3 tehnici de negociere cu copilul direct de la psiholog

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Psihoterapeutul Bogdana Păcurari a oferit în cadrul „Orei de Parenting” informații privitoare la tehnicile de negociere cu copilul. Nu trebuie să uităm că negocierea este cea care îl va ajuta pe copil să devină o persoană autonomă, independentă, care va ține cont și de limite și de constrângeri, dar care va ști și să găsească soluții creative pentru rezolvarea problemelor.

Primul aspect asupra căruia s-a oprit psihologul a fost să atragă atenția asupra următorului fapt: negocierea se poate face în funcție de stadiul de dezvoltare al copilului. De exemplu, în primul stadiu al dezvoltării (0-2 ani), copilul nu este dezvoltat din punct de vedere cognitiv pentru a accepta negocierea. Cu timpul său, dobândește acele abilități (precum cea de a asculta) care-i vor permite să poarte o negociere.

Negocierea îi va utilă copilului pentru că îi va permite să-și construiască abilități de viață utile: capacitatea de exprimare, cea de a considera propriile nevoi și pe ale celuilalt, de a găsi soluții creative la probleme. În plus, negocierea va putea oferi momente de conexiune minunate între părinte și copil.

Psihologul spune că vom putea începe să negociem cu adevărat cu copilul după vârsta de 8 ani, în special când acesta se va apropia tot mai mult de adolescență, pe măsură ce va învăța să facă alegeri și să înțeleagă nevoile sale și ale celor din jur.

Demersurile pe care trebuie să le facem obligatoriu într-o negociere se referă la:

 Pregătirea pentru negociere

În această etapă avem nevoie să ne gândim la informațiile de care dispunem, să ne facem o idee mai clară asupra a ceea ce vom negocia cu copilul. Este momentul în care avem nevoie să ne facem planuri, să anticipăm cumva ce urmează să se întâmple. Important este să nu ajungem să fim luați prin surprindere. Eventual, putem discuta și cu partenerul sau cu altcineva din familie pentru a ne face un plan. 

Negocierea propriu-zisă

Aici intervin adesea emoțiile, iar copilul poate să facă unele „crize” emoționale. Noi trebuie să ne păstrăm calmul, să ne gândim noi de ce avem nevoie în negocierea respectivă, să avem în minte ceea ce e negociabil și ceea ce nu este. 

În același timp, scopul nostru este să-l lăsăm pe copil să gândească, să-și exprime alegerile, să i le validăm, să îl întrebăm ce alte idei are cu privire la subiectul de negociere.  

Ne vom aduce și noi argumentele, dar nu într-o poziție de atac, ne vom păstra răbdarea și nu uităm să-i reamintim copilului regulile. 

Respectul reciproc este foarte important, nu sunt permise atacurile personale,  este esențial să deținem informațiile prețioase care ne vor ajuta să luăm decizia finală a negocierii.

Cererile pe care le vom primi de la copil nu le vom valida până când nu vom aduce și noi argumente și până când nu vom analiza atent informațiile.

Decizia finală din negociere

Trebuie să ne aparțină doar nouă, să nu revenim asupra ei și să fim pregătiți pentru anumite reacții mai puțin plăcute din partea copilului. Putem să îngăduim și momente de „time-break” pentru detensionarea situației.

Să ne respectăm decizia luată prin negociere ne va permite să ne menținem autoritatea în fața copilului. 

Vom lua în calcul și că nu vom cădea de acord în negociere. În această situație, trebuie să-i confirmăm copilului că îl iubim și că decizia noastră nu are legătură cu ceea ce simțim pentru el.  Totodată, va trebui să îl lăsăm să vină spre noi, dacă așa va simți nevoia în acele momente. 

Ora de Parenting

Mulțumim sponsorilor Nestle România care susțin seminariile Școlii Părinților Responsabili și ne ajută să venim către voi, dragi părinți, cu informații importante despre ce înseamnă un parenting cu adevărat responsabil, pe toate planurile, fizice și psihice ale copiilor noștri. 

logo nestle baby
 
Poți vizualiza tot seminarul Ora de Parenting  aici: 

 

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 tehnici de negociere cu copilul când simți că îți pierzi mințile
  6 tehnici de negociere cu copilul când simți că îți pierzi mințile

  Negocierea cu un copil se poate dovedi o reală corvoadă, dat fiind faptul că cei mici se pricep de minune la diverse tactici de convingere și de a-și impune punctul de vedere....

  Cum trebuie să ne pedepsim copilul - din perspectiva unui psiholog
  Cum trebuie să ne pedepsim copilul - din perspectiva unui psiholog

  Dacă doriţi să aveţi copii respectuoși, autodisciplinați, iubitori şi cumpătați, nu îi pedepsiți. Sau cel puţin nu fiţi prea duri cu ei; este necesar să fiţi mai...

  Când trebuie să duci copilul la psiholog: semne importante
  Când trebuie să duci copilul la psiholog: semne importante

  Uneori copiii se pot confrunta cu stări de anxietate, supărare și tristețe. De obicei, aceste stări sunt normale și necesită suport moral din partea părinților. Dar cum știi...

  Învață-ți copilul să se protejeze de răpitori! Iată cele mai eficiente tehnici
  Învață-ți copilul să se protejeze de răpitori! Iată cele mai eficiente tehnici

  Nu mai sta pe gânduri și învață-l pe copilul tău tehnici menite să-l salveze în cazul în care, la un moment dat, ar intra pe mâna unui răpitor.

  Ce vrea să îți spună copilul tău când se răzvrătește? Desenele unui psiholog te ajută să îl înțelegi mai bine
  Ce vrea să îți spună copilul tău când se răzvrătește? Desenele unui psiholog te ajută să îl înțelegi mai bine

  În spatele fiecărui comportament al unui copil stă de cele mai multe ori un motiv trecut cu vederea de părinte. Prin intermediul unor desene, un psiholog te ajută să...

  Ghid de la psiholog: 10 motive din cauza cărora copilul nu te ascultă
  Ghid de la psiholog: 10 motive din cauza cărora copilul nu te ascultă

  Uneori poate părea mai ușor să mergi la război decât să îți convingi copilul să te asculte. Există mai multe motive pentru care acesta poate refuza să îți facă...

  Cum ne facem țara de rușine: momentul când o româncă își lasă copilul să facă treaba mare direct pe o plajă din Grecia
  Cum ne facem țara de rușine: momentul când o româncă își lasă copilul să facă treaba mare direct pe o plajă din Grecia

  Grecia este una dintre principalele destinații de vacanță ale românilor: ospitalieră, cu plaje superbe și servicii ireproșabile. Din păcate, însă, bunele maniere ale...

  Psiholog clinician: „scopul unui părinte nu este să își facă fericit copilul”. Iată de ce
  Psiholog clinician: „scopul unui părinte nu este să își facă fericit copilul”. Iată de ce

  Încă din primele clipe de viață ale copilului tău, tot ce îți dorești este să fie sănătos și să se dezvolte armonios din toate punctele de vedere. Pentru a-ți...

  © 2022 Qbebe