Curiozități interesante despre tradițiile de Paște

Curiozități interesante despre tradițiile de Paște

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Paștele este sărbătorit în lume prin tot felul de tradiții. Printre acestea se regăsesc și unele cu totul speciale, care ne uimesc din mai multe puncte de vedere. În articolul de mai jos veți descoperi câteva exemple de astfel de tradiții pascale, fie că vorbim despre cele din țara noastră sau din alte țări europene, fie că vorbim despre unele de peste Ocean.

Ce tradiții inedite, legate de Sărbătorile Pascale, se găsesc în diverse țări din Europa

În Finlanda
În această țară, tradițiile de Paște se leagă cu cele ce dovedesc așteptarea cu nerăbdare a primăverii.
Una dintre cele mai populare asemenea tradiții este următoarea: fetițele se costumează în vrăjitoare de Paște, purtând haine vechi și pictându-și pe față un fel de pistrui. Ele merg din casă în casă, purtând în mână ramuri de salcie împodobite cu pene colorate și cu hârtie creponată.
Acest obicei se practică în duminica ce precede Duminica de Paște și are drep scop alungarea spiritelor rele din case. În schimb, „vrăjitoarele" de Paște vor primi de la cei pe care-i vizitează dulciuri. De cele mai multe ori, micuțele primesc coșulețe cu oușoare de ciocolată.
Specialiștii în domeniu consideră că această tradiție finlandeză de Paște a rezultat din îmbinarea dintre o tradiție finlandeză și suedeză (prin care copiii consideră că îmbrăcând costume caraghioase vor reuși să alunge spiritele rele) și una specific rusă, ortodoxă, legată de sărbătoarea Floriilor (când Iisus Hristos a fost întâmpinat cu frunze de palmier când a intrat în Ierusalim în Duminica de dinaintea sărbătorii Paștelui).

Fetita deghizata

Tradiție pascală din Polonia
Ceea ce atrage în special atenția când vorbim de sărbătorirea Paștelui în Polonia este tradiția numită „Śmigus-dyngus". Ea își are originile încă din anul 966, de pe vremea prințului Mieszko.
În prima zi de Paște, băieții ies pe stradă și încep să-i stropească cu apă pe cei care se nimeresc pe-acolo.
Legenda spune că fetele care vor fi udate în acele momente au șanse mari să se căsătorească în anul respectiv.

Ce tradiții interesante există în Cehia și Slovacia
În oricare dintre aceste țări există, pentru prima zi de Paște, următoarea tradiție: bărbații lovesc femeile cu un fel de bice de salcie, decorate cu panglici colorate din hârtie creponată.
Explicația pentru acest obicei este următoarea: salcia este primul copac ce înmugurește primăvară, așa că se presupune că ramurile sale pot transfera din vitalitatea și fertilitatea acesteui copac și femeilor ce sunt atinse de ele.

O tradiție de Paște deosebită, din Franța
Una dintre cele mai inedite tradiții pascale din această țară se leagă de orășelul Haux, din partea sa sudică.
Aici, chiar în dimineața primei zile de Paște, o omletă uriașă este servită în piața principală. Aceasta este preparată din mai mult de 4500 de ouă și poate hrăni cel puțin 1000 de persoane.
Originile acestei sărbători pot fi regăsite pe vremea lui Napoleon. Astfel, când acesta și armata sa au călătorit o dată prin zona orășelului Haux, chiar în timpul sărbătorii de Paște, s-au oprit aici și au fost hrăniți cu omeltă. Lui Napolen i-a plăcut atât de mult omleta preparată, încât în ziua următoare i-a rugat pe săteni să pregătească alta, și mai mare, care să-i poată hrăni întreaga armată.

