Vacanțele îi ajută pe copii să devină mai veseli și mai inteligenți: este dovedit științific

În calitate de adulți privim vacanțele drept o modalitate de a ne încarca bateriile. Însă vacanța pentru copii este ceva mai mult de atât. Ei nu au nevoie să își încarce bateriile cu energie, ci cu noi experiențe.

Statistici despre timpul de calitate petrecut în familie alături de copii

Construirea de castele de nisip, jocul de badminton sau săritul peste valuri pot să pară niște activități distractive, dar este vorba de o joaca de tip atașament, vitală pentru conectare. Acest tip de joacă dispune, de asemenea, de un rol important în creșterea respectului de sine, în transmiterea copilului un mesaj psihologic de tipul: "ai atenția mea completă. Mă bucur de tine. Mă bucur să fiu alături de tine."

Vacanțele în familie joacă o importanță și mai mare dacă le compari cu ce se petrece acasă; atât de multe familii au viețile atât de stresante. Iată doar câteva statistici în acest sens:

 • Două treimi din conversațiile dintre părinte și copil sunt despre rutinele zilnice
 • 65% dintre părinți susțin că se joacă doar ocazional cu copiii lor
 • Unul din șase tați susține că nu știe să se joace cu copilul său și o treime susține că pur si simplu nu au timp să se joace
 • Doar un sfert dintre copii susțin că vorbesc cu părinții mai mult de o dată pe săptămână despre lucruri care contează
 • Ne îngrijorăm cu privire la sănătatea fizică, dar avem nevoie să acordăm tot la fel de multă atenție sănătății relațiilor din cadrul familiei. Și, bineințeles, cercetările demonstrează că sănătatea unei relații este vitală pentru sănătatea fizică.

familie in aeroport purtand masca, cu bagaje

Vacanțele și dezvoltarea creierului

Se cunoaște deja ca vacanțele pot să ajute la dezvoltarea creierului copiilor. Se intamplă acest lucru deoarece în timpul vacanței exerciți doua sisteme înrădăcinate genetic profund în structura limbică a creierului, care pot să rămână cu ușurință neexersate atunci când vă aflați acasă. Acestea sunt sistemul de joacă și sistemul de căutare (Panksepp 2016). Sistemul de joacă al creierului este exersat de fiecare dată când îngropi picioarele copilului în nisip, când îl gâdili pe șezlongul de lângă piscină sau când îl iei la plimbare în cârca ta. Sistemul de căutare a creierului este exersat de fiecare dată când mergeți împreună să explorați: pădurea, plaja, o zonă ascunsă a unui sat.

Citește și:

Aceste sisteme ale creierului au fost descoperite de catre profesorul Jaak Panksepp, un neurocercetător de nivel mondial, din cadrul Universității Washington. Odată ce experiențele specifice vacanțelor familiale activează aceste sisteme din creierul tău ca părinte și din creierul copilului, vor declanșa și substanțele neurochimice inclusiv opioide, oxitocină și dopamină. Panksepp le denumește darul naturii pentru noi. Ele reduc stresul și activează sentimentele călduroase, generoase unul față de celălalt și un sentiment că totul este bine în lume. Cu toate aspectele antistres ale acestor sisteme, membrii unei familii ajung să se alimenteze emoțional. Profesorul Jaak Panksepp spune că "putem alege activități și preocupări care eliberează oxitocina depozitată în propriul cabinet medical interior. Avem această substanță minunată vindecătoare în interiorul nostru și avem nevoie doar să învățăm modalitățile numeroase prin care o putem extrage."

Sistemele menționate se aseamănă în mare măsură cu mușchii: cu cât îi folosești mai mult, cu atât devin mai mult parte din personalitatea ta. Sau, după cum spune neurocercetătorul Bruce Perry "stările emoționale devin trăsături de personalitate.

Prin urmare, atunci când îți duci copilul în vacanță, îi susții dorința de explorare (sistemul de căutare), o resursă vitală pentru a trăi o viață bine și capacitatea de joacă (sistemul de joacă). La maturitate, aceste lucruri devin abilitatea de a se juca cu idei, esentială, de exemplu, pentru antreprenorul de succes. Un mediu se poate defini drept îmbogățit dacă oferă experiențe noi care sunt bogate în interacțiuni combinate la nivel social, fizic, cognitiv și senzitiv, cum ar fi prăjirea cărnii la un foc de tabără.

Utilizarea bună a sistemelor de joacă și de căutare din creier, care se petrece de obicei într-o vacanță cu familia, contribuie la creșterea și maturizarea creierului din lobii frontali, partea implicată în funcționarea cognitivă, inteligența socială și concentrare, comportamente orientate pe obiectiv care pot persista întreaga viață (Panksepp, 2015; Burgdorf et al, 2010).

