Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Înainte să mă întrebi de ce nu fac un copil...

Nu pot să am copii. Îți mulțumesc pentru că tocmai mi-ai arătat că este ceva în neregulă cu corpul meu și nu pot avea niciun control asupra situației.

„Bună tuturor! Acum, că v-am captat atenția cu imaginea de la această ecografie, pe care am luat-o la întâmplare de pe internet, gândiți-vă că planurile de procreere ale nimănui nu sunt treaba voastră. NU SUNT TREABA VOASTRĂ”.
Înainte să întrebi un cuplu format din oameni tineri când își vor face în sfârșit o familie... înainte să întrebi părinții care au un singur copil când își vor face planul pentru un frățior sau pentru o surioară...înainte să întrebi o femeie singură, de 30 de ani, dacă și când intenționează să aibă copii, pentru că, știi și tu, ceasul biologic ticăie... mai bine oprește-te. Te rog să te oprești..

Nu ai de unde să știi cine se luptă cu infertilitatea sau suferă după o pierdere de sarcină sau are de-a face și cu probleme de sănătate. Nu știi cine are probleme într-o relație sau cine este supus la prea mult stres sau nu consideră încă potrivit să aibă un copil. Nu știi cine este împotriva ideii de a avea copii sau dacă nu cumva își dorește să aibă mai mulți. Nu știi cine a hotărât că nu este o alegere potrivită, nici acum și niciodată. Nu ai cum să știi că o întrebare care pare nevinovată nu va provoca suferință, stres sau frustrare.
Desigur, pentru unii oameni această întrebare nu va avea un impact semnificativ- dar pot spune, din propria mea experiență și din ceea ce am auzit de la prieteni- pentru cei mai mulți are”.

Emily Bingham a luat decizia de a face această postare după ce a primit de multe ori această întrebare, fără să fie vreodată căsătorită și a fost deranjată de atitudinea celor din jur. Ceea ce intenționează să transmită este că nu este obligatoriu ca o femeie să împărtășească dorința sau lipsa dorinței de a avea copii.

În loc de această întrebare, ea propune alte întrebări care ar putea fi puse cuiva astfel încât să nu creeze atât de mult disconfort: „Fie că ești bunic în devenire sau un prieten sau un membru al familiei bine intenționat sau chiar un vecin curios, pur și simplu nu este treaba ta. Întreabă pe cineva ce îl face fericit în momentul de față. Întreabă care au fost cele mai frumoase momente din viața de zi cu zi.
Dacă o persoană alege la un moment dat să împărtășească un lucru atât de personal precum acela de a avea sau nu copii, îți va spune. Chiar dacă ești curios, mai bine stai deoparte și așteaptă să vină totul de la persoana respectivă, dacă și când aceasta va crede de cuvință să se întâmple așa”.

Motive pentru care o femeie nu ar trebui întrebată de ce nu este mamă

Pot exista probleme de infertilitate
Când este vorba despre așa ceva, să întrebi o femeie de ce nu are copii este dureros pentru aceasta. Chiar dacă este o problemă care îl afectează și pe partener, o femeie are mai mult de suferit din cauza infertilității, simțind că nu își poate face „datoria” de a deveni mamă.
De pildă, când este pusă întrebarea legată de copii, o femeie care se luptă cu infertilitatea va crede: „Nu pot să am copii. Îți mulțumesc pentru că tocmai mi-ai arătat că este ceva în neregulă cu corpul meu și nu pot avea niciun control asupra situației”.

A trecut printr-o pierdere de sarcină
Cu cât o femeie dorește mai mult să devină mamă, cu atât pierderea sarcinii este mai greu de suportat.
În cazul în care a trecut recent prin așa ceva, întrebarea de ce nu are copii, pusă pe un ton revoltat sau cu zâmbetul pe buze, nu ar face altceva decât „să-i răsucească” din nou cuțitul în rană. Pentru a se vindeca, este nevoie de un răgaz, iar astfel de întrebări, puse în mod repetat, vor amâna acest proces.

Există mult timp de când se fac eforturi pentru a face un copil
În unele cupluri se poate întâmpla ca încercările de a deveni părinți să se extindă pe durata mai multor ani. Ulterior, când au fost eliminate alte soluții, se poate ajunge la fertilizarea in vitro.
Să întrebi o femeie de ce nu a devenit încă mamă poate fi nu numai o „redeschidere” a unei răni mai vechi, ci și un stres suplimentar, o presiune care o va cuprinde și îi va face mai mult rău decât bine.

