9 reguli pe care fiecare tată de fată ar trebui să le urmeze

9 reguli pe care fiecare tată de fată ar trebui să le urmeze

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să fii tată de fată este o mare bucurie, dar presupune totodată și mai multă grijă. Întrucât se știe că fetițele au nevoie de o atenție specială și de multă afecțiune pentru a „înflori" și a se transforma în femei încrezătoare și puternice, este necesar și ca tații să se străduiască să respecte anumite reguli. Așa cum vei afla și din articolul de mai jos, acestea țin de atitudinile, de comportamentele pe care ar trebui să le ai față de fiica ta. Ține cont de aceste reguli și, mai presus de toate, arată-i fiicei tale că ești lângă ea, că se poate baza oricând pe tine!

Ascultă-ți fiica/fiicele cu atenție, chiar dacă nu prea înțelegi ceea ce spune/ ceea ce spun

Deși sunt momente în care simți că ești prea obosit sau prea stresat pentru a mai fi atent la tot ceea ce spune fiica ta, străduiește-te să o asculți. Cu atât mai mult cu cât ai mai multe fete, încearcă să le asculți pe toate.
Psihologii ne sfătuiesc să facem așa întrucât astfel legătura tată-fiică se va întări, aceasta va dobândi din ce în ce mai multă încredere în tine și va fi dornică să comunicați mereu.
Desigur, nu este ușor să asculți, dar de dragul fetelor tale, merită cu prisosință să faci acest efort. Ține cont și de următoarele aspecte:
Încurajează-ți fetele să fie deschise față de tine când vorbiți
Fii răbdător și disponibil să asculți oricât este nevoie
• Răspunde cu calm la ceea ce ți se spune, fie că este ceva bun sau este ceva rău
• Fii atent inclusiv la limbajul non-verbal al fiicelor tale, întrucât acesta îți poate dezvălui mai multe decât îți imaginezi.

Regula pentru tati: ascultati-va fiicele

Toate fetele sunt frumoase: amintește-i mereu fiicei tale că este frumoasă

Este o regulă pe care orice tată de fată ar trebui să o respecte: să nute  ferești nicodată să-ți complimentezi fiica.
În condițiile în care în zilele noastre se pune un mare accent pe aspectul fizic, tu trebuie să o ajuți pe fiica ta să înțeleagă faptul că nu numai frumusețea fizică este importantă, ci mai ales cea interioară. Străduiește-te să o sprijini în a-și descoperi frumusețea, în a-și pune în valoare calitățile și a se simți bine în pielea ei.
Dacă nu vei face proceda așa, există riscul ca fiica ta să devină o persoană care nu are încredere în ea, care este obsedată de a fi mereu în centrul atenției și de a fi validată. În plus, pentru a primi complimente, poate să cadă în tot felul de capcane, ce ar putea, la un moment dat, să o coste scump.

Nu ridica vocea la fiica ta, iar dacă totuși se întâmplă să faci acest lucru, cere-ți scuze

Psihologii consideră că, dacă vom țipa la copiii noștri, aceștia pot avea senzația că nu-i mai iubim. Cu alte cuvinte, când ajungi să ridici tonul la fiica ta, ea poate crede că nu o iubești și o va face să nu se simtă în siguranță.
De asemenea, se știe faptul că țipatul la un copil îi poate încuraja adoptarea unor comportamente agresive, dar și apariția depresiei sau anxietății. Iată de ce este atât de important să te stăpânești și să eviți să ridici tonul la fetița ta.
Nu în ultimul rând, este bine să știm faptul că țipatul la copii le va provoca frustrări și, mai mult decât atât, vă va afecta modul în care comunicați. De astfel, se știe că o comunicare eficientă părinte-copil se bazează și pe calm, pe înțelegere, astfel încât să ajungeți să aveți o relație din ce în ce mai strânsă.

O fata are nevoie la orice varsta de imbratisarea tatalui eiNu te sfii să-ți îmbrățișezi fiica

Fie că fetița ta este încă mică, fie că este deja domnișoară sau a devenit femeie în toată firea, acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți la a o mai strânge în brațe și a-i arăta că se poate baza oricând pe tine.
Experții ne avertizează că îmbrățișările sunt vitale pentru fiicele noastre, că trebuie să li le oferim ori de câte ori au nevoie.
Ar trebui să fie o regulă pentru tații de fete să le îmbrățișeze cu toată dragostea, asigurându-le astfel că sunt iubite, că sunt protejate, că nu sunt singure. Iar dacă îmbrățișările sunt însoțite și de cuvinte frumoase, de încurajări și de un zâmbet, atunci să fiți siguri că fetițele voastre vor fi fericite.

