Povestea mea putea să fie cea a Teodorei, mama de 35 de ani care a murit la nașterea celui de-al doilea copil

Gabriela Paladi - Redactor-Șef

Nu am îndrăznit să scriu nimic despre decesul Teodorei, mămica de numai 35 de ani, care și-a găsit sfârșitul după nașterea naturală a celui de-al doilea copil, într-un spital privat din Constanța. Pentru că știu de pe acum că multă lume va considera că m-am băgat și eu în goana asta după trafic, călcând cu păreri și vorbe scrise în online pe doliul familiei îndurerate. Apoi, am început să citesc tot felul de păreri, de rezultate ale investigației, de povești ... și, am decis să scriu ceva. Pentru că și eu aș fi putut să fiu în locul ei. Dar nu am fost. Și aș vrea să vă ajut și pe voi, dragi mămici, să preveniți, atât cât puteți voi, să ajungeți la mâna unor medici neatenți, ca să nu spun incompetenți, și să vă salvați viețile voastre, și pe cele ale micuților voștri.

Povestea Teodorei, o viață curmată și nu salvată

Teodora era mamă. Și asta spune totul. Era mama unui băiețel de 4 ani. Urma să devină mama a doi copii. Teodora va rămâne mamă, mama a doi copii, care, chiar dacă vor crește fără ea, vor avea bucăți din ea și din sufletul ei. Teodora a născut primul copil prin cezariană. Apoi a rămas însărcinată cu cel de-al doilea copil. A decis să nască natural, la aceeași maternitate privată din Constanța, unde a născut și prima oară. De-a lungul celei de-a doua sarcini a avut sângerări. Ea a decis să nască natural și asta a și făcut, după 3 ore de travaliu. A născut un băiețel sănătos, așa cum specifică declarația oficială a maternității, "cu greutate 2600 gr, Apgar 8-9, cu adaptare neonatală bună. Nou-născutul are stare generală bună și se află sub supravegherea specialiștilor secției de Neonatologie din spitalul nostru." Mămica fericită și-a sărutat bebelușul după naștere, a vorbit și a glumit cu soțul ei și cu echipa de medici. Urma să elimine placenta. Insă cerut o pauză, pentru că simțea că o ustură ceva. Gheorghe, soțul ei, declară: "Soția m-a rugat în acest moment să mă duc să mai văd odata nou-născutul. Să-i fac o poză să-l mai vadă o dată. După 2-3 minute am auzit 3 țipete ale ei, țipete foarte puternice. Cineva a strigat, femeia asta nu are tensiune și face stop cardiac." Echipa medicală a sunat la 112, a fost chemată salvarea care a venit după 20 de minute. Teodora a fost transferată la Spitalul Județean Constanța, a trecut prin 4 stopuri cardiorespiratorii, 1 în salvare și două la spital și a fost băgată imediat în operație. Dr. Vlad Tica - șef secție obstetrică ginecologie SCJU Constanța: "Pacienta a fost internată la 02.35, iar la 02.40 era în operație. S-a făcut o operație complexă, cu o echipa complexă." Însă, tânăra mămică nu a putut fi salvată.

Ce s-a întâmplat?

Teodora avea uter cicatriceal care a dus la placenta accreta (percretă), conform analizei medico-legale ulterioare. Iar medicii de la ISIS au declarat-o aptă pentru naștere naturală după cezariană, deși nu era. Pentru că, în cazul ei, placenta a pătruns în pereții uterului, a trecut de ei și s-a atașat de vezica urinară. O naștere naturală, în acest caz, este foarte periculoasă. Soțul Teodorei a declarat că niciodată medicul nu i-ar fi spus acesteia că nu ar fi indicat să nască natural. Teodora a născut natural fără probleme, până la eliminarea placentei. Când medicul a decis să grăbească eliminarea acesteia, și a tras de ea. Acela a fost momentul când uterul s-a rupt, și, probabil, o dată cu el și vezica urinară. A urmat apoi drumul spre tragedie: hemoragia gravă și galopantă. 

Acum 2 ani, povestea mea putea să fie ca a Teodorei

Povestea Teodorei nu se încheie aici. Nu trebuie să se încheie aici. Nu avem voie să lăsăm moartea ei nejustificată să treacă neobservată. Din acest motiv am decis să scriu aceste rânduri. Pentru că acum 2 ani povestea mea putea să fie cea a Teodorei. Și împreună putem învăța.

