Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Poveste de mamă: trebuia să te las să dormi cu mine

Încă de când micuții noștri vin pe lume, începem să ne întrebăm dacă este mai bine să-i obișnuim să doarmă singuri sau să ne aibă cât mai mult în preajmă. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, co-sleepingul poate fi avantajos atât pentru părinți, cât și pentru copil, depinzând însă de fiecare dintre noi cum vom alege să punem în practică un asemenea obicei. Mai mult, psihologii ne asigură că este oricând normal să le permitem copiilor să-și găsească alinare venind în patul nostru, indiferent de vârstă, prin acest demers oferindu-ne posibilitatea de a mai petrece timp împreună, de a ne întări legătura. Desigur, tot noi suntem cei care trebuie să-i familiarizeze cu o rutină sănătoasă de somn, care să ne permită tuturor să avem parte de un somn odihnitor.

De ce nu dormim cu copilul

Următoarea confesiune aduce în prim-plan o atitudine pe care, la un moment dat, o poate avea oricare dintre noi. Astfel, o mamă povestește cum nu a vrut să-i dea voie copilului să vină în patul ei, în toiul nopții. Argumentele pe care aceasta le aduce sunt, pe de o parte, legate de faptul că micuțul nu era bolnav și nu părea speriat, iar pe de altă parte, mama menționează că se temea că perpetuarea obiceiului de a-l primi adesea în patul ei l-ar putea face să-și câștige mai greu independența, să nu se învețe să se calmeze singur. De asemenea, nu uită să precizeze că se simțea obosită și că nu îi era prea confortabil când acesta se înghesuia în ea sau o lovea din greșeală.

Prin relatarea ei, mama își dorește să-i transmită copilului următorul mesaj: că regretă că nu l-a primit noaptea lângă ea. Ea recunoaște că va veni un moment în care îi va fi dor să-și simtă micuțul lângă ea, că de fapt nu există prea multe momente în care să existe o conexiune reală între părinte și copil. Somnul în același pat poate fi o modalitate de a sta mai mult în preajma copiilor, de a avea ocazia să ne alintăm reciproc.

În final, mama nu ezită să spună că se va strădui ca pe viitor să-l primească în patul ei, știind că, pe măsură ce va crește, astfel de momente vor fi tot mai rare.

Bebelus ce doarme in aceeasi camera cu parintiiCe reprezintă co-sleepingul

Această noțiune se referă la posibilitatea ca un copil să doarmă în imediata apropiere a unuia sau a ambilor părinți, dar nu neapărat în același pat.
Specialiștii în domeniu consideră că, pentru a putea vorbi de co-sleeping, ar trebui îndeplinite următoarele condiții:
• Unul sau ambii părinți dorm în același pat cu copilul
• Copilul doarme în aceeași cameră cu părinții/unul dintre părinți, dar în paturi diferite
• Pătuțul unui bebeluș este așezat astfel încât mama să poată ajunge cu ușurință la el- De regulă, pătuțul este unit de latura patului pe care doarme mama
• Tot co-sleeping este și obiceiul părinților de a-i permite copilului să vină oricând în patul în care dorm ei

Citește și: Studiu: copiii ar trebui să doarmă cu mamele până la 3 ani

Care sunt beneficiile oferite de co-sleeping

Dacă este vorba despre un bebeluș, atât acesta, cât și mama, se vor bucura de un somn mai bun
Când vom dormi alături de bebeluș vom putea fi mai receptive față de nevoile sale, ceea ce înseamnă mai puțin stres, mai ales când este vorba despre primele săptămâni de viață ale acestuia. Faptul că putem să ajungem imediat la bebeluș ne va fi de folos pentru a avea parte de un somn mai bun, întrucât o deplasare până la pătuțul din altă încăpere înseamnă un efort suplimentar. Un studiu efectuat în anul 2008 a demonstrat că în familiile în care exista un bebeluș și în care se practica adesea co-sleepingul nivelul de stres era mai scăzut.

Co-sleepingul ne poate ajuta să reacționăm prompt în cazul unor probleme ale copilului
Mamele care dorm în preajma celor mici pot să-i supravegheze mai atent pe aceștia și, în cazul în care aceștia nu se simt bine, ele pot sesiza primele semne menite să le pună în alertă. Spre exemplu, se poate observa febra, o respirație neobișnuită, faptul că micuțul a transpirat mai mult ca de obicei etc..

Datorită co-sleepingului, copiii pot fi mai încrezători
Psihologii cred că un copil care doame în preajma unui părinte/ a ambilor părinți poate să dobândească o mai mare încredere în sine și în cei din jur. Motivul pentru care se va întâmpla așa este următorul: când este lângă părinții săi, se va simți iubit și în siguranță. Copilul va internaliza starea de bine oferită de co-sleeping și atunci va învăța să se privească și pe sine, dar și lumea de dinafară, cu mai puțină teamă, cu mai multă încredere.
De aceea, specialiști ne îndeamnă ca, în unele ocazii, să nu evităm co-sleepingul nici dacă este vorba despre copii mai mari. Pre-adolescenții și chiar adolescenții se pot simți minunat când se vor putea confesa părinților în atmosfera mai calmă de la culcare și vor deveni astfel mai încrezători în părinți, simțind că se pot baza oricând pe ei.

