Frici ale mamelor singure pe care vrem să le știți și voi

Irina Olteanu - Redactor Senior

Să fii mamă singură este poate una dintre cele mai dificile meserii din lume. Dar la final de zi, când simți că sunt șanse mari să te dezintegrezi în orice clipă, ai și cele mai mari satisfacții. Pentru că îți privești copilul și știi pentru cine lupți. Iar el merită totul.

Indiferent de modul în care viața te aduce în ipostaza de mamă singură, provocările pe care le întâmpini sunt cu siguranță din belșug. Adaptarea la statutul de părinte singur poate să dureze, în special dacă ai avut la început un partener de viață. Sunt multe lucruri care nu se obțin cu ușurință, dar nu trebuie niciodată să fii prea aspră cu tine însăți. Niciuna dintre noi nu are toate răspunsurile, iar când toate reușitele și eșecurile depind exclusiv de tine poți ajunge efectiv epuizată. Permite-ți din când în când "luxul" de a reflecta asupra muncii pe care o depui și ia o pauză. Indiferent sub ce formă. Atunci când ți-e teamă că nu mai ai putere să faci nici măcar un pas, amintește-ți cât de mulți pași ai făcut. Și nu uita că nu ești singură. Sunt atât de multe alte mame care poate trec prin situații de viață mult mai grele decât a ta. Ești norocoasă pentru ceea ce ai. Iar tu, exact așa cum ești, meriți luna și soarele de pe cer!

frici ale mamelor singure

1. Oamenilor le va fi milă de tine

Acesta este primul care îți vine în minte. Iar tu nu-ți dorești niciodată milă. Empatia este minunată, dar mila sub nicio formă. Ești un om puternic. Ești un om fericit. Iar viața nu are cum să fie întotdeauna perfectă. Nu poți decât să faci tot ceea ce poți mai bine cu ceaa ce primești.

2. Oamenii te vor judeca pentru că nu ești căsătorită

Din păcate aceasta este o temere cât se poate de reală. Nu ți-o voi infirma. Lumea încă arată cu degetul femeile singure. Și le judecă. În moduri dintre cele mai urâte. Dar până la urmă ce le pasă lor? Este viața ta, iar ei nu fac decât să vorbească. Nu te ajută cu nimic gura lumii așa că vei invăța să o ignori. Atâta timp cât tu ești mulțumită cu tine, este tot ceea ce contează.

3. Te vei îmbolnăvi și nu vei mai putea avea grijă de copilul tău

Dacă ceva ți se întâmplă, cine va mai avea grijă de copilul tău? Această grijă tulbură permanent gândurile tale. Fie că mergi până la cumpărături sau poate ești plecată în afara orașului cu serviciul, nu te poți abține să te întrebi ce faci dacă ți se întâmplă vreun accident? Cum se va descurca copilul tău cu tine în spital sau, și mai rău, fără tine. Pentru că această povară te apasă neîncetat se va răsfrânge și asupra copilului. Căruia îi va fi o frică teribilă să te piardă. Discută cu familia, prietenii și persoanele de încredere pentru a concepe un plan de acțiune în cazul în care ceva rău ți se întâmplă.

4. Nu vei putea să îi oferi copilului tău ce are nevoie

Grijile financiare se resimt la o intensitate mult mai mare atunci când știi că ești singura persoană de care depinde bunăstarea familiei. Adevărul este că vei munci, uneori de cinci ori mai mult, ca să fii sigur că nu îi va lipsi nimic copilului tău. Iar indiferent cât de greu ar putea fi uneori, tu vei găsi mereu o soluție salvatoare.

5. Echilibrul dintre muncă și familie

În continuarea punctului anterior, nu poți evita să te întrebi ce se va întâmpla când copilul tău se va îmbolnăvi? Oare șeful tău îți va înțelege situația? Sau dacă este închisă școala. Presiunea îngrijirii unui copil care se află în permanentă balanță cu viața profesională poate să te copleșească. Dar vei reuși cumva să te descurci.

frici ale mamelor singure

6. Nu ești suficientă

Majoritatea mamelor bune simt că ce fac, ce gândesc, nu este niciodată îndeajuns pentru copiii lor. În calitate de mamă singură vei ajunge să te compari constant cu celelalte familii, unde există doi părinți. Tu ești o singură persoană așa că sigur nu vei reuși să îi oferi copilului tău ceea ce are nevoie. Greșești. Ești mai mult decât suficientă. Iar un copil nu poate fi decât extraordinar de norocos cu un părinte care îl iubește necondiționat. Iar până la urmă familiile unde există doi părinți nu sunt atât de fericite pe cât par. Și știi asta prea bine.

7. Ajungi să fii lupul cel rău

Ajungi să ai multiple roluri. Să cerți și să împaci. Să interzici și să permiți. Toate sunt antagoniste și încearcă să suplinească lipsa unui tată. Este îngrozitor de greu să le menții în echilibru, în așa fel încât să nu te transformi singură în lupul cel rău. Copilul tău te va iubi și te va admira oricum. Chiar dacă nu îți spune întotdeauna.

