19 lucruri pe care părinții ar fi vrut să le știe înainte să aibă copii

19 lucruri pe care părinții ar fi vrut să le știe înainte să aibă copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Atunci când devii părinte întreaga lume din jurul tău se schimbă. Pentru că sunt multe lucruri pe care îți dorești să le fi știut din timp, îți prezentăm o listă cu ceea ce ai fi vrut să știi înainte să ai copii, direct de la proaspeții părinți. Nu uita, instinctul tău este mai bun decât orice sfat!

1. Copiii sunt extrem de amuzanți

Am auzit multe lucruri rele despre meseria de părinte, despre cât de grea și înspăimântătoare poate fi. Așa că am fost surprinsă când fiul meu s-a născut și mi s-a părut extrem de amuzant și minunat. Mă face zilnic să râd, așa cum nu reușește nimeni. Copiii sunt niște comedianți înnăscuți. Îi ador!

2. Copilul tău te va face să îți retrăiești copilăria, cu bune și rele

Am fost abuzată în copilărie și nu am primit niciun fel de ajutor. Când fiica mea a avut vârsta pe care o aveam eu atunci, am simțit că mă prăbușesc. Mi-a fost de ajuns să văd cât de mică, vulnerabilă și inocentă este ca să înțeleg cât de rău sufăr. Am ajuns să urmez consiliere psihologică, acum sunt mai bine, dar mi-a fost greu o perioadă. Aș fi vrut să știu că cei mici pot readuce în viața ta emoții și amintiri pe care nu știai că le mai ai.

3. Să ai întotdeauna încredere în instinctele tale de părinte

Îmi doresc să fi știut că trebuie să ignor 90% din sfaturile primite. Efectiv nimeni nu îți cunoaște copilul ca tine. Mi-a fost greu pentru că primeam non stop sfaturi când eram gravidă și mă simțeam copleșită. Apoi, după ce am născut, am uitat de tot și am învățat să mă descurc singură. Mai apelam la familie și la prieteni pentru sfaturi, dar oricum nu erau prea utile în general.

lucruri pe care parintii ar fi vrut sa le stie

4. Ești capabil să suporți mai multe decât crezi

Dacă ești părinte trebuie să treci printr-o serie de chestii scârboase, chiar de la început când am făcut treaba mare pe masa de naștere. Și de atunci am curățat mai multă mizerie decât mi-aș dori să cred, ca să nu spun sânge, vomă, pipi și muci. Înainte eram destul de îngrețoșată de treburile astea, dar am descoperit că sunt mai puternică decât credeam. Dacă aș fi știut ce ma așteaptă, cu siguranță aș fi rămas virgină! Glumesc, mi-ar fi plăcut să știu că sunt mai puternică decât mă văd.

5. Fă-ți propriul program

Aveam o prietenă bine intenționată care mi-a oferit o carte cu un program pe care ar trebui să-l respect după ce nasc. Totul de la somn la masă era programat și mă întrebam cum poate cineva să trăiască după acel program drastic. Cel mai ridicol lucru mi s-a părut ora de culcare, care era la 6:30 seara și mă întrebam cum ar mai putea un părinte care lucrează să își vadă copilul. Eu și soțul meu am ignorat cartea și ne-am distrat copios. Am reușit să găsim un program care funcționa pentru familia noastră.

6. Nu trebuie să îți neglijezi relația cu partenerul

Când copiii s-au născut eu și soțul meu ne-am canalizat toată energia asupra lor, iar drept urmare relația noastră s-a destrămat. Totul era legat de copii și nu am realizat cât de rău este până când am ajuns să discutăm despre divorț. Din fericire, ne-a ajutat consilierea maritală, dar mi-ar fi plăcut să știu că trebuie să protejăm și să îngrijim relația pe care o avem, mai ales după ce devenim părinți.

7. Nimic nu va mai fi la fel și asta este în regulă

A fost foarte greu să nasc 5 copii în 8 ani. Dar mi-am făcut singură să pară și mai greu din cauză că aveam ideea fixă că totul - corpul, casa, mașina, pasiunile - trebuiau să revină la cum erau înainte de copii. Până într-o zi când am realizat că nimic nu va mai fi la fel și că nu este nicio problemă. De fapt, totul este grozav. Copiii schimbă totul și nu mi-aș dori să fie nimic ca înainte (sau poate doar abdomenul meu plat).

8. Copiii costă o grămadă de bani

Știam că un copil va fi costisitor, dar nu înțelegeam exact cât de mult până când l-am avut pe al nostru. Îmi amintesc cum vedeam contul bancar care se golea și mă gândeam ce mă așteaptă în continuare. Merită absolut fiecare bănuț, deși costă enorm. Toate lucrurile pentru copii costă mai mult decât cele pentru adulți, deși sunt întodeauna mai mici ca mărime.