Consolidarea abilităților de concentrare prin vacanțe

Ce se întamplă atunci când are loc joaca afară, un aspect cheie al multor vacanțe de familie? Cercetările au dezvăluit o ameliorare în atenția copilului și în nivelul de concentrare al său după ce a stat în natura doar 20 de minute. Așezările cu verdeață s-au demonstrat la fel de bune, daca nu chiar mai bune decât medicamentele pentru copiii care suferă de ADHD. Există, de asemenea, dovezi că o plimbare într-un spațiu verde calmează corpul, scăzând tensiunea arterială, nivelul hormonilor de stres și chiar colesterolul, prin urmare atât părinții cât și bunicii beneficiază în mod indirect de vacanțe (Roe et al, 2013).

vacanta in familie

Legătura dintre vacanțe si IQ

Un mediu îmbogățit oferă noi experiențe care sunt mai puternice în interacțiunile combinate social, fizic, cognitiv și senzitiv (Hannan, 2014). Familia este împreună în piscine, se plimbă prin pădure, atinge ierburile înalte care flutură în vânt, stă în jurul focului de tabără, se bronzează la soare, simte nisipul între degetele de la picioare. Mediile îmbogățite activează exprimarea genetică a fertilizatorilor cheie ai creierului din lobii frontali, îmbunătățind funcțiile executive precum reglarea stresului, atenția, concentrarea, planificarea și abilitatea de a învăța, îmbunătățind de asemenea sănătatea fizică și mentală. Fertilizatorii creierului declanșați în mediile îmbogățite sunt asociați și cu un nivel ridicat de IQ în rândul copiilor (Gunnell 2005). Prin urmare, petreceți timpul pentru a explora împreună într-un spațiu nou și pentru a vă face copilul mai inteligent.

Surse: www.telegraph.co.uk; www.easyplanettravel.com; www.theprincipletrust.co.uk

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  DOVEDIT stiintific! Parintii care fac aceste lucruri au copii de succes
  DOVEDIT stiintific! Parintii care fac aceste lucruri au copii de succes

  Telul evident al fiecarui parinte este sa aiba un copil fericit care sa devina un adult de succes. Care sunt abordarile care vor duce la indeplinirea acestui tel veti afla in continuare.

  Studiu: copiii care petrec mai mult timp cu părinții lor sunt mai inteligenți
  Studiu: copiii care petrec mai mult timp cu părinții lor sunt mai inteligenți

  Este de la sine înțeles faptul că părinții influențează dezvoltarea copilului pe toate planurile. Cercetătorii au descoperit că influența și studiile adulților au un impact...

  Femeile voluptoase nasc copii mai inteligenți
  Femeile voluptoase nasc copii mai inteligenți

  Un nou studiu vine cu o veste bună pentru femeile cu forme rotunde, care ies din așa-zisele tipare perfecte 90-60-90!

  Este dovedit! Mamele dezordonate nu sunt leneșe, sunt mai inteligente
  Este dovedit! Mamele dezordonate nu sunt leneșe, sunt mai inteligente

  Când vine vorba despre calitățile unei mame, toată lumea se grăbește să-și exprime punctul de vedere. De cele mai multe ori, sunt puse pe „listă” însușiri...

  Demonstrat științific: copiii cu aceste nume sunt mai obraznici
  Demonstrat științific: copiii cu aceste nume sunt mai obraznici

  Listele cu numele celor mai cuminți și a celor mai obraznici copii au fost publicate!

  Știința confirmă: oamenii cu suflet bun sunt și cei mai inteligenți
  Știința confirmă: oamenii cu suflet bun sunt și cei mai inteligenți

  Cercetările derulate în ultimii ani au ajuns la concluzia că există o legătură directă între gradul de inteligență al unei persoane și capacitatea de a empatiza cu...

  Oamenii care mănâncă ciocolată sunt mai inteligenți
  Oamenii care mănâncă ciocolată sunt mai inteligenți

  Ciocolata, un deliciu care se poate dovedi dificil de elminat, a ajuns să fie considerată un aliment benefic pentru capacitatea mentală. Află de ce beneficiu se bucură cei care consumă...

  Specialiștii au decis: copiii mofturoși sunt cei mai inteligenți
  Specialiștii au decis: copiii mofturoși sunt cei mai inteligenți

  Mofturile nu fac decât să scoată din sărite orice părinte, care apelează la tot felul de strategii pentru a-și convinge odrasla să consume alimente sănătoase. Specialiștii au...

  © 2021 Qbebe