Când ții un volan în mâini, ții și vieți nevinovate!

Gabriela Paladi - Redactor-Șef

În 2020, pe vremea aceasta, scriam despre Maria, o fetiță care, pentru că nu avea centură, și-a găsit mult prea devreme sfârșitul pe asfaltul unei șosele din Băicoi. În 2021 scriam despre alți 3 copii care au sfârșit și ei pe asfaltul iresponsabilității și al neatenției. În fiecare an apar astfel de cazuri care mă îngrozesc, care îmi umplu fiecare por din piele cu durere, pentru vieți curmate atât de precoce, pentru părinți care nu vor mai fi niciodată întregi. Acum trebuie să revin din nou asupra acestui subiect, de data aceasta nu cu tragedii, dar cu exemple de AȘA NU! 

Ieri, pe când veneam de la birou, în dreptul mașinii mele surprind cu privirea o fetiță de 5-6 ani care se strâmba la mine fericită așezată pe scaunul din dreapta șoferului alături de un alt copil. Am rămas perplexă. Fiind în mers, nu am apucat să fac poză copilului și numărul mașinii, dar am reușit să suprind în oglinda retrovizoare când m-am oprit la semafor cum cei doi copii așezați pe locul din față se agită și ies cu capul pe geam. Plecând de la semafor, mașina a trecut cu viteză pe lângă mine și am avut câteva secunde la dispoziție să văd că și în spate erau alți copii, cam de aceeași vârstă, care ieșeau pe geam aproape pe jumătate. Nu am apucat să pozez numărul mașinii și tare mi-aș fi dorit. Pentru că am sunat la 112 și am reușit să le spun doar că era un număr de Gorj și în ce zonă din București am văzut mașina. Nu știu ce s-a mai întâmplat apoi, dar chiar sper că mașina a fost oprită și sper că acei copii au ajuns în siguranță acasă. Încerc să îmi dau seama ce este în mintea șoferului și de ce crede că ceea ce face este un lucru normal. Este absolut oripilant să văd cum cineva se joacă fără scrupule cu viața unor copii. Chiar și la 30 la oră dacă pui o frână bruscă sau te izbește cineva, un copil poate fi proiectat cu ușurință prin parbriz. 

imagini din trafic cu un copil care sta pe locul soferului

Imaginați-vă ce ar putea păți bebelușul din filmarea de mai jos.

Azi dimineață am deschis televizorul și prima știre este cu un bebe care este pus să conducă de tatăl lui. Părinții lui au decis că ar fi amuzant ca el să fie ținut în dreptul volanului în timp ce tatăl conduce, iar mama filmează, iar din boxe răsună niște manele. 

Copiii mai mici de trei ani nu pot fi transportaţi în maşină dacă aceasta nu este echipată cu sisteme de siguranţă, iar coroborând această lege cu faptul că numai în 2021, 63 de copii din România, pasageri în maşini, au murit în accidente auto am putea presupune că astfel de gesturi iresponsabile nu ar trebuie să se întâmple. Părinții de mai sus sunt atât de mîndri de fapta lor încât postează filmarea în Social Media. Este dureros și ți se taie respirația când vezi cum tatăl ia mâinile de pe volan și direcționează mașina cu ajutorul genunchilor. În acest moment tatăl este chemat la audieri și a fost sesizată și Protecţia Copilului. Pentru iresponsabilitatea de care a dat dovadă, bărbatul riscă o amendă de până la 725 lei, echivalentul a cel puţin două scaune de bebeluşi. Însă din punctul meu de vedere este prea puțin Nu aș ridica amenzile, dar aș face campanii de informare care să arate părinților, într-un mod șocant, ce se poate întâmpla în urma unor astfel de gesturi. 

 

 

Tragedii care puteau fi evitate

Imaginați-vă un bebeluș de 6 luni, care doar ce a început să pape piureuri, să stea în funduleț și să comunice drăgălaș și monosilabic cu mămica lui. Mama lui s-a urcat cu el în mașină și poate a decis că este mai sigur pentru el să stea la piepul mamei decât într-o scoică sau un scaun auto. Poate nu era mașina lor și aveau de făcut un drum scurt. Sunt mulți de poate, care nici nu mai contează, când finalul este unul nefericit, cu un bebeluș proiectat brutal prin parbrizul mașinii. Tragedia putea fi evitată. 

