Sarbatorile de iarna si copilul tau: Ghid pe varste

Sarbatorile de iarna si copilul tau: Ghid pe varste

Louise Tanase - Contributor

Sarbatorile de iarna sunt fascinante la orice varsta, cu atat mai mult in copilarie. Daca vrei ca si copilul tau sa se bucure de magia sarbatorilor de iarna, Qbebe iti dezvaluie cateva trucuri care sa te ajute sa ii oferi celui mic sarbatori de vis, indiferent de varsta lui!

Sarbatorile de iarna sunt percepute de copii diferit de la an la an, iar tu trebuie sa adaptezi modul in care le prezinti celor mici atmosfera magica in functie de varsta lor. Incepand cu decoratiunile care iti impodobesc locuinta, continuand cu activitatile de sezon in care ii poti implica si pe cei mici si incheind cu bucuria de a le oferi cadourile perfecte, sarbatorile de iarna pot insemna pentru tine o adevarata provocare. Qbebe iti ofera cateva idei pentru ca tu sa ii poti oferi micutului tau cele mai frumoase sarbatori de iarna.

Spune-ne si tu cum il pregatesti pe cel mic pentru sarbatorile de iarna. Care sunt activitatile voastre preferate?

 Craciun in familie

Sarbatori fericite!

Sarbatorile de iarna pentru bebelusul intre 0-9 luni

Primul Craciun al bebelusului tau va fi intr-adevar memorabil pentru voi, chiar daca cel mic nu isi va aminti nimic peste ani! Deoarece bebelusul inca nu intelege ce se intampla si nu poate sa participe prea mult la sarbatorile de iarna, voi, parintii, trebuie sa faceti in asa fel incat sa simta si el aceasta perioada magica a anului.

La aceasta varsta bebelusul va fi fascinat de tot ce inseamna culoare si lumina, dar si de sunete vesele si nu prea stridente. Impodobeste-ti casa cu decoratiuni in culori vii si stralucitoare, care eventual sunt si mobile, mai ales in zonele in care bebelusul le poate privi. Daca poate deja sa tina obiecte in maini, da-i un globulet colorat, din plastic, sa se joace cu el si pune-i colinde vesele, ritmate.

Impodobeste bradul cu multe culori si luminite si amplaseaza-l undeva in asa fel incat sa fie cat mai vizibil pentru bebelus. In ceea ce priveste cadourile, poti sta linistita: la aceasta varsta bebelusul nu are notiunea de cadouri, prin urmare acestea constituie placerea voastra, a familiei, exclusiv.

Pont: O amintire extraordinara, atat pentru voi, dar si pentru copilul vostru, ar fi o sedinta foto mai deosebita, cu bebelusul imbracat intr-o costumatie haioasa de sezon.

 Bebe in costum de Craciun

Sarbatorile de iarna pentru bebelusul intre 9-18 luni

Bebelusul tau este destul de marisor incat sa se bucure de atmosfera vesela si stralucitoare a sarbatorilor de iarna. Decoratiunile stralucitoare si cele in culori tari inca ii mai atrag atentia, insa acum va dori sa traga si sa prinda absolut fiecare obiect din apropierea lui.

Ai mare grija la decoratiunile cu parti care se desprind sau de dimensiuni mici: nu il lasa nesupravegheat in preajma acestora, deoarece le-ar putea inghiti sau aspira. La aceasta vrasta bebelusul se poate deplasa prin casa singur, prin urmare fii atenta sa decorezi bradul de Craciun cu globulete si ornamente care nu se sparg, dar si sa ancorezi bine bradul astfel incat bebelusul sa nu il poata rasturna.

Acesta este anul in care poti sa i-l prezinti pe Mos Craciun si darurile sale, insa fii precauta: multi bebelusi se sperie la aceasta varsta de mosul cu barba alba care ii tine in brate, prin urmare nu pleca prea departe si fotografiaza repede cat inca cel mic este cooperant.

