De ce copiii au nevoie de verişori

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Îţi aminteşti de minunatele perioade din copilărie, când la tine acasă, în casa bunicilor sau în vacanţe, era o distracţie pe cinste, la care luau parte numeroşi copii? Chiar dacă nu ai fraţi sau surori, ai avut parte probabil măcar de vreun verişor sau de vreo verişoară cu care ţi-ai petrecut timpul pe atunci. Din articolul de mai jos vei afla motivele pentru care verişorii sunt atât de importanţi în viaţa copilului tău, misiunea noastră, a părinţilor, fiind să încercăm, pe cât posibil, să-i stimulăm pe micuţi să-şi formeze încă de la o vârstă fragedă o relaţie frumoasă cu verii lor. Reuşind în acest demers, le vom oferi şansa să aibă parte de un model în plus, de prieteni buni şi, de ce nu, de mai multe clipe minunate de care îşi vor aduce aminte mereu cu drag.

Pot fi primii cei mai buni prieteni ai copilului

Făcând parte din aceeaşi familie, va fi mai la îndemână pentru copilul tău să se apropie de verişorii săi şi astfel să devină treptat cei mai buni prieteni. Astfel, pot găsi cu uşurinţă lucruri pe care le au în comun şi să se simtă bine când sunt unul în compania celuilalt. Datorită verişorilor şi tu, ca părinte, vei fi mai dispusă, de exemplu, să-i permiţi copilului să rămână peste noapte la prietenul/prietena sa, care este de fapt verişorul/verişoara. Cu cât copiii vor fi mai mult împreună, cu atât vor avea şansa să-şi construiască prietenii solide şi frumoase, care să dureze pe parcursul întregii vieţi. Întrucât devin prieteni apropiaţi, verişorii pot să-şi împărtăşească unul altuia secrete, să se sfătuiască şi eventual să găsească soluţii în rezolvarea de probleme.

Mai mult, verişorii pot face parte dintre modelele pe care copilul tău să le poată urma.  De pildă, acesta poate deprinde de la ei, mai ales dacă sunt mai mari, reguli ce ţin de bunele maniere, obiceiuri alimentare sănătoase şi orice alte abilităţi ce le pot fi utile la un moment dat pe parcursul vieţii.

patru-copii-stand-pe-o-canapea

Familia va fi mereu prezentă

Discuţiile dintre verişori pot fi o modalitate excelentă de a se afla lucruri inedite din familie, de a se consolida amintiri scumpe, ce constituie de fapt legături afective autentice din familia respectivă.  De altfel, psihologii consideră că valorile ce se transmit din generaţie în generaţie depind inclusiv de relaţiile dintre verişori. Mai mult decât atât, în ciuda existenţei distanţei mari, cei ce sunt veri vor fi mai tentaţi să se reunească, în anumite perioade din an, pentru a petrece timp împreună şi pentru a depăna amintiri preţioase din familie. În acelaşi timp, prezenţa verişorilor poate fi şi un factor de sprijin emoţional, de reamintire a faptului că ai oricând pe cine să te bazezi.

Nu în ultimul rând, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că, de cele mai multe ori, suntem mai dispuşi să îi ajutăm pe cei ce fac parte din familie, mai exact pe verişori, decât pe prieteni.  Un studiu publicat în "British Journal of Psychology" a evidenţiat faptul că suntem mai doritori să ne sprijinim rudele decât pe cei din anturajul nostru. Explicaţiile specialiştilor au fost următoarele: prezenţa legăturilor de sânge, a ideii că suntem parte din aceeaşi familie şi calitatea relaţiei (tradusă prin apropiere emoţională) existentă între veri. În special de aceasta din urmă s-ar lega altruismul.

Pentru o analiză mai detaliată a existenţei altruismul dintre rude, cei care au realizat studiul le-au oferit participanţilor chestionare legate de disponibilitatea de a fi altruişti şi de apropierea emoţională pe care o aveau faţă de 12 membri ai familiei şi de prieteni, aceştia din urmă având poziţii diferite în cadrul sistemului lor de relaţii sociale. După ce chestionarele au fost analizate, s-a sesizat faptul că altruismul era mai ridicat faţă de familie şi de prietenii mai importanţi. Coordonatorul studiului a afirmat că gradul de apropiere emoţională din familie este influenţat şi de modul în care părinţii îşi stimulează copiii să fie alături de rudele lor, să le ofere sprijin. Cu cât vor acţiona mai mult în această direcţie, cu atât se vor construi relaţii între generaţii mai solide.

Datorită verişorilor se pot creea amintiri adorabile din copilărie

Fie că este vorba despre vacanţe, fie că este vorba despre weekend-uri sau despre câteva ore petrecute împreună, copilul poate avea parte de mai multe amintiri preţioase graţie verişorilor. De la hohotele de râs nesfârşite până la glume sau discuţii "ca între fete" sau "ca între băieţi", toate acestea vor reveni în memoria copilului şi când va deveni adult, sprijinindu-l inclusiv să depăseaşcă mai uşor momente dificile.

