„Datorită ție am învățat ce dar prețios este iubirea”. Scrisoarea unei mame pentru fiica ei care a murit

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pierderea unui copil este o încercare extrem de grea, durerea care rămâne în urmă fiind nemărginită. Părinții care se confruntă cu o asemenea experiență simt că au pierdut o parte din ei și nu își dau seama cum vor trece peste această pierdere, cum își vor putea continua viața în lipsa copilului lor. Cu toate acestea, forța interioară și dragostea enormă conferă puterea de a merge mai departe. Așa s-a întâmplat și cu o mamă, care și-a pierdut fiica în urmă cu șase ani. Aceasta și-a deschis inima și a dezvăluit, într-o scrisoare, cât de recunoscătoare este pentru că a avut șansa de a fi părinte și pentru că a putut să învețe foarte multe lucruri de la fiica ei.

În decembrie 2015, viața Lisei Boehm avea să se schimbe pentru întotdeauna după ce a primit vestea că fiica ei, Katie, își pierduse viața într-un accident rutier. Inițial, tot ce își dorea era să găsească pe cineva care să îi spună ce să facă pentru a face față durerii imense. Treptat însă, a realizat că scrisul o ajută să se mai elibereze de furie, de frică și de durerea extremă. Și-a dat seama că era foarte important să meargă mai departe, să o facă pe fata ei să fie mândră de ea. Astfel, a reușit să-și adune forțele, să rămână pozitivă și a ales să le ajute și pe alte mame care treceau printr-o experiență similară.

femeie-imbracata-in-negru-stand-trista-si-ingandurata

Lisa Boehm a scris cartea „Journey of Healing. A Mother's Guide to Navigating Child Loss”, în care a încercat să se adreseze temerilor și îndoielilor cu care se confruntau mamele ce își pierduseră copiii. Obiectivul ei a fost să ofere sfaturi menite să le ajute pe acestea să continue să-și trăiască viața.

În scrisoarea intitulată „A letter to my daughter in heaven”, adresată fiicei sale care a murit, a enumerat toate motivele pentru care îi este recunoscătoare acesteia, ținând să precizeze că a fost „o onoare și un privilegiu” pentru ea să fie mamă. 

Scrisoarea unei mame către fiica ei care a murit

Lisa Boehm și-a început scrisoarea precizând că pierderea fiicei sale a fost cea mai dificilă experiență prin care a trecut, dar că a ajuns la concluzia că era cazul să-și continue viața și să trăiască așa cum i-ar fi plăcut lui Katie: 

„Dragă Katie,

„Pierderea ta a fost cel mai dificil lucru cu care m-am confruntat. Am simțit că sunt ruptă în milioane de bucăți, dar știam că tu nu ți-ai fi dorit ca eu să rămân într-un loc întunecat și plin de durere. Așa că am hotărât să trăiesc așa cum ai trăit tu. Îmi doresc să trăiesc cu pasiune, să am un scop și să fiu persoana bună care ai fost tu.

Tu ești ghidul și profesorul meu și m-ai făcut să devin un om mai bun. Chiar dacă nu este zi în care să nu fie și durere și tristețe, m-ai învățat mai multe decât aș fi crezut vreodată...”

După ce și-a exprimat aceste gânduri, mama își continuă scrisoarea către fiica ei care a murit enumerând toate motivele pentru care îi este recunoscătoare acesteia:

„Datorită ție, am învățat că să fiu mamă este cel mai mare privilegiu posibil.

Datorită ție, am învățat că viața este un dar, indiferent de cât de grea este, pe care o pot trata astfel sau pot încerca să o dau laoparte.

Datorită ție, am învățat ce dar prețios este iubirea. Acum încerc să iubesc totul și pe toată lumea, așa cum ai procedat tu. 

Datorită ție, voi împărtăși amintirile prețioase și le voi purta mereu cu mine.

Datorită ție, am învățat că nimic nu este permanent în viață. Voi iubi cu forță și cu profunzime.

Datorită ție, am învățat ce este răbdarea și blândețea.

Datorită ție, am învățat ce este paradisul. Acesta nu se află sus, în ceruri, ci este peste tot în jurul nostru și știu că tu ești la o distanță de o șoaptă de mine.

Datorită ție, susțin ceea ce contează, fac lucrurile așa cum trebuie și le dau o mână de ajutor celor ce au nevoie.

Datorită ție, am învățat să eliberez durerea și să fac loc pentru pace.

Datorită ție, îmi voi urma visele și voi călători în lume, așa cum îți doreai și tu.

Datorită ție, am început să cred în îngeri și în viața de dincolo și știu că te voi vedea iar la un moment dat.

Datorită ție, știu că dragostea nu va muri niciodată.

Datorită ție, voi fi în căutarea a ceea ce este bun, așa cum ai făcut și tu. Dacă nu voi vedea binele, voi încerca să îl creez eu.

