Socializare: 10 trucuri neștiute de la psiholog

Socializare: 10 trucuri neștiute de la psiholog

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să știi cum să te comporți cu ceilalți, dar și cum să-ți gestionezi emoțiile, nu este lucru ușor. Din contră, relațiile sociale sunt foarte complexe și este nevoie de multă experiență pentru a putea să le îmbunătățim pe cele pe care le avem deja sau să ne construim altele noi, care să fie în avantajul nostru. Iată de ce, în articolul de mai jos, vei găsi mai multe sfaturi de la psihologi, menite să te ajute să devii mai sociabilă, mai empatică, mai încrezătoare în tine și în ceilalți. Străduiește-te să ții cont de ele și vei vedea că relațiile cu cei din jur pot deveni într-adevăr mai bune!

Cum să procedezi dacă nu ai primit răspunsul pe care îl așteptai

Nu de puține ori ți s-a întâmplat, când stai de vorbă cu cineva și aștepți un anumit răspuns, să fii dezamăgită de ceea ce primești.
Psihologii ne sfătuiesc să nu ne grăbim și să insistăm pe lângă persoana respectivă, așteptând să obținem ceea ce ne dorim. Mult mai bine este să nu reluăm întrebarea/comentariul, să rămânem calme , să încetăm să mai vorbim pentru câteva clipe și să ne uităm atent în ochii acesteia.
Procedând așa, nu numai că vom putea să-l determinăm pe ceilalți să fie mai deschis față de noi și să continue să comunice, dar vom putea să ne menținăm o relație, dacă nu foarte bună, măcar acceptabilă, cu acea persoană.

Ce să faci în cazul în care cineva țipă la tine

Când cineva ridică tonul la tine nu este deloc plăcut și este absolut normal să te simți intimidată, speriată și să nu știi pur și simplu ce să faci. Din fericire, specialiștii ne recomandă câteva soluții ce ne pot ajuta să depășim cu bine o asemenea situație, fără a ne deteriora relația cu celălalt. Vei vedea că tehnicile propuse te vor familiariza mai bine cu ceea ce presupune autocontrolul și vor face din tine o persoană mai sociabilă.
Iată ce ar trebui să faci:
Rezistă tentației de a începe să țipi și tu- Este mult mai bine să iei o pauză, să respiri adânc și să te gândești bine la ceea ce ai de spus. Ține cont de următorul fapt: când suntem nervoși, nu mai suntem pe deplini conștienți de ceea ce spunem și putem să-i adresăm celuilalt vorbe care ne pot costa scump mai târziu.
„Cântărește-ți” opțiunile- Chiar dacă simți că îți pierzi controlul și nu vrei decât să-i ripostezi celuilalt, psihologii ne îndeamnă să încercăm să ne detașăm puțin de situația de moment și să ne gândim la ceea ce avem de făcut. Astfel, trebuie să ne gândim la ce s-ar putea întâmpla dacă am începe și noi să țipăm: relația respectivă s-ar deteriora, am pierde un loc de muncă, nu am face altceva decât să picăm noi prost în fața celorlalți etc..
Încearcă să empatizezi cu cel/cea care a țipat la tine- Acest fapt nu înseamnă că îl/o validezi pe cel/pe cea care a ridicat tonul, ci că vrei să-i înțelegi, pe cât posibil, motivele pentru care a recurs la acest gest. Străduiește-te deci să-i vezi furia și frustrările din spatele țipetelor, dar fără a cădea în extrema cealaltă: să îl/să o privești cu seninătate. O astfel de atitudine ar putea să o înfurie mai rău pe persoana respectivă. Mai bine este să te arăți surprinsă de ceea ce vezi. Cel mai probabil persoana care țipă se va calma și veți putea începe să discutați în alți termeni.

