Rețeta fericirii: 8 sfaturi prețioase pentru o viață armonioasă

Andreea Guică - Redactor

Răspunsul la întrebarea ”Ce este fericirea?” este, probabil, unul dintre cele mai căutate din toate timpurile. Conceptul fericirii a fost studiat pentru prima dată acum 2400 ani, de către filosoful grec Aristotel. Cu toate acestea, nu ne-am lămurit 100% nici până astăzi cu privire la ce înseamnă rețeta fericirii și încă o mai căutăm. Vezi, mai joi, câteva sfaturi care te vor ajuta să înțelegi mai bine fericirea și cum o obții.

Ce este fericirea

Aristotel definea fericirea ca sensul vieții și scopul final al existenței umane. Potrivit acestei teorii, pentru ca omul să fie fericit, are nevoie să adune bunăstare, sănătate, cunoștințe, prieteni și în general, toate lucrurile bune care îi îmbogățesc viața.

grup de oameni fericiti care zambesc

Definițiile din ziua de astăzi nu diferă foarte mult de cea de mai sus. Pe scurt, fericirea este o stare interioară de bine, care implică emoții pozitive, ca bucurie, satisfacție sau liniște sufletească. O persoană fericită se simte mulțumită și împlinită atunci când viața sa este exact așa cum își dorește. Chiar dacă fiecare om e unic în felul său, ne dorim cu toții anumite lucruri fundamentale, precum sănătate, iubire sau bunăstare. Putem spune, desigur, că deși rețeta fericirii se află în aceeași carte de bucate pentru toată lumea, nu știm cu toții din prima la ce pagină să deschidem. Unii dintre noi vor da multe pagini până să o găsească, în timp ce alții o vor găsi mai repede.
Despre fericire mai aflăm tot de la Aristotel că se împarte în două tipuri: hedonismul și eudaimonismul. Hedonismul sau fericirea hedonică se ghidează după principiul plăcerii și al satisfacției, în timp ce eudaimonismul reprezintă fericirea derivată din sentimentul că viața are sens.

Rețeta fericirii, potrivit experților

Tal Ben-Shahar, profesor la Harvard și specialist în psihologia pozitivă și leadership, menționează că pentru a descoperi rețeta fericirii, avem nevoie de 5 elemente:

1. Stare de bine spirituală – independent de religie sau nu. Aceasta se referă la a găsi scopul și sensul vieții și a simți o armonie interioară.

2. Starea de bine a corpului. Atunci când ai grijă de corpul tău și îi respecți nevoile prin exerciții fizice, somn suficient și alimente sănătoase.

3. Starea de bine a minții. Se referă la curiozitatea și la deschiderea de a învăța permanent.

4. Relații sănătoase și autentice. Contactul și apropierea umană și relațiile autentice dintre oameni sunt predictorul numărul 1 al stării de fericire.

5. Starea de bine emoțională. Se referă la găsirea unei balanțe emoționale – la explorarea plăcerii și toleranța tristeții, de exemplu.

Citește și Știința spune că părinții care fac acest lucru simplu cresc copii cu adevărat fericiți

Psihologul Laura K. Schenck oferă, la rândul său, 8 idei cu ajutorul cărora ne putem găsi rețeta fericirii. Acestea sunt:

 • Practicarea meditației și a mindfulness-ului. Aceste tehnici ne ajută să ne eliberăm de gânduri și emoții negative, să ne relaxăm și să trăim în momentul prezent. Studiile din ultimii ani arată că meditația ne ajută să ne concentrăm mai bine, să ne creștem atenția și să fim mai sănătoși.

cuplu intins in iarba zambind

 • Valorizarea relațiilor din viața noastră. Te-ai gândit vreodată la relațiile din viața ta și rolul important pe care îl au acestea? Fructificarea relațiilor cu cei apropiați ne face fericiți, ne ajută să învățăm, să creștem și să depășim momente grele.
 • Recunoștința. Un sentiment cu care nu ne întâlnim atât de des pe cât am avea nevoie, recunoștința ne ajută să fim conștienți de ceea ce avem și să ne creștem nivelul de fericire. Practica recunoștinței ne ajută să ne dăm seama că simplul fapt că suntem în viață în momentul prezent, prezintă oportunități infinite.
 • Conștientizarea faptului că nu putem să controlăm totul. Cu toții știm că nevoia de a fi în control este una dintre cele mai puternice pe care le avem. Cu toate acestea, putem să controlăm foarte puține lucruri. Cu cât ne dăm seama mai repede de lucrul acesta, cu atât vom fi mai relaxați și mai fericiți.
 • Setarea unor obiective cu sens. Cu siguranță ai observat că, de fiecare dată când îți setezi un obiectiv care nu se aliniază cu nevoile tale, simți frustrare. De exemplu, să spunem că te-ai decis să te apuci de dietă pentru că toate prietenele tale o fac, dar tu de fapt nu ai nevoie să slăbești. În acest caz, alegerea vine în urma unei motivații exterioare. Totuși, ca să ne simțim fericiți, avem nevoie de motivația interioară pentru a simți că trăim în tandem cu ce corpul, sufletul și mintea noastră are nevoie.
 • Optimismul. Studiile recente ne spun că oamenii optimiști sunt, într-adevăr mai fericiți. Optimismul sau gândirea pozitivă ne ajută sistemul imunitar să lupte mai bine, previne bolile de inimă și ne oferă sentimentul că va fi mai bine, drept urmare devenim rezilienți și mai încrezători în viitor.
 • Râsul. Zicala ”Râsul este cel mai bun medicament” este, într-adevăr, adevărată. Râsul eliberează organismul de stres, crește sistemul imunitar și relaxează mușchii. De asemenea, eliberează endorfine, hormonii responsabili pentru fericire.

