Zile libere 2022: când vor lua părinții și copiii minivacanțe

Zile libere 2022: când vor lua părinții și copiii minivacanțe

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ori de câte ori vrei să petreci mai mult timp alături de cei dragi, să te încarci cu energie și să revii în forță la treburile tale, mizează și pe weekend-urile prelungite. Consultă din timp un calendar pe 2022, dar și unul în care sunt precizate sărbătorile legale, astfel încât să poți planifica o minivacanță pe cinste pentru tine și pentru cei mai importanți oameni din viața ta. 

Zile libere în 2022: când să-ți „legi” liberele pentru o minivacanță

Pentru a afla exact care sunt zilele libere din 2022, trebuie să știi care sunt sărbătorile legale din țara noastră. Acestea sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, fiind altele decât zilele de weekend. Prin „Codul Muncii” (art.139) s-a stabilit ca zilele de sărbătoare legală, în care nu se lucrează și care constituie zile libere legale și în 2022, să fie:

  • Zilele de 1 și 2 ianuarie
  • Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie)
  • Vinerea Mare
  • Prima și a doua zi de Paște
  • 1 mai
  • 1 iunie
  • Prima și a doua zi de Rusalii
  • Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie 
  • 1 decembrie
  • Prima și a doua zi de Crăciun
  • Câte 2 zile libere pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale (declarate astfel de culte religioase legale), altele decât cele creștine

femeie-care-tine-langa-ea-o-cana-de-cafea-in-timp-ce-consulta-pe-tableta-un-calendar-2022

Prin urmare, sărbătorile legale din 2022 sunt următoarele:

  • Anul Nou- 1 și 2 ianuarie 
  • Ziua Unirii Principatelor Române (luni, 24 ianuarie)
  • 22 aprilie (vineri)- Vinerea Mare
  • 24 (duminică) și 25 aprilie (luni)- Paștele ortodox
  • 1 mai (duminică)- Ziua Muncii
  • 1 iunie (miercuri) - Ziua Copilului
  • Prima zi de Rusalii- duminică, 12 iunie; a doua zi de Rusalii- luni, 13 iunie
  • 15 august (luni)- Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (miercuri)- Sfântul Andrei, Ocrotitorul României
  • 1 Decembrie (joi)- Ziua Națională a României
  • 25 (duminică) și 26 decembrie (luni)- Crăciunul

În cazul în care ești cadru didactic, te vei mai bucura și de alte zile libere în 2022, în conformitate cu Contractul Colectiv de Muncă stabilit la nivelul învățământului preuniversitar: 

  • A treia zi de Paște (marți, 26 aprilie)
  • Ziua Mondială a Educației (miercuri, 5 octombrie)

La fel ca în fiecare an, până pe 15 ianuarie, printr-o hotărâre de Guvern se vor stabili, pentru personalul din sistemul bugetar, atât acele zile lucrătoare pentru care se acordă zile libere (zile ce precedă și/sau urmează zilelor de sărbători legale în care nu se lucrează), cât și zilele în care se vor recupera orele de muncă care nu au fost efectuate.

În zilele libere legale din 2022 nu se lucrează, existând însă și câteva excepții, cum ar fi unitățile sanitare, cele de alimentație publică, cele de aprovizionare a populației cu alimente de strictă necesitate sau cele în care activitatea nu poate fi întreruptă ca urmare a specificului activității sau a procesului de producție. Cei care lucrează în astfel de domenii trebuie să primească în următoarele 30 de zile o compensare cu timp liber corespunzător.

În conformitate cu articolul 142 („compensarea muncii în zilele de sărbătoare”) din „Codul Muncii”, salariații care, din motive justificate, nu vor beneficia de zilele libere legale din 2022, au dreptul să primească un spor la salariul de bază pentru munca pe care au prestat-o în acele zile (ziua/zilele în care s-a lucrat va fi plătită/vor fi plătite dublu). Acest spor nu va fi mai mic de 100% din salariul de bază oferit pentru munca prestată în timpul unui program normal de lucru. Dacă nu vor respecta aceste prevederi legale, angajatorii pot primi amenzi cuprinse între 5000- 10.000 lei. 

Înainte de a consulta un calendar 2022 pentru a vedea când vor fi zilele libere, trebuie să ții seama și de acest detaliu: din totalul de 15 zile libere (care sunt sărbători legale), numai 9 vor fi în timpul săptămânii, restul de 6 fiind în weekend-uri. Ținând cont de acest aspect, ai putea să-ți fixezi câteva minivacanțe pe parcursul acestui an, ca de exemplu:

