O lume întreagă știe cine a fost Albert Einstein, dar puțini știu povestea tragică a fiului acestei geniu

O lume întreagă știe cine a fost Albert Einstein, dar puțini știu povestea tragică a fiului acestei geniu

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Despre meritele lui Albert Einstein în lumea științei s-au cunoscut din ce în ce mai multe detalii în ultimele decenii, în condițiile în care acest savant a lăsat moștenire sute de lucrări științifice (în jur de 300). Viața sa personală a trezit și ea din ce în ce mai mult interes, în condițiile în care acesta a avut trei copii, doi dintre ei ajungând să fie cunoscuți în secolul trecut. Ceea ce s-a descoperit între timp a fost că fiul cel mic al lui Albert Einstein s-a confruntat cu o tulburare mentală gravă și a decedat la vârsta de 55 ani într-un sanatoriu din Elveția. Din articolul de mai jos vei descoperi atât date care țin de cele două căsnicii ale omului de știință, cât și despre viețile celor doi fii ai săi.

Albert Einstein s-a căsătorit cu o colegă de facultate, care i-a dăruit 3 copii

La sfârșitul secolului al XIX-lea, în 1896, Albert Einstein și cea care avea să-i devină soție, Mileva Maric (originară din Serbia), au devenit amândoi studenți la „Institutul Politehnic din Zürich” (Elveția). Au studiat fizica, iar între timp au format un cuplu. În anul 1902, au avut primul lor copil, o fetiță (Lieserl), despre a cărei existență nu s-a știut aproape nimic, susținându-se, pe de o parte, că ar fi fost dată spre adopție sau, pe de altă parte, că ar fi decedat la o vârstă foarte fragedă.

Un an mai târziu, cei doi tineri s-au căsătorit, Mileva fiind cu 4 ani mai în vârstă decât Albert Einstein. În anul 1904, s-a născut cel de-al doilea copil al lor, Hans Albert, iar în anul 1905 tânărul om de știință a lansat mai multe lucrări pe tema atomilor, a cuantelor, iar datorită Teoriei Relativității au fost posibile mari evoluții în fizică.

einstein si fiul sau cel mare alaturi de nepot

Sursă foto: American Stock/Getty Images - 16 Februarie 1936: Albert Einstein cu fiul său Hans Albert, și nepotul Bernhard.

În anul 1910, s-a născut și al treilea copil al cuplului, un fiu, care a primit numele Eduard. După patru ani, familia Einstein s-a mutat la Berlin, dar căsnicia lor s-a destrămat, Mileva revenind la Zürich cu cei doi copii, cu care Albert Einstein ținea legătura prin scrisori. Divorțul s-a finalizat în anul 1919.

Albert-Einstein-alaturi-de-prima-sa-sotie-Mileva-Maric

Sursă poză: captură youtube.com

A doua sa soție a fost verișoara lui, Elsa

După o perioadă în care Albert Einstein a avut probleme de sănătate și a avut parte de îngrijirea venită de la verișoara sa, Elsa, aceasta a început să-l însoțească în toate călătoriile sale. I-a devenit soție în iunie 1919, iar în anul 1921 au plecat amândoi în SUA, unde s-au implicat într-o campanie de strângere de fonduri pentru evreii din Palestina. Tot în acel an Einstein a obținut și un Premiul Nobelpentru serviciile aduse Fizicii Teoretice, dar mai ales pentru descoperirea legii efectului fotoelectric.

albert einstein si sotia lui

Sursă poză: Getty Images

În anul 1930, pe fondul ascensiunii nazismului, Albert Einstein și-a dat seama că era cel mai bine să părăsească Germania pentru a fi ferit de politica anti-semită. Astfel, a hotărât să caute azil politic în SUA. A sosit acolo alături de soția sa, Elsa, în anul 1933 și a reușit să devină profesor de fizică la „Princeton Institute for Advanced Study”. Între timp, Elsa află că una dintre fiicele sale suferea de cancer și părăsește SUA pentru a merge la Paris ca să-i fie alături acesteia. După moartea fetei, cealaltă fiică a ei, Margot, își însoțește mama în America. Starea de sănătate a Elsei se va deteriora tot mai mult, aceasta decedând în 1936 în locuința familiei Einstein din Princeton.

