Dragi părinți, nu vă mai pedepsiți. Copiii au nevoie de limite clare pentru a-și îmbunătăți comportamentul

Dragi părinți, nu vă mai pedepsiți. Copiii au nevoie de limite clare pentru a-și îmbunătăți comportamentul

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În primii ani de viață ai copilului tău, îți poate fi mai ușor să-i impui anumite limite, cum ar fi „Nu lovim”, „Nu luăm mâncarea de pe jos” etc. Însă pe măsură ce crește, este necesar să insiști asupra unor limite care să vizeze mai mult interacțiunile sociale. Acestea sunt utile atât pentru ca un copil să reușească să-și stabilească limite pentru el însuși, astfel încât să deprindă autocontrolul, cât și pentru a le respecta pe cele ale persoanelor din jurul său. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos, poți descoperi cum ar trebui să procedezi pentru a stabili limite clare pentru copilul tău, astfel încât acesta să adopte comportamente cât mai dezirabile, iar tu să-i demonstrezi că ai principii și valori pe care trebuie să învețe să le respecte. 

Asigură-i copilului nevoile fundamentale

Justin Coulson este psiholog, autor de carte și unul dintre cei mai apreciați experți în parenting din Australia. Plecând și de la propria sa experiență ca părinte, fiind tatăl a șase fete, stând de vorbă cu „Kidspot” a ținut să aducă în prim-plan cele mai importante nevoi ale unei persoane. Justin Coulson susține că respectarea acestor nevoi este esențială pentru a se diminua riscul ca un copil să adopte comportamente indezirabile, chiar antisociale. Iată despre ce nevoi este vorba:

  • Nevoia de conectare cu ceilalți: oricine are nevoie să se bucure de relații sociale, astfel încât să fie văzut, auzit și să se simtă valorizat;
  • Nevoia de a te simți competent, capabil: oricui îi place să vadă că se descurcă într-un anumit mediu, că s-a adaptat acestuia. Odată ce avem parte de așa ceva, simțim că avem un scop în viață;
  • Nevoia de a deține controlul și de a fi autonom: această nevoie poate fi împlinită în cazul în care ne ghidăm viața în funcție de valorile, de principiile care țin de identitatea noastră.

În loc de pedepse, stabilește-i copilului anumite limite

În cadrul intervenției pentru sursa citată, Justin Coulson insistă asupra următoarei idei: că, în prezent, sunt tot mai mulți copii și adolescenți care nu se simt conectați, care nu simt că aparțin mediului în care trăiesc, care simt că totul le scapă de sub control. În aceste condiții, nu este de mirare că sunt tentați să adopte comportamente, atitudini, nu tocmai dezirabile.

mama si fetita ei stau pe canapea, suparate una pe alta

Chiar dacă primul impuls poate fi găsirea unor pedepse pentru anumite comportamente, Justin Coulson spune că nu aceasta este soluția. În schimb, mai util este ca părinții și educatorii să se orienteze spre ghidarea copiilor și tinerilor pentru ca aceștia să-și creeze un mediu cât mai sigur, în care să simtă că își îndeplinesc nevoile fundamentale. Din acest motiv, au nevoie de structuri clare, de limite care să-i ajute să evolueze și să învețe să facă alegeri sănătoase, fie că este vorba despre comportamentele și activitățile de acasă ori de la școală, fie că este vorba despre activități extracurriculare sau ludice etc.

Ghid complet pentru disciplinarea copiilor: Cum să reușești, ca părinte, să-ți educi copilul fără pedepse fizice

Cum să stabilești limite clare pentru copilul tău

Spre deosebire de regulile „tradiționale”, nu trebuie să te aștepți, când impui anumite limite, ca acestea să fie urmate întotdeauna, 100%. În plus, nu este cazul să te lași pradă impulsului de moment și să te apuci să-ți pedepsești copilul ori de câte ori o limită nu este respectată. În schimb, ceea ce ai de făcut este să-i explici întotdeauna ce are de făcut, dându-i explicații clare și, mai mult decât atât, este necesar să-i aduci la cunoștință consecințele nerespectării limitelor respective.