9. Dacă îți ții copilul în brațe, nu înseamnă că nu va putea dormi și singur

Cineva m-a avertizat că nu ar trebui să-mi țin prea mult copilul în brațe pentru că îi va fi greu să adoarmă singură. Nu știam ce înseamnă exact conceptul de prea mult așa că am făcut ce am simțit, adică am ținut-o în brațe cât am vrut. Fiica mea doarme bine și, sincer, cine îți poate spune să nu îți ții copilul în brațe?!

lucruri pe care parintii ar fi vrut sa le stie

10. Leagănele sunt pentru terenul de joacă, nu pentru dormitor

Ni s-a spus că trebuie să culcăm copilul în leagăn, dar se pare că acesta dispune de un risc crescut de sindrom al morții subite, a contribuit la aplatizarea craniului și pe termen lung îngreunează adormitul de unui singur. Aș fi vrut să știu că trebuie să îl culcăm în pătuțul lui de la bun început.

11. Trebuie să îți înveți copiii cum să doarmă

Mi-ar fi plăcut să știu că un obicei bun de a dormi nu vine în mod natural. Mi-ar fi plăcut să fiu mai fermă cu privire la dormitul copiilor în propriul pat, singuri. Băieții nici acum nu pot adormi într-o cameră liniștită, spre deosebire de fată care a dormit în propria cameră din prima zi de viață, se culcă singură și pare mai odihnită a doua zi.

12. Nu poți răsfăța un bebeluș cu prea multă dragoste

Când am devenit mamă îmi era teamă că i-aș putea răsfăța, dar privind în urmă îmi doresc să-i fi lăsat să doarmă mai mult cu mine, să îi fi purtat în brațe toată ziua și să fi petrecut cât de mult timp posibil cu ei. Ajungi să înveți destul de rapid că vor avea nevoie de tine în acel mod unic doar pentru o perioadă scurtă de timp, așa că trebuie să te bucuri din plin.

13. Nu există un moment potrivit pentru înțărcare

Mi s-a spus că ar trebui să îmi înțarc fiica până la vârsta de 1 an sau în caz contrar va deveni prea atașată de mine. Am învățat singură că toți copiii sunt dependenți la acea vârstă, iar alăptarea reprezintă o decizie care îmi aparține și nu trebuie să te bazezi pe deadline-ul nimănui. Fiica mea are 3 ani și încă o alăptez. Dar este extrem de independentă.

14. Observă când este copilul pregătit pentru anumite etape

Când fiul meu avea 2 ani am început să îl pun pe oliță deoarece așa susținea toată lumea că trebuie. Dar el nu era pregătit și presiunea impusă l-a constipat atât de rău încât l-am dus la urgență unde i s-au administrat laxative puternice. Medicul mi-a spus să aștept până va fi pregătit, iar eu voi ști asta. A durat ceva, abia la 5 ani a reușit, dar a fost o tranziție rapidă și lipsită de probleme, fără niciun incident.

15. Nu poți forța un copil să se hrănească sănătos

Înainte să avem copii ne întrebam de ce părinții celor mofturoși nu îi conving să mănânce mâncarea potrivită pentru ei. Noi eram deciși să îi spunem copilului să mănânce tot sau să rămână flămând. Dar am avut parte de un băiat care detesta tot ce îi ofeream și prefera să stea flămând. Pentru că a început să scadă în greutate, pediatrul ne-a spus să îi dăm orice vrea să mănânce. Așa că în ultimii 4 ani am continuat să îi oferim alimente sănătoase, dar el mănâncă doar cinci alimente, din care niciunul nu este dosebit de sănătos. Sperăm să îi treacă acest obicei și ne bucurăm că are o greutate normală. Nu judecăm niciodată alți părinți pentru ce mănâncă și ce nu mănâncă copiii lor.

16. Vaccinurile nu sunt ceva diabolic

Am avut o prietenă care mi-a spus o grămadă de lucruri despre vaccinuri și am început să mă gândesc că ar putea avea dreptate, așa că am refuzat inițial vaccinarea fetiței mele. Dar apoi am făcut cercetări pe cont propriu și am constatat că toate sursele credibile susțineau că vaccinurile sunt sigure. Nu exista niciun fel de dovadă că sunt nocive, mai ales că am avut o conversație cu un medic microbiolog. Fiica mea a fost vaccinată chiar a doua zi și am înțeles că vaccinurile sunt o modalitate simplă, sigură și ieftină a medicinei moderne. Eu am devenit cel mai aprig susținător al vaccinărilor și nu pot să cred că aproape am fost păcălită să cred ceva rău despre ele.