Fiul cel mare al lui Albert Einstein a ajuns și el în SUA

Rămânând după divorțul părinților în grija mamei sale, Hans Albert și-a urmat părinții în ceea ce privește cariera, finalizând studiile aceluiași institut ca ei și obținând o diplomă de inginer civil. În condițiile în care nazismul a cunoscut o expansiune tot mai mare, tânărul a emigrat în anul 1938 în SUA, la Greenville. S-a remarcat mai întâi lucrând în cadrul „Departamentului pentru Agricultură” a SUA, mutându-se apoi în California. Acolo a lucrat la „Institutul pentru Tehnologie”, iar în 1947 a devenit profesor la „Universitatea Berkeley” (a predat fizică hidraulică) și a predat acolo până în anul în care a decedat (1973). Hans Albert a fost căsătorit și a avut patru copii.

albert einstein si fiul sau eduard

Sursă poză: Studio Jacobi (Photo by Atelier Jacobi/ullstein bild via Getty Images) (Albert Einstein si fiul său Hans Albert - 1927)

Fiul cel mic al lui Albert Einstein a fost diagnosticat cu schizofrenie

Eduard era poreclit „Tete”, remarcându-se din primii ani ai copilăriei prin interesul pentru muzică și pentru poezie. Treptat, a fost tot mai pasionat și de psihiatrie, mai ales de opera lui Sigmund Freud. S-a înscris la Universitatea din Zürich pentru a se pregăti să devină medic psihiatru.

În jurul vârstei de 20 de ani, Eduard Einstein a fost diagnosticat cu schizofrenie și a fost internat într-o instituție pentru boli mentale doi ani mai târziu. După această primă internare, s-a întors acasă, alături de mama sa, Mileva, care l-a îngrijit până la decesul ei, în anul 1948.

Albert-Einstein-alaturi-de-fiul-sau-mai-mic-Eduard

Sursă poză: captură youtube.com

Tratamentele urmate i-au agravat starea

Întrucât în acea perioadă nu exista un tratament special pentru schizofrenie, potrivit fratelui mai mare al lui Eduard, Hans Albert,  Eduard ar fi fost tratat prin terapie cu electroșocuri. Aceasta i-ar fi fost însă foarte dăunătoare, provocându-i tulburări cognitive permanente, inclusiv în ceea ce privește limbajul și memoria.

Ambii părinți i-au fost alături lui Eduard în perioada în care a fost de mai multe ori prin diferite sanatorii. De exemplu, Walter Isaacson, unul dintre biografii geniului, a scris, în cartea „Einstein. His Life and Universe”, că acesta a suferit mult din cauza fiului său mai mic, fapt confirmat de cea de-a sa soție, Elsa: „Einstein îl iubește pe Eduard. Acest necaz îl macină pur și simplu...”. Tot în această lucrare s-a adus în discuție faptul că Albert Einstein ar fi susținut că boala lui Eduard a fost moștenită pe linie maternă, susținând că un tratament bazat pe psihoanaliză nu ar fi fost adecvat pentru acesta.

Mileva, fosta soție a lui Albert Einstein, a încercat să ia legătura cu unul dintre cei mai vestiți psihoanaliști ai epocii, Carl Jung, în speranța că i-ar putea ajuta cumva fiul. În acest scop, i-a adresat acestuia, în 1936, o scrisoare: „Dragă Profesore, În semestrul trecut v-am urmărit prelegerile cu mare interes și admirație. Din păcate, nu a stat la mijloc doar interesul meu pentru știință ca să realizez acest demers, ci dorința de a înțelege puțin din boala serioasă care l-a lovit pe fiul meu...Mi-aș dori să vă întâlnesc să vă cer un sfat și să vă exprimați opinia în legătură cu boala sa...”

Eduard Einstein a decedat într-o clinică de psihiatrie

Când mama sa a murit, fiul cel mic al lui Albert Einstein a ajuns să se interneze în clinica de psihiatrie „Burghölzli” din Zürich. În perioada în care a stat acolo, a comunicat cu tatăl său prin intermediul scrisorilor pe care și le trimiteau unul altuia, dar nu au mai apucat să se întâlnească. Eduard Einstein a decedat în 1965, la vârsta de 55 ani, în urma unui accident vascular cerebral.