Și eu am născut primul copil prin cezariană. Apoi, cu greu, după 3 ani, am rămas însărcinată cu cel de-al doilea. Ni-l doream cu ardoare. Ca pe aerul pe care îl respiram. Apoi am fost la prima ecografie. Nu m-a mulțumit primul medic. Așa că am mai cerut păreri. Am insistat. Pentru că aveam sângerări. Pentru că existau mici detalii care îmi spuneau că ceva nu este în regulă. Și am primit un diagnostic dureros: sarcină intracicatriceală post operatie cezariană. Adică, sarcina s-a prins de peretele uterului unde aveam cicatricea cezarienei. Caz extrem de rar și extrem de greu de diagnosticat. Am ajuns la un medic obstetrician și ecografist excelent, care a știut imediat despre ce este vorba. A știut riscurile masive la care mă supuneam. Și, deși m-a lăsat să iau singură decizia, a recomandat întreruperea de sarcină, știind că îmi poate salva viața. Riscurile de ruptură uterină erau prea mari, atât în timpul sarcinii cât, mai ales, la naștere. Mi-a explicat că placenta se poate infiltra prin pereții uterului și va ajunge să se infiltreze și în pereții vezicii urinare. Că, am șanse să duc sarcina la capăt, dar, la naștere, pot să fac hemorargie puternică, uterul să se rupă și să îmi pierd viața. Voiam acel copil. Am citit zeci de pagina despre problema mea. Mi-aș fi asumat riscul. Însă, medicul meu a insistat să mă mai gândesc, apoi soțul meu mi-a spus, convingându-mă, astfel, să iau decizia corectă, că mai am un copil la care trebuie să mă gândesc. Întreruperea de sarcină în sine a fost dificilă și complicată, cu internare timp de 2 săptămâni. Aici puteți citi toată povestea, cu toate detaliile tehnice și emoționale. Și acum plâng de fiecare dată când îmi amintesc momentele de durere psihică atroce ale unei decizii care mă va apăsa toată viața. Dar, sunt în viață. Medicul meu, eu, soțul meu, familia mea, împreună, mi-au/mi-am salvat viața. Și nu vreau să mai existe cazuri ca ale Teodorei. Nu vreau să mai citesc drame, ci povești cu final fericit.

O femeie a murit la nastere

În România trebuie să învățăm să ne salvăm viața singuri

Este un adevăr dureros, dar cât se poate palpabil. Sistemul medical românesc este ca un melc: 1 pas înainte, chinuit, cu ajutorul medicilor tineri care vor să ne aliniem cu Occidentul, apoi trei pași înapoi, cauzați de lipsa de fonduri, de goana după bani și de ochelarii de cal și încăpățânarea cadrelor medicale îmbătrânite aflate în posturi de conducere. Așa, că, dragi mămici, împreună aș dori să învățăm din povestea Teodorei, și să nu lăsăm noi ca povestea ei să se repete. Pentru că sunt lucuri pe care le putem face noi, ca să nu depindem 100% numai de personalul medical. Experiența mea, alături de povestea tragică a Teodorei, aduce câteva concluzii, care, poate, pe viitor, pot salva vieți.  

1. Documentați-vă bine înainte a a lua decizia privind modul în care veți naște. Eu, de exemplu, regret că am ales să nasc prin cezariană. Regret că nu m-am documentat mai intens, că poate ar fi fost șansa cumva să nasc natural și să nu am la a doua sarcină acea cicatrice. Poate acum aș fi avut un copil de 2 ani. Verificați toate informațiile, statisticile, mai ales că acum avem acces nelimitat la ele. Puneți mii de întrebări, chiar dacă riscați să enervați medicii. Luați deciziile în cunoștință de cauză.

2. Mergeți la mai mulți specialiști. Și subliniez specialiști. Pentru că sunt medici ginecologi foarte buni, medici obstetricieni foarte buni și ecografiști foarte buni. Mergeți la cei mai buni pe specializarea lor. Pentru că la Teodora, de exemplu, poate un medic ecografist foarte bun, ar fi depistat problema ei. Și, poate, medicul de gardă, care a grăbit eliminarea placentei, nu ar fi tras de ea și uterul și vezica nu s-ar fi rupt. Pentru că ar fi știut că este o problemă.

3. Dacă aveți cea mai mică bănuială că ceva este în neregulă, mai bine să fiți paranoice și catalogate drept nebune de echipa medicală, decât moarte. Am scris această frază atât de aspru, pentru că trebuie să înțelegeți cât de gravă poate fi o decizie neinformată. Medicii își fac meseria, corect sau greșit, repede sau încet, cu blândețe sau cu răceală, însă au sute de pacienți. Tu ești una singură, tu trebuie să știi cel mai bine cazul tău, tu trebuie să îți asumi responsabilitatea vieții tale și a bebelușului ce îl porți în pântec. Pentru că în România, iată, dacă lași responsabilitatea asta în mâinile celor ca ar trebui să salveze vieți, ajungi să primești exact opusul.

