Crezi că ești însărcinată? S-ar putea să fie o sarcină falsă

Printre cele mai neobișnuite situații pe care le poate experimenta o femeie se numără și o sarcină falsă. Așa cum vei afla și din articolul de mai jos, astfel de cazuri sunt rar întâlnite dar, când apar, necesită o abordare cu totul aparte. De asemenea, trebuie să știi că este foarte important să fie detectate cât mai din timp manifestările ce ar indica sau, dimpotrivă, care nu ar fi dovada existenței unei sarcini reale.

Ce reprezintă o sarcină falsă

Acest fenomen se referă la faptul că tu crezi că ești însărcinată, dar de fapt nu ești, în ciuda simptomelor pe care le ai. Practic, vei avea o mare parte dintre manifestările specifice unei sarcini, dar embrionul nu există.
Specialiștii au confirmat, de-a lungul timpului, cazuri rare în care inclusiv bărbații se confruntă cu unele simptome similare sarcinii (cum ar fi creșterea în greutate, grețurile, durerile de spate etc.). Mai exact, este vorba despre așa-numita „sarcină simpatetică" (sau Sindromul Couvade), ce ar fi determinată de cauze precum: empatia exagerată față de parteneră, anxietatea venită odată cu perspectiva apariției unui copil, dorința bărbatului de a se bucura de aceeași atenție ca femeia însărcinată etc.. Acesta se va ameliora odată cu nașterea bebelușului dar, uneori, poate genera în depresie.

Cauzele ce pot duce la o sarcină falsă

Până în prezent, nu se pot menționa motive foarte precise care ar putea determina o asemenea problemă. Ceea ce se știe sigur este că există o îmbinare între factorii de natură fizică și psihologică în acest caz.
Una dintre principalele cauze responsabile pentru apariția unei sarcini false este aceasta: există o dorință foarte mare a unei femei de a rămâne însărcinată, cu atât mai mult cu cât știe că are probleme legate de fertilitate , că a mai pierdut o sarcină sau mai multe, că se apropie de perioada menopauzei. Practic, există posibilitatea ca nevoia de auto-împlinire să fie exagerată și să ducă la unele tulburări în funcționarea hipotalamusului (Partea din creier responsabilă de procesele endocrine).

Când se întâmplă așa, nivelul unor hormoni, cum ar fi prolactina (Este secretată de către hipofiză și are drept organ-țintă glanda mamară, dar este legată și de funcționarea altor hormoni, precum estrogenul), hormonul luteinizant (Ce reglează funcționarea optimă a ovarelor, inclusiv în vederea unei sarcini) și estrogenul va crește și va crea simptome similare unei sarcini.
De asemenea, specialiștii în domeniu au constatat că femeile care suferă de schizofrenie sau cele care au avut traume repetate în urma pierderii unei sarcini sunt mai predispuse să aibă o sarcină falsă.

Femeie ce priveste insistent un carucior de copil in miniatura

Citește și: Semnele care îți spun că ai șanse scăzute să rămâi însărcinată

Factorii de risc pentru o sarcină falsă

Printre femeile cele mai expuse riscului de a trece, de-a lungul vieții, printr-o sarcină falsă, sunt cele care:
• Au încercat de foarte multe ori să rămână însărcinate și au dat greș
• Au fost abuzate sexual în copilărie
• Au trecut prin pierderea unei sarcini sau a unui copil
• Au suferit foarte mult când au pierdut un partener
• Resimt o teamă profundă față de o sarcină reală
• Se tem că își vor pierde partenerul și de aceea vor să apeleze la orice pentru a nu se întâmpla așa ceva
• Iau anumite medicamente care, la un moment dat, pot duce la creșterea nivelului de prolactină din organism (În acest caz, poate interveni inclusiv galactoreea, o afecțiune endocrină rară ce presupune secreția de lapte, absența menstruației și a ovulației)

Citește și: Durerea cruntă a pierderii unei sarcini pe care o doreai. Ce sfătuiește psihologul

Care sunt simptomele pe care le poate aduce o sarcină falsă

Acestea au o durată variabilă, de la câteva săptămâni, la nouă luni sau chiar câțiva ani. În cazuri extreme, există posibilitatea ca o persoană să ajungă la spital acuzând dureri specifice travaliului.
Pentru a putea vorbi despre o sarcină falsă, ar trebui să fie semnalate următoarele manifestări:
• Întreruperea menstruației
• Inflamarea abdomenului pe fondul lărgirii uterului
• Colul uterin se poate înmuia
• Grețuri și vărsături

Femeie ce s-a aplecat asupra vasului de toaleta pentru ca vrea sa vomeze

• Creșterea în greutate
• Schimbarea aspectului sânilor (Aceștia devin mai sensibili, mai voluminoși, mameloanele sunt mai bine definite și cresc, pot să apară și scurgeri de lapte)
• Se modifică aspectul buricului (De exemplu, acesta își va pierde contururile clare sau va ieși mai mult în afară)
• Are loc o creștere a apetitului
• Durerile de spate sunt mai frecvente
• Există inclusiv posibilitatea să existe senzația că în abdomen se resimt mișcările unui făt