Ramai calma chiar si atunci cand se tipa la tine

Cum să reacționezi în cazul în care știi că urmează să fii criticată

Nimănui nu-i place să fie criticat, dar când ți se întâmplă așa ceva este bine să știi cum să procedezi pentru a nu te simți prea lezată și pentru a nu-ți compromite relația cu celălalt:
De îndată ce sesizezi intenția persoanei cu care discuți, apropie-te cât mai mult de ea. În acest caz, aceasta va simți nevoia să se retragă și va spune mai puține lucruri negative despre tine.
Încearcă să-i răspunzi într-un mod asertiv-De pildă, dacă este vorba despre critici constructive, poți să le accepți pur și simplu sau spune-i direct că vei încerca să faci schimbările care se impun. În schimb, dacă simți că nu ai meritat criticile respective, întreabă: „De ce ai spus asta?" sau încearcă să găsești o replică menită să te ajute să te dezvinovățești oarecum. Spre exemplu, spune: „Într-adevăr, nu am dus gunoiul de data aceasta, dar au fost multe zile în care am făcut acest lucru".
Nu te lăsa pradă furiei- Să te enervezi și să încerci să dai tot felul de replici nu va fi o soluție potrivită nici pentru tine, nici pentru celălalt, iar relația voastră poate avea de suferit mai mult decât ți-ai imaginat.
Încearcă să te pui în locul celuilalt- Nu este simplu să procedezi astfel, dar merită să-ți acorzi un răgaz în care să încerci să înțelegi motivul pentru care celălalt a decis să te critice. Fie că nu te cunoaște îndeajuns, fie că este supărat/frustrat din alte motive etc., încearcă să nu iei criticile prea personal și să vezi ce s-ar putea ascunde în spatele lor.

Citește și: 5 Activitati care sa iti invete copilul empatia

Cum să reacționezi când într-un grup se spun glume

Poți învăța mai bine cum să fii sociabilă dacă nu vei evita situațiile în care  ești într-un grup și se spun glume.
De exemplu, poți învăța să înțelegi mai bine reacțiile celorlalți și să observi simpatiile din grupul respectiv în următoarea situație: dacă se spune o glumă bună și toată lumea începe să râdă în același timp, vei vedea că fiecare se uită, în mod instinctiv, în ochii persoanei pe care o place mai mult și de care ar vrea să se apropie.
Ce să faci însă dacă este rândul tău să spui o glumă și aceasta nu a fost pe gustul celorlalți? Îniante de toate, trebuie să știi că și umorul este ceva subiectiv. Desigur, prima reacție ar fi să vrei să fugi și să creezi senzația că nici nu ai fost acolo.
Psihologii ne sfătuiesc, pentru a nu ne simți prost și pentru a nu avea senzația că restul grupului se uită la noi cu un ochi critic, să încercăm să preluăm o secvență din ceea ce am spus noi înșine mai demult sau din ceea ce a spus altcineva în cadrul aceleiași întâlniri și să o punem într-un context care ar putea stârni râsul. Iar dacă nu reușești să fii suficient de inspirată pentru a proceda așa, găsește un moment în care să precizezi că a spune glume nu este punctul tău forte. Ai însă grijă să faci acest lucru într-un mod cât mai relaxat, cu zâmbetul pe buze și atrăgând atenția celorlalți către cel/cea care se pricepe la așa ceva.

Cum sa fii mai sociabil poti invata si intr-un grup in care se spun glume

Cum să te comporți când te întâlnești cu cineva

Modul în care te comporți la o întâlnire poate spune multe despre cât de sociabilă poți să fii.
Nu uita, înainte de orice, să zâmbești sincer și să spui clar și încet numele persoanei cu care te-ai întâlnit. De asemenea, menține permanent o atitudine pozitivă, dar fără a părea prea entuziamată. Acest fapt o va determina pe persoana respectivă să fie dornică să discute mai mult cu tine.
De asemenea, dacă se ivește ocazia, nu te sfii să vorbești despre tine, despre lucrurile care îți plac, dar fără a exagera cu detaliile și fără a te lăuda.
Nu în ultimul rând, nu te strădui să dai din cap la fiecare cuvânt pe care-l spune persoana cu care discuți. Este de ajuns să găsești anumite momente în care să-i demonstrezi că ești pe aceași „lungime de undă”cu ea. De pildă, poți spune: „Înțeleg ce vrei să spui" sau „Este adevărat/Așa este!”.

Ce ai putea să faci pentru a-i determina pe ceilalți să fie mai politicoși

Următoarea sugestie este potrivită mai ales dacă lucrezi cu mulți oameni. Astfel, dacă îți dorești să-i determini pe cei cu care lucrezi să se comporte mai frumos, pur și simplu pune în locația respectivă o oglindă. Aceasta trebuie să fie poziționată astfel încât oricine să se poată vedea suficient de bine.
Explicația pentru o asemenea măsură se leagă de următoarea constatare a psihologilor: oamenii vor să-și arate în oglindă părțile cele mai bune și nu își doresc să se vadă ca fiind răutăcioși și capabili să le facă rău celor din jur.
Practic, cei cu care lucrezi vor fi tentați să se controleze mai bine și, implicit, vor începe să se comporte mai bine. Nu te mira, ca la un moment dat, tot din dorința de a părea buni în fața celorlalți, să înceapă să zâmbească mai mult și astfel atmosfera de acolo să devină mult mai agreabilă!

