Cele mai frumoase castele din Romania

Cele mai frumoase castele din Romania

Louise Tanase - Contributor

Romania este, fara indoiala, una dintre cele mai frumoase tari din Europa si din lume, iar atunci cand vine vorba despre taramuri de basm, tara noastra se afla la loc de cinste nu numai datorita peisajelor, ci si castelelor noastre renumite. Qbebe iti prezinta cele mai frumoase castele din Romania.

Castelele reprezinta, la origine, constructii medievale cu rol de locuinta, destinate sa gazduiasca, dar si sa protejeze, o familie nobiliara. Spre deosebire de palate, care sunt edificii somptuoase ridicate in spatii eminamente urbane, castelele au particularitatea de desemna o locuinta nobiliara rurala. Desi in tara noastra au fost ridicate de-a lungul timpului nenumarate castele impresionante, din pacate, putine au trecut proba timpului. Unele dintre cele mai frumoase castele din Romania au disparut, din altele au ramas, fantomatice, numai ruine, care amintesc vag de maretia de altadata. Din fericire pentru noi si pentru vizitatorii care vin de pe meleaguri indepartate dorindu-si sa mai viseze in castele, in Romania mai exista inca multe astfel de edificii minunate. Qbebe iti dezvaluie cateva dintre cele mai frumoase castele din Romania.

1. Castelul Peles

Castelul Peles, renumit in toata lumea pentru frumusetea sa, a fost construit intre anii 1873 si 1914, ca resedinta de vara a regilor Romaniei, fiind ridicat la dorinta regelui Carol I si finalizat sub domnia sa. Localizat in Sinaia, judetul Prahova, Castelul Peles este construit in stil neorenascentist. iar planurile originale contineau, pe langa castelul propriu-zis si cateva cladiri adiacente: apartamentele garzilor, cladirea Economat, cabana de vanatoare Foisor, grajdurile regale si o sera. Castelul Peles are 160 de camere cu mai multe intrari si scari interioare si a fost primul castel din lume dotat cu electricitate si incalzire centrala din lume, fiind proiectat cu o uzina electrica proprie. Turnul central masoara nu mai putin de 66 de metri inaltime. Fosta resedinta regala a fost nationalizata in anul 1948, iar din anul 1953 este muzeu. Castelul este cunoscut drept unul dintre cele mai frumoase din Europa Centrala si de Est, iar in prezent se afla in proprietatea Regelui Mihai, incepand cu anul 2007. Cu toate ca este in proprietatea Casei Regale, Castelul Peles are in continuare calitatea de muzeu, putand fi vizitat de turisti.

2. Castelul Pelisor

Castelul Pelisor este un palat de mici dimensiuni construit pe domeniul castelului Peles (in valea Prahovei). Ridicat intre anii 1899 si 1902 de arhitectul ceh Karel Liman si decorat de artistul vienez Bernhardt Ludwig, castelul Pelisor a devenit, incepand cu anul 1903, resedinta de vara a principilor mostenitori ai Romaniei. A fost construit la ordinul regelui Carol I, ca resedinta a principilor mostenitori Ferdinand si Maria. Mobilierul si decoratiunile interioare, realizate de catre Bernhard Ludwig, indica un spatiu rezidential tributar influentelor artistice de la inceputul secolului al XX-lea. Pelisor are doar 99 de incaperi, fata de Castelul Peles cu 160 de incaperi. Intreaga casa a fost decorata pentru a fi o resedinta princiara, si poarta amprenta unei personalitati puternice: a reginei Maria. Holul de onoare este lambrisat cu lemn de stejar. Dormitorul de aur este decorat dupa planurile si desenele reginei cu mobila sculptata in lemn de tei aurit. Tot dupa planurile reginei Maria a fost decorat si biroul ei, iar peretii Camerei de aur sunt decorate cu frunze de ciulini, motiv drag reginei intrucat era emblema Scotiei, locul sau de bastina. Castelul Pelisor detine o valoroasa colectie de arta decorativa apartinand curentului Art-Nouveau, care include lucrari ale unor artisti precum Galle, fratii Daum, Hoffmann, Tiffany si Gurschner.

