Scrisoarea sfâșietoare a unor surori abuzate către DGASPC: „Tata, dacă se poate numi așa, e o bestie, o mare bestie”

Scrisoarea sfâșietoare a unor surori abuzate către DGASPC: „Tata, dacă se poate numi așa, e o bestie, o mare bestie”

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Dramele prin care trec copiii care sunt supuși timp de mai mulți ani abuzurilor chiar de unul dintre părinți sunt greu de imaginat. Două surori, supuse timp de trei ani abuzurilor sexuale de către tatăl lor, au avut curajul să povestească prin ceea ce au trecut prin intermediul unei scrisori. Aceasta a ajuns în atenția autorităților, iar luna trecută cel care le-a supus chinurilor a fost condamnat la 25 de închisoare, dar sentința nu este încă definitivă. 

Două adolescente abuzate de tatăl lor au scris o scrisoare adresată unei angajate de la Protecția Copilului

Cele două fete, abuzate de tatăl lor, au pregătit o scrisoare pe care intenționau să i-o dea unei angajate de la Protecția Copilului Timiș. În contextul restricțiilor generate de pandemie, aceasta a ajuns la autorități abia anul trecut. Din scrisoare se poate afla prin ce au trecut cele două adolescente și fratele lor din cauza tatălui lor. În materialul disponibil în „Libertatea” se poate vedea ce au relatat acestea în scrisoare, pe care au încheiat-o cu exprimarea dorinței de a pleca de lângă tată și de a se duce la mama lor, nu într-o casă de copii:

"Dragă Ștefania S.*

Eu vă spun toate lucrurile astea, pe răspunderea mea. Ştiu că aveți foarte mare încredere în mine și mi-ați zis dumneavoastră să vă zic tot ce se întâmplă, că aveți încredere în mine, dar îmi pare rău că v-am dezamăgit și nu am avut curaj să vă spun tot până acum. Regret foarte tare că v-am mințit, dar mi-a fost frică să vă spun până acum, foarte frică. Dar acum m-am decis să fiu sinceră cu dumneavoastră: tata, în legătură cu el, dacă se poate numi așa, nu e ceea ce vrea să pară, e o bestie, o mare bestie.

Tata, pe mine și pe sora mea Ioana*, ne abuzează sexual, adică vrea să ne violeze. Totul a început de când a plecat mama. De la vârsta de 9 ani a început să se ieie de noi, pe fratele meu Claudiu* și pe sora mea Ioana îi trimite după apă sau la magazin şi, în timp ce ei plecau, încerca să mă abuzeze sexual, să mă pipăie, mă lua de fund, mă pipăia la sâni. Mie nu-mi plăcea, tot îi ziceam să mă lase, dar stăteam după, de frică, și tot îmi spunea să nu vă zic dumneavoastră. Asta făcea și cu sora mea, Ioana, o pipăia. Dar, între timp, lucrurile s-au schimbat, el a devenit mai obsedat, vrea mai mult, noi am crescut, începea să ne iese formele, ca la orice fete. Eu, când plecau Claudiu și sora mea Ioana, el zicea să îi pun mâna pe p**a, eu ziceam nu, începeam să comentez, după mă lăsa în pace, mă trimitea pe mine și pe fratele meu de acasă, și sora mea începea să plângă și să spună că vrea și ea să vină cu noi, dar el n-o lăsa, cum să o lase, că el vrea să profite de ea.

Dragă Ştefania S., eu și frații mei nu vrem la casa de copii, vă rog, dacă puteți, să ne duceți la mama noastră”.

fetita-care-sta-pe-podea-si-vrea-sa-scrie-ceva-pe-o-coala-de-hârtie

Adolescentele s-au confruntat cu abuzurile din partea tatălui lor timp de 3 ani

Potrivit datelor din sursa citată, cele două fete au început să fie abuzate sexual încă din anul 2018. Una dintre ele avea vârsta de 10 ani când tatăl ei i-a spus că intenționează să o învețe cum să întrețină relații intime. Aceasta a fost supusă abuzurilor de câteva ori pe săptămână.

