Această emoție pe care o simți zilnic este toxică!

Irina Olteanu - Redactor Senior

Oamenii sunt definiți de emoții, pe care le simt într-o gamă și intensitate extrem de variate. Regretul poate să absoarbă bucuria și împlinirea din viața ta și poate să conducă la un cerc vicios, cu repercusiuni pe toate planurile existenței tale. Iată cum această emoție, pe care o simți de altfel zilnic, îți afectează sănătatea mai mult decât te gândeai.

Povestea unui bancher care a ajuns să fie copleșit de regret

Psihoanalistul David Morgan, din partea Institutului de Psihoanaliză, s-a confruntat la un moment dat cu situația unui bancher care, ajuns la vârsta de 50 de ani după ce a lucrat 7 zile pe săptămână timp de 25 de ani, a realizat că și-a neglijat complet familia, care într-un final l-a exclus. Când sentimentul de regret resimțit s-a transformat în atacuri de panică, care i-au invadat existența, specialistul l-a ajutat să înțeleagă motivul care a stat în spatele obsesiei sale de a munci și de a se îmbogăți, respectiv faptul că părinții săi aproape muriseră de foame în copilăria sa. El a încercat practic să nu repete aceeași situație și să facă tot posibilul ca sărăcia traumatizantă să nu facă parte din viața familiei sale. După ce bărbatul a înțeles ce anume l-a impulsionat să acționeze astfel, a resimțit în continuare durere față de lucrurile pe care nu le mai putea schimba, dar având o altă perspectivă asupra motivației sale a ajuns să-și accepte destinul, ceea ce i-a modificat percepția asupra vieții.

regretul

Regretul îți consumă viața

Deși nu este atât de vizibil precum alte emoții, regretul este prezent în viața multora. Începând de la bărbatul care nu se poate ierta pe sine însuși pentru că și-a înșelat prietena și nu a mai avut o relație serioasă de 30 de ani și până la femeia care își dorea enorm un copil cu fostul partener de viață care nu poate găsi fericirea alături de actualul. 

Psihoanalistul David Morgan subliniază că regretul poate implica toate aspectele vieții, începând de la afaceri, la alegeri profesionale și până la relații umane. Uneori poate atinge un prag de intensitate maximă care îi determină pe oameni să fie copleșiți de remușcări și de sentimente de vinovăție. Este vorba despre o auto-flagelare, care poate afecta într-un mod incredibil sănătatea mentală. Ajunge să fie resimțită ca o emoție epuizantă, extrăgând bucuria și împlinirea din viața ta și lăsându-te cumva blocat în trecut, incapabil să avansezi în viață.

Opinia specialiștilor

Terapeutul cognitiv Windy Dryden susține că atunci când suntem blocați într-un cerc vicios de regret, caracterizat de rigiditate și inflexibilitate, nu suntem capabili decât să ne învinuim pe noi înșine pentru ce s-a întâmplat, în loc să privim contextul în ansamblu și să înțelegem de ce am făcut alegerile respective în baza informațiilor pe care le-am avut la momentul acela. Regretul devine astfel o emoție toxică. Acea certitudine, transformarea unui gând într-o cunoștință precisă când este o simplă supoziție stă la baza regretului toxic. Poate părea ciudat, însă există persoane pentru care regretul se transformă într-o plasă de siguranță deoarece îi protejează de durere și de riscurile pe care le implică traiul unei vieți împlinite.

Psihoterapeutul psihanalitic de cuplu Catriona Wrottesley subliniază în acest sens că "regretul poate fi folosit ca o apărare împotriva iubirii. Am cunoscut o femeie care regretând că s-a măritat prea tânără și a rămas alături de un bărbat prea mult timp, găsea fiecărui bărbat nou pe care îl cunoștea câte un defect. În mod inconștient făcea acest lucru pentru a se proteja pe sine de a intra într-o relație de teamă să nu repete aceeași experiență dezamăgitoare și suferința care a însoțit-o." Aceasta este o capcană, de fapt: dacă eviți un lucru pe care l-ai putea regreta mai târziu, te vei deconecta de relații, oportunități și chiar viața însăși, iar la final nu va exista vreun regret mai mare. Trebuie să fim deschiși posibilității de a face greșeli și de a regreta ulterior pentru a putea învăța din acea experiență. Specialistul susține că "nu este ușor de făcut, dar prin antrenament devine mai ușor deoarece cu cât ne îngăduim mai mult să greșim, dacă învățăm din greșeli, vom face tot mai puține."

Regretul nu te poate împiedica doar să iubești, ci poate avea un scop profund, permițând oamenilor să se ascundă de durerea provocată de remușcare, conform psihoanalistului David Morgan "remușcarea implică o analiză asupra a ceea ce a făcut o persoană celorlalți, reprezentând începutul conștientizării a modului de comportament și a schimbării. În terapie este o mare realizare imensă când o persoană experimentează remușcare autentică pentru o faptă de-a sa."

regretul

Recomandări pentru ca regretful să nu te copleșească

Terapeutul cognitiv Windy Dryden este de părere că pentru a putea progresa către un viitor mai bun trebuie să treci de la o gândire inflexibilă în care ești convins că într-o anume situație trebuia să procedezi într-un anume fel la una în care să te întrebi de ce nu ai procedat altfel. Atunci când perspectiva devine una mai flexibilă, ajută să îți imaginezi că vorbești cu o persoană dragă (prieten, partener, copil) și că găsești compasiune și acceptare pentru propria-ți persoană. Abilitatea de a te accepta, de a recunoaște că acțiunile tale fac parte dintr-un cadru vast și că ai realizat anumite decizii în baza unor valori și informații dintr-un anumit moment te ajută să te cunoști mai bine și să depășești remușcarea. În alte condiții poate ai fi procedat altfel, dar atunci și acolo a existat o singură variantă.