Ca să te asiguri că reușești să fixezi limite clare și că, datorită lor, ajungi să vezi cum comportamentul copilului se îmbunătățește, ține cont de următoarele sfaturi:

Spune-i copilului ce așteptări ai de la el

Înainte să realizezi acest demers, mai întâi gândește-te la ce aștepți de la el. Spre exemplu, pune pe o listă așteptările esențiale și pe cele pe care nu le consideri fundamentale. În același timp, vezi cum ai vrea să fie relația cu copilul tău: să se bazeze pe dragoste, mai mult pe dragoste și respect, mai mult pe respect etc. 

De pildă, în cazul în care ții cel mai mult la respect, spune-i la ce ar trebui să se aștepte când nu este politicos, când este obraznic, când te ignoră când îi vorbești. În momentul în care îi comunici toate aceste lucruri, fii respectuoasă, folosește un ton calm, fii fermă și dă-i posibilitatea să facă alegeri. 

mama care incearca sa stea de vorba cu baietelul ei

Adu-i la cunoștință limitele valabile în familia voastră

Fii întotdeauna clară când abordezi un asemenea subiect. În funcție de vârsta copilului, dă-i explicații adecvate, nu te baza pe foarte multe detalii și lasă-l să-ți adreseze întrebări. De asemenea, asigură-l că, atâta vreme cât este respectuos, puteți discuta despre anumite reguli ale familiei și puteți veni cu modificări. Nu uita să-i amintești totuși că sunt și limite care nu se negociază, spre exemplu: toți membrii familiei poartă cască de protecție când ieșiți la plimbare cu bicicleta, nimeni nu se uită pe telefon la masă etc.

Dă dovadă de consistență

Pentru a putea stabili limite clare și pentru a avea bucuria de a observa cum comportamentul copilului tău se îmbunătățește, fii cât mai consistentă în legătură cu ceea ce îi spui. De pildă, în cazul în care l-ai avertizat că televizorul se închide înainte de ora 22:00, străduiește-te ca în seara următoare să nu ignori această regulă. Desigur, poți să-i explici faptul că, în anumite perioade, cum ar fi în vacanța de vară de exemplu, se va face excepție. Ai însă grijă să vii cu aceste informații la timp, în momentul în care ai apucat să stabilești limita ce ține de ora de închidere a televizorului. 

Lasă-l să suporte consecințele nerespectării limitelor

Chiar dacă nu îți este întotdeauna la îndemână să fii fermă din acest punct de vedere, amintește-ți că numai așa poți fi luată în serios și respectată. Nu trebuie să îți faci griji că îți superi copilul, că acesta va fi furios pe tine. Mai bine este să ai permanent în minte că, pe termen lung, atât el, cât și tu, veți avea parte de numeroase beneficii în urma respectării limitelor. 

Spre exemplu, în situația în care observi că a amânat prea mult momentul în care trebuia să facă duș/baie pentru a se pregăti de culcare, amintește-i că ați stabilit că, dacă se face prea târziu, nu mai citiți nicio poveste în seara respectivă. Mai mult decât atât, pentru a dobândi mai multă credibilitate și pentru a fi un adevărat model pentru el, nu te feri să-i dezvălui când încalci o anumită limită.

familie care ia masa afara, tata care incearca sa-i explice ceva baietelului sau

În afară de faptul că limitele clare îi determină pe copii să-și îmbunătățească, treptat, comportamentele, oferă și alte beneficii, precum:

  • Îi învață să fie mai responsabili;
  • Îi ajută să dobândească abilități ce le vor fi oricând utile;
  • Îi obișnuiesc să-și asume responsabilitatea unei alegeri, a unei decizii;
  • Îi învață că în viață sunt și situații în care nu poți obține ceea ce îți dorești;
  • Îi învață să fie mai atenți la nevoile celor din jur, să devină mai empatici. 