Pont: Multi copii la aceasta varsta se sperie la intalnirea cu Mos Craciun. Cumpara jucarii care sa il reprezinte pe Mos Craciun, inca dinainte de prima intalnire cu acesta. Copilul tau se va speria mai putin de el daca s-a jucat cu o miniatura a Mosului cateva zile.

 Copilas si brad de Craciun

Sarbatorile de iarna pentru copilul intre 18 luni - 3 ani

Dupa ce incepe sa vorbeasca si sa mearga, micutul tau va fi mai usor de inclus in atmosfera sarbatorilor de iarna si in activitatile mai distractive ale acestora. Regulile decorarii casei voastre raman inca aceleasi: multe luminite, multe culori, globuri care nu se sparg si bradul de Craciun bine ancorat.

In plus, in aceasta perioada poti incerca sa ii citesti povesti de iarna, sa ii spui sau chiar sa incepi sa il inveti poezii scurte pentru Mos Craciun si colinde. In cazul in care vrei ca cel mic sa creada ca Mosul aduce bradul de Craciun, il poti impodobi cand micutul doarme, insa daca vrei poti sa il implici si pe el in decorarea casei.

Desenele animate clasice in care este prezenta tema sarbatorilor de iarna constituie un mod foarte placut de a-l introduce pe cel mic in atmosfera feerica a acestei perioade din an. Sunt usor de procurat de pe internet sau chiar din magazine, iar cel mic va fi amuzat cu siguranta.

Pont: Colindele de Craciun romanesti si internationale au un farmec aparte, mai ales daca il obisnuiesti devreme cu acestea. Poate ca voi sunteti plictisiti de ascultat colinde in fiecare an, insa nu uitati ca pentru copilul vostru reprezinta ceva nou.

 

Sarbatorile de iarna pentru copilul intre 3 si 5 ani

Copilasul vostru poate intelege mai multe despre sarbatorile de iarna la aceasta varsta. Acum povestile pot deveni mai interesante, iar voi puteti incepe sa ii explicati semnificatia sarbatorilor de iarna, mai ales a Craciunului, intr-o maniera relaxata si vesela.

Copilasul vostru ar putea fi de acum implicat in mai multe activitati specifice sarbatorilor, precum decorarea casei, cumpararea bradului (daca alegeti bradul natural) sau chiar a decoratiunilor. Tot aceasta este perioada in care puteti incepe o mica traditie: impreuna cu cel mic lasati un pahar de lapte si cateva prajiturele sau fursecuri pentru Mos Craciun in noaptea de Ajun. Bineinteles ca vei goli farfuria si paharul inainte ca micutul tau sa se trezeasca in dimineata de Craciun cand sub brad vor fi cadourile. Daca veti dori sa va viziteze Mosul, prajiturile si paharul de lapte ii vor fi oferite de cel mic.

Pont: Intre 3 si 5 ani copiii pot intelege notiunea de "dupa fapta si rasplata", prin urmare puteti sa ii invatati o poezie de sezon pe care sa o spuna Mosului pentru a primi cadouri. Daca sunt mai timizi si credeti ca nu se vor descurca, rugati copiii sa deseneze ceva pentru Mos Craciun.

 Mama, copiii si casuta de turta dulce

Sarbatorile de iarna pentru copilul intre 5 si 7 ani

La aceasta varsta copiii sunt deja niste oameni mici capabili nu doar sa se bucure de sarbatori, dar si sa le anticipeze. De acum puteti incepe sa decorati casa si bradul de Craciun impreuna, folosind chiar si decoratiuni mai sensibile, pentru ca de acum nu vor mai avea tendinta sa traga de ele sau sa rastoarne bradul.

Incepand cu varsta de 5 ani, copiii pot sa te ajute si in bucatarie daca obisnuiesti sa prepari fursecuri, biscuiti sau turta dulce in forme care amintesc de acest sezon minunat. Desenele animate, colindele si cadourile vor fi in egala masura adorate de copii la aceasta varsta.

Probabil ca acum, la gradinita ori la scoala, micutii tai pregatesc mici cadouri pentru voi, parintii. Incercati sa va bucurati cand le primiti, indiferent cum arata si sa va prefaceti surprinsi.