8. Nu vei ști cum să te comporți într-o situație de urgență

Nu există nicio modalitate standard în care să reacționezi în caz de urgență, mai ales când copiii tăi sunt implicați. Când ești mamă singură te vei gândi, în mod automat, că nu îți este nimeni alături să te ajute în aceste momente. Teama este ceva normal și copleșește pe orice părinte în situații de criză. Iar ele din păcate apar în viața tuturor. Ești mult mai capabilă decât te consideri, iar tu și copilul tău veți fi bine.

9. Copilul tău va avea o părere proastă despre tine și despre căsătorie

Divorțul sau pierderea unui tată sunt dureroase, iar sentimentul de vină devine deseori mistuitor. Nu poți decât să speri că atunci când va crește, copilului tău nu-i va displăcea complet ideea de căsătorie și nici nu te va privi cu alți ochi din cauză că la voi nu a rezistat. Nu poți decât să-ți reamintești constant că ai procedat corect, luând cele mai potrivite decizii pentru tine și familia ta. Și să-ți reasiguri copilul că nu toate căsătoriile trebuie să se sfârșească prost.

10. Nu vei mai găsi dragostea

Te întrebi dacă va mai exista cineva în viața ta care să îți aline singurătatea. Care, oricât de mult ai vrea să negi, poate deveni apăsătoare. Sarcina devine atât mai grea cu cât trebuie să îți iubească și copilul. Chiar dacă va apărea un alt om sau poate că vei rămâne singură, este doar alegerea ta. Iar dragostea poate să reapară, în mod surprinzător, exact când îți pierzi orice speranță.

11. Să ceri ajutorul

Cunoști expresia că este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil. Dacă ajungi să apelezi la rude sau prieteni pentru a te ajuta nu înseamnă că ești mai puțin puternică. Pur și simplu ai înțeles că sunt lucruri pe care nu le poți rezolva de una singură. Și nu este nimic greșit în asta.

Te mai temi că nu petreci suficient timp cu copilul tău, că iei decizii greșite. Dar toate aceste gânduri, chinuitoare și răscolitoare, prin simplul fapt că le ai, nu indică decât că ești o mamă bună. Cu siguranță atunci când ești mamă singură și ai mai mulți copii, aceste gânduri se dublează sau triplează. Deși vei lupta cu tine și îți va fi greu să le ignori, vei învăța la un moment dat să le privești cu ușurință. Nu uita: ești minunată exact așa cum ești!

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 femei şi-au construit singure casa unde să se pensioneze împreună. Uite cât de minunat arată!
  7 femei şi-au construit singure casa unde să se pensioneze împreună. Uite cât de minunat arată!

  Un grup de bune prietene din China au hotărât să-şi construiască o casă unde să poată locui împreună după ce se vor pensiona. Parcurge articolul de mai jos pentru a...

  Declarațiile sincere ale mamelor casnice: Nimic din ziua mea obișnuită nu îmi aparține. La final de zi mă prăbușesc!
  Declarațiile sincere ale mamelor casnice: Nimic din ziua mea obișnuită nu îmi aparține. La final de zi mă prăbușesc!

  Mamele casnice sunt considerate de multe ori norocoase pentru faptul că pot sta acasă și pot petrece timp cu micuții lor, urmărindu-le primii pași, primele cuvinte, construind...

  Confesiuni dureroase ale Prințului Harry despre tatăl său: „Dacă asta mi s-a întâmplat mie, mă voi asigura că nu se va întâmpla copiilor mei”
  Confesiuni dureroase ale Prințului Harry despre tatăl său: „Dacă asta mi s-a întâmplat mie, mă voi asigura că nu se va întâmpla copiilor mei”

  Invitat recent la un interviu pentru un cunoscut podcast din SUA, Prințul Harry a vorbit despre dorința sa de a-și crește copiii diferit de cum a fost crescut el și nu s-a ferit să...

  Program de la primărie: bonus financiar mamelor care nasc un copil
  Program de la primărie: bonus financiar mamelor care nasc un copil

  Primării din diferite județe din România au decis să acorde un sprijin financiar femeilor care devin mame, în scopul stimulării natalității. Iată două exemple!

  „Familia mea este din suflete rupte. Dar tot familie este”. Povestea mamei singure care a adoptat 6 copii
  „Familia mea este din suflete rupte. Dar tot familie este”. Povestea mamei singure care a adoptat 6 copii

  Visul de a deveni mamă poate fi atât de mare, încât adopția este o variantă luată în calcul chiar și de o mamă singură. Așa s-a întâmplat și...

  Nu-mi mai laud soțul pentru lucrurile pe care ar trebui oricum să le facă. Și așa ar trebui să faceți și voi!
  Nu-mi mai laud soțul pentru lucrurile pe care ar trebui oricum să le facă. Și așa ar trebui să faceți și voi!

  În ziua de azi, ideea conform căreia bărbații se ducdoar la muncă și fac bani nu mai este de actualitate. În schimb, din ce în ce mai mulți bărbați își...

  Scrisoare pentru copilul meu, pe care nu-l voi mai putea ține în brațe niciodată
  Scrisoare pentru copilul meu, pe care nu-l voi mai putea ține în brațe niciodată

  Pentru fiul meu Charlie, care a murit la șase luni din cauza unei boli cardiace congenitale, Ce pot să-ți mai spun? Câte cuvinte pot să scriu? Am auzit că o persoană trebuie să...

  © 2023 Qbebe