Cum poate fi diagnosticată o sarcină falsă

Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: există unele afecțiuni ce pot mima simptomele unei sarcini, printre ele aflându-se:
• Prezența unor tumori în cavitatea abdominală
• Existența unor tumori pelviene
• Simptomele survenite în perioada premenopauzei pot, uneori, să creeze iluzia unei sarcini
• Inflamarea corpului din cauza unor tratamente nepotrivite, mai ales cu anticoncepționale
• Galactoreea
• Obezitatea morbidă

În aceste condiții, primul demers pe care trebuie să-l facă un specialist este să confirme sau să infirme prezența unor asemenea probleme de sănătate.
De asemenea, alți pași esențiali în deterctarea unei sarcini false vor fi:
• Un consult ginecologic
• Efectuarea unei ecografii
• Analiza de urină (În cazul în care nu există sarcina, în cadrul acestei analize nu va ieși hormonul numit gonadotropină corionică umană)

Tratamentul unei sarcini false

Odată ce se confirmă că este vorba despre o sarcină falsă, tratamentul pentru așa ceva este dificil și este preponderent de natură psihologică. Ceea ce trebuie să se realizeze în primul rând este sprijinul eficient acordat femeii care a trecut prin așa ceva, astfel încât să poată să depășească șocul că, de fapt, a așteptat degeaba timp de nouă luni. Lucrurile se complică și mai mult când simptomele similare unei sarcini s-au întins pe o durată mai mare, chiar de câțiva ani.
Situația este delicată întrucât femeile care au sarcini false ajung și să-și contruiască o legătură afectivă cu viitorul bebeluș și încep să-și facă planuri concrete legate de cum va arăta viața lor după ce vor fi mame. În același timp, trebuie să știm că poate fi nevoie de ședințe de psihoterapie prelungite întrucât, în unele cazuri, femeile ajung să se învinovățească pentru faptul că, în realitate, nu a existat nicio sarcină.

Tu știai până acum detalii despre ceea ce presupune o sarcină falsă?

Surse:
wwww.americanpregnancy.org, www.news-medical.net, www.parenting.firstcry.com, www.webmd.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce trebuie să faci dacă crezi că ești infectat cu coronavirus
  Ce trebuie să faci dacă crezi că ești infectat cu coronavirus

  În cazul în care suspectezi că ai contractat infecția cu coronavirus există câțiva pași care trebuie urmați, conform specialiștilor în domeniu,...

  Este însărcinată în 5 luni deja! Vedeta recunoaște că „e o sarcină bazată pe frică”
  Este însărcinată în 5 luni deja! Vedeta recunoaște că „e o sarcină bazată pe frică”

  Candice Accola King, actrița din ”The Vampire Diaries”, este însărcinată cu al doilea copil! Vedeta în vârstă de 33 de ani a făcut anunțul recent,...

  Însărcinată în 8 luni, o vedetă din România este hărțuită: „Acești oameni nu au ce să caute printre noi; trebuie duși fie la Bălăceanca, fie la răcorică”
  Însărcinată în 8 luni, o vedetă din România este hărțuită: „Acești oameni nu au ce să caute printre noi; trebuie duși fie la Bălăceanca, fie la răcorică”

  Nicoleta Dragne, fosta ispită de la „Insula Iubirii” a trecut prin câteva luni de coșmar, după ce a fost terorizată de un bărbat și a întâmpinat probleme...

  Adela Popescu este însărcinată cu al treilea copil! ”Iepuroaică mai ești, mi-a spus doamna doctor!”
  Adela Popescu este însărcinată cu al treilea copil! ”Iepuroaică mai ești, mi-a spus doamna doctor!”

  Veste mare în showbizul românesc: îndrăgita actriță și prezentatoare TV Adela Popescu (34 de ani) a anunțat pe 8 ianuarie în cadrul emisiunii pe care o prezintă...

  Are 67 de ani și tocmai ce a născut un copil perfect sănătos! Ar putea să fie un nou record mondial
  Are 67 de ani și tocmai ce a născut un copil perfect sănătos! Ar putea să fie un nou record mondial

  O femeie a născut o fetiță la vârsta de 67 de ani. Aceasta pretinde că a avut parte și de o concepție naturală. Medicii sunt uluiți!

  La cât timp după sex poți afla că ești însărcinată
  La cât timp după sex poți afla că ești însărcinată

  Sarcina nu apare atât de repede pe cât ți-ai dori, uneori poate dura mai mult de o săptămână după prima întârziere a menstruației, în funcție de...

  Iată ce se poate întampla dacă faci pojar când esti însarcinată
  Iată ce se poate întampla dacă faci pojar când esti însarcinată

  Pojarul poate fi periculos atunci când se întâmplă să îl facem la vârsta adultă, însă în cazul femeilor însărcinate riscurile sunt mai...

  Cele mai bune poziții pentru relațiile intime când ești însărcinată
  Cele mai bune poziții pentru relațiile intime când ești însărcinată

  Sexul în sarcină nu va semăna cu cel de dinainte să fii însărcinată deoarece se vor schimba nu doar corpul tău, ci și preferințele tale. În plus, chiar dacă...

  © 2022 Qbebe