Și celeilalte fete tatăl îi explica faptul că era necesar să o învețe cum trebuia să procedeze odată ce are un iubit, iar în momentul în care agresorul a ajuns în sala de judecată, fetele au precizat că acesta le amenința. Conform aceleiași surse, ele le-au spus judecătorilor că: „mi-a zis că bagă cuțitul în mine”, „mi-a zis că o să mă bată cu un lemn, pe care o să mi-l bage în burtă”.

Adolescentele fac parte dintr-o familie destrămată

Cele două fete abuzate de către tatăl lor care au scris scrisoarea și fratele lor au ajuns să locuiască alături de acesta după ce mama lor plecase de acasă, în anul 2013, din cauza violenței bărbatului (acesta avea condamnări pentru infracțiuni cu violență și pentru viol). Despre plecarea mamei, una dintre fete, Ana, a ținut să povestească, în fața polițiștilor, că: „Mie şi fraţilor mei, mama ne-a spus atunci că ar vrea să ne ia și pe noi cu ea, dar că nu poate, aşa că am rămas cu tata.” (sursă: libertatea.ro)

femeie-incercand-sa-stranga-in-brate-un-copil-speriat-ce-isi-acopera-fata-cu-mainile

În condițiile în care tatăl era cunoscut pentru că avea cazier, pentru că obișnuia să consume alcool și pentru că nu avea un loc de muncă, DGASPC Timiș monitoriza de atunci situația familiei. 

În anul 2019 DGASPC nu i-a mai monitorizat pe cei trei copii, cazul a fost închis. Acesta fusese preluat în 2013 de asistentul social Ștefania S., la care trebuia să ajungă scrisoarea pe care cele două fete abuzate de tatăl lor o scriseseră. Asistentul social a continuat să păstreze legătura cu copiii și se străduia să îi ajute în diverse moduri. De exemplu, le oferea alimente sau le-a dat un telefon mai vechi pentru ca aceștia să poată participa la cursurile online în perioada pandemiei. 

Mama lor nu a știut prin ce au trecut

Fratele celor două surori abuzate a precizat că nu puteau să comunice suficient cu mama lor întrucât tatăl le ținea telefoanele la el, lăsându-i să aibă acces la ele doar pentru orele online și câte 1 oră seara, dacă își terminau treburile prin casă. Acesta a dezvăluit și că erau permanent controlați de tată când vorbeau la telefon. Conform „Libertatea”, mama copiilor a venit cu explicații legate de modul în care putea să comunice și ea cu copiii ei: „Aveam Facebook-ul lor, dar vorbeam cu ei numai când îi lăsa el şi doar în prezența lui...rar, el le lăsa să meargă în parc cu mine, 5-10 minute.” Judecătorii au menționat că atitudinea celor două fete, care nu i-au povestit nimic mamei lor, a fost normală, în contextul în care ele au simțit că au fost abandonate și că nu se pot baza pe ea. 

Fratele celor două adolescente a fost cel care și-a alertat mama

După ce surorile sale i-au mărturisit prin ce treceau din cauza tatălui, fratele lor, Claudiu, a realizat primele demersuri pentru a le ajuta pe acestea. Inițial el l-a urmărit pe tată, să vadă ce făcea. În luna ianuarie a anului trecut, după ce a fost trimis la cumpărături de acesta și a luat-o cu el și pe una dintre surori, când s-a întors acasă a putut sesiza cum tatăl o agresa pe cealaltă soră, pe Ana.

În sursa citată anterior se menționează că băiatul i-a povestit unui judecător următoarele: „Când m-a zărit în tocul ușii, s-a înroșit. A luat-o pe Ana în brațe și a pupat-o pe frunte, apoi m-a întrebat dacă am cumpărat ce mi-a zis, şi a ieșit din casă.” Ulterior, Ana și-a amintit și ea, când a depus mărturie, ce s-a întâmplat în acea zi, așa cum se menționează și de către sursa citată anterior: „Claudiu a zis „Am văzut!”. Tata l-a întrebat ce a văzut, iar fratele meu i-a spus că a vrut să zică „Am venit”, adică s-a întors de la magazin. Tata i-a spus că se juca cu mine și că mă gâdila.”