Ce tradiție specială de Paște există în Sicilia
În orășelul Prizzi, din regiunea Palermo, în prima zi de Paște are loc „Dansul diavolilor". Cu această ocazie, diavolii și moartea se află pe străzi.
Moartea este întruchipată de o persoană îmbrăcată în galben, cu o mască, care merge prin oraș încercând să caute suflete pe care să le ducă spre iad. Când cineva este capturat, va fi blocat în casă și va scăpa numai după ce o va plăti pe aceasta.
Diavolii poartă pelerine roșii și stau alături de moarte, dansând.
Punctul culminant al evenimentului este după-amiază, când Fecioara Maria și Iisus care a Înviat trimit îngeri ce vor alunga diavolii și moartea.
De asemenea, de pe statuia cu Fecioara Maria va fi luată pelerina neagră și aceasta va rămâne în veșminte bleu deschis, ca un simbol al triumfului binelui asupra răului.
Nu în ultimul rând, diavolii vor fi cei care începe să facă parte dintr-un ritual de purificare, ce constă să se tragă cu arcul (la niște ținte) în fața statuii Fecioarei Maria și a lui Iisus.

Tradiție unică de Paște, în insula Corfu
Dacă vrem să fim martorii unei tradiții neobișnuite legate de Paște, ar trebui să vizităm insula Corfu.
Aici există un obicei străvechi: în Sâmbăta de dinainte de Paște, oamenii se adună la ferestre, așteaptă semnalul unui clopot (cam în jurul orei 11 dimineața) și încep să arunce apoi vase de lut, chiar în stradă.
Tradiția aceasta a fost preluată de către greci de la venețieni, care obișnuiau ca de Anul Nou să arunce din casă obiectele vechi, sperând că astfel noul an va fi mai bun. Cei din Corfu au adaptat acest ritual prin folosirea vaselor de ceramică (uneori umplute cu apă), fixându-l în funcție de calendarul lor (Grecii sărbătoresc Paștele la fel ca și noi, conform calendarului ortodox).

Bloc ce are balcoanele pline de oameni

Ce putem spune despre o tradiție pascală deosebită, din SUA

Alături de binecunoscuta tradiție de Paște cunoscută sub numele de „Easter Egg Hunt" („Vânătoarea Ouălor de Paște"), în SUA există și o alta deosebită, ce merită amintită. Este vorba despre „Easter Egg Roll" (întrecerea ouălor de Paște), ce se ține la Casa Albă, an de an.
„Easter Egg Roll" presupune organizarea unei competiții cu ouă de Paște, al cărei scop este o întrecere a copiilor, prin care trebuie să se vadă cine va putea rostogoli mai departe ouăle, înainte ca acestea să se spargă. Concursul este stabilit să se desfășoare chiar în prima zi de Paște.
În ceea ce privește vechimea acestei tradiții pascale, se spune că ea datează din secolul al XIX-lea. Cam începând cu 1870, familiile președinților americani au început să organizeze „Easter Egg Roll" pe peluza vestică de la Capitoliul de la „Casa Albă". De asemenea, alături de întrecere avea loc și o petrecere.
Istoricii spun că tradiția este atât de importantă în SUA, încât niciun președinte nu a dorit să se știe că ar fi avut inițiativa ca evenimentul să fie anulat. Cu toate acestea, în perioade precum Primul Război Mondial sau Marea Criză Economică, se spune că „Easter Egg Roll" nu s-a mai ținut.
De asemenea, experții precizează că au existat scurte perioade în care ouăle folosite pentru competiție erau stricate. Dar datorită soției președintelui Nixon acest obicei a fost eliminat și s-a ajuns la actuala formă de întrecere: se utilizează ouă fierte tare, vopsite.
Pentru a ajunge să participi la această tradiție inedită de Paște este necesar să prinzi un bilet la Loteria organizată de către „Casa Albă". Aceasta s-a închis însă demult, pe 2 martie. De exemplu, pentru acest an, „Easter Egg Roll" este programată pentru data de 2 aprilie.