17. Este în regulă să spui nu

Ni s-a sugerat să nu le spunem copiilor nu deoarece le vom leza respectul de sine și că ar trebui să găsim modalități creative de exprimare sau să îi lăsăm să facă ce vor și să învețe din consecințe. Asta este absurd. Copiii au nevoie să li se spună un nu clar și sunt mult mai flexibili decât crede lumea.

18. Stabilește niște standarde ridicate și copiii tăi vor trebui să le atingă

Oamenii au tendința să subestimeze copiii și să facă diverse lucruri pentru ei. Îmi doresc să fi știut să îmi tratez micuții ca pe niște adulți în devenire. Copiii sunt capabil să facă lucruri de bază precum să se îmbrace și să curețe după ei. Chiar dacă se mișcă mai lent decât tine, este important să învețe să aibă grijă de ei.

19. Adolescenții sunt cu adevărat grozavi

Când copiii mei erau mici și obraznici, toată lumea obișnuia să spună că în perioada adolescenței va fi mult mai rău. Este adevărat că problemele cresc odată cu vârsta, dar mie îmi plac mai mult copiii mei acum, la 13 și 16 ani, decât când erau bebeluși. Cu cât cresc, cu atât pot face mai multe și este distractiv să stau cu ei. Nu m-aș întoarce pentru nimic în lume la perioada de bebeluși.

Surse: 

www.msn.com; www.modernmom.com; www.huffingtonpost.com

Articolul urmator
Părinții mei au murit înainte să am copii. E dificil parentingul fără părinți
Părinții mei au murit înainte să am copii. E dificil parentingul fără părinți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 lucruri pe care aș fi vrut să le știu despre gemeni, înainte să devin mamă de gemeni identici
    5 lucruri pe care aș fi vrut să le știu despre gemeni, înainte să devin mamă de gemeni identici

    O mămică cu 3 copii, dintre care doi gemeni, ne împărtășește ce a învățat de când a devenit mamă de gemeni identici.

    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană
    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană

    Operația de cezariană este una complexă, iar recuperarea nu e ușoară și poate dura mult timp. Uite 20 de lucruri pe care trebuie să știi urmează să naști prin cezariană.

    10 părinți care au copii cu autism au vorbit sincer despre lucrurile pe care ar fi vrut să le știe când au primit diagnosticul
    10 părinți care au copii cu autism au vorbit sincer despre lucrurile pe care ar fi vrut să le știe când au primit diagnosticul

    Din momentul în care un părinte află că are un copil cu o tulburare de spectru autist, știe că are de parcurs un drum lung și plin de provocări la tot pasul. Pe lângă...

    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

    Ann Anderson este medic specialist ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) la secția de neonatologie din cadrul unui spital de copii din Nebraska, SUA. Ea dezvăluie 7 lucruri pe care...

    „Doamne ferește ca o femeie să aibă succes și să nu aibă copii!” Jennifer Aniston despre criticile pe care le-a primit fiindcă nu are copil
    „Doamne ferește ca o femeie să aibă succes și să nu aibă copii!” Jennifer Aniston despre criticile pe care le-a primit fiindcă nu are copil

    Jennifer Aniston este una dintre cele mai de succes actrițe hollywoodiene, însă acest lucru nu a ferit-o de critici și bârfe. Din contră! Actrița în vârstă de...

    Părinții unei fetițe supraviețuitoare de cancer au creat un ghid pentru părinții care au copii bolnavi. „Dacă aș fi știut aceste lucruri atunci, m-aș fi simțit mai puțin speriată”
    Părinții unei fetițe supraviețuitoare de cancer au creat un ghid pentru părinții care au copii bolnavi. „Dacă aș fi știut aceste lucruri atunci, m-aș fi simțit mai puțin speriată”

    O mămică a cărei fetițe a învins lupta cu cancerul a conceput, cu sprijinul cadrelor medicale, un Ghid Oncologic. Această aplicație este foarte utilă pentru părinții ai căror...

    A fi părintele unui copil cu autism: 21 de lucruri pe care aș fi vrut să le știu
    A fi părintele unui copil cu autism: 21 de lucruri pe care aș fi vrut să le știu

    Poate știți deja că fiecare copil cu autism este diferit de alți copii cu același diagnostic. Totuși, sentimentele părinților care au un copil atipic, par să fie asemănătoare. 21...

    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe
    5 lucruri pe care orice mamă de preșcolar ar trebui să le știe

    O mamă de peste hotare, care este și consilier parental, dezvăluie care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care ar trebui să le știe toți părinții care au copii preșcolari.

    © 2024 Qbebe