Cum să enervezi o mamă în 13 pași

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Mamele sunt în atenția tuturor încă din cele mai vechi timpuri. Primesc numeroase sfaturi și nu sunt rare situațiile în care sunt criticate sau în care li se atrage atenția că au greșit, fie față de copii, fie față de partenerii lor de viață. De aceea, nu este de mirare că mamele pot ajunge de multe ori să fie deranjate de ceea ce aud din partea celor din jur. Fie că este vorba despre critici nejustificate, fie că este vorba despre anumite „etichete” pe care le primesc sau pur și simplu dacă primesc reproșuri pentru că lucrează, oricare dintre acestea nu vor fi ușor de suportat. 

„Ești mamă full-time”

Reprezintă doar câteva dintre cuvintele pe care o mamă nu ar dori să le audă. Pe de o parte, o asemenea adresare nu este adecvată întrucât, odată ce devii mamă, se înțelege de la sine faptul că vei fi dedicată permanent copilului. Se va întâmpla așa indiferent dacă, alături de sarcinile de mamă, ai și sarcini care țin de viața profesională.

Pe de altă parte, unei mame nu îi va fi ușor să audă sintagma „full-time” când vine vorba despre ea pentru că se poate simți jignită. Astfel, nu este exclus să aibă impresia că persoana/persoanele care îi pune/îi pun o asemenea „etichetă” consideră că „ratează” anumite lucruri pentru că este mamă sau că nu trebuie să se implice în anumite activități din acest motiv. 

mama-obosita-ce-are-bigudiuri-si-sta-pe-un-scaun-din-bucatarie-uitandu-se-la-fetita-sa-care-se-joaca

De fapt, chiar dacă nu vor putea face aceleași lucruri pe care le făceau înainte, mai ales când au copii aflați în primii ani de viață, femeile care sunt mame vor avea parte de alte experiențe, cu totul speciale și nu înseamnă că nu își vor putea îndeplini aspirațiile sau că nu vor reuși, la un moment dat, să-și reia vechile hobby-uri sau să aibă cariera visată. 

„De acum înainte job-ul tău este copilul”

Nici aceste vorbe nu vor fi bine primite de o mamă și o pot enerva. Astfel, se știe că a fi mamă și a avea un job sunt lucruri total diferite. Dacă pentru un job timpul de lucru este determinat și este posibil să îți iei vacanțe și pauze când simți nevoia, „misiunea” de mamă nu se termină nicicând, este zi de zi. Ești acolo trup și suflet pentru copilul tău și faci tot ce îți stă în putere pentru a-i fi bine.

De fapt, să fii mamă este ceva ce nu se va termina niciodată, dar care îți va aduce bucurii și satisfacții enorme, de care îți vei aminti mereu cu drag. 

„Arăți atât de obosită!”

Poți să enervezi o mamă și dacă îi vei spune că arată obosită. Ea știe că este așa, este cea care știe cel mai bine câte nopți a pierdut pentru a avea grijă de copil, cât de mult a muncit într-o zi pentru a se asigura că duce la bun sfârșit atât treburile de acasă, cât și cele care țin de serviciu. Pentru ea, fiecare zi este o provocare pentru a da tot ce este mai bun pentru copilul ei, pentru familie, pentru a se asigura că toată lumea este mulțumită și în siguranță. Este firesc să ajungă să fie epuizată, nu are nevoie să i se spună în față!

În același timp, nu uita că să-i atragi unei mame atenția că este obosită este inutil, mai ales dacă nu vii și cu un sprijin pentru ea. Fie că este vorba despre o vorbă bună, despre o încurajare, fie că o poți ajuta concret cu ceva, trebuie să știi că aceste demersuri sunt cele care contează cu adevărat.

„Copiii mei sunt perfecți”

Este firesc pentru un părinte să vorbească despre copiii săi, să îi laude, dar exagerările din acest punct de vedere nu vor fi bine primite, mai ales în fața altor părinți.