  • În luna ianuarie- Profită de Ziua Principatelor Române, aflată printre primele zile libere din 2022. Aceasta poate fi prima zi a unei minivacanțe de 3 zile, care să includă weekend-ul 22-23 ianuarie și ziua de luni, 24 ianuarie. Dacă ai posibilitatea, poți prelungi minivacanța și cu ziua de 25 ianuarie sau aceasta poate să debuteze de vineri, 21 ianuarie, să includă weekend-ul 22-23 ianuarie și ziua liberă legală, 24 ianuarie
  • În luna aprilie- Cu ocazia sărbătorilor pascale te vei bucura de alte zile libere în 2022. Pentru o minivacanță în această perioadă, având în vedere că în perioada 15 aprilie-2 mai este și vacanța de primăvară a elevilor, ai putea să te organizezi în felul următor: o minivacanță care să debuteze vineri, 22 aprilie (Vinerea Mare) sau chiar de joi, 21 aprilie și care să continue până marți, pe 26 aprilie (pentru că și luni, 25 aprilie, este sărbătoare legală)
  • În luna iunie- Îi poți face o surpriză copilului tău dacă veți pleca într-o minivacanță chiar de 1 iunie (care este într-o zi de miercuri), de Ziua Copilului. Tot ce vei avea de făcut va fi să îți iei concediu și în zilele de 2 și de 3 iunie (joi și vineri). Rusaliile 2022 îți pot aduce și ele o minivacanță întrucât: a doua zi de Rusalii, luni, pe 13 iunie, este zi liberă legală. De exemplu, ai putea să îți iei o zi de concediu vineri, pe 10 iunie și să ai o minivacanță în perioada 10-14 iunie (14 iunie este într-o zi de marți)
  • În luna august- Printre zilele libere din 2022 se află și ziua de 15 august, când este Adormirea Maicii Domnului. În condițiile în care această sărbătoare este într-o zi de luni, ți-ai putea fixa o minivacanță în acest interval: 13 (sâmbătă) -16 august (marți)
  • În luna decembrie- Miercuri, 30 noiembrie, este zi liberă legală. Urmează ziua de joi, cu o altă sărbătoare legală- Ziua Națională a României (1 decembrie). Vineri, pe 2 decembrie, nu este sărbătoare legală, dar există posibilitatea ca autoritățile să o aprobe ca zi liberă. Dacă nu se va întâmpla așa, ai putea să îți iei o zi de concediu pentru o minivacanță care să includă zilele de 30 noiembrie-2 decembrie și weekend-ul 4-5 decembrie. Nu uita nici de ultimele zile libere din 2022, prima și a doua zi de Crăciun, pentru a planifica o minivacanță care ar putea începe, spre exemplu, sâmbătă, 24 decembrie și s-ar încheia marți, pe 27 decembrie. Altă minivacanță din ultima lună a anului poate fi și în acest interval: sâmbătă, 31 decembrie 2022- 2 ianuarie 2023 (2 ianuarie este într-o zi de luni)

fetita-fericita-care-isi-pregateste-aparatul-de-fotografiat-pentru-o-calatorie-in-timp-ce-mama-si-tatal-ei-pregatesc-bagajul

Zile libere în 2022 în cazul închiderii temporare a școlilor 

În octombrie 2021, în urma unei petiții care a fost lansată în mediul online, în Parlament a fost adoptată legea care prevede posibilitatea ca unul dintre părinți să poată primi zile libere plătite de la angajator pentru a rămâne acasă cu copilul/copiii în situația în care școlile și grădinițele ar fi închise temporar. Hotărârea de închidere temporară a școlilor poate fi luată de autorități în situații precum condiții meteo nefavorabile, epidemii, incendii, evenimente de anvergură ce impun măsuri de securitate care ar conduce la blocarea traficului. Practic, ai putea beneficia de zile libere în 2022, care să fie plătite de angajator, pe toată perioada în care unitățile de învățământ ar fi închise, fie că lucrezi în sectorul de stat, fie că lucrezi în sectorul privat. 

mama-si-fiica-ei-purtand-amandoua-masca-de-protectie-acasa-in-timp-ce-mama-incearca-sa-o-ajute-in-timpul-orelor-desfasurate-online

Ordonanța de urgență nr. 110 din 2 octombrie 2021, publicată în Monitorul Oficial pe 4 octombrie 2021, prevede să se acorde zile libere unuia dintre părinți atât pentru supravegherea copiilor de până la 12 ani, cât și pentru părinții ce au în întreținere copii sau adulți cu handicap ce sunt incluși într-o formă de învățământ. Condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a se putea lua aceste zile libere sunt:

  • Părinții să facă parte din categoriile menționate anterior
  • Locul de muncă să nu permită telemunca sau munca la domiciliu
  • Celălalt părinte să nu beneficieze de zile libere  sau părintele care solicită acordarea de zile libere să nu fie într-una dintre situațiile prevăzute în cadrul art.3 din Legea nr.27/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată (cu modificările ulterioare)

Cei care pot obține zile libere plătite în 2022 pentru a sta acasă cu copiii sunt și: persoana/persoanele ce are/au copii în încredințare pentru o adopție, persoanele care au adoptat copii, persoana care are un copil sub tutelă sau în plasament, părintele/reprezentatul legal al persoanei cu handicap (înscrise într-o unitate de învățământ). 

