- 1. Cand alaptezi in public
- 2. Cand nu iti alaptezi copilul
- 3. Cand ti se pun aceleasi intrebari legate de sexul, greutatea si nota bebelusului la nastere
- 4. Cand auzi la nesfarsit intrebarea: este fetita sau baiat....
- 5. Daca ai gemeni: cum ii deosebesti?
- 6. Cand ti se impun numeroase "sfaturi avizate" despre cresterea si educatia copilului tau
- 7. Cand esti criticata ca faci alegeri sanatoase pentru sanatatea copilului tau
- 8. Cand copilul plange zgomotos si simti privirile celor din jur atintite asupra ta
- 9. Cand trebuie sa rogi sa iti fie facilitate conditiile de calatorie cu copilul prin mijloacele de transport in comun
- 10. Cand ti se spune ca nu stii cum e sa dai nastere, pentru ca ai nascut prin cezariana
Qbebe a intrebat mai multe mamici care au fost situatiile in care postura de mama le-a creat neplaceri.
1. Cand alaptezi in public
Alaptarea bebelusului este un lucru firesc si cunoscut de toata lumea. Insa daca este sau nu indecent sa iti alaptezi copilul de fata cu alte persoane sau in locuri publice decide fiecare mamica in parte. Sunt situatii in care te poti afla in public si bebelusul cere san, mai ales daca aplici metoda de alaptare la cerere .
Ioana este una din mamicile pentru care primeaza starea bine a copilului, in devafoarea privirilor curioase: " chiar nu ma intereseaza gura lumii. Daca fetitei mele ii este foame la coada la supermarket, imi ridic bluza si o alaptez. Decat sa imi planga copilul de foame prefer sa se uite cineva la mine si sa pufneasca si sa trazneasca. Nu-i convine, nu se uita."
De aceasi parere este si Beatrice Ioana " fetitei mele i-a fost foame, avea 1 an si 3 luni, eram in vizita la tatal natural, iar iubita lui s-a speriat vazand ca am alaptat fetita in fata lor, reactia ei fiind ceva de genul -vai draga pleaca in camera sa nu vezi sanii, de parca nu ma mai vazuse, ca doar cu el am facut-o!"
Si pentru Oana-Flavia primeaza starea de bine a copilului: "Vara aceasta am fost la mare cu piticul meu si, bineinteles a trebuit alaptat deoarece avea doar 5 luni. Am primit multe priviri dispretuitoare (insa deja m-am obisnuit) deoarece il alaptam pe plaja, insa nimeni nu se uita dispretuitor la babele de 70 de ani care faceau topless. Se pare ca e mai rusinos sa alaptezi un bebelus decat sa ai peste 65 de ani si sa te expui mai ceva ca la 15 ani."
2. Cand nu iti alaptezi copilul
Daca iti alaptezi copilul, de ce o faci in public, de ce iesi afara cu copilul la orele la care trebuie sa il alaptezi.
|
Dar, daca iti hranesti
nou-nascutul cu biberonul esti privita ca o mama denaturata, care a
ales atu-urile fizice in defavoarea sanatatii si imunizarii bebelusului.
Cum nu stii de ce-ti privezi bebelusul daca nu ii oferi laptele matern?