În realitate, fiecare părinte trebuie să se străduiască să descopere calitățile și „punctele mai slabe” pe care le are copilul său. Odată ce reușește, îi va fi mai la îndemână să-l ajute pe acesta să realizeze cumva un „echilibru” între ele, să reușească să depășească eșecurile și să aibă forța să o ia mereu de la capăt. 

Ceea ce poți face pentru copilul tău este să-i pui în valoare calitățile, să-l ajuți să exceleze în ceea ce este mai bun pentru a-și îndeplini aspirațiile. El trebuie să audă de la tine că îl apreciezi, că este acea persoană specială din viața ta și că se va bucura permanent de dragostea ta.  

„Fiecare copil este diferit”

Această constatare nu este ceva străin pentru o mamă, de aceea nu este necesar să i se tot repete. Așa cum s-a menționat anterior, ceea ce știe un părinte este că trebuie să se bucure de tot ceea ce este copilul său și să-i ofere oportunitățile necesare pentru a se dezvolta armonios din toate punctele de vedere.

Ținând cont de aceste aspecte, mamele nu au nevoie să audă numeroase sfaturi despre copii, însoțite întotdeauna de „dar...Fiecare copil este diferit.”

„Mamă care lucrează”

Întrucât nimeni nu spune „tată care lucrează”, nu este neobișnuit că și aceste cuvinte pot enerva o mamă. Auzindu-le, o să le perceapă ca pe „o etichetă”, ca și cum ar fi ceva în neregulă că lucrează și că nu a renunțat la această activitate de când are copii.

În prezent, nu este deloc neobișnuit ca o mamă să se „împartă” între viața de familie și cea profesională, să se străduiască permanent să-și găsească resursele care să-i permită să se ocupe atât de creșterea copilului, cât și de cariera sa. 

„Micuții aceștia”

Cine vrea să enerveze o mamă îi poate vorbi despre copiii ei ca fiind „micuții aceștia”. Uneori, poți avea impresia, când auzi aceste cuvinte, că reprezintă o referire la ființe mici, cărora trebuie să li se asigure doar nevoile de bază pentru a crește.

În realitate, rolurile unei mame depășesc cu mult ideea de a avea grijă de „micuții aceștia”. Să fii părinte presupune să-ți învingi adesea temerile, furia, frustările, să găsești mereu un echilibru între disciplinarea copilului și manifestarea afecțiunii, să treci peste anumite îndoieli și, mai presus de orice, să poți lua decizii care să fie cât mai bune pentru copilul tău.  

„Bărbatul acesta este babysitter pentru copiii săi”

De ce nu este greu să te enervezi când auzi aceste vorbe? Dintr-un motiv foarte simplu: știi că în momentele în care un tată petrece mult timp cu copilul său de fapt nu îndeplinește rolul unui babysitter, ci își îndeplinește rolul de părinte

Când un tată stă cu copiii săi zilnic, când o ajută pe mamă la treburile casnice sau când îi ține ei locul pentru a îndeplini anumite sarcini, înseamnă că se implică activ în viața copiilor, a familiei sale și că face tot posibilul pentru a le fi alături. Mai mult decât atât, demonstrează faptul că nu percepe ca fiind ceva care nu este treaba lui să aibă grijă de copii, arătându-i partenerei sale respect, dragoste și manifestându-și dorința de a fi cât mai prezent în viața copilului său/copiilor săi. 

tata-care-isi-tine-bebelusul-intr-un-port-bebe-in-timp-ce-sta-si-cu-celalt-copil-mai-mare-si-incearca-sa-spele-vasele

„Soțioară”

Printre cuvintele care irită și care au de fapt un sens peiorativ se numără și „soțioară”. De fapt, reprezintă un alt fel de „etichetă”, pe care o mamă o va percepe ca pe o limitare a calităților sale, a capacității ei de a-și îndeplini rolurile pe care le are. 

