10 sfaturi de parenting pentru a supraviețui de Crăciun

Crăciunul bate la ușă, iar dispoziția sărbătorească a cuprins deja casele, străzile și magazinele. Copiii sunt, bineînțeles, cei mai entuziaști. Atât de entuziaști încât devine o adevărată provocare pentru părinți să le răspundă mereu calmi și cu zâmbetul pe buze. Adaugă listele nesfârșite de cadouri, urările și vizitele pe care trebuie să le faci sau să le primești, avalanșa de poze de pe rețelele de socializare, aventura prin supermarketuri și noile feluri de mâncare pe care te-ai hotărât să le încerci și gata! Tocmai ai văzut cum "cea mai minunată perioadă din an" se transformă într-un iureș de agitație și stres. Îți vine să intri într-o meditație zen prelungită sau să te ascunzi în camera ta și să ieși abia în ianuarie. Însă ai o presimțire că cei mici te vor dibui si-n gaură de șarpe. Deci, mai bine respiri profund de câteva ori și te înarmezi cu următoarele 10 sfaturi de parenting, ca să poți supraviețui acestui Crăciun și să meriți diploma de "Părintele anului."

Vezi peste tot imagini cu familii fericite și copii zâmbitori, comportându-se ca niște îngerași? Filmulețe în care cei mici sunt din cale afară de cuminți, ascultă de părinți și își însușesc lecții valoroase despre bunătate și miracole de Crăciun? Apoi, te uiți în jur la casa care arată ca un câmp de luptă, îți amintești că mai sunt câteva zile până la minunatul eveniment și toți așteaptă câte ceva de la tine? Eventual surprinzi în oglindă un chip epuizat, cu părul vâlvoi, care nu are nimic de- a face cu mămicile îngrijite și coafate, ce-și expun prăjiturelele perfecte, decorațiunile hand-made și copiii bine crescuți pe net și la televizor. Bine ai venit în realitate! Aici te așteaptă maratoane prin magazine, revoluții gospodărești și câteva probe de foc pentru rezistența ta ca părinte. Totul pentru o singură zi magică! După care reintri în nebunia festivă, ca să te asiguri că vei trece în noul an frânt de oboseală și considerând patul ca unicul tău colț de rai.

bebelus
Este vremea să schimbi acest scenariu și o poți face începând cu o sesiune de parenting de Crăciun. Pentru că da, ei, cei mai mici dintre membrii familiei, cei care ne înduioșează pe toți cu ochii lor plini de speranța, atunci când ne înmânează lista cu dorințe pentru Moșul, ei sunt cei care dețin (din umbră) secretul unui Crăciun tihnit. Așa că:

1. Utilizează liste inteligente și deleagă responsabilități

Totul poate fi programat din timp, iar copiii sunt și ei parte din marele eveniment : participă la curățenie, pot face cumpărături, te ajută în bucătărie, înregistrează filmulețe sărbătorești și fac poze cât cuprinde. Totul este să știe din timp care le sunt sarcinile. Nu ezita să împarți grijile festive cu partenerul.

2. Modelează dorințele celor mici

Abundența este dăunătoare copilului, nu uita asta. În acest an poți cumpăra pentru fiecare membru al familiei un singur lucru, care i-ar produce cea mai mare satisfacție. De ce să fragmentezi această bucurie cu alte nimicuri nefolositoare și să-ți pierzi dorința de sărbătoare prin magazinele aglomerate? Poți să gândești alternative, cum ar fi o tombolă de Crăciun, astfel încât să fii justificat să mai tai din listele lungi și costisitoare.

3. Învață să spui „Nu"

Unul dintre motivele pentru care ne trezim supraîncărcați de Crăciun este că nu vrem să dezamăgim pe nimeni. Ne simțim obligați să răspundem pozitiv oricărei cereri, doar ca să păstrăm atmosfera festivă. De multe ori, copiii simt asta și încep strategia secretă, prin care să-ți smulgă tot felul de promisiuni și cadouri. Te-ai săturat de rolul lui „Yes Man"? Iarna asta poți exersa puterea lui "Nu", îndulcit cu scuzele și explicațiile pe care le consideri necesare. Odată ce ai realizat că poți spune "Nu", fără să se prăbușească cerul și fără ca familia să te repudieze, te vei simți în sfârșit eliberat de stresul obligațiilor și vei putea face lucrurile din plăcere. Poți avea chiar o surpriză văzând că toți sunt mai binedispuși când tu ești mai relaxat, chiar dacă nu le faci pe plac cu orice solicitare.

