Sfântul Gavriil, protectorul familiei: ce rugăciune să spui azi şi ce să nu faci dacă nu vrei să atragi ghinionul

Sfântul Gavriil, protectorul familiei: ce rugăciune să spui azi şi ce să nu faci dacă nu vrei să atragi ghinionul

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ca în fiecare an, pe 8 noiembrie s[rb[torim Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a descoperi cine au fost aceştia, de ce sunt cinstiţi în Biserica Ortodoxă şi ce obiceiuri trebuie respectate în ziua de 8 noiembrie.

Cine a fost Arhanghelul Gavriil

Numele său derivă din limba ebraică, traducându-se prin "Dumnezeu este puterea mea". Religia creştină îl consideră pe Arhanghelul Gavriil ca fiind cel care aduce veştile bune, din următoarele motive: i-a anunţat pe Ioachim şi Ana că vor avea un copil (Fecioara Maria), I-a spus Fecioarei Maria că Îl va naşte pe Iisus Hristos, le spune păstorilor că a venit pe lume Pruncul Iisus.

Arhanghelul-Gavriil-venind-la-Fecioara-Maria-de-Buna-Vestire

Sursă foto: facebook.com/SfintiiMihailsiGavril/

Potrivit tradiţiei creştine, sfinţii părinţi îl consideră protector al familiei creştine, al fecioarelor, al mamelor, al copiilor.

Arhanghelul Gavriil este reprezentat în icoane purtând un semn divin (un crin sau o trompetă- cu aceasta din urmă se spune că va anunţa a doua venire a lui Hristos pe lume).

Cine a fost Arhanghelul Mihail

Este cel care conduce oştirile de îngeri, spunându-se că el este cel care s-a luptat cu îngerii ce s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu. De aceea, este reprezentat în biserica ortodoxă ca fiind cel ce poartă un costum de ostaş şi o suliţă.

Se spune că Arhanghelul Mihail deţine cheile Raiului, iar tradiţiile ortodoxe româneşti îl văd ca pe cel care îi veghează pe cei suferinzi şi va sta fie la căpătâiul lor (dacă aceştia vor muri), fie la picioare (în cazul în care aceştia vor trăi).

Semnificaţia sărbătorii Sfinţilor Mihail şi Gavriil

Cei doi arhangeli sunt prăznuiţi întrucât ei sunt conducătorii oştirilor îngereşti, călăuzind sufletele spre rai, însoţindu-i pe creştini cu grija lor pe parcursul vieţii, spunând rugăciuni pentru sănătatea acestora.

Din punct de vedere al tradiţiilor populare, sărbătorirea Sfinţilor Mihail şi Gavriil marchează trecerea de la toamnă la iarnă, iar în calendarul popular se spune că de fapt sărbătoarea dedicată lor durează 3 zile: pe 8 noiembrie este ziua în care este prăznuit Capul Arhanghelului, pe 9 noiembrie mijlocul său, iar în ziua de 10 noiembrie coada.

Tradiţii de Mihail şi Gavriil

Una dintre cele mai importante reguli ce trebuie respectată de către creştini pe 8 noiembrie este: să nu se efectueze treburi casnice sau munci agricole. Dacă nu se va ţine cont de aşa ceva, se crede că moartea va fi una chinuită.

Există obiceiul să se aprindă lumânări în această zi, atât pentru vii, cât şi pentru morţi (mai ales dacă aceştia nu au murit cu lumânare).  Se poate şi să se dea de pomană pentru cei dispăruţi, fie în Ajunul sărbătorii, fie chiar în ziua acesteia (în acest caz, este vorba despre "Moşii de Arhangheli").

Rugăciuni de Sfinţii Mihail şi Gavriill

Iată două exemple de rugăciuni pe care ar trebui să le rosteşti în ziua în care sunt celebraţi aceşti arhangheli. Prima dintre ele îi aparţine lui Arsenie Boca:

"Doamne, Tu ești mare, Tu eşti Dumnezeu, Tu eşti Tatăl. Pe Tine te rugăm, prin mijlocirea Sfinţilor Arhangheli Mihail, Gavril şi Rafail să ne eliberezi de tot răul care ne-a robit de neliniste, de tristeţe şi de obsesii. Te rugăm, izbăveşte-ne, Doamne, de ură, de desfrânare şi de invidie! Te rugăm, izbăveşte-ne, Doamne, de gelozie, de mânie şi de frică! Te rugăm, izbăveşte-ne, Doamne, de gândul sinuciderii ori al avortului! Te rugăm, izbăveşte-ne, Doamne, de orice formă de destrăbălare! Te rugăm, izbăveşte-ne, Doamne, de farmece şi de vrăjitorie! Te rugăm, izbăveşte-ne, Doamne, de destrămarea familiei şi de orice rău ascuns! Te rugăm, izbăveşte-ne, Doamne, de toate relele acestei lumi! Tu, Doamne, care ai spus «Pacea Mea o las Vouă, pacea Mea o dau vouă!», dăruieşte-ne prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria elibararea de orice formă a răului și bucuria veşnică, întru împărăţia Ta! Amin!"

Următoarea rugăciune poate fi spusă chiar pentru tine:

"Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește numele). Să-l scoată din mâna vrăjmașilor văzuți și nevăzuți. O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu (se rostește numele). Arhanghele Mihail, tu ești căpetenia cetelor îngerești. Ești voievod al puterilor cerești, al heruvimilor, al serafimilor și al tuturor îngerilor. Fii mie păzitor, ajutător la nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni. Izbăvește-mă, mare Arhanghel, de toate înșelăciunile viclene ale diavolului. Și auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă). Mă rog ţie și chem numele tău cel sfânt. Grăbește-te spre ajutorul meu și auzi rugăciunea mea!
Pe toți cei ce-mi stau împotrivă biruiește-i cu puterea cinstitei și de viață făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, cu ale sfinților îngeri și cu ale Sfinților Apostoli. Apără-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăvește-mă de cel viclean, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin."

fata care se roaga in biserica

Sursă foto: pixabay.com

Citeşte şi: Cele mai frumoase rugăciuni pentru copii

Surse: a1.ro, digi24.ro, crestinortodox.ro, libertatea.ro, wowbiz.ro

Sursă foto principală: pixabay.com

Surse foto: facebook.com, pixabay.com

Articolul urmator
Sfântul Ilarion cel Nou, ocrotitorul familiei. Cum să te rogi pentru a avea parte de protecția lui
Sfântul Ilarion cel Nou, ocrotitorul familiei. Cum să te rogi pentru a avea parte de protecția lui

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Dumitru
  Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Dumitru

  Pe 26 octombrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. În tradiția populară, Sfântul Dumitru este cel...

  De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri
  De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri

  Fiecare dispune de un anumit nivel al toleranței în ceea ce privește lucrurile pe care le suportă. Spre exemplu, sunt persoane pe care nu le deranjează dacă primesc de foarte...

  Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri
  Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri

  Copiii se simt bine atunci când au o rutină, deoarece predictibilitatea îi ajută să se simtă în siguranță. Copiii mei, de exemplu, au voie ca înainte de culcare...

  Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci
  Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci

  Te numeri printre părinții care consideră că animalele de companie nu au ce caută în apropierea bebelușului sau a copilului mic? Ei bine, studiile arată că prezența unui...

  Dacă spui aceste fraze copilului tău, ești un bully!
  Dacă spui aceste fraze copilului tău, ești un bully!

  Una dintre cele mai mari temeri ale unui părinte este să-și vadă copilul agresat de către cei din jur. Uneori însă, fără să îți dai seama, chiar tu îl poți...

  7 lucruri pe care să NU le spui niciodată când ai o ceartă cu copilul tău
  7 lucruri pe care să NU le spui niciodată când ai o ceartă cu copilul tău

  Printre cele mai importante provocări ce marchează viața de părinte se regăsesc și momentele de tensiune cu copilul, când capacitatea de autocontrol și răbdarea vor fi...

  Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează
  Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează

  Ca părinte, probabil că una dintre cele mai dificile experiențe prin care poți trece este să afli că al tău copil suferă. Uite ce să faci și mai ales, ce să nu faci, dacă ai...

  9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022
  9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022

  Intotdeauna se spera ca noul an sa fie macar putin mai bun decat precedentul. Asa se faca ca, in fiecare an, oamenii isi fac tot felul de promisiuni in ceea ce priveste sanatatea lor. Ca si...

  © 2023 Qbebe