Poate ca ai auzit si tu de nenumarate ori, insa ai motivele tale pentru
care ai ales sa iti hranesti bebelusul cu formula pentru sugari. "Eu am resimtit din plin ca fiind foarte agresiva campania pro alaptare, peste tot se pune accentul pe faptul ca nu esti suficient de mama daca nu alaptezi, ba sunt unele blog-uri unde se spune chiar ca vina este exclusiv a mamei daca nu alapteaza. Ei bine, eu nu am alaptat pentru ca baietelul meu nu a vrut sub nici o forma sa puna gura pe san. Inca de prima oara de cand mi l-au adus la san m-a impins cu manutele, iar cand au incercat si asistentele au ramas si ele surprinse cu cata indarjire se ferea sau ma impingea. Eu am refuzat sa-mi silesc copilul sa faca ceea ce lui i s-a parut nefiresc, dovada fiind ca nu a cautat niciodata sanul, sub nici o forma." |
3. Cand ti se pun aceleasi intrebari legate de sexul, greutatea si nota bebelusului la nastere
De cand ai devenit mamica parca esti un aspirator de sfaturi avizate sau neavizate. Uneori ai senzatia ca, dintr-odata orice necunoscut se simte liber sa puna aceleasi intrebari personale, legate de nasterea bebelusului, nota si metoda de nastere aleasa. Cate ore ai stat in travaliu, dar a supt de prima data sau ai intampinat probleme? Cate kilograme ai luat in greutate pe timpul nasterii si cate ai dat jos? Pur si simplu parca, de cand ai devenit mama nu poti vorbi decat despre un singur subiect: detaliile legate de nastere.Gabriela ne-a impartasit o posibila solutie, pentru a nu mai fi nevoie sa spuna aceleasi lucuri de zeci de ori pe zi, putand sa se bucure de fiecare clipa cu fetita ei in liniste:" la un moment dat ma gandeam sa fac o fisa cu raspunsurile la toate intrebarile standard careia ii sunt puse mamei de cand a dat nastere: sexul, metoda nasterii, scorul apgar, greutatea bebelusului, inaltimea bebelusului, varsta actuala. Si sa o printez in mai multe exmplare pentru fiecare curios in parte."
4. Cand auzi la nesfarsit intrebarea: este fetita sau baiat....
O alta intrebare la care mamicile trebuie sa raspunda, desi cel mai adesea raspunsul este evident: "Baiat sau fetita? ". Atunci cand copilul tau este bebelus esti intrebata frecvent care este sexul copilului, la inceput ti se pare normal, insa pe masura ce copilul creste si se vad diferentele clar, intrebarea devine retorica.Si Noemi a trecut prin aceasta situatie neplacuta pentru o proaspata mamica: "imbracata in roz si cu funda in cap...am fost intrebata daca e baietel sau fetita ?"
5. Daca ai gemeni: cum ii deosebesti?
Daniela Poia, fiind mama de gemeni este permanent intrebata cum isi deosebeste fetitele: " O intrebare stupida la care ma satur sa raspund. Cum sa nu le deosebesc daca sunt mama lor si stau cu ele din primul minut de viata".6. Cand ti se impun numeroase "sfaturi avizate" despre cresterea si educatia copilului tau
Exista unele probleme ale pielii cu care bebelusii se confrunta in primele luni de viata. Cea mai frecventa afectiune a pielii la bebelusi este dermatita. De-a lungul copilariei, odata ce bebelusul o dezvolta pentru prima data, dermatita atopica apare si dispare. Din pacate, nu exista niciun medicament care sa vindece complet, insa exista solutii pentru a ameliora simptomele si petele de pe piele. Desi tu esti o mamica informata si, cu siguranta ii doresti binele copilului tau, nu exista zi in care sa nu ti se ofere un sfat gratuit de la o bunica, mamica sau chiar o persoana care nu are copii si vorbeste din auzite.
Gabriela si Adina au trecut printr-o astfel de situatie jenanta pentru o mama: "fetita mea care face 1 anisor pe 20 septembrie, cand era mica mica de tot, avea dermatita atopica pe fata- cine stie ce este asta, stie (din pacate). Eu oricum incercasem mii de cremute si unguente si vine o bunica la mine si-mi spune sa-i dau cu niste ceai de musetel. Cum ca de ce nu-i dau? Ca ea asa ii da nepoatei! M-am enervat foarte tare" (Gabriela)
"Of, prin cate trec unele mamici. Maria face acum 1 an si jumatate si cred ca m-am intalnit pe rand cu fiecare neplacere, ba ca in cele 6 luni in care a supt (atat a vrut ea, dupa primul morcov fiert a spus pa sanului) ii dadeam fetii sa suga unde vroia ea, desi acopeream cu un scutec toata operatiunea, diverse babe care ma puneau vara sa ii pun caciula ca " e cruda maica" ba priviri ciudate cand ma ratoiam la ea stiind ca face nazuri aiurea. DAR imi aduc aminte ca am ignorat totul si imi vad de copil cum simt eu ca e bine pentru noi ! Eu am facut-o, eu o simt, eu o cresc si imi asum tot eu ce gresesc pe principiul- vazand si facand".