Surse: allthatsinteresting.com, biography.com, forbesc.com, messagetoeaggle.com,  nature.com, phalpern.medium.com, thevintagenews.com

Sursă poză principală: captură youtube.com

Surse foto: youtube.com

Articolul urmator
Mama mea avea 14 ani când m-a născut. Am crescut contribuind la creșterea fraților meu și nu mai știu cine sunt cu adevărat
Mama mea avea 14 ani când m-a născut. Am crescut contribuind la creșterea fraților meu și nu mai știu cine sunt cu adevărat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ea este fetița cu un IQ mai mare decât cel al lui Albert Einstein! Are doar 12 ani și a fost deja acceptată în Mensa
  Ea este fetița cu un IQ mai mare decât cel al lui Albert Einstein! Are doar 12 ani și a fost deja acceptată în Mensa

  Are doar 12 ani, dar deja are un IQ mai mare decât al lui Einstein! Ea este Anwita Panil, o fetiță din Manchester, Anglia, care a fost acceptată în Mensa. Părinții săi sunt...

  Pe el îl știe toată țara, dar puțini știu detalii despre familia lui. Câți frați a avut Mihai Eminescu și care a fost soarta lor
  Pe el îl știe toată țara, dar puțini știu detalii despre familia lui. Câți frați a avut Mihai Eminescu și care a fost soarta lor

  Mihai Eminescu, cea mai importantă voce poetică din literatură română, s-a născut pe 15 ianuarie 1850, la Botoșani, unde și-a petrecut și copilăria. Puțini știu,...

  Toată lumea îl cunoaște pe fiul lui Kamara, dar puțini știu că acesta mai are o fiică. Este o adevărată domnișoară
  Toată lumea îl cunoaște pe fiul lui Kamara, dar puțini știu că acesta mai are o fiică. Este o adevărată domnișoară

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi a dezvăluit de mai multe ori prin ce suferințe a trecut alături de fiul său, care suferă de paralizie cerebrală, dar de curând...

  Am fost însărcinată de 12 ori, dar am un singur copil. Povestea mea ar fi putut să fie tristă, dar nu e
  Am fost însărcinată de 12 ori, dar am un singur copil. Povestea mea ar fi putut să fie tristă, dar nu e

  Pierderea unei sarcini este una dintre cele mai dificile experiențe prin care poate trece o femeie. Cu atât mai mult cu cât acest eveniment trist se repetă, situația devine...

  A fost model la Victoria's Secret, dar nu asta vrea să se știe despre ea. ”Înainte de toate, sunt mama unui copil cu nevoi speciale”
  A fost model la Victoria's Secret, dar nu asta vrea să se știe despre ea. ”Înainte de toate, sunt mama unui copil cu nevoi speciale”

  Și personajele din lumea mondenă au propriile povești de viață pe care le ascund de ochii lumii. Un renumit model Victoria's Secret ne împărtășește secretul ei. La doar 18 ani...

  „Nu mi-am imaginat că-mi voi îngropa copilul...”. Povestea acestei mame te va lăsa profund emoționat
  „Nu mi-am imaginat că-mi voi îngropa copilul...”. Povestea acestei mame te va lăsa profund emoționat

  Doi părinți de peste Ocean trec prin momente cumplite după ce băiețelul lor de doar 8 ani s-a înecat cu o minge de cauciuc, la școală. În ciuda eforturilor medicilor de...

  Ce trebuie sa faci ca să ai o memorie ca a lui Einstein! Este atât de simplu
  Ce trebuie sa faci ca să ai o memorie ca a lui Einstein! Este atât de simplu

  Geniile au uimit dintotdeauna nu doar prin performanțele lor deosebite, ci și prin anumite obiceiuri pe care le includeau în rutina lor de zi cu zi. Albert Einstein nu face...

  6 jucării pentru copii care au scandalizat o lume întreagă
  6 jucării pentru copii care au scandalizat o lume întreagă

  Pe piață există o mulțime de jucării ciudate pentru copii, însă unele dintre ele au reușit să scandalizeze o lume întreagă. Iată câteva dintre cele mai...

  © 2023 Qbebe