Ce înseamnă o ședință foto pentru copii în contextul pandemic? Interviu cu un fotograf profesionist

Ce înseamnă o ședință foto pentru copii în contextul pandemic? Interviu cu un fotograf profesionist

Gabriela Paladi - Redactor-Șef

Am primit pe adresa redacției multe întrebări cu privire la ședințele foto pentru copii, în special cele dedicate nou-născuților, în contextul pandemic. Așa că am decis să punem aceste întrebări unui fotograf care în ultimul an s-a confruntat cu anxietăți ale părinților cu privire la pandemie, dar și ale ei, ca mamă și ca profesionist care s-a văzut în situația de a-și adapta serviciile, care îi aduceau venituri sigure înainte de pandemie, la o situație total atipică și extraordinară. Andreea Guțiu, fotograf și mămică a două fete răspunde unor întrebări sensibile, dar importante.

Q - Andreea, cine ești tu și cum ai simțit că a fost pandemia pentru tine, ca profesionist?

Sunt mămică de doi copilași și fotograf profesionist cu diploma obținută în anul 2013.
Studioul meu este dedicat ședințelor foto cu nou născuți, bebeluși, copii, maternitate, familii.
Pandemia ne-a afectat pe toți în mod egal, atât profesional cât și ca impact psihologic, dar familiile au continuat să își dorească ședințe foto în natură și în studio, bebelușii au continuat să vină pe lume iar mămicile au simțit nevoia să aibă amintiri cu cei mici. Mămicile mi-au mărturisit că ședințele foto au fost un fel de relaxare psihică, un moment în care să uite de toată nebunia din aceasta perioadă tulbure, un cadou drăguț făcut pentru familia lor.

bebelus pe norisor foto

Q - A fost nevoie să adaugi măsuri de siguranță studioului tău?

Măsuri de precauție în studioul foto au existat tot timpul pentru că lucrez foarte mult cu nou născuți. În context covid, studioul a fost dotat suplimentar cu lampa UV care este folosită după fiecare ședință foto precum și cu aparat cu aburi pentru dezinfectat. Aerisim foarte des, obligatoriu după fiecare ședință precum și înaintea ședinței urmatoare. Ședințele foto sunt programare la un interval mult mai mare decât înainte. Fiecare obiect este dezinfectat cu soluții virucide. Eu mă testez cu teste antigen în fiecare săptămână și port masca ffp2. Și comunic acest lucru părinților pentru a se simți cât mai în siguranță.

Q - Ai simțit că se schimbă ceva în atitudinea părinților?

După un an de zile în care contactul fizic cu străinii a fost redus, am simțit o schimbare la părinții cu noua generație de bebeluși. Sunt un pic mai reticenți, un pic mai rezervați decât înainte de pandemie.

mama si bebelus

Q - Spune-ne cum se desfășoară în studioul tău o ședință foto, de la cap la coadă? Care sunt procedurile pe care le respecți tu și pe care ar fi bine să le respecte și părinții? 

Înainte de a veni la ședința foto, părinții primesc un ghid complet cu instrucțiuni care a fost updatat cu informații și condiții suplimentare în context pandemic. Și înainte de pandemie părinții erau rugați să nu aducă bebelușul cu nici cel mai mic semn de viroze sau orice alte afecțiuni contagioase. Același lucru este valabil pentru adulți. Eu personal mă testez săptămânal cu test antigen pentru siguranță tuturor. Înainte de ședinta foto toată lumea se spală pe mâini iar încălțămintea rămâne întotdeauna la ușă. Oricum este mult mai comod pentru părinți (care aleagă după bebeluș în pofta lui de explorare toata ședința foto) să stea descălțati.
În interiorul studioului fotograful poartă masca pe toată perioada ședinței foto. La fel și părinții. Aceștia își vor da jos masca doar la cadrele de familie după care vor pune masca din nou.

baietel la sedinta foto intr-o cada

Q - Ne poți face un Ghid pe vârste? Probabil că o ședință foto pentru un nou-născut este diferită de cea pentru un copil mai mare? Cum să se pregătească părinții să decurgă totul cât mai bine și mai repede? Ce să aducă după ei, la ce să se aștepte?

În afară de informațiile referitoare la măsurile de igienă și siguranță, ghidul trimis părinților mai conține recomandări pentru o ședință foto cât mai reușită. Fiecare vârsta are caracteristicile ei și având în vedere că am văzut sute de bebeluși și copii, pot spune că cel mai important lucru este ORA programării. Ora stabilită pentru ședinta foto trebuie să fie oră bună pentru copilaș, programarea se face numai în funcție de el. Nou născutul de exemplu trebuie să doarmă în timpul ședinței foto dar bebelușii și copiii trebuie să fie odihniți pentru a fi cât mai bine dispuși. De multe ori părinții își iau o zi liberă pentru ședința foto și atunci profită de această zi pentru a face numeroase alte lucruri.

 1. Prima recomandare este ca în ziua cu ziua cu ședinta foto, părinții să nu își programeze multe alte task-uri în oraș sau dacă le programează, atunci să nu ia cu ei bebelușul/copilul. Pentru ca nou născutul va dormi foarte mult pe drum și nu va mai dormi la studio, iar copilașii mai mari vor fi morocănoși.
 2. A doua recomandare este să nu vină cu cei mici flamânzi. Masa, indiferent de vârsta copilului, este un factor deosebit de important pentru o dispoziție cât mai bună. Pentru adulți rezolvăm problema cu un Snikers. 

Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, atunci avem toate șansele pentru o ședință foto reușită. Cea mai grea vârstă de fotografiat este cea de 2 ani, fotografii din lumea întreagă o numesc the impossible 2. Asta pentru ca la această vârstă copilașii stau cel mai puțin într-un singur loc. Ei doresc să exploreze și sunt extrem de rapizi, mai rapizi decât aparatul foto. Pentru această vârstă recomand ședința foto în natură, unde putem alerga toți în tandem.

Q - Ce îți lipsește din perioada de dinainte de pandemie?

Deși masca este un accesoriu obligatoriu și foarte important, îmi lipsește foarte mult interacțiunea directă cu bebelușii. Acum nu îmi pot vedea zâmbetul și îmi este tare dor să simt acea conexiune cu ei care se obține prin zambetul meu și răspunsul lor la acest zâmbet.

copil intre flori la sedinta foto

Q - Ce va însemna pentru tine perioada următoare?

Am profitat de o perioadă mai liberă așa că am renovat tot studioul iar părinții au fost și mai încântați de noul look. Am adus decoruri noi, ținute noi dar și nouă aparatură. Am în desfășurare două noi proiecte. Primul ar fi amintirile de familie cu bunicii copilașilor. Aceste vremuri tulburi ne-au arătat cât de importante sunt aceste amintiri, așa că am îndrumat familiile să aducă și bunicii pe cât posibil pentru cadre cu cei mici. Mulți din ei au lăcrimat la vederea fotografiilor, am avut câteva familii care s-au reunit după o mare perioadă fix în cadrul ședinței foto.

Al doilea proiect pe care îl am în desfășurare este SURPRINDEREA UN AMINTIRI DEOSEBITE: ZIUA DE ÎNȚĂRCAT . Mămicile care au terminat cu perioada de alăptare vor veni la o ședință foto pentru a surprinde într-un decor special format din PAT CU BALDACHIN, acea ultima dată în care alăptează bebelușul, fie ea la 1 an, doi, trei sau când doresc mămicile să încheie alăptatul. O amintire de suflet păstrată într-un album cu totul și cu totul special.

Pe Andreea o găsiți aici:

Articolul urmator
Asta înseamnă, de fapt, să ai „daddy issues” ca fată, în 2022
Asta înseamnă, de fapt, să ai „daddy issues” ca fată, în 2022

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ședința foto emoționantă a unui cuplu la celebrarea a 70 de ani de căsătorie
  Ședința foto emoționantă a unui cuplu la celebrarea a 70 de ani de căsătorie

  Mulți dintre noi visăm să găsim persoana perfectă, alături de care să ne petrecem tot restul vieții. Cineva pe care să ne sprijinim atunci când lucrurile se...

  Cât de frumos! Feli, prima şedinţă foto alături de fetiţa ei, Nora Luna, şi de viitorul soţ!
  Cât de frumos! Feli, prima şedinţă foto alături de fetiţa ei, Nora Luna, şi de viitorul soţ!

  Feli Donose, una dintre cele mai îndrăgite vedete de la noi, a lansat un nou videoclip în care apare și fiica ei, de 3 ani, Nora Luna. Familia artistei a apărut într-un...

  O ședință foto m-a ajutat să accept, în sfârșit, că am un copil diferit
  O ședință foto m-a ajutat să accept, în sfârșit, că am un copil diferit

  Pentru nici un părinte nu e ușor să accepte faptul că are un copil diferit de ceilalți. Însă, odată cu acceptarea, vine și multă liniște. Asta s-a întâmplat și...

  Ședința foto a fetiței de 4 ani care a învins o tumoră cât o minge de fotbal
  Ședința foto a fetiței de 4 ani care a învins o tumoră cât o minge de fotbal

  Să îți vezi copilul suferind din cauza unei boli crunte cum este cancerul reprezintă una dintre cele mai dificile experiențe prin care poate trece un părinte. Într-o...

  O mamă a fost blamată de un fotograf pentru faptul că a născut prin cezariană. „O operație nu înseamnă că ai născut”
  O mamă a fost blamată de un fotograf pentru faptul că a născut prin cezariană. „O operație nu înseamnă că ai născut”

  Dacă anumite mame nu acceptă deloc ideea de a fi fotografiate în momentele în care își aduc pe lume copiii, altele țin mult să aibă fotografii din timpul acestei...

  A făcut sute de mii de euro cu o meserie despre care nu știai că există: Baby Namer profesionist
  A făcut sute de mii de euro cu o meserie despre care nu știai că există: Baby Namer profesionist

  Meseria ideală este cea care te pasionează, care te provoacă să devii mereu mai bun/ă și care te ajută și să ai parte de câștigurile financiare dorite. O tânără...

  Ședință online transmisă live din greșeală: profesorii insultă părinții fără jenă
  Ședință online transmisă live din greșeală: profesorii insultă părinții fără jenă

  Mai multe cadre didactice din cadrul unei școli din San Francisco au fost nevoite să demisnioneze după ce au râs de părinții elevilor lor într-o ședință online transmisă...

  Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun
  Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun

  Un cofetar profesionist cu o experiență de peste 10 ani, împarte cu noi secretele sale pentru cele mai gustoase fursecuri de Crăciun pe care, spune el, le vom savura până la...

  © 2023 Qbebe