În martie 2021, Claudiu a fugit din casa în care locuia alături de surorile sale și s-a dus la mamă. Nici el nu a scăpat de comportamentul agresiv al tatălui, violențele sale fiind dezvăluite de copii, așa cum se poate sesiza din aceeași sursă„Avea grijă de noi... dar se enerva când nu știam să facem temele de la școală şi ne lovea cu un lemn peste palme, pe toți trei. Iar pe fratele meu, Claudiu, îl lovea și peste picioare, „ca să nu mai poată să meargă”... ne spunea că suntem handicapați, ca mama, că nu suntem buni de nimic, că suntem proști...” 

Inițial Claudiu nu i-a putut spune mamei tot ceea ce li se întâmpla surorilor sale. În mai 2021, într-o zi când a auzit-o pe aceasta vorbind la telefon cu una dintre surori (cu Ioana), care plângea, băiatul a insistat asupra ideii că trebuia să sune la poliție pentru a le salva. Așa s-a și întâmplat, pe 29 mai 2021 poliția ajungând în casa în care locuiau adolescentele. Le-a dus pe acestea la audieri.

Cel care și-a agresat copiii a negat toate acuzațiile, declarând inițial, potrivit „Libertatea”, că „cel mult, i-am tras un pic de păr. Iar celelalte declarații sunt mincinoase, fetele fiind influențate de către mama lor, care dorește să-mi ia casa”. Între timp, după verificări la cadastru, s-a descoperit că tatăl celor trei copii, Eugen R., mințise, că în realitate nu era proprietarul niciunui bun.

După câteva zile, pe 8 iunie 2021, a fost găsită și scrisoarea în care cele două surori povesteau cum au fost abuzate de tatăl lor. Referitor la aceasta, așa cum se poate afla și din sursa citată, tatăl a încercat să-i convingă pe anchetatori că nu era scrisă de fiicele lui: „nu e scrisul fetei, pentru că e prea frumos. Posibil să fie scrisă de mama ei care, cu ocazia unei vizite, a strecurat-o sub dulăpior”. În urma cercetărilor efectuate, comparându-se scrisul de la sfârșitul declarației date de Ana și scrisul din scrisoarea anexată la dosar, s-a ajuns la concluzia că aceasta fusese scrisă de adolescentă. După aceea s-a hotărât ca agresorul să rămână în continuare în arest

Agresiunile la care au fost supuse cele două surori și fratele lor au intrat în atenția autorităților

Judecătorii din cadrul Tribunalului Timiș au criticat faptul că nimeni din preajma copiilor nu a sesizat că aceștia erau supuși agresiunilor de către un tată violent. Din sursa menționată se poate afla ce au declarat judecătorii pe acest subiect:

„Fetele povestesc cum se încurajau reciproc să spună cuiva despre abuzurile tatălui, dar cu toate acestea, până la sosirea poliției, nu au avut curajul să o facă. Erau bătuţi cu palma sau cu băţul, iar atunci când asistentul social sau cei de la şcoală îi întrebau de unde au vânătăile, copiii spuneau, aşa cum îi învăţase tatăl lor, că s-au lovit la joacă. Împrejurarea că responsabilii școlari și asistentul social au ales să nu verifice în profunzime existența unor agresiuni excede controlului primei instanțe... Au trecut prin evaluări psihologice şi expertize psihiatrice, iar specialiştii au descoperit că ambele prezintă indici de expunere la violență domestică, neglijare, abuz fizic, abuz emoțional și abuz sexual, că au complexe de inferioritate, dificultăți de concentrare, vocabular sărac, o slabă capacitate de control, cu stări de blocaj, deprimare și sentimente de constrângere.”

Agresorul a ajuns în fața instanței

Cel care le-a agresat pe cele două surori care au scris o scrisoare în care au dezvăluit că au fost abuzate a ajuns în fața judecătorilor, fiind acuzat de următoarele infracțiuni: viol, rele tratamente aplicate unui minor, agresiune sexuală. Concluzia judecătorilor a fost, potrivit „Libertatea”, că este vorba despre „o persoană extrem de periculoasă pentru societate, lipsită de etică și moralitate.”