Când auzi „soțioară”, primul lucru care îți vine în minte este o femeie tânără care și-a găsit locul alături de un bărbat matur, care trebuie să aibă grijă de ea, să o întrețină. În realitate însă, numai tu știi cât de mult muncești în fiecare zi, că munca ta nu este cu nimic mai puțin valoroasă decât a tatălui copiilor tăi și că faci tot ce îți stă în putere, la fel ca și el, pentru binele familiei voastre.

„E greu să fii adult”

Le auzi adesea, parcă peste tot și ajungi să te enervezi și să te întrebi dacă în ochii celorlalți pari incapabilă să-ți iei în serios statutul de persoană adultă. Ai senzația că din start ți se transmite mesajul că nu ești capabilă să-ți asumi responsabilități, că nu te comporți așa cum ar trebui.

Tu ești singura care poate să-și analizeze reușitele și eșecurile pentru a vedea la ce mai ai de lucrat pentru a ajunge să-ți atingi scopurile de femeie matură, care știe într-adevăr ce vrea. Cu atât mai mult cu cât ești mamă, știi că ți-ai asumat resposabilități din prima clipă în care ți-ai ținut copilul în brațe și că nu ai ezitat să iei decizii și să faci alegeri pentru a încerca să-i oferi ce este mai bun. 

„Copilul meu nu a avut niciodată o criză de furie în public”

Reprezintă una dintre frazele care pot enerva cel mai mult o mamă, în condițiile în care simți că ești acuzată că nu ești o mamă bună. Ceea ce trebuie să știi este însă următorul lucru: tantrumurile nu înseamnă că nu ești un părinte bun, un părinte care nu știe cum să aibă grijă de copilul său. Aceste manifestări apar din motive foarte diverse, pe care nu le poți controla mereu (de exemplu, când micuțul tău se simte obosit, când îi este foame, când nu se simte bine, când este suprastimulat etc.). 

De asemenea, pentru că sunt imprevizibile și pentru că apar întrucât copilul nu deține încă suficient autocontrol și nu știe cum să-și exprime nevoile, nu este de mirare că survin și în public. Odată ce ești martora unui tantrum al copilului, cel mai bine este să te străduiești să rămâi calmă, să-i arăți că se poate baza pe tine, să îl asculți și să faci tot posibilul să plecați din locul respectiv. 

„Cred că este ușor să alăptezi, de altfel eu am reușit să alăptez timp de aproape doi ani”

Întrucât știi cât de benefic este alăptatul pentru copilul tău, nu îți va fi deloc la îndemână să auzi asemenea cuvinte dacă tu ți-ai alăptat copilul pentru scurt timp sau în cazul în care nu ai realizat deloc acest demers. 

Înainte să te învinuiești, gândește-te că alăptatul este un proces diferit la fiecare femeie și că doar tu știi cu ce provocări te-ai confruntat în primul an de viață al copilului. Spre exemplu, poate ai avut probleme din cauza angorjării, poate ai avut o mastită, poate ai suferit de pe urma blocării canalelor galactofore sau poate bebelușul a avut probleme ce au interferat cu procesul de alăptare (de pildă, dacă bebelușul a avut probleme din cauza frenului lingual etc.). 

Prin urmare, când ți se spune că alăptatul este ușor, poți crede inițial că este ceva ce ai făcut greșit. Dar dacă îți vei lua răgazul necesar pentru a analiza situația, îți poți da seama că nu a fost vina ta că nu ai reușit deloc sau că ți-ai alăptat bebelușul doar pentru un interval redus.  

mama-care-sta-pe-o-canapea-in-timp-ce-isi-alapteaza-bebelusul-si-il-tine-de-mânuta

„Sunt atât de norocoasă- am reușit să scap de toate kilogramele în plus după ce am născut”

Să discuți cu o mamă, mai ales dacă este la primul copil, despre eliminarea surplusului ponderal de după sarcină este un subiect delicat, care poate să irite. Se întâmplă așa întrucât o bună parte dintre mame se luptă să dea jos kilogramele în plus, mai ales că procesul de slăbire poate fi îngreunat de numeroși factori (de exemplu, de somnul insuficient, de disfuncționalități ale glandei tiroide, de stres, de o depresie postpartum etc.). 