Citește și 7 trucuri pentru a face bebelușul să râdă

 • Acte de bunătate. Ultimul, dar nu cel din urmă ingredient pentru rețeta fericirii este ajutorul pe care îl acordăm celorlalți. Poate ai observat și tu că atunci când ajuți pe cineva, te simți imediat mai bine. Atunci când oferim ajutorul nostru altor oameni care au nevoie de el, simțim că facem ceva cu sens și că ne conectăm cu ceilalți.

 

Rețeta daneză a fericirii

În 2016, Danemarca a fost votată drept cea mai fericită țară din lume și încă e în top 2, după Finlanda. Dar care este secretul danezilor? Am aflat că este vorba despre o rețetă a fericirii aparte, pe care ne-am gândit să o împărțim cu voi.

Citește și Topul țărilor unde copiii sunt cei mai fericiți. Pe ce loc se află România

fata blonda care rade in apusul soarelui

Rețeta daneză a fericirii are un ingredient principal pe nume hygge. Hygge, concept din cultura danezilor, înseamnă tot ceea ce este confortabil, bun, plăcut, care aduce fericire și mulțumire.

În cartea ”The Little Book of Hygge” aflăm că Hygge înseamnă, pentru poporul danez, crearea unei atmosfere plăcute, confortabile, care să ne facă să ne simțim îmbrățișați fără a fi realmente îmbrățișați. Așadar, iată câteva elemente care te ajută să îți găsești și tu propriul Hygge:

 • Lumina dintr-o încăpere să fie cât mai naturală. Pe timpul nopții se încurajează lumina caldă, nu foarte puternică, care să te ajute să te relaxezi.
 • Timpul petrecut cu familia este prețios. Mesele tradiționale împreună sau diferite activități pe care le ai cu familia, te ajută să te simți conectat la tine și la ceilalți.
 • Mâncarea bună. Ciocolată, prăjituri, ceai și orice altceva îți face plăcere să mănânci.
 • Haine moi, în care să te simți confortabil.
 • Modul în care îți aranjezi casa sau camera, pentru a te simți cât mai confortabil și mai plăcut.

Fie că o numești hygge sau altfel, primul pas în a trăi fericire este să fii prezent înăuntrul tău și în ceea ce te înconjoară.

Surse foto: www.istockphoto.com

Surse articol: www.amacad.org
www.mindfulnessmuse.com
www.pursuit-of-happiness.org
www.verywellmind.com
www.sciencefocus.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum eliminați petele de sânge de pe haine și cearșafuri: sfaturi utile care vă fac viața mai ușoară
  Cum eliminați petele de sânge de pe haine și cearșafuri: sfaturi utile care vă fac viața mai ușoară

  Dacă ați avut până acum de-a face cu haine sau cearșafuri pătate de sânge, știți deja cât de greu se îndepărtează aceste pete. Sângele poate pătrunde...

  Unul dintre bebeluși a murit după doar 15 zile de viață și al doilea se luptă pentru viața lui. Nu ne mai întrebați cum ne descurcăm...
  Unul dintre bebeluși a murit după doar 15 zile de viață și al doilea se luptă pentru viața lui. Nu ne mai întrebați cum ne descurcăm...

  Venirea pe lume a copiilor ar trebui să fie un moment plin de fericire dar, din păcate, viața poate avea uneori alte planuri. Un cuplu din SUA trece prin clipe grele după ce una dintre...

  Sfaturi pentru menținerea unei case calde, cu aer curat
  Sfaturi pentru menținerea unei case calde, cu aer curat

  Este din nou acea perioadă a anului în care ar trebui să ne punem puloverele de lână, căciulile, eșarfele și mănușile pentru a ne încălzi și a ne pregăti pentru...

  4 mese în familie pe săptămână îți ajută copilul să aibă succes în viață
  4 mese în familie pe săptămână îți ajută copilul să aibă succes în viață

  Este foarte important timpul petrecut în familie pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. Mai mult decât atât, specialiștii au descoperit că mesele în familie...

  Ce ne facem cu copiii? Între reguli și relaxare în vremea pandemiei, cu sfaturi de la psiholog
  Ce ne facem cu copiii? Între reguli și relaxare în vremea pandemiei, cu sfaturi de la psiholog

  În urmă cu o lună de zile, viața noastră de părinți se desfășura complet normal, integrasem o multitudine de reguli de parenting în managementul copiilor noștri, seturi...

  7 sfaturi despre sex de la scriitorul Tolkien pentru fiul său. Cât adevăr!
  7 sfaturi despre sex de la scriitorul Tolkien pentru fiul său. Cât adevăr!

  J.R.R Tolkien a devenit extrem de cunoscut drept autor al bestseller-urilor Stăpânul inelelor. Însă acesta a fost mai mult decât un scriitor înzestrat cu...

  Marian Godină, către toate mamele de pe Facebook: "E total nepoliticos să dai sfaturi necerute"
  Marian Godină, către toate mamele de pe Facebook: "E total nepoliticos să dai sfaturi necerute"

  Nu au trecut nici două ore de când Marian Godină, cel mai faimos polițist din România, a publicat un articol cu un mesaj adresat mamelor, că postarea lui din Social Media a...

  © 2023 Qbebe