Încearcă să petreci cât mai mult timp cu fiica ta

Chiar dacă nu îți este mereu ușor să găsești timp pe care să-l petreci alături de fiica ta, trebuie să conștientizezi faptul că ea merită să faceți împreună diferite activități, inclusiv activități casnice.
Așa că nu te feri în a te implica în tot felul de treburi casnice, întrucât îți vei ajuta fiica să înțeleagă, de la o vârstă fragedă, că un bărbat poate face aceste activități la fel de bine ca și o mamă și că este ceva firesc să se ocupe și cu așa ceva.
Alături de treburile prin casă, puteți face orice altceva împreună, având ocazia să vă cunoașteți din ce în ce mai bine, să comunicați mai ușor și să aveți o legătură din ce în ce mai puternică.

Citește și: 4 moduri în care un tată poate crește o fată puternică

Nu o vorbi de rău, în fața ei, pe mama fiicei tale

Chiar dacă nu ești în relații prea amiabile cu mama fiicei tale, poate sunteți chiar despărțiți, acest fapt nu trebuie să te determine să o vorbești de rău pe aceasta de față cu fiica ta.
Este foarte important să nu-i strici acesteia imaginea pe care și-a făcut-o despre mama sa și să-i insufli ideea că bărbații nu respectă femeile. În plus, îi poți transmite și un alt „mesaj" greșit: dacă bărbații nu tratează femeile cu respect, atunci nici femeile nu trebuie să-i trateze mi bine.
Indiferent de relațiile în care ești cu mama fetei tale, abține-te să o denigrezi pe aceasta. Gândește-te că amândoi ați greșit, fiecare în felul său, dar că fiica noastră nu merită să sufere din acest motiv.

Fetița ta nu este de sticlă. Las-o „să sară de pe trambulină" și să cunoască lumea. Chiar dacă se va lovi, acest lucru nu înseamnă că este sfârșitul lumii

Nu este ușor să respecți această regulă, dar este de datoria ta să faci acest lucru dacă vrei ca fetița ta să se transforme într-o femeie puternică și independentă.
Chiar dacă vezi că fiica ta se confruntă cu tot felul de dificultă-ți și te doare sufletul, trebuie să o lași să le înfrunte, să răzbată printre acestea și să reușească. Numai așa ea va învăța, cu timpul, să-și rezolve problemele, să cunoască lumea și să fie perseverentă în a-și atinge scopurile.

Oferă-i mereu fiicei tale un umăr pe care să poată plânge

Este firesc, în momentele dificile, ca fiica ta să se simtă copleșită.
Ca tată, este o regulă să fii mereu gata să o lași să vină la tine și să plângă pe umărul tău.
Când va face acest gest, fiica ta se va simți în siguranță, va ști că este iubită șă că se poate baza oricând pe tine. Iar acest lucru nu va face altceva decât să întărească și mai mult legătura dintre voi!

Niciodată să nu divulgi secretele pe care ți le-a împărtășit fiica ta

Nu este nimic ieșit din comun ca fiica ta să vină la tine și să-ți împărtășească vreun secret al ei. Acest lucru trebuie să te bucure, întrucât înseamnă că are încredere în tine și că știe că o vei proteja.
Din momentul în care secretul ajunge la tine, datoria ta cea mai importantă este ca acesta să rămână între noi.
Și psihologii ne atrag atenția că este ideal ca ai noștri copii să ne împărtășească din secretele lor, întrucât tăinuirea, pentru prea mult timp, a unui secret poate avea următoarele consecințe nefaste:
Va afecta starea de bine, atât la nivel emoțional, cât și fizic- De pildă, s-a constatat că dacă un copil va ține prea mult un secret va ajunge să fie deprimat, anxios și va avea tot felul de simptome neplăcute, precum dureri de cap sau dureri de stomac.
Va duce la adoptarea unor comportamente nesănătoase- Spre exemplu, s-a observat că ținerea unui secret cu un înalt impact emoțional poate duce la dezvoltarea a tot felul de dependențe, precum cea de alcool, de tutun sau chiar de droguri.
Va afecta relațiile cu cei din jur- De-a lungul timpului, cercetării au demonstrat faptul că persoanele care țin prea mult un secret vor ajunge să fie deprimate, să adopte tot felul de comportamente antisociale și să aibă tendința de a se izola sau de a se implica în tot felul de relații nesănătoase.
Ai grijă deci să respecți o „regulă de aur": fii disponibil și permite-i fiicei tale să-ți împărtășească din secretele ei, dar nu uita că acestea trebuie să rămână între voi!