Nu există dorința de a avea copii
Chiar dacă este prezentă adesea tentația de a-i pune unei femei întrebarea de ce nu are copii, mai ales dacă nu mai este foarte tânără, abținerea este mai prudentă, spun psihologii.
De exemplu, ar trebui să iei în calcul faptul că poate ea și partenerul ei pur și simplu nu își doresc să aibă copii. Poate planurile lor de viitor sunt cu totul altele decât să fie părinți, dar nu înseamnă că trebuie să fie judecați pentru așa ceva.

Simte că încă nu este pregătită să devină mamă
Oricine are dreptul să-și planifice momentul în care ar fi mai potrivit să devină mamă. Poate planul este să nu ai copii de îndată ce te-ai căsătorit sau când ai alături un partener stabil. În plus, oricine poate să simtă că nu a venit timpul să-și ia o asemenea responsabilitate, dat fiind faptul că, momentan, condițiile de viață pe care le are nu sunt tocmai cele mai adecvate pentru a fi părinte.

Nu există cadrul adecvat pentru o asemenea întrebare
Să întrebi o femeie de ce nu este mamă, la locul de muncă sau pe un grup de pe o rețea de socializare, poate duce la crearea unei presiuni și la inducerea unui sentiment de teamă. Cine va fi în asemenea situație ori nu va ști ce să răspundă, ori va prefera să ocolească răspunsul de teamă că răspunsul ei o va face să fie judecată sau aspru criticată.

Viața intimă a cuiva nu privește pe nimeni altcineva
Nimeni nu are de unde să știe cum este viața personală a altcuiva și nici nu trebuie. Poate că, la un moment dat, o femeie nu are un partener, de aceea ar fi total nepotrivit să fie întrebată de ce nu are încă un copil, în timp ce ea se străduiește încă să-și găsească perechea.

Poza principală:

Citește asta înainte să postezi poze cu fața copilului tău online

Surse foto: istockphoto.com, facebook.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Confesiuni de mamă: oboseala după naștere, când ajungi să te întrebi de ce ai făcut un copil și daca ești potrivită în acest rol
  Confesiuni de mamă: oboseala după naștere, când ajungi să te întrebi de ce ai făcut un copil și daca ești potrivită în acest rol

  Ajungi acasă de la maternitate, cu ghemotocul de om pe care l-ai adus pe lume. Îți dai seama că toață viața se va schimba. Ușor, dar sigur, se instalează oboseala după...

  De ce să nu întrebi niciodată o femeie când va avea copii
  De ce să nu întrebi niciodată o femeie când va avea copii

  O femeie din Canada a precizat, într-o postare pe o rețea de socializare, de ce nu este bine ca o femeie să fie întrebată când va avea copii.

  10 lucruri realiste pe care trebuie sa le stii inainte sa faci un copil
  10 lucruri realiste pe care trebuie sa le stii inainte sa faci un copil

  Cand ramai gravida si chiar si cand doar ai intentia, te pregatesti cu toate informatiile care iti pica in mana despre cum va fi viata ta de proaspata mama. Te inscrii la cursuri, studiezi...

  Va fi concediat vatmanul care a lăsat un copil singur pe refugiu, închizând ușile înainte să coboare și bunicul?
  Va fi concediat vatmanul care a lăsat un copil singur pe refugiu, închizând ușile înainte să coboare și bunicul?

  Stația Lunca Bârzești, de pe linia tramvaiului 1 din București, a fost scena unui eveniment ce a tulburat traficul și întreaga liniște a bucureștenilor. O fetiță de 7 ani...

  Dr. Mihai Craiu:"Dragi părinți, în aceste zile, puteți folosi ibuprofen EXACT la fel ca înainte de pandemie, la un copil febril ce are și altă suferință"
  Dr. Mihai Craiu:"Dragi părinți, în aceste zile, puteți folosi ibuprofen EXACT la fel ca înainte de pandemie, la un copil febril ce are și altă suferință"

  De când s-a instaurat pandemia de coronavirus la nivel global, foarte multe știri și păreri controversate au apărut cu privire la administrarea de ibuprofen în cazul febrei....

  Ce analize trebuie să fac înainte de a rămâne însărcinată?
  Ce analize trebuie să fac înainte de a rămâne însărcinată?

  Orice femeie visează să devină la un moment dat în viaţă mamă. Da, mamă! Există însă şi unele dintre ele care sunt supuse unor încercări mai grele, fie pentru...

  Laura Cosoi, panicată înainte de naștere: ”Cred că o să fie ciudat că nu o să fie Cosmin acolo”
  Laura Cosoi, panicată înainte de naștere: ”Cred că o să fie ciudat că nu o să fie Cosmin acolo”

  Încă o vedetă urmează să devină mămică în plină pandemie de coronavirus. Laura Cosoi se pregătește pentru a doua naștere, dar a mărturisit că o să fie ciudat față...

  © 2019 Qbebe