Aș putea să continui să scriu pagini întregi, despre incompetența maternității private, care nu are nici măcar o ambulanță și trebuie să sune la 112 ca să își salveze proprii pacienți, despre acel medic de gardă, al cărui nume nici nu vreau să îl știu, care, ar fi trebuit în primul rând să vadă pe ecografie problema și să trimită mama să nască prin cezariană la Spitalul Județean, înconjurată de un echipaj medical mare, care să îi salveze uterul și vezica ... și viața. Acel medic, care, poate, chiar dacă nu a văzut problema la ecografie, dacă nu grăbea eliminarea placentei, ar fi realizat că este o problemă și ar fi urcat șansele la viață ale Teodorei. Am atâtea dureri și frustrări în mine, eu, care am doar orașul natal în comun cu Teodora, încât nu pot nici măcar să îmi imaginez prin ce trece familia ei. Sper doar să aibă puterea să lupte până la capăt pentru a pedepsi pe toți cei care se fac vinovați, iar noi, alături de familia Teodorei, să nu lăsăm moartea ei să treacă neobservată și să învățăm din povestea ei. Pentru că nu mai vreau, nici eu, și cred că nici voi, să mai citim tragedii cu mame frumoase, sănătoase și minunate care au viețile curmate de un sistem medical, judiciar sau administrativ corupt, bolnav și deficient.

Surse:

Reporterntv.ro: Precizările spitalului ISIS după moartea Teodorei

Observator TV: Mărturia soțului Teodorei

Libertatea: Legiștii confirmă cauzele decesului Teodorei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vedeta a dat anunțul: este însărcinată cu al treilea copil, la numai 11 luni de la nașterea celui de-al doilea
  Vedeta a dat anunțul: este însărcinată cu al treilea copil, la numai 11 luni de la nașterea celui de-al doilea

  Pandemia se pare că a iscat o penurie de bebeluși. Una dintre cele mai îndrăgite actrițe de la Hollywood, Christina Milian (39 de ani), pe care o cunoaștem mai ales pentru cariera...

  Când toți medicii nu îi dădeau șanse, eu spuneam cu tărie că va trăi și va fi un copil normal. Povestea mea este povestea a mii de mame
  Când toți medicii nu îi dădeau șanse, eu spuneam cu tărie că va trăi și va fi un copil normal. Povestea mea este povestea a mii de mame

  În povestea noastră nu e nimic special. Sunt mii de copii care se nasc prematur. Prin prisma meseriei (sunt cadru medical în obstetrică) văd astfel de povești aproape zilnic....

  Am fost însărcinată de 12 ori, dar am un singur copil. Povestea mea ar fi putut să fie tristă, dar nu e
  Am fost însărcinată de 12 ori, dar am un singur copil. Povestea mea ar fi putut să fie tristă, dar nu e

  Pierderea unei sarcini este una dintre cele mai dificile experiențe prin care poate trece o femeie. Cu atât mai mult cu cât acest eveniment trist se repetă, situația devine...

  A deschis ușa și fiul de 5 ani al vecinei sale i-a spus: "Mama mea a murit în baie"
  A deschis ușa și fiul de 5 ani al vecinei sale i-a spus: "Mama mea a murit în baie"

  O femeie a auzit un ciocănit în ușă, s-a dus să deschidă și în pragul ușii se afla fiul vecinei ei de 5 ani, în brațe cu sora lui, care i-a spus ”Mama mea a...

  O femeie a rămas văduvă la 24 de ani dar și-a dorit un copil cu soțul ei, care a murit de cancer
  O femeie a rămas văduvă la 24 de ani dar și-a dorit un copil cu soțul ei, care a murit de cancer

  O femeie rămasă văduvă la doar 24 de ani urmează să aducă pe lume copilul soțului ei, care a murit de cancer în urmă cu doi ani. Regăsiți mai jos toată povestea.

  Emoționant! O mamă își ia la revedere de la primul copil, înainte de a-l naște al doilea
  Emoționant! O mamă își ia la revedere de la primul copil, înainte de a-l naște al doilea

  Bucurie, nerăbdare, curiozitate, teamă, anxietate. Acestea sunt doar câteva sentimente care te încearcă în momentul în care urmează să aduci pe lume încă...

  Eu sunt acest bebeluș. Mama mea m-a avortat și am supraviețuit. Sunt aici să vă spun povestea mea
  Eu sunt acest bebeluș. Mama mea m-a avortat și am supraviețuit. Sunt aici să vă spun povestea mea

  M-am născut într-o cadă rece, în baia părinților mei, având 900 de grame și nicio șansă la viață, nici măcar cea de la mama mea. Trebuia să fiu moartă,...

  O fetiță de nici 2 ani a murit de foame după ce mama ei a petrecut 6 zile neîntrerupt, uitând că are un copil!
  O fetiță de nici 2 ani a murit de foame după ce mama ei a petrecut 6 zile neîntrerupt, uitând că are un copil!

  O mamă a petrecut șase zile neîntrerupt, uitând că are un copil. Acum ea este acuzată de uciderea fiicei sale de nici doi ani, care a murit de foame după ce a fost lăsată...

  © 2023 Qbebe