Co-sleepingul va genera o conexiune mai bună între părinți și copil
Cu atât mai mult cu cât este vorba de familiile în care părinții și copiii nu petrec destul timp împreună, co-sleepingul va fi o posibilitate suplimentară de a fi mai mult unii cu alții. Astfel, legăturile dintre voi devin mai strânse, veți putea comunica mai mult, iar voi, părinții, nu vă veți mai simți atât de vinovați că nu ați stat mai mult cu copiii pe parcursul zilei.

Fetita ce doarme alaturi de parintii ei

De ce copii vor sa doarmă cu părinții

Cercetările efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că, de cele mai multe ori, copiii vin să doarmă alături de părinți pentru că:
Se trezesc pe timpul nopții și le este greu să mai adoarmă la loc
Specialiștii ne atrag atenția că mai ales preșcolarii și școlarii mici au această dificultate, chiar dacă adorm relativ ușor. Uneori, din cauza provocărilor de peste zi, pot fi mult prea obosiți și atunci nu se vor bucura de un somn profund, ci de unul marcat de unele întreruperi. Dacă se întâmplă așa, ei pot alege oricând să se îndrepte spre patul părinților, indiferent de oră.

Au o problemă de sănătate
Când nu se simt bine, copiii vor parcă mai mult nevoia să se simtă în deplină siguranță. În aceste condiții, vor veni cât pot de repede în patul părinților, mai ales pentru mame.  În cazul în care nu vrem totuși ca un copil să se obișnuiască prea mult cu patul nostru, putem noi să ne ducem în patul său, astfel încât să-i putem fi alături oricât va fi nevoie.

Se confruntă cu tot felul de temeri
Reale sau nu, acestea îi pot determina pe copii să fie dornici să fie în preajma noastră și pe timpul nopții. Misiunea noastră va fi să le validăm aceste frici, să nu-i criticăm pentru ele și să încercăm, alături de ei, să venim cu acele soluții menite să-i ajute să se simtă din nou în siguranță. De pildă, o lumină aprinsă pe hol, o lampă care să poată lumina tot timpul noaptea sau chiar un spray de alungat „monștrii”, oricare dintre acestea îi pot ajuta pe cei mici să-și mai diminueze din temeri și să nu mai fie mereu tentați să alerge spre patul nostru.

Coșmarurile frecvente pot fi un motiv serios pentru care copiii vor vrea să vină în patul nostru
La fel ca în cazul unor temeri (precum de întuneric, de monștrii ascunși sub pat etc.), coșmarurile îi pot speria serios pe copii și îi vor face să fie dornici să ne aibă alături. Le vom fi de ajutor dacă îi vom asculta, dacă îi vom înțelege și dacă vom găsi împreună soluții menite să-i facă să-și depășească spaimele.

Orice schimbare în rutină poate să provoace tulburări de somn și să alimenteze dorința copiilor de a veni în patul părinților
Mai ales în cazul copiilor mici, între 3 și 6 ani, asemenea schimbări (cum ar fi, de exemplu, plecarea în vacanță, mutatul într-o casă nouă, la o nouă grădiniță etc.) pot fi o sursă de stres, care le va afecta și somnul. În aceste condiții, ei pot ajunge să se trezească noaptea și să caute să vină în locul în care se simt în siguranță: în patul părinților.

Cum ar trebui să procedăm pentru ca micuții noștri să nu mai simtă nevoia să vină mereu în patul nostru

Să adoptăm o atitudine pozitivă
Pe măsură ce un copil crește, îi putem insufla ideea că dacă este mare poate și să doarmă singur în patul său, toată noaptea. Spre exemplu, te poți folosi de o replică precum „Uite, ai 4 ani acum, poți să dormi toată noaptea în pătuțul tău". Procedând așa, îl vei face pe copil să fie mândru că a crescut, că ai încredere în el și astfel va fi mai dornic să încerce să doarmă cât mai mult singur.

Ar trebui să schimbăm rutina de dinainte de culcare
De pildă, dacă un copil s-a obișnuit să nu adoarmă fără prezența ta, va trebui să-l determini să facă acest lucru și fără tine.  Iată cum ai putea proceda: în loc să-l iei pe copil în patul tău, mai bine întinde-te tu lângă el, în patul său. De asemenea, ai putea încerca să stai pe un scaun, lângă patul său, până când acesta va adormi. Treptat, vei sta cu el doar câteva minute, îi vei da pupicul de „Noapte bună" și te vei retrage în camera ta.