4. Nu încălca rutina zilnică a copiilor

Chiar dacă aveți un program special de Sărbători, nu trebuie să renunți la obiceiurile bune pe care copiii le-au deprins. Stabilește ca distracțiile să se petreacă mai mult dimineața, când cei mici sunt plini de energie. Dar nu-i lăsa să sară peste somnul de după-amiază, să înlocuiască orice masă cu dulciuri sau să adoarmă noaptea târziu doar pentru că este Crăciun. Amintește-ți proverbul „Îi dai un deget și-ți ia toată mâna." Este valabil pentru spiridușii tăi, care vor vrea din ce în ce mai multe libertăți dacă le dai undă verde la lucruri interzise.

5. Introdu noi tradiții educative de Crăciun

În loc să te agiți să mulțumești pe toată lumea, poți regândi Sărbătorile ca un prilej de a-i învăța pe copii lucruri noi, de a le crea sentimentul unui timp valoros. Îi poți stimula să facă o bucurie, dăruind jucăriile pe care nu le mai folosesc, dar care sunt în stare bună, altor copii care nu au parte de cadouri. Poți vizita cu ei un centru de copii sau de bătrâni, un adăpost pentru oameni ai străzii și îi poți lăsa pe ei să dăruiască. Sigur își vor aminti această experiență peste ani, ca și orice lucru pe care îl faceți împreună. „Îmi place să gătesc de sărbători cu copiii.", a mărturisit Bunni Tobias, gazda emisiunii americane de radio Solutions for Simple Sanity. „În bucătăria mea, fiecare copil are o anumită specializare, unul este Regele Prăjiturilor, altul este maestrul felurilor vegetariene." Creând propriile tradiții de sărbători și renunțând la goană, stres și consum, vei recâștiga ceva din amintirea Crăciunului de odinioară.

concurs craciun

6. Fii satisfăcut cu suficient, în loc să-ți dorești mai mult

Întreabă-te: „Și, dacă nu fac asta, ce o să se întâmple? Cum o să fie viața dacă nu cumpăr cea mai scumpă jucărie din reclamă pentru cel mic sau cel mai nou model de telefon pentru adolescentul meu?" Gândește-te la cele mai dragi amintiri pe care le ai despre sărbătorile din copilăria ta și vei constata că nu s-au rezumat niciodată la mese întinse și cadouri scumpe, ci la întâlnirea cu cei dragi și timpul petrecut împreună.

7. Distrează-te cu copiii

Nu-ți mai bate capul cu micul moment când se desfac cadourile și cu nesfârșite pregătiri. Fă-ți timp să te distrezi cu copiii, să dansați împreună, să faceți concursuri, să aveți o seară de karaoke sau o sesiune culinară pe cinste. Crăciunul trebuie să fie, în primul rând, comunicare, bucurie, iubire, nu oboseală și stres. Poate că a venit vremea să fii mai puțin părinte plin de griji și mai mult prieten de joacă pentru cei mici.

8. Nu te crampona de mărunțișuri

Cei mici vor să-și termine punga de bomboane dintr-o dată? Pur și simplu, lasă-i. Mai mult ca sigur că nu li se va întâmpla nimic neplăcut. Preferă să sară peste unele feluri de mâncare? Nu insista, au timp să recupereze. Își murdăresc hăinuțele festive? Nu-i mare problemă, oricum pentru ei contează prea puțin cum sunt îmbrăcați, atâta timp cât se distrează. Economisește energie și timp fiind flexibil și binedispus în orice situație și toată lumea va fi mai fericită.