Prevenția este baza siguranței din trafic. Atât de multe accidente ar putea să fie evitate dacă ne-am lua cele mai mici măsuri de prevenție: purtarea centurii, adaptarea vitezei la condițiile de trafic, instalarea unui scaun auto, păstrarea distanței față de ceilalți participanți la trafic. Este incredibil cum în continuare mor copilași inocenți pentru că părinții cred că lor nu li se poate întâmpla și că este mai sigur să ții un bebeluș în brațe decât să îi asiguri dreptul la viață cu un scaun auto sau cu o centură.  

Mai mult, trebuie ca fiecare dintre noi să fim conștienți că atunci când ținem un volan în mână avem controlul unui bolid care poate deveni o armă ce ucide, o armă care poate curma vieți nevinovate și care îți va distruge și ție viața. Nu este oare mai bine sa respectăm legile și să încercăm să prevenim tragediile? Nu este oare mai bine dacă nu suntem convinși de experiența noastră la volan sau mai ales dacă, printr-o decizie complet greșită, transportăm în mașină un copil care nu este asigurat de centură sau de scaun auto, să mergem cu viteză mică și cu multă precauție?

Știai că:

 • în 80% dintre cazurile de accidente grave pasagerii care nu poartă centură mor?
 • peste 8.000 de copii au murit în accidente rutiere produse în Europa, în ultimii zece ani, 50% erau pasageri într-un autoturism, iar restul pietoni sau biciclişti?
 • 34% dintre decesele copiilor din Europa sunt acuzate de accidente din trafic? 
 • România este prima în Europa, la numărul copiilor sub 14 ani morţi în accidente rutiere. 27 de cazuri la 1 milion de locuitori sub 18 ani?
 • În România, în fiecare zi, 3 copii sunt răniți în accidente rutiere? La fiecare 3 zile un copil moare din această cauză?
 • România are cea mai mare rată a mortalității rutiere, 96 de victime per milion?
 • majoritatea accidentelor din România au loc în condiții optime de rulare: 72% dintre acestea au avut loc pe timpul zilei, iar 83% pe carosabil uscat?
 • Șansele ca un copil care nu poartă centură sau nu este asigurat într-un scaun auto să fie rănit sunt de 7 ori mai mari decât pentru un copil care este asigurat de centură sau scaun auto?
  .

Statistici de prevenție

 • Folosind un scaun auto special pentru copii, se reduce riscul decesului în caz de accident cu 71% pentru nou-născuți și cu 54% pentru copiii mai mici de 4 ani.
 • Este estimat că pot fi salvate viețile a 150 de copii anual numai în Europa dacă s-ar respecta simpla regulă de purtare a centurii.
 • 83% dintre copiii care poartă centură sau sunt asigurați într-un scaun auto rămân nevătămați în accidentele auto.
 • Introducerea de limitări ale vitezei la 30 km/h în zonele cartierelor de locuințe reduce cu 70% accidentele fatale în care sunt implicați pietoni copii.
 • Introducerea de legi severe privind șoferii începători sau cei care redau examenul de permis a redus cu 18% numărul de decese cauzate de accidenta înn Franșa în numai 1 an de zile.

Statisticile de mai sus sunt șocante, supărătoare și trebuie să se schimbe. De noi depinde să se schimbe ceva. De fiecare dintre noi depinde viețile a mii de copii.

”În toate meseriile se face protecția muncii. În şofat, nu. Atunci, şoferii nefiind trecuţi periodic prin sisteme de verificare, de educare, de readucere aminte ajungem la astfel de situaţii tragice. Şi atunci vin cu întrebarea: autorităţile şi toţi cei care se opun unor astfel de programe au sau nu pe conştiinţă o astfel de tragedie?”, spune Titi Aur.