Ce să faci pentru a-i atrage atenția persoanei pe care o placi

Este inevitabil să nu întâlnim persoane care să ne atragă și să le vrem cât mai mult în preajma noastră. Pentru a ne fi mai ușor să facem acest lucru, putem apela la diverse trucuri, care-i vor demonstra persoanei respective că putem fi sociabile și că merită să fie în compania noastră:
• Încearcă să te uiți, prima dată, în zona umerilor persoanei de care îți place. În momentul în care simți că i-ai captat privirea, uită-te direct în ochii ei și zâmbește ușor.
Captează-i privirea- Dacă vrei ca un bărbat să te remarce, încearcă să te uiți fix la el pentru câtva timp. Nu exagera însă, ci dă-i de înțeles că ești dornică să comunicați. Nu te abține să-i zâmbești, dar ai grijă să afișezi un zâmbet cât mai sincer.
• Dacă acesta se apropie de tine, continuă să zâmbești, dar tot fără a exagera.
Ai grijă la limbajul corpului- Ține capul sus și nu-ți ține încrucișa brațele. Nu începe să te scarpini în cap sau să-ți aranjezi într-una hainele/accesoriile. Vei părea că ești nervoasă. În schimb, apropie-te mai mult de bărbatul respectiv și, dacă simți că lucrurile merg bine, poți să-l atingi ușor pe braț.
Continuă să captezi atenția- Nu face gesturi menite să-i demonstreze că nu ești suficient de interesată de el. Mai bine este să continui să zâmbești și să-i arăți că ești dornică să comunicați.

Cum să câștigi simpatie de la prima întâlnire

Experții ne sfătuiesc, dacă vrem să dovedim de la o primă întâlnire că suntem o persoană sociabilă, să procedăm după cum urmează:
Să menținem un contact vizual bun cu persoana cu care discutăm- Este un gest ce va demonstra că avem încredere în noi, că suntem o persoană pe care ceilalți se pot baza.
Fii atentă la limbajul trupului- Nu sta niciodată cu capul în jos și cu mâinile încrucișate. La fel, nici picioarele nu ar trebui ținute încrucișate. Ai grijă ca mâinile să stea relaxate și încearcă să le așezi în fața ta.
Apleacă-te ușor către persoana respectivă- Acest gest îi va arăta că este la îndemână și confortabil să discute cu tine.
Dă ușor din cap în timp ce ți se vorbește
Încearcă să urmezi limbajul corpului celeilalte persoane- De pildă, încearcă să-ți orientezi picioarele în aceeași direcție, să vă uitați în aceeași direcție etc. Vei crea premisele ca relația dintre voi să se consolideze!

Învață să fii cât mai relaxată înainte de o întâlnire

Mai ales când avem de-a face cu o primă întâlnire sau cu orice altă întâlnire cu o miză pentru noi, tindem să fim foarte stresate. Din fericire, există o serie de tehnici ce ne pot ajuta să gestionăm mai bine stresul și să ne simțim mai confortabil în cadrul întâlnirii respective.
Să cunoaștem câteva dintre ele:
Fii atentă la respirație- Respiră adânc, concentrează-te asupra respirației tale
• Dacă poți să stai întinsă, puneți mâinile puțin sub tine, în părțile laterale, cu palmele îndreptate în sus. Relaxează-ți picioarele sau îndoaiele, fixând bine picioarele pe podea.
• Dacă stai pe scaun, puneți mâinile pe spătarul scaunului și respiră adânc
• Poți să stai și în picioare, cu spatele rezemat de ceva și să respiri adânc, numărând până la 5. Repetă până când te simți mai relaxată.

Fii sigură pe tine când vorbești în fața celorlalți

Încă o ocazie numai bună pentru a încerca să fii mai sociabilă și să demonstrezi că ai încredere în tine este în momentele în care trebuie să vorbești în fața celorlalți. Desigur, este firesc să ai emoții când te afli într-o asemenea situație, dar este esențial să le poți depăși și să fii tu însăți.
Pentru a-ți fi mai ușor în acest demers, ține cont de următoarele aspecte:
Publicul în fața căruia vorbești nu îți este ostil- Iată de ce nu este nevoie să te rușinezi când te adresezi celorlalți și să-ți faci probleme pentru ceea ce vor spune. Nu rata ocaziile când trebuie să vorbești în fața altora pentru a-ți face curaj!
Fii atentă la postura corpului- Oamenii care nu stau drepți, care au privirea în jos și își țin brațele atârnând letargic pe lângă corp vor face impresia de lipsă de încredere în ei înșiși și chiar de dezinteres. Așa că stai cât mai dreaptă, menține contactul vizual și străduiește-te, din când în când, să mai și zâmbești. Vei vedea că te vei simți mai relaxată și le vei transmite și celorlalți o stare de bine!
Mergi cu pași vioi spre locul din care vei vorbi- Un mers domol poate arăta teamă și lipsă de încredere, în timp ce un mers în pas vioi va arăta determinare și curaj.
Îmbracă-te adecvat- O îmbrăcăminte adecvată contextului îți va da un plus de încredere în tine și va face mereu o bună impresie celorlalți.

