Doamna doctor Daniela Vaida, Medic specialist în medicină de familie și pediatrie a oferit următoarele informații la cel de-al treilea eveniment Qbebe, Școala Părinților Responsabili:
Acesta este unul dintre subiectele mele preferate. Cred că interesează pe toată lumea doarece suntem un popor balcanic și, prin excelență, credem cu tărie în aceste mituri. Din păcate, indiferent din ce categorie socială facem parte, cu toții ne lovim de astfel de mituri, de astfel de obiceiuri și credințe care ne sunt transmise dintr-o generație în alta și, fără să ne dăm seama, ne transformăm într-un fel în părinții noștri (vizavi de copiii pe care îi avem).
Lucrurile care nouă nu ne-au plăcut ni se întâmplă și nouă. Și ne trezim, fără să vrem, că le spunem copiilor noștri aceleași lucruri. Vine bunicul sau bunica și ne oferă tot felul de sfaturi. Și oricât de mult am citi, oricât de mult ne-am educa, începem să ne punem întrebarea: oare nu cumva au dreptate? Din păcate, o mare parte din aceste lucruri ne influențează în sens negativ dezvoltarea copilului nostru și ne referim aici în primul rând la dezvoltarea lui psihică și la faptul că din acest copil trebuie să producem un individ care să aibă o calitate foarte bună. De multe ori acest lucru nu se întâmplă. Există o vorbă care spune că pentru toate facem școală, pentru a fi părinți nu facem nicio școală. Ne trezim că suntem părinți și nu știm ce să facem mai departe.
Cel mai bine ar fi, în mod evident, să mergem să punem întrebări. Cea mai indicată persoană este medicul de familie care, de multe ori, nu are timp să vorbească cu dumneavoastră. Are doar 20 de minute la dispoziție să vă consulte, să vă ofere sfaturi privind alimentația copilului și așa mai departe. Pe vremuri, puteam să stăm mai mult de vorbă, dar acum nu mai putem. Găsim timp dacă vrem. Și trebuie să citim, dar de unde trebuie, adică din cărți profesionale, nu de pe facebook, nu din alte surse pe care le găsim dacă citim pe internet. Toți știu medicină, fotbal, politică...românul știe de toate.
Primim diverse sfaturi de la bunicul/bunica diverse rude bine intenționate. Fiecare lucru se poate explica, din păcate nu este suficient timp. De exemplu, cel mai vehiculat mit este cel cu fularul la gură, cel mai mare pericol și nu beneficiu pentru că în momentul în care copilul respiră aer cald, afară este rece se produce un condens, copilul ajunge să răcească mult mai repede.
În perioada de creștere, copilul de la 0 la 7 ani, adică cei 7 ani de acasă. Noi în acești 7 ani îi dăm niște reguli de bază pe care nu le mai putem schimba. Chiar așa și este. Putem să schimbăm lucruri, dar atunci când intervine o situația de criză, revine la starea inițială. Deci ceea ce am plantat în primii șapte ani de viață, vom regăsi și mai târziu.
Ascultăm extrem de des la părerile din jurul nostru și nu știm să ne ascultăm copilul. Eu am foarte mare încredere în mame și vă rog să aveți încredere în dumneavoastră. Ceea ce simțiți și ceea ce este primul dumneavoastră impuls este adevărat cu siguranță. Noi vă ascultăm și știm că dacă ne spuneți că nu este bine copilul, aveți dreptate. Deci ascultați-vă în primul rând pe dumneavoastră, nu pe bunica, nu pe mama, nu pe soacra.
De cele mai multe ori ne luăm unii după alții. Și începem să angrenăm copilul în tot felul de activități. Care îi depășesc cu mult capacitatea. Cu foarte mult. În loc să îi lăsăm să se joace, să se ducă la școală...Aduceți-vă aminte ce făceam noi când eram mici. Veneam de la școală, lecțiile durau o oră și ne jucam. Ieșeam afară, citeam, făceam activități în aer liber. Și, evident, petreceam foarte mult timp cu părinții noștri. Aceste lucruri nu mai sunt posibile în prezent deoarece părinții au serviciu lung și din multe alte motive. Dar nu este în regulă pentru copil să vină de la școală, să meargă la after school, după care merge la limba engleză. Mâine merge la baschet, poimâine la pian, răspoimâine merge la balet. Dacă copilul vecinei face balet, și al nostru trebuie. Și astfel am transformat un copil într-un brand al nostru, ne lăudăm cu el, dar copilul este absolut depășit, este un copil bătrân, nu mai este un copil care se joacă, care are spontaneitate. Sunt copii care primesc de toate de la părinții lor înainte să ceară, iar acest lucru părinții îl fac pentru a se recompensa pentru că nu stau lângă copii, iar copilul nu-și mai dorește nimic. Nu mai are dorință. A nu mai avea dorință este ceva foarte grav și a apărut în medicină în ultimii ani, depresia și anxietatea la copii. Este îngrijorător cât de mulți copii de 5-6 ani se află deja în depresie și fac criză de anxietate sau de isterie pentru că ei nu mai au loc de întors, dacă înțelegeți ce vreau să spun.
Deci sunt obosiți, sunt suprasolicitați și nu mai au timp de ei, de joacă, de a se gândi. În schimb, părintele se duce la o masă și spune copilul meu face balet, a luat premiu, a luat premiul întâi, asta nu concep. De câte ori le spunem unor copii să fiți cuminți? De câte ori ați auzit? Și noi am auzit, și părinții noștri spuneau și bunicii noștri spuneau. Există copii și copii. Trebuie să ne ghidăm după personalitatea copilului. Este foarte important să nu mergem cu valul. Copilul trebuie educat după cum este el, pentru că dacă tot timpul îi spui să fie cuminte, îl inhibăm și îi inhibăm toate dorințele și perspectivele pe care le are de a se dezvolta. Și va deveni un adult anxios, un adult care nu va ști să se descurce în viață, va deveni handicapat din punct de vedere social.
Un copil trebuie să se dezvolte liber, să poată, evident cu îngrădirile și normele sociale, pentru a nu deveni un individ frustrat și care nu va putea să se descurce în nicio situație. Dacă în stânga e mama, în dreapta e bunica, dacă în față e tata, el nu știe nici să cadă. Se va lovi la prima căzătură. Deci e foarte important să mergem alături de el, nu să stăm sub el, în față, în spate, în stânga, în dreapta, deci să știm cum să facem pentru ca copilul să-și păstreze spiritul liber. Este extrem de important acest lucru.
Ideea principală este: lăsați-vă copiii să se joace, să fie liberi, să râdă, ascultați-i și mergeți alături de ei.
Puteţi urmări întreg seminarul aici:
