Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Studiu recent: un copil este mai fericit dacă pleacă în vacanțe cu părinții, decât dacă primește gadget-uri sau jucării

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că, și pentru cei mici, vacanțele în familie sunt experiențe la fel de pline de semnificații ca pentru adulți, care le asigură șansa de a petrece mai mult timp cu părinții lor, de a se relaxa, de a a-și construi amintiri prețioase. Într-un cuvânt, vacanțele le aduc un plus de fericire. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi beneficiile zilelor de vacanță pentru copii și pentru voi, cei mari, deopotrivă.

Sunt o șansă de a petrece timp de calitate în familie

Psihologii consideră că, dacă la prima vedere am fi tentați să credem că micuții noștri nu sunt prea încântați să plece în vacanță cu părinții, de fapt lucrurile nu stau așa. Explicația lor este următoarea: plecatul în vacanță este una dintre cele mai la îndemână posibilități ca părinții și copiii să stea mai mult timp împreună.

În aceste condiții, copiii vor fi deosebit de încântați să le fie alături, întrucât de cele mai multe ori acasă intervin adesea alte lucruri ce nu le permit să petreacă un interval mai lung, neîntrerupt, alături de părinți.

Acesta este motivul care i-a determinat pe psihologi să le dea păriților următorul sfat: decât să investească în jucării sau în gadget-uri pentru a-i face fericitiți pe copii, mai bine să investească într-o vacanță. Dacă jucăriile sau gadget-urile aduc fericire pe moment, vacanțele sunt cele ce vor crea amintiri care le vor aduce bucurie copiilor pe timp nelimitat.

Mai mult decât atât, jucăriile, dar mai ales gadget-urile, pun anumite distanțe între membrii familiei, fiecare separându-se și izolându-se cumva unul de altul. De cealaltă parte, vacanțele unesc și stimulează comunicarea părinte-copil.

Grație amintirilor din vacanțele în familie, se formează adevărate „ancore de fericire”

Un studiu din Marea Britanie a ajuns la concluzia că vacanțele petrecute în familie aduc beneficii pe termen lung. Astfel, pentru aproape jumătate dintre britanicii implicați în acest studiu, amintirile provenite din vacanțele cu familiile sunt cele mai frumoase. De asemenea, mai mult de 1/3 dintre ei vorbesc despre cât de multă bucurie le aduc amintirile din vacanțele cu familia din copilărie.

Cei care au coordonat studiul precizează faptul că astfel de amintiri sunt cele care îi vor ajuta atât pe cei mari, cât și pe cei mici, să aibă pe ce să se sprijine chiar și în momentele mai dificile de pe parcursul vieții, regășindu-și mai ușor liniștea.

Vacanțele sunt o posibilitate de a reduce din stresul de zi cu zi

Un studiu recent a arătat că, în ciuda faptului că o bună parte dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani se simt adesea stresați, odată ce au parte de o zi de vacanță cu familia, ajung să nu mai resimtă o astfel de presiune. Dimpotrivă, se vor simți mai relaxați, mai fericiți.

Cu alte cuvinte, vacanțele sunt soluția anti-stres potrivită pentru întreaga familie!

Fotografiile realizate în vacanță aduc fericire

O cercetare americană a evidențiat următorul aspect: simplul gest de a face fotografii ne ajută să fim mai relaxați și mai fericiți. Condiția este să nu realizeze excese din acest punct de vedere, iar demersul de a face poze să nu fie mult prea intruziv în cadrul altor activități desfășurate la un moment dat.

Când plecați în vacanță, fotografiile sunt o bună posibilitate ca și micuții noștri să-și construiască amintirile valoroase la care să se întoarcă oricând cu drag.