Românii sunt campioni la căratul copiilor în brațe, pe scaun, pe scaune alese prost, cu copilul pus în direcția greșită sau în orice alt mod decât cel potrivit pentru vârsta lor. Nu există “merg puțin cu copilul în brațe să se liniștească”, la fel cum nu există “îmi bat puțin un cui în cap ca să-mi treacă durerea”. E o tâmpenie care-l poate costa viața. Sunt călit și am obrazul tăbăcit de explicații. “În mașina mea fac ce vreau”, “Dar nu vrea să stea copilul, ce să-i fac?”, “Nu moare nimeni două minute”, “Ies doar până la magazin printre blocuri” și alte abordări care sclipesc de inteligență.”, spune jurnalistul Mircea Meșter, de la Automarket și nu pot decât să fiu de acord cu el. 

De fiecare dată când iei volanul în mâini, de fiecare dată când urci într-o mașină, fie că ai copilul cu tine, sau nu, amintește-ți că și ție ți se poate întâmpla. Imaginează-ți numai că una dintre tragediile de mai sus te-ar izbi și pe tine. Și nu trebuia decât să-ți pui centura, ție sau copilului, sau să apeși frâna din timp ca să o eviți. Nu uita niciodată că atunci când ții un volan în mâini, ții și vieți nevinovate!

Citește și: 

Surse: Child Safety Europe

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum reacționezi când copilul tău are o criză de furie și tu ești la volan: 6 sfaturi salvatoare de vieți
  Cum reacționezi când copilul tău are o criză de furie și tu ești la volan: 6 sfaturi salvatoare de vieți

  Atunci când conduci, iar copilul tău se confruntă cu o criză de furie poți fi tentat să reacționezi în diverse moduri exagerate, care nu sunt benefice nici pentru tine,...

  12 idei să ții copilul ocupat când muncești de acasă
  12 idei să ții copilul ocupat când muncești de acasă

  Pe măsură ce perioada de când lucrezi de acasă se prelungește, poți avea din ce în ce mai multe momente în care să simți că îți este tot mai dificil să-i...

  Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
  Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

  Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

  8 detalii de care trebuie să ții cont când alegi lenjeria pentru patul copilului
  8 detalii de care trebuie să ții cont când alegi lenjeria pentru patul copilului

  Încă din prima clipă în care îți vei ține puiul în brațe, vei înțelege cât de important este să aibă parte de un somn liniștit. Una dintre cele...

  O mai ții minte pe micuța Lucy din Dallas? Are 62 de ani acum și a avut o viață tumultoasă
  O mai ții minte pe micuța Lucy din Dallas? Are 62 de ani acum și a avut o viață tumultoasă

  Despre serialul Dallas se poate spune că a fost mai mult decât îndrăgit, a reprezentat un punct de reper, o ancoră a unei generații întregi. Printre protagoniștii săi...

  Îl mai ții minte pe Neville din Harry Potter? Acum este unul dintre cei mai sexy actori din lume
  Îl mai ții minte pe Neville din Harry Potter? Acum este unul dintre cei mai sexy actori din lume

  Îți mai aduci aminte de Neville Longbottom din filmele ”Harry Potter”? Ei bine, Matthew Lewis, actorul care îl interpretează pe celebrul personaj, nu mai arată...

  Îl mai ții minte pe băiețelul blond care l-a jucat pe Nică în Amintiri din copilărie? Uite cine este el acum
  Îl mai ții minte pe băiețelul blond care l-a jucat pe Nică în Amintiri din copilărie? Uite cine este el acum

  Există câteva pelicule cinematografice care au supraviețuit probei timpului, iar unii actori care au devenit cunoscuți tocmai prin prisma interpretării anumitor roluri. O astfel de...

  Chef Sorin Bontea, despre viața de familie: „Să încerci să-ți ții copiii lângă tine este o formă de egoism”
  Chef Sorin Bontea, despre viața de familie: „Să încerci să-ți ții copiii lângă tine este o formă de egoism”

  Simpaticul chef Sorin Bontea (cum i-ar spune Gina Pistol) are o carieră impresionantă. A devenit cunoscut mai ales prin prisma show-urilor culinare televizate la care a participat, dar și...

  © 2022 Qbebe