3 tehnici de negociere cu copilul direct de la psiholog

Psihoterapeutul Bogdana Păcurari a oferit în cadrul „Orei de Parenting” informații privitoare la tehnicile de negociere cu copilul. Nu trebuie să uităm că negocierea este cea care îl va ajuta pe copil să devină o persoană autonomă, independentă, care va ține cont și de limite și de constrângeri, dar care va ști și să găsească soluții creative pentru rezolvarea problemelor.

Primul aspect asupra căruia s-a oprit psihologul a fost să atragă atenția asupra următorului fapt: negocierea se poate face în funcție de stadiul de dezvoltare al copilului. De exemplu, în primul stadiu al dezvoltării (0-2 ani), copilul nu este dezvoltat din punct de vedere cognitiv pentru a accepta negocierea. Cu timpul său, dobândește acele abilități (precum cea de a asculta) care-i vor permite să poarte o negociere.

Negocierea îi va utilă copilului pentru că îi va permite să-și construiască abilități de viață utile: capacitatea de exprimare, cea de a considera propriile nevoi și pe ale celuilalt, de a găsi soluții creative la probleme. În plus, negocierea va putea oferi momente de conexiune minunate între părinte și copil.

Psihologul spune că vom putea începe să negociem cu adevărat cu copilul după vârsta de 8 ani, în special când acesta se va apropia tot mai mult de adolescență, pe măsură ce va învăța să facă alegeri și să înțeleagă nevoile sale și ale celor din jur.

Demersurile pe care trebuie să le facem obligatoriu într-o negociere se referă la:

 Pregătirea pentru negociere

În această etapă avem nevoie să ne gândim la informațiile de care dispunem, să ne facem o idee mai clară asupra a ceea ce vom negocia cu copilul. Este momentul în care avem nevoie să ne facem planuri, să anticipăm cumva ce urmează să se întâmple. Important este să nu ajungem să fim luați prin surprindere. Eventual, putem discuta și cu partenerul sau cu altcineva din familie pentru a ne face un plan. 

Negocierea propriu-zisă

Aici intervin adesea emoțiile, iar copilul poate să facă unele „crize” emoționale. Noi trebuie să ne păstrăm calmul, să ne gândim noi de ce avem nevoie în negocierea respectivă, să avem în minte ceea ce e negociabil și ceea ce nu este. 

În același timp, scopul nostru este să-l lăsăm pe copil să gândească, să-și exprime alegerile, să i le validăm, să îl întrebăm ce alte idei are cu privire la subiectul de negociere.  

Ne vom aduce și noi argumentele, dar nu într-o poziție de atac, ne vom păstra răbdarea și nu uităm să-i reamintim copilului regulile. 

Respectul reciproc este foarte important, nu sunt permise atacurile personale,  este esențial să deținem informațiile prețioase care ne vor ajuta să luăm decizia finală a negocierii.

Cererile pe care le vom primi de la copil nu le vom valida până când nu vom aduce și noi argumente și până când nu vom analiza atent informațiile.

Decizia finală din negociere

Trebuie să ne aparțină doar nouă, să nu revenim asupra ei și să fim pregătiți pentru anumite reacții mai puțin plăcute din partea copilului. Putem să îngăduim și momente de „time-break” pentru detensionarea situației.

Să ne respectăm decizia luată prin negociere ne va permite să ne menținem autoritatea în fața copilului. 

Vom lua în calcul și că nu vom cădea de acord în negociere. În această situație, trebuie să-i confirmăm copilului că îl iubim și că decizia noastră nu are legătură cu ceea ce simțim pentru el.  Totodată, va trebui să îl lăsăm să vină spre noi, dacă așa va simți nevoia în acele momente. 

Ora de Parenting

Mulțumim sponsorilor Nestle România care susțin seminariile Școlii Părinților Responsabili și ne ajută să venim către voi, dragi părinți, cu informații importante despre ce înseamnă un parenting cu adevărat responsabil, pe toate planurile, fizice și psihice ale copiilor noștri. 

logo nestle baby
 
Poți vizualiza tot seminarul Ora de Parenting  aici: 

 

 

Cum amenajăm camera copilului: 10 trucuri de la psiholog și de la expertul Feng Shui

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 tehnici de calmare în trafic direct de la psiholog
  7 tehnici de calmare în trafic direct de la psiholog

  Adoptă un comportament responsabil și civilizat în trafic, iar în clipele de stres maxim apelează la tehnica respirației și la un gen de muzică care îți este pe...

  Marea provocare: cu copilul la cumparaturi. Doua tehnici eficiente ca sa o scoti la capat
  Marea provocare: cu copilul la cumparaturi. Doua tehnici eficiente ca sa o scoti la capat

  Cel mai bun loc in care-ti dai seama de eficienta unui parinte in fata copilului este un magazin sau, in tot cazul, un loc unde se pot face cumparaturi (supermarket, aprozar, piata etc.),...

  Copilul și banii: 5 sfaturi neașteptate de la psiholog
  Copilul și banii: 5 sfaturi neașteptate de la psiholog

  Educația financiară poate fi începută de la cele mai fragede vârste. Atâta timp cât există o comunicare deschisă și sinceră de ambele părți, fundamentul...

  Cele mai eficiente tehnici pentru a ține copilul departe de ecrane
  Cele mai eficiente tehnici pentru a ține copilul departe de ecrane

  Înclinația copiilor spre dispozitivele inteligente este din ce în ce mai mare, lumea aplicațiilor fiind mult mai captivantă decât cea reală. Sunt părinți care nu...

  În cât timp se acomodează copilul la grădiniță? Răspunsuri de la psiholog și mame
  În cât timp se acomodează copilul la grădiniță? Răspunsuri de la psiholog și mame

  Acomodarea cu grădinița reprezintă un proces deseori anevoios și încărcat de lacrimi. Pentru că despărțirea de părinți este percepută de copii într-un mod dramatic,...

  De vorbă cu psiholog Simona Cernea despre dragostea în cuplu când apare copilul
  De vorbă cu psiholog Simona Cernea despre dragostea în cuplu când apare copilul

  Qbebe a avut alături în reacție la primul live cu invitați speciali pe psiholog Simona Cernea care a abordat problema iubirii din cuplu după ce apare un copil. Veți afla cum se...

  Psiholog Monica Bolocan: Capcana copilului perfectionist – cand dorinta de “a fi perfect” devine o povara
  Psiholog Monica Bolocan: Capcana copilului perfectionist – cand dorinta de “a fi perfect” devine o povara

  Copiii care au tendinte perfectioniste sunt adesea apreciati si incurajati de parinti si profesori in aceasta directie. Ce parinte nu isi doreste un copil constiincios, perseverent si...

  © 2019 Qbebe