Cum sa fii mai sociabila vei invata si vorbind in fata altor persoane

Citește și: Succesul copilului: 10 abilitati de care are nevoie pentru a reusi

Tu mai știi și alte trucuri, menite să ne arate cum să fim mai sociabili?

Surse:
www.advancedlifeskills.com;www.brightside.me; www.nhs.uk; www.psychologytoday.com ;www.quora.com; www.wikihow.com

 

Articolul urmator
Copiii mai mari ar trebui să se implice în creșterea fraților mai mici: Da sau nu?
Copiii mai mari ar trebui să se implice în creșterea fraților mai mici: Da sau nu?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce mari și frumoși au crescut copiii Andrei și lui Cătălin Măruță! Sunt deja mici vedete pe rețelele de socializare
    Ce mari și frumoși au crescut copiii Andrei și lui Cătălin Măruță! Sunt deja mici vedete pe rețelele de socializare

    Andra și Cătălin Măruță formează un cuplu de mai bine de 16 ani și sunt căsătoriți de aproape 15 ani. Și-au dorit dintotdeauna să devină părinți, iar în prezent sunt...

    Detalii neștiute despre rolul microbiomului în organism
    Detalii neștiute despre rolul microbiomului în organism

    Imaginează-ți un oraș aglomerat într-o dimineață de luni, cu trotuarele pline de oameni care se grăbesc să ajungă la serviciu sau la diferite întâlniri. Acum...

    Smiley și Gina plănuiesc să o ducă pe fiica lor la psiholog. „Ne gândim foarte des la asta, ea vede că ne opresc oamenii pe stradă, nu știu cum o să facem"
    Smiley și Gina plănuiesc să o ducă pe fiica lor la psiholog. „Ne gândim foarte des la asta, ea vede că ne opresc oamenii pe stradă, nu știu cum o să facem"

    Cele două vedete sunt în culmea fericirii de când au devenit părinți și nu au ezitat să spună cât de mult li s-a schimbat viața după venirea pe lume a fiicei lor,...

    Sondaj World Vision România: 1 din 4 copii este amenințat cu bătaia pe rețelele de socializare
    Sondaj World Vision România: 1 din 4 copii este amenințat cu bătaia pe rețelele de socializare

    Cel putin 1 din patru copii este ameninţat cu bătaia pe reţele de socializare, iar unul din 10 este jignit, zilnic sau de cel puţin două ori pe săptămână, în mediul...

    Mamă cool și în spatele rețelelor de socializare? Relația dintre Andreea Esca și copiii ei
    Mamă cool și în spatele rețelelor de socializare? Relația dintre Andreea Esca și copiii ei

    Andreea Esca este o prezență longevivă în televiziunea românească, adunând mai bine de 30 de ani pe micile ecrane. Fiindcă înainte să ajungă la pupitrul...

    Studiu: pauza de la rețelele de socializare crește încrederea și imaginea de sine la adolescenți
    Studiu: pauza de la rețelele de socializare crește încrederea și imaginea de sine la adolescenți

    Știi deja că nu e bine să consumi social media în exces, însă știi și de ce? O parte dintre motive sunt explicate de acest studiu recent, realizat în Canada. Se pare...

    Expunerea copiilor pe rețelele de socializare: când e prea mult
    Expunerea copiilor pe rețelele de socializare: când e prea mult

    Se trăiește din ce în ce mai mult pe rețelele sociale și din ce în ce mai puțin în viața reală. O mâncare arătoasă la restaurant, o excursie, o nuntă,...

    Jorge si-a dus copilul de 5 ani la psiholog. „Eu vreau să facă și ceea ce nu-i place”
    Jorge si-a dus copilul de 5 ani la psiholog. „Eu vreau să facă și ceea ce nu-i place”

    Jorge trece prin clipe nu tocmai ușoare! Artistul s-a văzut nevoit să își ducă fiul de doar 5 ani la psiholog după ce a observat la acesta câteva lucruri care l-au...

    © 2024 Qbebe