Mama ce a adormit stand langa patul copilului ei

Adoptă pași mici în privința renunțării obiceiului copilului de a veni la tine în pat
Specialiștii ne recomandă următorul truc: putem să punem în camera noastră, lângă patul nostru, o saltea, pe care copilul să poată sta în cazul în care ne va vizita noaptea. Chiar dacă i se va părea inedit la început, cu timpul va constata că nu este cea mai confortabilă opțiune și va prefera să stea în patul său.

Citește și: Cum să-ți obișnuiești copilul să doarmă singur

Încearcă să-l determini pe copil să-și îndrăgească patul
Orice micuț va fi mai atras de pătuțul său dacă acesta va fi personalizat în felul în care-i place. Străduiește-te să-i îndeplinești dorințele și transformă-i dormitorul și patul în locuri pe care îi va fi greu să le părăsească. Procedând așa, nu va mai fi la fel de dispus să vină să doarmă în patul vostru.

Copilul ar trebui să aibă mereu în preajmă ceva care să-i amintească de tine
Spre exemplu, dacă îi vei confecționa copilului o pernuță sau îi vei broda o păturică, el va ști că acestea sunt făcute de tine și va fi încântat să le aibă mereu aproape. În acest fel, se va simți în continuare conectat cu tine și nu va mai insista să vină tot timpul să doarmă în patul tău.

Poți face și anumite compromisuri
Pentru a-ți fi mai ușor să-ți obișnuiești copilul să doarmă în patul său, puteți să-i aduceți un pat în camera voastră. Lasă-i o perioadă în care să se obișnuiască bine să doarmă așa, după care poți începe să-l familiarizezi cu dormitul în altă cameră, dar păstrându-i pătuțul.

Voi obișnuiți să le permiteți adesea copiilor voștri să vină să doarmă în patul vostru?

Surse:
www.babycenter.com, www.phdinparenting.com, www.kellymom.com, www.lovewhatmatters.com, www.sheknows.com, www.todaysparent.com, www.webmd.com

La mine în casă nu este niciodată curat. Asta mă face o mamă mai puțin bună?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ajutor! Nu am cu cine să îmi las copilul! - Răspunsul primit de o mamă care cere ajutor autorităților la numărul verde
  Ajutor! Nu am cu cine să îmi las copilul! - Răspunsul primit de o mamă care cere ajutor autorităților la numărul verde

  Primăria Generală a pus la dispoziție ieri, la scurt timp după ce Gabriela Firea a anunțat închiderea școlilor și a grădinițelor de stat, un număr verde la care părinții...

  Replica Andreei Bălan catre fostul soț: „Îmi pare foarte rău că lovește în mine și că uită că sunt mama copiilor lui”
  Replica Andreei Bălan catre fostul soț: „Îmi pare foarte rău că lovește în mine și că uită că sunt mama copiilor lui”

  Andreea Bălan și George Burcea rămân în continuare în atenția presei, chiar dacă, de această dată, nu într-un sens pozitiv. Cu toții ne-am obișnuit ca...

  De ce mi-e groază să îmi las copilul în excursii
  De ce mi-e groază să îmi las copilul în excursii

  Excursiile, scenariul de groază al tuturor părinților. Îmi doresc să cred că nu doar al meu, dar probabil sunt un pic prea optimistă. Deși nu a plecat decât în patru...

  Motivul incredibil care explică de ce bebelușii nu pot dormi fără mama
  Motivul incredibil care explică de ce bebelușii nu pot dormi fără mama

  Odată cu venirea pe lume a micuților noștri, una dintre întrebările la care ne este foarte greu să găsim răspuns este și aceasta: „Să dorm sau nu în același pat...

  De ce îmi las copiii să înjure acasă
  De ce îmi las copiii să înjure acasă

  Cu toții ne educăm copiii într-o manieră cât mai corectă, iar înjurăturile nu își au locul aici sub nicio formă. Cu toate acestea, ce părere aveți despre...

  Mama lui Alex, bebelușul de 8 luni care a murit de Covid:”Nu pot să cred că l-am purtat mai mult în mine decât a apucat să fie în viață”
  Mama lui Alex, bebelușul de 8 luni care a murit de Covid:”Nu pot să cred că l-am purtat mai mult în mine decât a apucat să fie în viață”

  Mama lui Alex este una dintre mamele cărora pandemia le-a schimbat viața pentru totdeauna. Bebelușul ei avea numai 8 luni și a pierdut lupta cu noul coronavirus, prezentând...

  6 motive pentru care ar trebui sa dormi dezbracata
  6 motive pentru care ar trebui sa dormi dezbracata

  Un studiu recent facut in SUA, in Romania nu avem cifre exacte asa ca le vom utiliza pe cele ale cercetatorilor americani, arata ca numai 10% din populatie doarme dezbracata. Faptul ca mergi...

  © 2019 Qbebe