Vacanțele în familie stimulează inteligența copiilor

Psihoterapeuții și experții în psihologia infantilă încurajează părinții să investească în vacanțe petrecute alături de copii și din următorul motiv: aceștia vor avea parte de o dezvoltare mai bună a creierului. Astfel, experiențele trăite în vacanțe, lucrurile noi, sunt cele care vor stimula dezvoltarea unor zone ale creierului care nu sunt mereu la fel de stimulate când copilul se află acasă. De pildă, este vorba despre lobii frontali, implicați în inteligența socială, în concentrare, în comportamente bine direcționate spre un anumit scop. Toate acestea sunt esențiale pe tot parcursul vieții unei persoane.

Vacanțele consolidează relațiile dintr-o familie

La finalul anului trecut, o universitate americană, în colaborare cu o mare asociație de cercetare din domeniul turismului, a realizat o sinteză de studii, menită să evidențieze următoarele avantaje ale unei vacanțe în familie:

• Implicarea părinților și copiilor în activități relaxante (așa cum sunt și vacanțele) vor îmbunătăți relațiile dintre ei și le vor face mai frumoase
• Copiii care călătoresc alături de familiile lor învață să împartă și să comunice într-un mod pozitiv cu cei din jur
• Datorită unei vacanțe în familie, stresul se va diminua, iar familia ce călătorește va avea parte de un grad ridicat de satisfacție. În aceste condiții, inclusiv sănătatea membrilor familiei se va îmbunătăți

Surse: creativehealthyfamily.com, smartparenting.com, telegraph.co.uk

Publicul a ales: top 20 cele mai bune țări din lume pentru vacanțe

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Dacă pleci des cu copilul în vacanțe, îl ajuți să aibă rezultate mai bune la școală
  Dacă pleci des cu copilul în vacanțe, îl ajuți să aibă rezultate mai bune la școală

  Cu toții visăm să îmbinăm tot timpul utilul cu plăcutul, iar dacă utilul și plăcutul pot fi părți ale unei vacanțe, cu atât mai bine! Acum se poate - studiile...

  Dacă ai un câine vei trăi mai mult, spune un studiu
  Dacă ai un câine vei trăi mai mult, spune un studiu

  Atunci când adopți un cățel te gândești în primul rând la binele lui, la faptul că îi oferi un cămin și multă afecțiune? Ei bine, nu exclude binele pe...

  Un studiu ne dezvăluie dacă minciuna copiilor este periculoasă sau nu
  Un studiu ne dezvăluie dacă minciuna copiilor este periculoasă sau nu

  Chiar dacă nu ne place deloc să-i auzim pe ai noștri copii când spun diverse minciuni, specialiștii în psihologia infantilă ne asigură că minciuna este un fenomen normal,...

  Coronavirusul nu se ia din mâncare decât dacă... Iată concluzia acestor două autorități în domeniu!
  Coronavirusul nu se ia din mâncare decât dacă... Iată concluzia acestor două autorități în domeniu!

  Pandemia se răspândește extrem de repede, iar autoritățile încearcă din toate puterile să minimizeze această situație, însă multe dintre obiceiurile noastre...

  Un nou studiu dezvăluie cum afectează dezvoltarea copilului dacă este dat la școală prea devreme
  Un nou studiu dezvăluie cum afectează dezvoltarea copilului dacă este dat la școală prea devreme

  Specialiștii din toată lumea au ajuns la concluzia că, în ultimele decenii, există o tendință din ce în ce mai mare a părinților de a-și înscrie cât mai...

  STUDIU NOU! Ce se intampla daca bei vin rosu in fiecare seara
  STUDIU NOU! Ce se intampla daca bei vin rosu in fiecare seara

  Se stie ca alcoolul dauneaza grav sanatatii insa, consumat cu masura, el poate fi chiar benefic. Mai ales daca vorbim despre vin rosu.

  Cum știi dacă cel mic primește suficient lapte? 5 dileme pe care noile mămici le au despre alăptare
  Cum știi dacă cel mic primește suficient lapte? 5 dileme pe care noile mămici le au despre alăptare

  Dacă ai devenit sau te pregătești să devii mămică pentru prima dată, probabil ai multe întrebări și dileme legate de hrănirea bebelușului tău. Atunci când ești...

  © 2019 Qbebe