3. Castelul Bran

Un document emis de regele Ludovic I al Ungariei (1342-1382) la 19 noiembrie 1377 confirma sasilor din Scaunul Brasovului dreptul de a ridica, conform promisiunii, pe cheltuiala si cu mesterii lor, o noua cetate de piatra la Bran. Referinta din documentul respectiv cu privire la o "noua cetate de piatra", permite deductia ca fortificatia de piatra ce urma sa fie ridicata a fost precedata de alta mai veche. Aceasta cetate, probabil din lemn, fusese probabil ridicata de cavalerii teutoni intre 1211-1225. Castelul Bran a primit renumele de "Castel al lui Dracula", dupa ce a fost asociat edificiului din romanul "Dracula", al scriitorului irlandez Bram Stocker, devenind astfel recunoscut la nivel mondial. Construit pe o stanca, in localitatea Bran, la circa 30 de kilometri de Brasov, castelul a fost revendicat de Arhiducele Dominic de Habsburg si de surorile sale in anul 2000, iar in prezent este muzeu, vizitat de turisti din intreaga lume. Muzeul Bran se intinde pe cele 4 etaje ale castelului, iar aici regasim expuse colectii de ceramica, mobilier, arme si armuri, iar in curtea castelului se afla un mic muzeu al satului, cu case traditionale din regiunea culoarului Rucar-Bran.

4. Castelul Corvinilor

Cunoscut si sub numele de Castelul Huniazilor, Castelul Corvinilor reprezinta cetatea medievala a Hunedoarei, fiind un monument al arhitecturii gotice, minunat impodobit cu turnuri si bastioane. Cel care a construit frumosul castel este Iancu de Hunedoara, in secolul XV. Numele Corvinilor vine din limba latina de la cuvantul "Corvus", adica "Corb", dupa legenda omonima si dupa corbul cu inel de aur in cioc care a devenit simbolul castelului. In prezent, castelul Corvinilor este muzeu, deci poti sa te preumbli si tu prin incaperile si coridoarele sale pentru a te imbogati cultural sau numai pentru a visa la vremurile demult apuse. Trebuie sa stii ca impresionantul Castel al Corvinilor atrage peste o suta de mii de vizitatori in fiecare an, fiind recunoscut in toata lumea drept unul dintre cele mai infricosatoare castele.

Citeste si:

Top 10 cele mai frumoase castele de poveste din Europa

Bucurestiul demolarilor: top 10 cele mai frumoase cladiri carora le-am spus adio 

5. Castelul Mocioni-Teleki

Castelul Mocioni-Teleki se afla in comuna Capalnas, Arad si a apartinut familiei Mocioni, ultima membra a familiei casatorindu-se cu un membru al familiei contilor Teleki. Castelul a fost ridicat de catre familia nobiliara de origine aromana Mocioni, proprietara a domeniului din anul 1853. Castelul este construit in stil francez si fost ridicat in jurul anului 1860 de catre arhitecti si mesteri italieni, fiind restaurat in anul 1964. Fatada decorata cu patru coloane de piatra si capiteluri corintice avand in cele trei spatii cate o usa considerabila, iar deasupra lor cate o fereastra patrata, este prevazuta deasupra in toata lungimea cu o coronita artistic dantelata. Usile comunica intre salonul castelului si spatioasa terasa, la care accesul din exterior este asigurat de doua trepte de marmura in forma de semicerc. Inconjurat de un parc spatios, castelul are in fata statuia unui cerb. In zilele noastre, Castelul Mocioni-Teleki functioneaza ca sanatoriu.

6. Castelul Csernovics

Castelul Csernovics (sau Cernovici) este un monument istoric si arhitectonic deosebit, situat in comuna Macea, judetul Arad. Istoria sa incepe in anul 1720, cand familia nobiliara Csernovics primeste titlul nobiliar, iar 4 ani mai tarziu, domeniul Macea si incepe constructia castelului. Constructia castelului a fost finalizata, probabil, in anul 1745, cand avea o singura aripa. Dupa 100 de ani de la constructia sa, castelul este pierdut la un joc de carti de catre unul dintre descendentii familiei Csernovics in favoarea familiei Nagy Karolyi, care va demara modificarea si extinderea acestuia, prin construirea celei de-a doua aripi si a turnului inalt de 30 de metri, facand castelul Csernovics sa semene cu castelele din Franta. In 1939, castelul si parcul care il inconjoara trec in proprietatea medicului Adam Iancu din Curtici, care le va stapani pana la nationalizarea lor in 1948. Dupa aceasta data castelul va avea mai multe destinatii: orfelinat, azil pentru orbi, centru de reeducare pentru orfani sau sediu al Cooperativei Agricole. In 1991, castelul si gradina botanica au fost inchiriate de Universitatea de Vest "Vasile Goldis", fiind apoi achizitionate de aceasta. Din punct de vedere arhitectural, castelul prezinta o imbinare de stiluri: elemente de baroc tarziu (la parter si intrarea principala) ce apartin perioadei in care castelul a apartinut familiei Csernovics, elemente bizantine (turnuletele), desi poate fi remarcata de asemenea lipsa unor forme gotice. Partea noua, ridicata de familia Karolyi este mai simpla, mai moderna. Acoperisul este construit din grinzi groase, dreptunghiulare si acoperit cu ardezie asezata sub forma de solz de peste. Castelul are 99 de camere, insa o legenda face referire la a o suta camera a castelului, nedescoperita pana astazi. Conform unor localnici care s-au aflat in parcul castelului dupa miezul noptii, s-ar auzi sunetul unui pian la care se presupune ca ar canta unul dintre fostii proprietari, groful Karolyi, acesta aflandu-se in interiorul celei de-a o suta camere.

7. Castelul Sturdza de la Miclauseni

Castelul Sturdza a fost construit intre anii 1880 si 1904, in stil neogotic, de catre Gheorghe Sturdza si sotia sa, Maria. Castelul Sturdza de la Miclauseni este construit in stil neogotic cu elemente de baroc. Cladirea a fost ridicata la sfarsitul secolului al XIX-lea pe locul unui conac boieresc mai vechi (din sec. al XVIII-lea), o parte din constructia veche fiind inclusa in actuala cladire, ea aflandu-se in aripa estica a castelului. Castelul Sturdza are un etaj si mansarda, iar peretii exteriori ai cladirii sunt impodobiti cu numeroase decoratiuni in altorelief, printre care si steme inspirate din blazonul familiei Sturdza: un leu cu o sabie si o ramura de maslin sau elemente simbolice, realizate in anul 1898 in stilul Art Nouveau de catre arhitectul Iulius Reinecke. Influentele neogotice se regasesc in turnuletele gotice, armurile medievale, sala de manej, dictoanele latinesti inscrise pe pereti si in turnul de intrare cu pod peste un sant cu apa. In interior, castelul avea scari centrale din marmura de Dalmatia, mobilier din lemn de trandafir, sobe din teracota, portelan sau faianta, parchet cu intarsii din esente de paltin, mahon, stejar si abanos, confectionat de mesteri austrieci si avand motive geometrice si florale. Plafoanele si peretii interiori au fost pictati in ulei si prezinta numeroase dictoane in limba latina. Te-am convins sa il vizitezi? Aflat in satul Miclauseni, in judetul Iasi, la granita cu judetul Neamt, Palatul Sturdza este in prezent in proprietatea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, fiind monument istoric. Situat la 65 de kilometri de municipiul Iasi si la doar 20 de kilometri de Roman, poate fi vizitat ca oricare alt muzeu.

8. Castelul Karoly

Prima rezidenta cunoscuta a familiei Karolyi la Carei dateaza de la sfarsitul secolului al XV-lea si se crede ca a fost o cladire solida, dotata cu elemente de fortificatie, deoarece nobilii comitatului au considerat-o o amenintare si au cerut regelui demolarea ei. La sfarsitul secolului urmator, din pricina pericolului turcesc, rezidenta din piatra a fost transformata intr-o cetate dotata cu sant, zid de fortificare si patru bastioane prevazute cu nise de tragere pentru tunuri. Odata cu aplanarea conflictelor militare, in secolul XVIII se nasc primele planuri de transformare a cetatii, Karolyi Antal (1732-1791) fiind initiatorul acestora. Elementele de fortificatie, bastioanele, sunt demolate, iar cetatea este transformata intr-un castel in stil baroc, realizat dupa planurile lui Joseph Bitthauser. Etajul superior beneficia de 21 de camere, iar cel inferior, de 20 de incaperi prevazute cu bolta. Capela castelului era anexata laturii sud-estice, iar bucataria si anexele erau construite in continuarea laturii sudice a cladirii principale. O noua transformare a castelului, cea care confera cladirii aspectul actual, are loc intre anii 1894-1896. Urmand planurile arhitectului Arthur Meinig, castelul baroc este transformat intr-un edificiu in stil eclectic, avand aspectul unui castel medieval. Structura de zid a castelului baroc este pastrata aproape in intregime, fiind insa adaugate mai multe turnuri de diferite forme si dimensiuni, care confera cladirii un aspect asimetric. Accentuarea impresiei de medieval este realizata cu ajutorul santului cu apa construit de jur-imprejurul castelului. Curtea interioara a castelului baroc a fost acoperita cu un tavan de grinzi masive, pictate si transformata astfel intr-un urias hol de primire. Pe trei dintre fatadele castelului sunt combinate elemente arhitecturale si de decor apartinand mai multor stiluri - romantic, baroc - iar fatada estica este dominata de stilul neogotic. In perioada interbelica o parte a castelului este transformata in sanatoriu, iar restul gazduieste un cazino. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, aici functioneaza o scoala militara, transformata in spital militar in anul 1944. In perioada comunista, castelul gazduieste institutii culturale de interes public: muzeul, casa de cultura si biblioteca oraseneasca. Astazi, castelul gazduieste o expozitie de interioare istorice care redau ambianta de odinioara a castelului si o expozitie de istorie locala.

