10 trucuri care să te ajute să pui telefonul deoparte când ești cu copilul

10 trucuri care să te ajute să pui telefonul deoparte când ești cu copilul

Irina Olteanu - Redactor Senior

Nu toți părinții se fac vinovați de utilizarea excesivă a telefonului mobil în fața copilului. Uneori ești obligat de circumstanțe să îl folosești pentru a gestiona o situație de urgență sau a monitoriza copiii pe care i-ai lăsat acasă. Însă, de cele mai multe ori, ne lăsăm efectiv acaparați de acest dispozitive și nu mai suntem deloc atenți la cei mici. Iată din ce motiv este bine să renunți la telefonul mobil și 10 trucuri pentru a reuși acest lucru.

De ce este bine să stai fără telefon când ești cu copilul

Știm cu toții prea bine că nu este bine să petrecem prea mult timp pe telefonul mobil când suntem cu copiii; de altfel, ne și simțim vinovați conștientizând efectul propriilor acțiuni și suntem preocupați să reducem această durată de timp (la fel cum ne dorim și în cazul copiilor). Însă, de multe ori, avem de rezolvat e-mail-uri, programări, cercetare, cumpărături, mesaje, adrese, planificare și bineînțeles convorbiri care nu necesită amânare. Adevărul este că și noi avem nevoie de distracții, fiind vorba despre nevoile parentale. Dependența de telefon este un simptom al unei vieți ocupate, al unei cariere aglomerate și al unei minți neliniștite. Există cercetări care au demonstrat că este vorba despre un efect al dopaminei pe care îl declanșează fiecare mesaj sau utilizare a telefonului, efect comparabil cu nicotina, cocaina și jocurile de noroc. Însă atenția pe care o acordăm telefonului are un impact semnificativ asupra stării de sănătate, de bine și a relațiilor sociale și familiale. Profesorul de psihologie Larry Rosen a demonstrat că prezența unui telefon, chiar dacă nu ne aparține, cauzează anxietate și rezultate mai reduse în rezolvarea diverselor sarcini. Privitul telefonului cauzează probleme la nivelul cefei, poate crește nivelul de stres, tulbură tiparele de somn, conduce la neatenție și irascibilitate și chiar simptome depresive.

Cea mai mare problemă constă în faptul că cei mici simt că de multe ori suntem mai interesați de telefonul mobil decât de persoana lor. Odată ce ai acceptat existența problemei, este mai ușor de identificat și o soluție. De altfel, modul în care gestionezi ca părinte tehnologia prin propriul exemplu este copiat și de către copil (de exemplu, să pui deoparte telefonul în timpul mesei sau când cel mic are nevoie de atenția ta).

Citește și: Copilul si telefonul mobil

fara telefon

Iată și câteva motive care cu siguranță te vor convinge: oferind atenție constantă în momentele în care copiii realizează lucruri pozitive vei reuși să clădești un sistem puternic de valori și de respect de sine, vei reuși să umpli un mare gol emoțional pe care cei mici îl resimt, bebelușii se bucură efectiv când adulții realizează un contact vizual și vorbesc direct cu ei, conversația interumană contribuie la dezvoltarea creierului (cu cât vorbim mai mult, cu atât creierul copiilor absoarbe mai multe informații), copiii au nevoie să știe că principala prioritate în viața noastră este relația pe care o avem cu ei și nu cu telefoanele noastre.

1. Realizează o listă de priorități privind utilizarea telefonului

De multe ori avem în mod legitim nevoie să folosim telefonul. Însă, există și o serie de situații în care îl folosim mai mult decât este necesar. Prin urmare, este bine să îți notezi activitățile la care telefonul te ajută cu adevărat, care sunt critice și nu cele care servesc amuzamentului sau relaxării. În acest fel nu vei mai întrerupe momentele plăcute în familie. Învață să folosești telefonul și nu-l lăsa pe el să te folosească.

2. Ia o pauză de 5 secunde înainte de răspunde la telefon

Întreabă-te dacă este cu adevărat un apel important sau ce se va întâmpla dacă nu răspunzi unui mesaj. Dacă răspunsul este că așa simți, verifică ce se întâmplă când îl respingi sau îl ignori. Cu siguranță nu va fi sfârșitul lumii.

3. Implică copiii într-o discuție legată de utilizarea telefonului

Chiar și copiii de vârstă mică pot participa la o discuție despre folosirea telefonului în casă. În acest mod vor înțelege că ai din când în când nevoie să vorbești, dar și motivul pentru care ai stabilit reguli în ceea ce privește telefonului. Este posibil să observi că cei mici îți împărtășesc părerile cu privire la utilitatea telefonului în viața unui om.

4. Scrie și expune reguli despre telefonul mobil în locuri vizibile

Cel mai potrivit loc este, desigur, frigiderul. Aceste reguli pot include: fără telefon în prima oră când te întorci acasă, fără telefoane până la culcarea copiilor, fără telefoane în timpul meselor, fără telefoane în timpul activităților în familie.