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com

Surse articol: childmind.org, empoweringparents.com, kidspot.com.au, verywellfamily.com, wikihow.life

Articolul urmator
Da sau nu - Poți să dezobișnuiești un copil de comportamentul răsfățat?
Da sau nu - Poți să dezobișnuiești un copil de comportamentul răsfățat?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă a făcut un scenariu pentru persoanele care au vrut să o ajute după naștere: „M-a ajutat să setez niște limite clare”
    O mamă a făcut un scenariu pentru persoanele care au vrut să o ajute după naștere: „M-a ajutat să setez niște limite clare”

    Unele persoane sunt reticente în a primi ajutorul celorlalți. Fie se gândesc că nu vor să îi deranjeze, fie că ceilalți îi ajută doar din complezență,...

    „Dragi părinți, lăsați copiii să mai facă și greșeli”, mesajul unei profesoare de liceu pentru părinții din toată lumea
    „Dragi părinți, lăsați copiii să mai facă și greșeli”, mesajul unei profesoare de liceu pentru părinții din toată lumea

    O profesoară de liceu de peste hotare transmite un mesaj clar și răspicat tuturor părinților - să-și lase copiii să facă greșeli. De ce? Citește articolul.

    M-am săturat să aud în 2024 că „bătaia este ruptă din Rai"! Dragi părinți, cum vă mai puteți privi copiii în ochi după ce-i loviți cu bestialitate?
    M-am săturat să aud în 2024 că „bătaia este ruptă din Rai"! Dragi părinți, cum vă mai puteți privi copiii în ochi după ce-i loviți cu bestialitate?

    De la un copil care adormea umplând perna de lacrimi în urma bătăilor primite, la un adult care pune capul liniștit pe pernă, având conștiința împăcată că nu...

    Dragi părinți, depresia postpartum este REALĂ! "Bebelușul meu a avut nevoie de transfuzii de sânge timp de 6 luni. Depresia m-a lovit abia atunci când el era în afara oricărui pericol"
    Dragi părinți, depresia postpartum este REALĂ! "Bebelușul meu a avut nevoie de transfuzii de sânge timp de 6 luni. Depresia m-a lovit abia atunci când el era în afara oricărui pericol"

    După numeroase transfuzii de sânge efectuate fiului ei încă din perioada sarcinii, o mamă mărturisește că a fost afectată de depresia postpartum abia când și-a...

    „Îmi învăț copiii să evite comportamentul ciudat, nu oamenii străini”. Metoda unei mame de a-și învăța copiii să fie în siguranță
    „Îmi învăț copiii să evite comportamentul ciudat, nu oamenii străini”. Metoda unei mame de a-și învăța copiii să fie în siguranță

    O mamă de peste ocean dezvăluie pe pagina sa de Instagram modul mai puțin tradițional în care i-a învățat pe copiii săi să se ferească de pericole.

    Zodiile care au mari probleme în a seta limite în relații
    Zodiile care au mari probleme în a seta limite în relații

    Pentru a câștiga respectul celor din jur, oamenii trebuie să își seteze limite clare în relațiile de dragoste, de prietenie, de colegialitate, de muncă. Numai astfel...

    Dragi părinți adoptivi, este în regulă să faceți greșeli
    Dragi părinți adoptivi, este în regulă să faceți greșeli

    În anumite cazuri, pentru a-și îndeplini visul de a deveni părinți, unele cupluri optează pentru o adopție internațională. Într-o asemenea situație s-a aflat...

    Un băiețel de 3 ani din Brașov și-a găsit sfârșitul sub roțile mașinii tatălui său. Atenție la neatenție, dragi părinți!
    Un băiețel de 3 ani din Brașov și-a găsit sfârșitul sub roțile mașinii tatălui său. Atenție la neatenție, dragi părinți!

    Tragedie în Braşov: un copil de trei ani a decedat după ce a fost lovit de un autoturism în curtea unui imobil. Autoturismul s-a dovedit a fi chiar cel al tatălui său.

    © 2024 Qbebe