Luna trecută, pe 6 ianuarie, bărbatul a fost condamnat la 25 de închisoare, dar acesta a făcut apel. Între timp, s-a aprobat solicitarea venită din partea DGASPC Timiș, ceea ce a determinat instanța să-i solicite inculpatului să le plătească fetelor agresate daune morale, în valoare de câte 15.000 de euro pentru fiecare. 

Sursă: libertatea.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

*Numele folosite sunt pentru a se proteja identitatea reală a martorilor și a victimelor din dosar

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
„Dacă o să mor înainte să crești.” Scrisoarea unei mame pentru fiica ei
„Dacă o să mor înainte să crești.” Scrisoarea unei mame pentru fiica ei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Scrisoarea unui soldat din al II-lea Război Mondial către mama sa a fost livrată după 76 de ani
  Scrisoarea unui soldat din al II-lea Război Mondial către mama sa a fost livrată după 76 de ani

  76 de ani au trecut de când John Gonsalves, pe atunci sergent în armata americană luptând pe frontul german, a trimis o scrisoare către mama sa. Scrisoarea s-a pierdut,...

  Tata a murit și 2 luni mai târziu m-am trezit cu 3 surori la ușă cerându-și moștenirea
  Tata a murit și 2 luni mai târziu m-am trezit cu 3 surori la ușă cerându-și moștenirea

  Am 45 de ani și nu credeam că viața îmi va mai oferi surprize la vârsta mea. Am o familie, o soție minunată și doi copii și ajunsesem în momentul vieții mele...

  Mama unei tinere cu dizabilități face o descoperire șocantă! Fata era abuzată de chiar de tatăl ei
  Mama unei tinere cu dizabilități face o descoperire șocantă! Fata era abuzată de chiar de tatăl ei

  După ce și-a îngrijit fiica ce suferă de un sindrom foarte rar fără posibilitatea de vindecare, o mamă a făcut o descoperire șocantă. Tatăl vitreg o abuza atunci când...

  „Vă înțelegem durerea când nu mai auziți bătăile inimii...”, scrisoarea deschisă a unei asistente către mamele care și-au pierdut bebelușii
  „Vă înțelegem durerea când nu mai auziți bătăile inimii...”, scrisoarea deschisă a unei asistente către mamele care și-au pierdut bebelușii

  Venirea pe lume a unui copil este așteptată cu bucurie, cu emoție, cu nerăbdare. Ce se întâmplă însă când, după o ecografie din perioada sarcinii, o mamă...

  Scrisoarea unui copil ucrainian către mama sa moartă, citită la ONU. "Astfel de scrisori nu ar trebui să fie scrise"
  Scrisoarea unui copil ucrainian către mama sa moartă, citită la ONU. "Astfel de scrisori nu ar trebui să fie scrise"

  Războiul din Ucraina dezvăluie în fiecare zi tragedii. Este important pentru întreaga societate ca acestea să fie făcute publice pentru a înțelege impactul emoțional...

  Un angajat DGASPC, acuzat că biciuia copiii de care avea grijă, a fost promovat în funcție de conducere
  Un angajat DGASPC, acuzat că biciuia copiii de care avea grijă, a fost promovat în funcție de conducere

  Un angajat de la Direcția pentru Protecția Copilului Giurgiu, acuzat că ar fi lovit cu biciul copiii de care trebuia să aibă grijă, a fost promovat în funcție de conducere!...

  Părinți, grijă mare la relațiile dintre frați/surori! Copiii cu frați au șanse mai mari să dezvolte probleme mentale, spun studiile
  Părinți, grijă mare la relațiile dintre frați/surori! Copiii cu frați au șanse mai mari să dezvolte probleme mentale, spun studiile

  Să vezi cum copiii împart totul cu fratele sau cu sora poate reprezenta idealul oricărui părinte. Copiii se distrează și nu sunt singuri! Ce facem în cazul în care...

  George, un băiețel de doar 10 ani, a rămas fără tată. "De ce nu a stat tati să mă facă și pe mine mare"
  George, un băiețel de doar 10 ani, a rămas fără tată. "De ce nu a stat tati să mă facă și pe mine mare"

  Când alți copii își doresc mașini, roboței, dulciuri, telefoane sau excursii, unica dorință a micuțului George de Ziua Copilului este să își viseze tatăl mort de...

  © 2024 Qbebe