5. Oferă copiilor câte 10 minute de atenție pozitivă exclusivă, fără telefon

Oferă câte 10 minute cel puțin de 2 ori pe zi de atenție pură. Adică trebuie să pătrunzi în lumea sa cu cel mic sau să te joci cu copilul fără întrerupere. Vei sprijini atenția pozitivă și conexiunea emoțională. Deși pare puțin, foarte mulți părinți nu petrec timp împreună cu copiii în mod intenționat.

6. Înțelege, acceptă și depășește teama de a rata un apel

Această teamă poate cauza o anxietate reală. Din acest motiv mulți oameni își verifică des conexiunea mai mult decât este sănătos sau necesar.

7. Gândește-te la factorii declanșatori ce țin de rutină

Majoritatea alegerilor pe care le facem zilnic pot părea rezultatul unui proces decizional, dar nu sunt. De exemplu, ne uităm automat la telefoanele mobile în anumite situații; încearcă să identfici care anume sunt și ce ai putea face diferit. Sau cum ai putea să implici și copiii? De exemplu, nu este neapărat rău dacă citești știrile la micul dejun de față cu copiii dacă le povestești și lor ceva interesant.

fara telefon

8. Setează telefonul pe silent în perioadele cu familia

Obișnuiește-te să îi oprești sonorul, eventual și notificările când ești cu copiii sau poți seta un mesaj de tipul nu deranjați. Deși puterea obișnuinței va părea inițial dificil de combătut, vei observa că în timp nu va mai părea deloc un efort.

9. Conferă telefonului tău o viteză și o eficacitate mai mare

Poți petrece mai puțin timp pe telefon doar prin o mai bună organizare a aplicațiilor. Folosește o aplicație pentru a selecta mesajele importante, aranjează-ți aplicațiile mai bine pentru a fi mai eficient și șterge-le pe cele care îți consumă timp.

10. Folosește o aplicație pentru a monitoriza durata efectivă de folosire

Vei fi surprins să afli de câte ori pe zi îți verifici telefonul. Dacă îl folosești prea des, poți stabili câteva praguri pentru a te limita și să fii înștiințat când reușești să le atingi. Poți chiar să închizi telefonul când ai depășit cu mult limita.


Surse:

www.parent.co; http://psychcentral.com; www.huffingtonpost.com

Articolul urmator
„Am găsit în telefonul soțului meu mesaje cu o colegă de serviciu... Sunt profund dezamăgită.”
„Am găsit în telefonul soțului meu mesaje cu o colegă de serviciu... Sunt profund dezamăgită.”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Zodii care îți spionează telefonul când nu ești atent. Au probleme mari cu încrederea
    Zodii care îți spionează telefonul când nu ești atent. Au probleme mari cu încrederea

    Există câteva motive foarte bine întemeiate pentru care nu ar trebui să verifici telefonul partenerului de cuplu. Îți distrugi încrederea în tine și vei...

    Iată ce se întâmplă atunci când copilul tău nu închide telefonul sau televizorul în timp ce mănâncă. Este grav!
    Iată ce se întâmplă atunci când copilul tău nu închide telefonul sau televizorul în timp ce mănâncă. Este grav!

    Obișnuiți să luați masa în familie în fața televizorului? Copilul tău nu lasă telefonul din mână nici măcar atunci când mănâncă? Potrivit unui studiu...

    10 sfaturi care te vor ajuta să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit
    10 sfaturi care te vor ajuta să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit

    Grădinăritul are numeroase beneficii pentru copii, dar și pentru adulți. Află cum și de ce este important să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit.

    Ce se întâmplă când ești mândră de copilul tău
    Ce se întâmplă când ești mândră de copilul tău

    Odată ce devii părinte, viața ți se schimbă radical. Mai mult ca niciodată, ai șansa de a descoperi ce înseamnă să te dedici trup și suflet, să treci peste orice durere și...

    O mamă a făcut un scenariu pentru persoanele care au vrut să o ajute după naștere: „M-a ajutat să setez niște limite clare”
    O mamă a făcut un scenariu pentru persoanele care au vrut să o ajute după naștere: „M-a ajutat să setez niște limite clare”

    Unele persoane sunt reticente în a primi ajutorul celorlalți. Fie se gândesc că nu vor să îi deranjeze, fie că ceilalți îi ajută doar din complezență,...

    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes
    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes

    Viața de mamă te pune în fața unor provocări la care nici nu te-ai fi gândit vreodată. Când ești mamă singură, nu este exclus să consideri că anumite provocări...

    Copilul meu de 10 luni are deja treburi casnice. E important să-i învățăm pe copii să ajute de mici în casă
    Copilul meu de 10 luni are deja treburi casnice. E important să-i învățăm pe copii să ajute de mici în casă

    Mama unui copil de doar 10 luni a uimit internauții de pe site-ul TikTok cu abilitățile exraordinare ale fiului ei de a o ajuta la treburile casnice la o vârstă atât de...

    Verificăm telefonul copilului - DA sau NU?
    Verificăm telefonul copilului - DA sau NU?

    Telefoanele au devenit mai mult decât necesare. Ele sunt o parte din viața noastră și avem nevoie de ele în numeroase situații. Ce faci, deci, atunci când vine vorba de...

    © 2024 Qbebe