Carine Minne, consultant psihiatric în psihoterapie criminalistică și psihanalist, se ocupă în mare parte cu gestionarea emoțiilor celor care au comis infracțiuni violente. În mare parte trebuie să rezolve traumele devastatoare din copilăria lor deoarece de multe ori acestea acolo își au originea. Este de părere că "regretul vine sub forma regretului pentru alții și a regretului pentru sine. Poate dura extrem de mult în cazul celor cu care lucrez să transfere regretul de la propria persoană pe ceilalți. Pentru acest lucru însă este nevoie de timp pentru a construi o structură mentală și o forță aparte. Remușcarea este una dintre cele mai sofisticate experiențe pe care o poate simți cineva. Dacă un infractor ar resimți-o, nu ar mai comite crime."

Psihoterapeutul psihanalitic de cuplu Catriona Wrottesley susține că nu este bine nici să trăiești fără regrete "dacă nu simți regtete vei continua să faci lucrui distructive, cauzând probleme familiei și prietenilor. Regretul, deși este dureros, poate fi un dar către o viață mai bună, alături de ceilalți." Terapeutul cognitiv Windy Dryden consimte "persoanele care nu regretă sunt fie sfinți, fie proști. Regretul, în baza atitudinilor flexibile, este un atribut al sănătății mentale și că ești implicat în viața ta. Fără regret nu poți învăța din greșeli și le vei repeta la infinit. Acceptă că nu există soluție pentru durere, pierdere și dezamăgire și acestea fac parte din existența umană. Privește regretul ca pe o șansă de a face lucrurile diferit data viitoare și nu ca pe un semnal că trebuie să renunți. Dacă ai rănit pe cineva și nu te-ai învinovățit, încearcă să repari ce ai făcut. Susține-ți prietenii și familia prin încercările emoționale și permite-ți să fii și tu susținut. Și să greșești."

Pune-ți următoarele întrebări: aș fi putut acționa diferit în acel moment din viață cu experiențele și cunoștințele de la momentul acela? A existat ceva care a contribuit la greșeala mea? A existat ceva ce am făcut corect în situația respectivă? M-am schimbat în urma experienței respective cu privire la modul în care mă comport și reacționez? Există ceva ce pot face acum care va influența modul în care gândesc sau simt? Este în regulă să greșești, să nu fii perfect pentru că suntem cu toții oameni.

Citește și6 lucruri pe care le gândesc femeile după un avort 

Surse: www.theguardian.com; https://adaa.org; www.mentalhelp.net

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cât de toxică este zodia ta? Ai curaj să afli?
  Cât de toxică este zodia ta? Ai curaj să afli?

  Fără să îți dai seama, în preajma ta se pot afla numeroase persoane toxice. Fie că este vorba despre unele care vor să fie mereu în centrul atenției, care vor să...

  10 semne că relația cu copilul tău este toxică! Nu îl transforma într-un adult plăpând și nesigur!
  10 semne că relația cu copilul tău este toxică! Nu îl transforma într-un adult plăpând și nesigur!

  Pe măsură ce copilul înaintează în vârstă și evoluează, relația cu mama lui evoluează de asemenea. Copilul dependent de ieri va fi adultul independent de...

  Fraze de parenting pe care le folosești zilnic, dar care pot lovi înapoi ca un bumerang
  Fraze de parenting pe care le folosești zilnic, dar care pot lovi înapoi ca un bumerang

  Una dintre marile provocări ale vieții de părinte este să găsești cele mai potrivite formule de a-i transmite copilului tău mesajele pe care le dorești. În special copiii...

  De ce este bine să plângi, chiar dacă nu simți nevoia
  De ce este bine să plângi, chiar dacă nu simți nevoia

  Poate că nu de puține ori ți s-a întâmplat ca după o săptămână grea și epuizantă, dintr-odată să te trezești plângând la o reclamă la scutece sau...

  Motivul cutremurător pentru care o mamă își trimite zilnic fiica la școală cu o inimă desenată pe mână
  Motivul cutremurător pentru care o mamă își trimite zilnic fiica la școală cu o inimă desenată pe mână

  În ultimii ani, școlile din Statele Unite ale Amercii au fost ținta celor mai terifiante masacre din istorie. Sute de elevi au căzut pradă atacurilor armate sângeroase, la...

  Ai un copil care crede că totul i se cuvine? 4 greșeli pe care le faci zilnic și cum le corectezi
  Ai un copil care crede că totul i se cuvine? 4 greșeli pe care le faci zilnic și cum le corectezi

  Când ai un copil care crede că totul i se cuvine, începi să te întrebi unde ai greșit ca părinte. Oare l-ai răsfățat prea mult? Oare ai cedat prea ușor, de prea...

  Apa plată și minerală din comerț pot declanșa probleme grave de sănătate! Conțin o substanță toxică
  Apa plată și minerală din comerț pot declanșa probleme grave de sănătate! Conțin o substanță toxică

  Conform specialiștilor, apa plată și minerală pot provoca probleme grave de sănătate dacă nu este depozitată corespunzător. Există riscul să provoace chiar cancer, din cauza...

  Emoție pură! Două gemene siameze s-au privit pentru prima dată în ochi după ce au trecut printr-o operație de 16 ore
  Emoție pură! Două gemene siameze s-au privit pentru prima dată în ochi după ce au trecut printr-o operație de 16 ore

  Două gemene siameze, care au fost unite în zona capului, au fost separate cu succes după o intervenție chirurgicală dificilă, care a avut loc săptămâna trecută....

  © 2022 Qbebe