Citeste si:

Bucurestiul nestiut: locuri care ascund povesti romantice de altadata


Top 10 cele mai frumoase locuri nestiute din Romania 

9. Castelul Cantacuzino, Busteni

 

Castelul Cantacuzino din Busteni, de o mare valoare arhitectonica, istorica, documentara si artistica, a fost construit in 1911 la cererea printului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost ministru al Romaniei intre 1899-1900,1904-1907. Castelul, construit in stil neobrancovenesc, este inconjurat de un parc ale carui alei te poarta spre grote, cascade si fantani arteziene. Sala de primire adaposteste o colectie de heraldica unica in Romania. Edificiul realizat in piatra si caramida dupa planurile arhitectului Grigore Cerchez, se intinde pe o suprafata de 3148 mp. Repertoriul decorativ confera ambiantei interioare un pronuntat caracter romantic: vitraliile, stucomarmura, consolele, plafoanele cu grinzi aparente si pictate, balustradele din lemn, piatra sau fier forjat, feroneria turnata in bronz si bogat ornamentata reprezinta o maiestrie a mestesugului artistic al vremurilor in care a fost construit si amenajat. Semineele realizate din piatra alba, ornamentate cu mozaicuri policrome, implinesc atmosfera de resedinta nobiliara, sporind valoarea edificiului. Castelul poseda o colectie de heraldica reprezentand blazoanele familiilor de boieri incuscriti cu cantacuzinii si o friza de picturi votive cu ilustrii membri ai familiei Cantacuzino din ramura munteana. In cazul in care il vizitati si ramaneti impresionati de frumusetea castelului Cantacuzino din Sinaia, trebuie sa stiti ca exista posibilitatea sa va satisfaceti o fantezie regala: castelul gazduieste diverse evenimente, cum ar fi nuntile, botezurile, prezentarile de moda si evenimente corporate.

10. Castelul Kendeffy, Hunedoara

Aflat in localitatea hunedoreana Santamaria Orlea, in apropiere de Hateg, castelul a fost ridicat de familia nobiliara Kendeffy, in anul 1782, in stilul baroc, primind ulterior elemente neogotice. Dupa ce a fost nationalizat in anul 1946, castelul a fost preluat de administratia judeteana si transformat in hotel. Castelul este impresionant - constructia are 3 corpuri si atrage atentia vizitatorilor mai ales datorita turnului sau monumental si are un aspect predominant neogotic, mai ales prin prisma urmatoarelor elemente arhitecturale: turnul, balustrada cu crenel, fiale, ferestrele in arc frant, balconul mic, si datorita compozitiei sale asimetrice. Aripa nordica a cladirii are tot o compozitie asimetrica; aceasta este aripa castelului in care se deschide si intrarea principala. Elementul cel mai spectaculos al fatadei principale este o placa baroca, opera sculptorului clujean Jozsef Hoffmayer. Pe placa se mai pot observa inca urmele celor doua blazoane ale familiilor Kendeffy si Bethlen, ca si inscriptia referitoare la constructie. In ceea ce priveste interiorul castelului, trebuie sa stiti ca, din pacate, mobilierul vechi al castelului a disparut aproape in totalitate. Dupa moda secolului al XIX-lea, Arpad Kendeffy a dorit amenajarea unui parc englez in jurul castelului, fiind constient de faptul, ca parcul si castelul formeaza o unitate organica si muntii Retezat confera un fundal perfect pentru peisajul romantic al parcului. Peisagistul Wilhelm Klensky a elaborat un proiect detaliat in anul 1874 pentru parcul Kendeffy. Castelul Kendeffy cu volumetria sa variata evoca aspectul cetatilor medievale franceze si ne reaminteste cat de important era in aspiratiile de reprezentare ale aristocratiei construirea rezidentei nobiliare. In 2001, castelul a fost retrocedat unui nepot de-al lui Gabor Kendeffy, Pal Van Barany, si continua sa functioneze ca hotel, clasificat la o stea, pentru ca noul proprietar nu are posibilitatile financiare pentru a renova frumosul castel. Chiar si in aceste conditii, castelul merita vizitat, fiind parte dintr-un peisaj spectaculos de la poalele Muntilor Retezat.