Citește și: Cum să organizezi o Vânătoare de ouă de Paști

Exemple de tradiții de Paște inedite din diverse zone ale țării noastre

Exemplu de tradiții pascale din Maramureș
Etnologii spun că în unele zone din Maramureş există obiceiul ca din primul ou ciocnit să mănânce toată familia, pentru a fi mereu împreună. Astfel, capul familiei ciocneşte oul, îl curăţă şi îl taie în atâtea felii câţi membri are familia respectivă. Fiecare îşi va lua bucăţica din acel ou şi îl vor mânca deodată.
În același timp, imediat după slujba oficiată în Noaptea Învierii, sătenii îşi cer iertare unii de la alţii, după care ciocnesc ouăle.
Pentru zona Maramureșului se evidențiază și așa-numita tradiție a „Udatului". Ea presupune ca în a doua zi de Paște „udătorii" (băieții) să meargă prin sat, după fete, și să le stropească.

Ce tradiții de Paște se remarcă în Moldova
Una dintre cele mai cunoscute tradiții pascale din zona Moldovei se referă la apa care aduce noroc în dragoste. Astfel, în noaptea de Înviere, fetele nemăritate se duc la biserică și spală clopotnița cu apă curată, iar în dimineața Paștelui se spală cu această apă pe față, pentru a fi plăcute de băieții neînsurați din sat.
De asemenea, se spune că băieții singuri, ce țin la anumite fete, trebuie să se ducă la casele acestora și să le dăruiască un ou roșu.
Un alt obicei pascal important este cel ce presupune următorul demers: fiecare se spală pe față cu un ou roșu și cu altul alb, gest care simbolizează puterea și puritatea.

Tradiție de Paște din Transilvania
Una dintre cele mai speciale tradiție de Paște din această zonă se numește „Mironosițele". Aceasta se ține încă în satul Rod și orașul Săliște, din județul Sibiu.
Obiceiul constă într-o mică scenetă din noaptea Învierii, după Sfânta Liturghie, prezentând mironosiţele care mergeau plângând la mormântul Domnului, unde se întâlnesc cu îngerul vestitor al Minunii Învierii.
Mironosiţele sunt interpretate de fete de până la 12 ani, iar în scenetă apar un ostaş, arhiereul, un înger şi Iisus.

Tradiții Pascale din Banat
Pentru bănățeni, una dintre cele mai importante momente ce preced marea sărbătoare este Joia Mare. În credința acestora, exista un personaj mitologic numit Joimărița, care umbla prin sate și le pedepsea pe fetele care nu își terminau de tors lâna, iar pe cele mai leneșe le lua la ea acasă și le mânca.
Se spune că în prezent în Joia Mare se aprind focurile în cimitire, întrucât se crede că de Paște se deschide cerul și sufletele morților se întorc pe pământ.

Ce tradiție de Paște este deosebită în Oltenia
Cea mai interesantă tradiție din această regiune se referă la faptul că aici se obișnuiește ca bărbații să încondeieze ouăle. Totodată, ouăle sunt daruite la masa de Paște de către fini nasilor, iar băieții le oferă fetelor la hora satului.
Când ne gândim la Oltenia, nu putem omite nici următoarea tradiție: după ce credincioșii vin de la Biserică cu lumânarea aprinsă nu au voie sa intre în casă pâna nu se culege din grădină iarba verde și se pune pe scările casei.

Una dintre tradițiile unice de Paște din Muntenia- „Cântatul cocoșului alb"
În zona Călărași, când este slujba de Înviere, la Biserică se aduc și cocoși albi. Localnicii spun că odată ce cocoșii cântă, ei vestesc miezul nopții, Învierea.
Se spune că gospodarul al cărui cocoș cântă primul este cel mai norocos, fiind un semn că în casa lui va fi belșug tot anul. După slujbă, cocoșii sunt dăruiți oamenilor sărmani.