Citește și: Top 10 sfaturi de la psiholog pentru taticii de fete

Voi mai știți și alte reguli pe care un tată de fată ar trebui să le respecte?

Surse:
www.advicefromsuperdad.com;www.brightside.me; www.childmind.org;www.educateempowerkids.org; www.greatist.com; www.lifehack.org;www.onecountry.com; www.iheartintelligence.com

Articolul urmator
5 motive pentru care nu ar trebui să îți dorești copii
5 motive pentru care nu ar trebui să îți dorești copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cand o să ne săturam de apelativele „băiatul mamei” și „fata lui tata”?
  Cand o să ne săturam de apelativele „băiatul mamei” și „fata lui tata”?

  În ultimii doi ani, pe Instagram-ul meu a avut loc o adevărată „explozie” de poze si filmulețe cu bebeluși. Ca să fie clar, nu am nicio problemă cu asta. Copiii sunt...

  Un tată își plătește copilul cu 1 dolar pentru fiecare carte citită. Tactica lui a iscat un război pe internet
  Un tată își plătește copilul cu 1 dolar pentru fiecare carte citită. Tactica lui a iscat un război pe internet

  David Woodland a iscat o serie de controverse online după ce a postat despre tactica pe care o folosește pentru a-și motia copilul să citească: îl plătește. David îi...

  Olimpic și admis la Politehnica din Paris, Tudor nu are bani să urmeze studiile. Tatăl lui a vândut animalele și tractorul din gospodărie
  Olimpic și admis la Politehnica din Paris, Tudor nu are bani să urmeze studiile. Tatăl lui a vândut animalele și tractorul din gospodărie

  Un tânăr din Gorj are nevoie de sprijin pentru a studia la Paris! Tudor Păișanu, fost olimpic la matematică, a aflat de curând că a fost admis la o prestigioasă facultate...

  Sunt o fată de bani gata. Primesc de la tată 2000 de euro pe zi și plătesc oameni să mă pieptene
  Sunt o fată de bani gata. Primesc de la tată 2000 de euro pe zi și plătesc oameni să mă pieptene

  Dacă unele persoane preferă să fie mai degrabă rezervate și să nu atragă atenția asupra faptului că sunt înconjurate de lux, altele procedează invers. Tot ce își...

  Ryan Reynolds are 3 fiice și își iubește viața de tată: „E o adevărată călătorie: Ador să fiu tată de fete!”
  Ryan Reynolds are 3 fiice și își iubește viața de tată: „E o adevărată călătorie: Ador să fiu tată de fete!”

  Ryan Reynolds este familist convins. Nu de puține ori a dezvăluit că adoră să fie tată și că nu îl deranjează deloc să schimbe scutece în miez de noapte. El are trei...

  Prințul William, confesiuni despre viața de tată: „Mi-a fost greu să mă adaptez, să trec de la viața de bărbat singur la cea de tată”
  Prințul William, confesiuni despre viața de tată: „Mi-a fost greu să mă adaptez, să trec de la viața de bărbat singur la cea de tată”

  Să fii tătic nu este neapărat cel mai ușor lucru, iar Prințul William se pare că știe foarte bine acest lucru! Când era însărcinată pentru a treia oară, Kate Middleton...

  De ce un tată a 3 copii, inginer IT, a decis să poarte fustă și tocuri la muncă în fiecare zi
  De ce un tată a 3 copii, inginer IT, a decis să poarte fustă și tocuri la muncă în fiecare zi

  Pentru a-și realiza scopul propus și pentru a deveni o sursă de inspirație pentru cei din jur, unele persoane sunt gata oricând să treacă peste stereotipurile de gen. Este și...

  Cele 6 reguli simple prin care Laura Cosoi şi-a păstrat silueta în timpul sarcinii
  Cele 6 reguli simple prin care Laura Cosoi şi-a păstrat silueta în timpul sarcinii

  Vedetă de televiziune, autoare de cărţi de bucate de succes şi mamă a două fetiţe, Laura Cosoi a dezvăluit de ce a ţinut cont pentru a-şi menţine silueta în perioadele...

  © 2023 Qbebe