Reuniunile de familie vor fi un motiv de bucurie în plus

Prezenţa verişorilor poate transforma o reuniune de familie într-un prilej numai bun de a te simţi mai în largul tău, de a facilita legăturile dintre generaţii şi de ce nu, de a face planuri pentru următoarea reuniune. În acelaşi timp, faptul că verii reuşesc să se întâlnească poate fi un factor de coeziune pentru familiile pe care le despart distanţe mari.

reuniune-intre-rude-sau-intre-prieteni

Citate despre verișori

Citatele despre verișori sunt cele care ne vor edifica asupra importanței acestei relații de familie:

 • ”Dumnezeu ne-a făcut verișori pentru că a știut că mamele noastre nu ne-ar fi stăpânit ca frați” - Anonim
 • ”Verișorii sunt prieteni care te vor iubi pentru totdeauna.” - Constance Richards
 • ”În verișorul meu descopăr un alt EU.” - Isabel Norton
 • ”Un verișor este o bucată mică de copilărie care nu va fi niciodată pierdută.” - Marion C. Garretty
 • ”Prietenia este singurul ciment care ține verișorii laolaltă.” - Woodrow Wilson
 • ”Verișorii mei sunt acționari ai sufletului meu.” - Saswat Padh
 • ”Verișorii sunt oameni deja pregătiți să îți fie prieteni” - Courtney Cox
 • ”Un verișor pe zi ține plictiseala departe.” - Anonim
 • ”Un verișor vede prima lacrimă, o prinde pe a doua și o oprește pe a treia” - Anonim
 • ”Verișorii sunt flori în aceeași grădină!” - Anonim
 • ”Verișori prin sânge - prieteni prin alegere” - Darlene Shaw
 • ”Nimeni nu poate înțelege nebunia din familia ta mai bine decât un verișor.” - Anonim
 • ”Verișorii sunt oamenii aceia rari care te întreabă cum te simți și apoi așteaptă să audă răspunsul.” - Ed Cunningham

un grup de copii care stau pe iarba si se imbratiseaza

La mulți ani, verișorul meu!

Nu știi ce urări de La Mulți Ani să îi transmiți verișoului tău? Iată câteva idei:

 • ”Dragă verișorule/verișoară, îți urez un ocean de sănătate, un munte de noroc, un camion cu bani și un sincer: La mulți ani!”
 • ”Toate amintirile frumoase ale copilăriei noastre se transformă acum în cel mai călduros La Mulți Ani, verișorul meu!”
 • ”Natura-ntreaga azi te felicită,/ Și flori, si soare, toate-s ca-n povești,/ Eu îți doresc o viață fericită/ Și visurile dragi să le-mplinești! La mulți ani, verișorul meu! 
 • ”Îți doresc ca de ziua ta,/ soarele pe loc sa stea,/ să-ți aducă de la mine/ fericire și iubire,/ La mulți ani cu bucurie / și iubire-o veșnicie. La mulți ani, verișorul meu! 

Citeşte şi: Studiu: copiii trebuie să petreacă mai mult timp cu bunicii

Surse: fatherly.com, mother.ly, thehealthymommy.com, yourmodernfamily.com

Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 lucruri pe care băieţii au nevoie să le audă de la tatăl lor
  7 lucruri pe care băieţii au nevoie să le audă de la tatăl lor

  Băieții și tații trebuie să construiască o relație specială pe parcursul copilăriei. Încă de la cea mai fragedă vârstă, micuţii noştri au nevoie şi de prezenţa...

  Dacă am nevoie de o pauză de la copilul meu nu înseamnă că nu sunt o mamă bună
  Dacă am nevoie de o pauză de la copilul meu nu înseamnă că nu sunt o mamă bună

  Am nevoie de o pauză de la copilul meu. Am nevoie de o pauză până nu cedez. Până nu mai am nimic de oferit. Am nevoie de o pauză de la nevoia de a face totul - programări...

  De ce ai nevoie pentru a organiza petrecerea de botez
  De ce ai nevoie pentru a organiza petrecerea de botez

  Ca orice alt moment important din viața voastră, știți deja că petrecerea de botez nu este ușor de planificat, cu atât mai mult cu cât probabil că vă doriți ca aceasta...

  Dragul meu soț, am nevoie de mai mult ajutor. Ca și tine, și eu sunt om!
  Dragul meu soț, am nevoie de mai mult ajutor. Ca și tine, și eu sunt om!

  O mamă nu are nevoie de sfaturi. Căci de sfaturi, uneori chiar și nesolicitate, are parte la tot pasul. Internetul este plin de articole de parenting, iar familia și prietenii nu scapă...

  Singura abilitate de care copilul tău are nevoie pentru a avea cu adevărat succes în viață
  Singura abilitate de care copilul tău are nevoie pentru a avea cu adevărat succes în viață

  Evenimentele tulburătoare din ultimii ani (pandemia, războiul etc.) își pun, încet, dar sigur, amprenta asupra copiilor noștri. Fără instrumentele potrivite pentru a face...

  Medicii au spus că bebelușul meu are nevoie de dietă, pentru că „e mic și gras”
  Medicii au spus că bebelușul meu are nevoie de dietă, pentru că „e mic și gras”

  O mamă a dezvăluit că medicii au forțat-o să îți pună bebelușul la dietă pentru că fiica ei ar fi prea grasă și prea mică pentru vârsta ei.

  O mamă a ajuns în spital cu malnutriție pentru că nu mânca mai nimic ca să le dea copiilor hrană de care aveau nevoie
  O mamă a ajuns în spital cu malnutriție pentru că nu mânca mai nimic ca să le dea copiilor hrană de care aveau nevoie

  O mamă singură, care trăiește cu o singură masă pe zi pentru a-și putea hrăni copiii pe fondul crizei economice, a fost spitalizată de două ori din cauza malnutriției.

  © 2023 Qbebe