare povestea unui bărbat care a aflat că cei 5 copii pe care îi crescuse nu erau de fapt ai lui.

  © 2019 Qbebe