Tradiții pascale de referință în zona Dobrogei
Pentru multe sate din Tulcea sunt recunoscute următoarele obiceiuri ce țin de sărbătorile Pascale:
• Se spune că în Joia Mare sufletele morților coboară pe pământ. De aceea, în sate se aprind focuri pe dealuri în așteptarea acestora.
• Pentru ca sufletele să urce din nou la ceruri, se vor împodobi câțiva pomi cu colăcei, covrigi și cu scărițe din aluat.

Puteți povesti și voi câte ceva despre unele tradiții pascale, ce se remarcă prin caracterul lor deosebit?

Citește și: Cele mai frumoase urări de Paște

Surse:
www.activenews.ro, www.adevarul.ro, www.finland.fi, www.italybyevents.com, www.whitehousehistory.org, www.womansday.com,www.dtr.ro, www.ziarullumina.ro

Surse poze:
www.facebook.com, www.instagram.com, www.youtube.com

Articolul urmator
Oamenii cred că e o glumă faptul că soțul meu stă în concediu de paternitate
Oamenii cred că e o glumă faptul că soțul meu stă în concediu de paternitate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?
    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?

    Visele pot dezvalui lucruri aflate adanc in subconstient sau pot fi pur intamplatoare. Oamenii au 3-7 vise, 2-3 ore pe noapte, iar 90% dintre vise sunt uitate imediat ce o persoana se...

    Ce este atomul: curiozități care vor stârni interesul copilului
    Ce este atomul: curiozități care vor stârni interesul copilului

    Pe măsură ce crește, copilul tău devine tot mai curios în legătură cu ceea ce îl înconjoară. Din acest motiv, nu este de mirare că te întreabă adesea lucruri...

    Mesaje de Paste: cele mai frumoase urari
    Mesaje de Paste: cele mai frumoase urari

    De Paste ne dorim sa le transmitem celor dragi cele mai frumoase urari. Qbebe a pus cap la cap o lista cu urari de unde te poti inspira.

    I-am dat copilului prietenei mele paste gătite cu vin roșu și mi-a spus că am fost extrem de iresponsabilă
    I-am dat copilului prietenei mele paste gătite cu vin roșu și mi-a spus că am fost extrem de iresponsabilă

    O mamă de peste hotare s-a supărat pe prietena ei, pentru că aceasta i-a oferit copilului său paste cu sos de vin roșu. Femeia însă, nu crede că a făcut nimic greșit. Cine are...

    O mamă îmbrăcată în iepuraș de Paște surprinsă în timp ce împărțea prezervative la o școală primară
    O mamă îmbrăcată în iepuraș de Paște surprinsă în timp ce împărțea prezervative la o școală primară

    O mamă din Texas a cauzat un mare scandal după ce a împărțit ouă de Paște copiilor la Școala Primară Gullet din Austin. Majoritatea ouălor era umplute cu dulciuri, însă...

    Copiii nu mai au vacanță de Paște în anul școlar 2023-2024. Când vor beneficia de zilele libere
    Copiii nu mai au vacanță de Paște în anul școlar 2023-2024. Când vor beneficia de zilele libere

    La finalul lunii ianuarie, Ministerul Educației a lansat dezbaterea publică referitor la structura anului școlar 2023-2024. Se menține structura pe module, vacanța din perioada...

    Ce tradiții de Paște mai respectă românii anul acesta
    Ce tradiții de Paște mai respectă românii anul acesta

    Paștele este una dintre cele mai importante sărbători religioase și este marcată de numeroase tradiții și obiceiuri, pe care mulți români le respectă cu sfințenie, de ani de...

    Gata, s-a decis! Când se întorc la școală copiii după vacanța de Paște și în ce condiții
    Gata, s-a decis! Când se întorc la școală copiii după vacanța de Paște și în ce condiții

    Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că elevii revin la școală în dată de 5 mai, cu excepția celor din clasele terminale, care vor începe cursurile pe 10...

    © 2024 Qbebe