Pont: Targurile de Craciun, spectacolele cu teme de sezon si plimbarile seara prin oras pentru a admira luminitele festive pot fi activitati frumoase pentru cei mici, dar si pentru voi. Nu uitati sa mergeti la colindat pe la vecini, prieteni si rude!

 

Sarbatorile de iarna pentru copilul peste 7 ani

Copilul tau este marisor de acum si nu numai ca il poti implica in mai multe activitati, dar ii poti explica mai multe lucruri despre Craciun, despre simbolurile religioase, despre traditii si obiceiurile zonei in care traiti.

Este momentul cand trebuie sa il inveti ca aceasta sarbatoare nu inseamna numai cadouri si colinde, ci si bunatate, iertare si speranta. La aceasta varsta este recomandat sa incepi sa iti inveti micutul sa se gandeasca si la cei din jurul sau, la voi, parintii si familia lui, insa si la cei mai putin norocosi decat voi.

Acesta poate fi momentul in care micutul tau sa inceapa si el sa daruiasca: roaga-l sa selecteze ceea ce doreste el din jucariile de care s-a plictisit si hainutele care nu ii mai vin si sa le ofere unor copii nevoiasi.

Pont: Daca cel mic a inceput sa il conteste pe Mos Craciun, nu incerca sa il minti. Explica-i pe intelesul lui ca Mos Craciun este o stare de spirit, iar darurile pe care le primeste cu ocazia acestei sarbatori sunt inspirate de mitul lui Craciun, pe care sa i-l povestesti.

 Craciun in familie
Articolul urmator
Regine care și-au pierdut copiii la vârste fragede. Niciuna nu a reușit să treacă peste durere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare
    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare

    În perioada în care copilul tău este în primii săi ani de viață, te gândești că mai este drum lung până când va fi nevoie să discuți cu el...

    40 de ținute de școală pentru copilul tău: ghid pe vârste
    40 de ținute de școală pentru copilul tău: ghid pe vârste

    Indiferent de vârsta pe care o are un copil, fie că este în clasele primare, fie că este deja la gimnaziu sau la liceu, îndrumările venite din partea unei mame în...

    Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău
    Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău

    Pe măsură ce devine tot mai conștient de lumea din jur, copilul începe să aibă diverse frici. Dacă în primii doi ani de viață acestea sunt legate în special de...

    Cristina Bălan petrece sărbătorile de iarnă în formulă de cinci. „La noi veselia și fericirea cresc exponențial cu numărul copiilor"
    Cristina Bălan petrece sărbătorile de iarnă în formulă de cinci. „La noi veselia și fericirea cresc exponențial cu numărul copiilor"

    Fostă membră a formației „Impact” și câștigătoare a show-ului „Vocea României”, Cristina Bălan este mamă a trei copii: o fetiță și doi...

    Ghid pe vârste: de cât somn are nevoie un școlar
    Ghid pe vârste: de cât somn are nevoie un școlar

    Hormonul de creștere, esențial pentru dezvoltarea țesuturilor și a mușchilor, este secretat în perioada de somn. De asemenea, procesul de reparație a organelor, țesuturilor și...

    Ghid de interpretare a desenelor copiilor. Cum știi ce mesaj vrea să îți transmită copilul tău
    Ghid de interpretare a desenelor copiilor. Cum știi ce mesaj vrea să îți transmită copilul tău

    Desenele realizate de copii i-au fascinat dintotdeauna pe psihologi, pe cercetători, pe cadrele didactice și pe părinți, atât de dornici să le descifreze semnificațiile. Adesea,...

    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!
    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!

    Chifteluțele fac parte dintre cele mai versatile preparate, putând fi servite în numeroase moduri. Forma, gustul și consistența lor le includ printre favoritele copiilor,...

    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste
    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste

    Pe măsură ce un copil își diversifică alimentația, una dintre grijile părinților este ca acesta să aibă o greutate adecvată vârstei și staturii sale. Excesul ponderal...

    © 2024 Qbebe