O mamă are nevoie să știe că va mai fi o perioadă în care vor persista kilogramele în plus de după sarcină, dar cu răbdare, prin adoptarea unei diete cât mai echilibrate și cu cât mai multă mișcare va avea posibilitatea să se simtă bine în pielea ei și să aibă parte de energie. 

Surse: babyyumyum.co.za, glamour.com, imom.com, lovelifelaughmotherhood.com, parents.com, scarymommy.com, shethepeople.tv, theconversation.com, time.com, themuse.com, washingtonpost.com, yahoo.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Jurnal de mamă: 3 pași pentru regenerarea tenului după naștere
  Jurnal de mamă: 3 pași pentru regenerarea tenului după naștere

  Un amalgam de emoții roiește în sufletul tău după nașterea primului copil. Frica de neprevăzut, dragoste, adorație, entuziasm – toate aceste sentimentele vor produce...

  Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!
  Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!

  Tratament hemoroizi. Cum poti scapa de hemoroizi este o intrebare care macina multa lume. Hemoroizii sunt o problema de sanatate de serioasa, chiar daca nu pune viata in pericol. Sunt...

  Cum îți pregătești copilul pentru primii pași. De ce greșeli să te ferești în alegerea încălțărilor
  Cum îți pregătești copilul pentru primii pași. De ce greșeli să te ferești în alegerea încălțărilor

  Atunci când e vorba despre încălțămintea copiilor, toată lumea este expertă, iar internetul abundă de sfaturi, unele de-a dreptul exagerate. Cert este că de la 11-15 luni,...

  Câți pași trebuie să faci pe zi ca să te menții sănătos. Știința răspunde
  Câți pași trebuie să faci pe zi ca să te menții sănătos. Știința răspunde

  Mitul celor 10.000 de pași pe zi a fost demontat! Află câți pași trebuie să faci pe zi pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă!

  Eliza, fata Adrianei Iliescu, cea mai bătrână mamă din lume, are deja 15 ani. Cum se înțelege cu mama ei
  Eliza, fata Adrianei Iliescu, cea mai bătrână mamă din lume, are deja 15 ani. Cum se înțelege cu mama ei

  Adriana Iliescu a ajuns celebră la nivel mondial ca urmare a faptului că a fost desemnată de Cartea Recordurilor drept cea mai bătrână mamă din lume. Între timp fiica ei a...

  Mama tot mamă: cum a reacționat Andreea Esca la scandalul în care a fost implicată fiica ei
  Mama tot mamă: cum a reacționat Andreea Esca la scandalul în care a fost implicată fiica ei

  Alexia Eram, fiica Andreei Esca a trecut prin momente șocante după ce a decis să plece pentru un weekend, la mare, alături de iubitul său Mario Fresh, Lino Golden și încă un...

  Ziua Internațională a Cărții la Editura DPH: Ghid în 23 de pași pentru a scrie prima ta carte
  Ziua Internațională a Cărții la Editura DPH: Ghid în 23 de pași pentru a scrie prima ta carte

  În fiecare an sunt publicate peste 2 milioane de cărți, iar până acum, la nivel mondial, totalul acestora a depășit 130 de milioane de titluri. Cele mai multe volume văd...

  Ajută-ți micuțul să facă primii pași în viață cu încredere! Ce modele de încălțăminte să alegi pentru cei mici
  Ajută-ți micuțul să facă primii pași în viață cu încredere! Ce modele de încălțăminte să alegi pentru cei mici

  Prichindelul tău a început să facă primii pași? Înseamnă că a venit momentul să îi cumperi primele perechi de încălțăminte! Dar pe piață există...

  © 2022 Qbebe