Care este castelul vostru preferat din Romania? Ce castele ati mai adauga in lista noastra?

Articolul urmator
„Tatăl meu biologic era bipolar și mama mea suferea de schizofrenie”. O femeie rememorează cele mai dificile momente din copilăria ei
„Tatăl meu biologic era bipolar și mama mea suferea de schizofrenie”. O femeie rememorează cele mai dificile momente din copilăria ei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    25 nume de copii inspirate de cele mai frumoase locuri din lume
    25 nume de copii inspirate de cele mai frumoase locuri din lume

    Dacă te numeri printre persoanele care adoră să călătorească și ai numeroase amintiri dragi din călătoriile de pretutindeni, nu ezita să-i dai și copilului tău un nume care să...

    Are 11 ani, suferă de albinism și este una dintre cele mai frumoase fetițe din lume!
    Are 11 ani, suferă de albinism și este una dintre cele mai frumoase fetițe din lume!

    Când fotografa cecenă Amina Arsakova a văzut, cu aprox. 4 ani în urmă, o fotografie cu Amina Ependieva, în vârstă de 11 ani, într-un centru comercial, a...

    Cele mai frumoase nume de copii, inspirate din numele florilor
    Cele mai frumoase nume de copii, inspirate din numele florilor

    Dacă îți este greu să te hotărăști la un nume cât mai deosebit pentru copilul tău, apelează cu încredere la universul florilor. Vei vedea că multe nume de flori...

    Orașele din România cu cele mai scumpe creșe și grădinițe. Câți bani scot părinții din buzunar
    Orașele din România cu cele mai scumpe creșe și grădinițe. Câți bani scot părinții din buzunar

    Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică și de platforma „Clubul Copiilor”, în ultimul deceniu a crescut numărul copiilor care urmează cursurile...

    Batjocorită și discriminată! Cum a ajuns o fetiță de etnie romă să devină una dintre cele mai apreciate educatoare din România
    Batjocorită și discriminată! Cum a ajuns o fetiță de etnie romă să devină una dintre cele mai apreciate educatoare din România

    Invitată la o emisiune pentru un cunoscut post de televiziune, o educatoare din Săcele a dezvăluit prin ce a trecut până când a reușit să-și îndeplinească visul de...

    Situația avortului în România. Mai multe spitale din România refuză să mai practice avortul la cerere, din motive religioase
    Situația avortului în România. Mai multe spitale din România refuză să mai practice avortul la cerere, din motive religioase

    Avortul este, în continuare, subiectul a numeroase controverse și ridică deseori probleme de ordin moral. Chiar dacă în România avortul este permis, o treime din...

    Simona Halep, Viorica Dăncilă și Denise Rifai, printre cele mai cunoscute femei din România de către elevii de gimnaziu. STUDIU
    Simona Halep, Viorica Dăncilă și Denise Rifai, printre cele mai cunoscute femei din România de către elevii de gimnaziu. STUDIU

    Simona Halep, Viorica Dăncilă și Denise Rifai sunt printre cele mai cunoscute/ importante femei din Romania pentru elevii de 11-13 ani, potrivit unui studiu recent al Coaliţiei pentru...

    Zodiile cu cele mai frumoase suflete. Nu sunt capabile de nicio răutate
    Zodiile cu cele mai frumoase suflete. Nu sunt capabile de nicio răutate

    Trei zodii caracterizate de o bunătate ieșită din comun, care oferă o mână de ajutor oricui le cere, care oferă sprijin necondiționat și nu sunt capabile de nicio răutate....

    © 2024 Qbebe