Datorită ție, trăiesc într-un loc mai profund.

Datorită ție, voi încerca să fiu mai prezentă în propria mea viață.

Datorită ție, acum obișnuiesc să fac mai multe fotografii și mai multe filmări.

Datorită ție, nu voi lua nimic de la sine.

Datorită ție, am învățat să fiu mai puternică decât aș fi crezut.

Datorită ție, am învățat să trăiesc din plin, să râd mai mult, să trăiesc cu pasiune.

Datorită ție, familia noastră este mai puternică și mai unită ca niciodată.

Datorită ție, știu că durerea este de fapt dragoste adevărată.

Datorită ție, am învățat că să trăiești și să iubești este o alegere și că aceste lucruri dau sens vieții noastre.

Datorită ție, am învățat că există viață dincolo de pierdere, iar în timp viața poate fi iar plină de bucurie și de râsete.

Este o onoare și un privilegiu să fiu mama ta și aștept ziua în care te voi revedea și te voi putea îmbrățișa. Îți mulțumesc pentru tot ceea ce m-ai învățat.

Mama” 

Articol tradus și adaptat după un material publicat pe site-urile opentohope.com și lisakboehm.com

Surse: lisakboehm.com, opentohope.com, amazon.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Scrisoarea publică a unei mame din Cluj, pentru salvatorul fiicei sale: „Muțumesc pentru omenia cu care...”
  Scrisoarea publică a unei mame din Cluj, pentru salvatorul fiicei sale: „Muțumesc pentru omenia cu care...”

  O mămică din Cluj a fost nevoită să apeleze la ajutorul unui necunoscut pentru a-și duce fiica bolnavă la spital, după ce ambulanța pe care o chemase a întârziat.

  Încă o graviduță în showbiz! Nicole Cherry este însărcinată! „Din inimile noastre s-a mai născut încă una. Am învățat ce e iubirea absolută”
  Încă o graviduță în showbiz! Nicole Cherry este însărcinată! „Din inimile noastre s-a mai născut încă una. Am învățat ce e iubirea absolută”

  În ultimele zile s-a tot zvonit că Nicole Cherry ar fi însărcinată. Ei bine, iată că speculațiile s-au adeverit, artista anunțând în urmă cu puțin timp că,...

  Scrisoarea unei mame din Italia: „Suntem în mijlocul unei regiuni unde a explodat coronavirusul”
  Scrisoarea unei mame din Italia: „Suntem în mijlocul unei regiuni unde a explodat coronavirusul”

  Mămica unui copil diagnosticat cu amiotrofie spinal musculară a publicat pe contul său de Facebook o scrisoare care aduce în vedere o serie de îngrijorări reale: de ce este...

  Un cunoscut prezentator TV a devenit tată, datorită unei mame surogat
  Un cunoscut prezentator TV a devenit tată, datorită unei mame surogat

  Mult iubitul prezentator TV a devenit tătic, iar vestea a uimit pe toată lumea! Nimeni nu știa că plănuise asta.

  Reacția virală a unei mame când fiica ei de 17 ani o anunță că este însărcinată. Tot internetul a înnebunit!
  Reacția virală a unei mame când fiica ei de 17 ani o anunță că este însărcinată. Tot internetul a înnebunit!

  Nicole Hennessy, o fotografă în vârstă de 35 de ani din Rockville, Maryland, a descărcat TikTok pentru prima dată în aprilie. Mama a trei copii, ea se descrie ca fiind...

  Scrisoarea unei mamei din Târgoviște către o profesoară: „Asta e răzbunare. Nu e cel mai bun la matematică, dar e copilul meu”
  Scrisoarea unei mamei din Târgoviște către o profesoară: „Asta e răzbunare. Nu e cel mai bun la matematică, dar e copilul meu”

  Ora de mate. Parcă și acum te trec fiorii când auzi aceste trei cuvinte. Matematica este, probabil, una dintre cele mai detestate materii și mulți părinți ajung să recurgă la...

  Scrisoarea amuzantă a unei eleve din Tecuci: „Învățatul în pijama nu este amuzant!”
  Scrisoarea amuzantă a unei eleve din Tecuci: „Învățatul în pijama nu este amuzant!”

  Totul părea mai distractiv de acasă atunci când școlile funcționau și părinții puteau merge la serviciu, în liniște și pace. Astăzi, mulți dintre noi lucrăm de acasă...

  Planurile vieții unei mame singure. Cât de greu, dar și frumos este să faci absolut tot ce este omenește posibil pentru copiii tăi
  Planurile vieții unei mame singure. Cât de greu, dar și frumos este să faci absolut tot ce este omenește posibil pentru copiii tăi

  Acum 1 an în urmă, ora mi-o amintesc însă ziua nu mi-aș dori, deoarece de nervi și atâta probleme, am luat decizia de a pleca în căutarea unei vieți noi,...

  © 2023 Qbebe