9. Stabilește-ți un timp numai al tău, în care să nu faci nimic.

Dacă faci liste de priorități și programe pentru toată perioada Sărbătorilor, nu uita să treci timpul tău de recreere ca parte obligatorie din orar. Fie că este vorba de o dimineață prelungită în pat sau de o oră de citit fără să te deranjeze nimeni, nu renunța la aceste mici plăceri. Anunță că ai propriul tău timp de relaxare și apără-l din răsputeri, indiferent că nu vei avea cel mai apetisant cozonac sau cea mai curată sufragerie de Crăciun. Dacă într-o seară ai chef să evadezi, aranjează dinainte să lași copiii în grija cuiva (bunică sau bonă) și, pur și simplu, distrează-te!

10. Păstrează amintiri în inimă

mama si copil

În toată agitația de Sărbători, poate veni acel moment unic în care copilul te ia în brațe fericit și îți spune: „Mulțumesc!" Va fi sincer și va fi minunat, dar sigur nu vei apuca să-l înregistrezi cu telefonul sau camera video. Nu-i nimic. Păstrează-l în cămara memoriei tale și nu uita să-l revezi din când în când, mai ales atunci când luptele între cei mici sunt în toi si cauți o portiță de evadare.

Iar, în final, un sfat de la un părinte cu mult simț al umorului: „Se întâmplă de multe ori să cheltuiești sute de lei pentru un dar și să constați că spiridușul tău a făcut o pasiune pentru.... cutia de cadou. Așa că fă-ți un bine: scutește banii și cumpără numai cutia!"


Surse: https://www.scarymommy.com; https://www.webmd.com; https://www.huffingtonpost.ca/; https://www.sitters.co.uk

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 sfaturi neaşteptate de parenting de la Will Smith
  6 sfaturi neaşteptate de parenting de la Will Smith

  Actorul american Will Smith şi soţia sa, Jada (actriţă, scriitoare, producător, femeie de afaceri), sunt cunoscuţi şi pentru relaţia strânsă pe care o au cu copiii lor (Jaden...

  10 sfaturi de parenting de la Michelle si Barack Obama
  10 sfaturi de parenting de la Michelle si Barack Obama

  Fiecare părinte are propriile metode pentru a-i învață pe copii să se comporte și să devină responsabili. Iar Barack și Michelle Obama nu fac excepție. Conștienți fiind că...

  Cele mai bizare sfaturi de parenting din istoria omenirii
  Cele mai bizare sfaturi de parenting din istoria omenirii

  Așa cum se întâmplă și în prezent, părinții din secolele trecute nu erau scutiți nici ei de sfaturi de parenting care de care mai neobișnuite. Fie că acestea...

  Cele mai bizare sfaturi de parenting de la vedete
  Cele mai bizare sfaturi de parenting de la vedete

  Stilurile de parenting sunt care de care mai diferite, în anumite situații fiind chiar neobișnuite. Nu fac excepție nici vedetele, ce uimesc adesea și din acest punct de vedere....

  7 sfaturi de parenting de la Dana Rogoz care îţi vor prinde bine
  7 sfaturi de parenting de la Dana Rogoz care îţi vor prinde bine

  Actriţă, personalitate de televiziune, antreprenor, model, Dana Rogoz deţine şi un blog. În cadrul acestuia ea postează adesea şi diferite sfaturi ce ţin de parenting. Parcurge...

  20 de imagini care demonstrează ca părinții nu pot supraviețui fără simțul umorului
  20 de imagini care demonstrează ca părinții nu pot supraviețui fără simțul umorului

  Ce ar fi viața fără umor? Umorul ne ajută să depășim momente dificile și să facem față, cu zâmbetul pe buze, provocărilor cu care ne mai confruntăm din când în...

  Eva Mendes a rupt internetul cu un simplu sfat de parenting. Tu îl pui în aplicare?
  Eva Mendes a rupt internetul cu un simplu sfat de parenting. Tu îl pui în aplicare?

  Una dintre cele mai cunoscute mămici de la Hollywood a pornit de la o experienţă din viaţa personală pentru a le da un îndemn părinţilor. Parcurge articolul de mai jos pentru a...

  Sfaturi de la psiholog: 5 strategii de parenting eficiente în vremuri de pandemie
  Sfaturi de la psiholog: 5 strategii de parenting eficiente în vremuri de pandemie

  Regulile de distanțare socială alături de suspendarea activității școlare au condus la o presiune mai mare asupra părinților. Pentru a-i ajuta să facă față noului mod de...

  © 2022 Qbebe