7. Cand esti criticata ca faci alegeri sanatoase pentru sanatatea copilului tau
O mamica, in ziua de astazi gaseste o sumedenie de informatii despre diversificare , despre alimentatia unui bebelus si pe cat sunt de accesibile, unele sunt si destul de controversate. De la o generatie la alta obiceiurile alimentare, mai ales in cazul bebelusilor, s-au tot schimbat. Insa, din nou se va gasi o bunica sau o bona care stie ce este cel mai sanatos pentru copilul tau."Baietelul meu are 1 an si 7 luni si cand era bebelus, toata lumea se lua de mine ca il imbrac prea subtire, ca e micut si o sa raceasca (nu mi-a racit niciodata) si acum toti imi zic ca sunt o mama rea ca nu ii dau copilului meu dulciuri- macar asa sa guste!" (Monica)
8. Cand copilul plange zgomotos si simti privirile celor din jur atintite asupra ta
Un copil care urla si se tranteste cu fundul de pamant dintr-un motiv aparent nefiresc pentru un adult este neplacut in orice situatie. Dar ce te faci daca este vorba chiar de copilul tau? Situatia nu este doar enervanta pentru tine, dar si pentru cei din jur si numai stii ce sa ii faci, ca sa il potolesti. Aceasta este cu adevarat o situatie neplacuta pentru o mamica, mai ales ca se simte vinovata de reactiile copilului sau.Anamaria ne spune: "Pana la 1 an si 7 luni am avut parte de situatii scapate de sub control, dar sincer nu ma intereseaza ce spun cei din jurul meu. Incerc sa rezolv problema si imi vad mai departe de viata mea. Chiar astazi am avut parte de o scena. Am fost intr-un loc unde se mananca peste si poti sa si pescuiesti. Baietelul vazandu-l pe tati ce face, normal i-a trebuit si lui sa pescuiasca. I-a dat si lui batul, dar lovea apa si se uitau stramb ceilalti. Cand trebuia sa mancam, copilasul meu nu a mai vrut sa lase undita si da-i pe urlete si plans si ripostat. Cumva l-am linistit, dar nu am fost deranjata de privirile celorlalti. Doar tati s-a jenat."
9. Cand trebuie sa rogi sa iti fie facilitate conditiile de calatorie cu copilul prin mijloacele de transport in comun
Mihaela ne spune ca "toate trecem prin aceste situatii mai putin placute dar ce m-a deranjat cu adevarat este cand m-am certat in autobuz cu niste indivizi ca sa ma lase sa imi pun si eu caruciorul in locul special pentru asa ceva si a trebuit sa raspund unei intrebari de-a dreptul stupide- de ce calatoresc cu autobuzul si nu cu altceva? raspunsul oferit- deoarece nu am avion si ca sa vezi si nici masina!"10. Cand ti se spune ca nu stii cum e sa dai nastere, pentru ca ai nascut prin cezariana
Fiecare femeie are dreptul sa aleaga ce crede ca este cel mai bine pentru copilul ei si pentru ea. In Romania viitoarele mamici au dreptul sa aleaga nasterea prin cezariana, chiar daca au o sarcina normala, fara complicatii. In alte cazuri mamica este silita sa dea nastere bebelusului prin cezariana datorita unor afectiuni medicale.
Ruxandra se confeseaza: "nu mi-au placut unele comentarii online la adresa mamicilor care au nascut prin cezariana (la alegere sau fortate de imprejurari). Gen - sunt mai mama decat tine pentru ca am nascut natural. A mai trebuit sa suport si anumite priviri cand am spus ca eu raman la un singur copil. Sunt fericita cu ce am, ma simt norocoasa si binecuvantata si vreau sa-i ofer ei ce-i mai bun in viata."
Toate mamicile au trecut prin situatii jenante legate de alegerile proprii pentru copilul lor si, din pacate, probabil le vom suporta si de acum inainte. Important este sa faci fata fiecarei intamplari cu capul sus si sa gasesti solutia cea mai buna pentru cresterea si educarea copilului tau.
Tu ai trecut printr-o situatie de acest gen?