S-a stabilit însă că nu pot primi zile libere plătite de la angajator părinții aflați în oricare dintre situațiile enumerate:

  • Cei care sunt în concediul de creștere a copilului
  • Cei care se află în concediu fără plată sau în timpul concediului de odihnă
  • Dacă părintele este asistent personal al unuia dintre copiii pe care îi are în întreținere
  • Dacă unul dintre părinți are contractul de muncă suspendat din cauza întreruperii temporare a activității angajatorului 
  • Dacă este vorba de cei care au venituri care nu pot fi supuse impozitului pe venit prevăzut de Codul Fiscal

Odată ce Ordonanța de urgență nr. 110 din 2 octombrie 2021 a fost adoptată de Senat pe 27 octombrie 2021, au fost introduse amendamente în scopul de a nu discrimina nicio categorie de părinți, așa cum explica într-o postare de pe Facebook fostul Președinte al Senatului, Anca Dragu. Inițial, Ordonanța de urgență prevedea, la art.3, litera e), ca anumite categorii de părinți să nu beneficieze de zile libere plătite de angajatori: cei care nu realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri obținute din activități independente, venituri obținute din drepturi de proprietate intelectuală, venituri obținute din activități agricole, piscicultură și silvicultură (care sunt supuse impozitului pe venit prin prevederile Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu completările și modificările ulterioare). 

Modificarea introdusă prin noul amendament în cadrul art.3, litera e), a fost: „... venituri obținute din activități agricole, piscicultură și silvicultură (care sunt supuse impozitului pe venit prin prevederile Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu completările și modificările ulterioare), cu excepția situației în care este scutit de la plata impozitului pe venit în baza art.60 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal” (sursă: senat.ro). În acest context, autoritățile au urmărit să le ofere posibilitatea de a avea zile libere plătite în 2022 și părinților care lucrează în domenii precum construcții, IT, cercetare, celor cu handicap accentuat sau grav etc.

Ca să poți obține zile libere plătite de angajator în 2022, este nevoie să depui o cerere la angajator. Aceasta va fi însoțită de:

  • O declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte
  • O copie după certificatul de naștere a copilului/copiilor/a documentului ce atestă calitatea de părinte
  • Dacă este cazul, sunt necesare și documente precum o copie a certificatului de încadrare în grad de handicap a copilului/adultului (cu vârsta de până la 26 de ani) aflat în întreținere 

Referitor la suma brută pe care o vei primi pentru zilele libere plătite de angajator în 2022, trebuie să știi că aceasta este, pentru fiecare zi, așa cum prevede art.6 din Ordonanța de urgență menționată: 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, cu condiția să nu fie mai mare de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut (folosit pentru bugetul asigurărilor sociale de stat). 

S-a creat posibilitatea ca părinții să poată avea zile libere plătite de angajatori încă din anul 2020, când a fost adoptată legea nr.19/2020. Potrivit acestei legi, unul dintre părinți poate să rămână acasă pentru a-și supraveghea copilul/copiii (copiii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși la o formă de învățământ sau copiii cu handicap, înscriși la o formă de învățământ, cu vârsta de până la 18 ani) în situația în care unitățile de învățământ ar fi închise temporar din cauza unor situații extreme. Încă de atunci s-a stabilit ca de această lege să beneficieze atât angajații din sectorul public, cât și cei din sectorul privat, dar numai în cazurile în care telemunca sau munca la domiciliu nu sunt posibile. Totodată, legea a prevăzut ca indemnizația pentru fiecare zi liberă să fie 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar fără a se depăși corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut. 

Având în față un calendar, zilele libere din 2022, precum și datele vacanțelor copilului, îți va fi mai la îndemână să îți sincronizezi programul cu cei dragi și să vă plănuiți din timp mai multe minivacanțe, care vă vor ajuta să vă destindeți până la venirea vacanței mari. 

Surse: avocatnet.ro, codulmuncii.ro, digi24.ro, economie.hotnews.ro, edupedu.ro, legislatie.just.ro, libertatea.ro, senat.ro, zile-libere.com, zileliberelegale.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Articolul urmator
Sunt rea dacă i-am spus colegei mele că hobby-urile mele sunt la fel de importante ca și copiii ei? Și eu am dreptul la zile libere
Sunt rea dacă i-am spus colegei mele că hobby-urile mele sunt la fel de importante ca și copiii ei? Și eu am dreptul la zile libere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Angajatorii vor trebui să ofere zile libere angajaților pentru urgențe familiale, în afara zilelor de concediu
    Angajatorii vor trebui să ofere zile libere angajaților pentru urgențe familiale, în afara zilelor de concediu

    Veşti bune pentru angajaţi! Urmează să fie introduse noi prevederi în Codul muncii, unele dintre ele făcând referire la un nou tip de zile libere pe care angajatorii vor...

    Zile libere și indemnizații pentru părinții care stau acasă cu copiii în școala online! Care sunt condițiile
    Zile libere și indemnizații pentru părinții care stau acasă cu copiii în școala online! Care sunt condițiile

    Guvernul a aprobat, sâmbătă, Ordonanța de Urgență privind acordarea de zile libere plătite părinţilor care trebuie să stea acasă cu copiii pe perioada cursurilor online,...

    Copiii nu mai au vacanță de Paște în anul școlar 2023-2024. Când vor beneficia de zilele libere
    Copiii nu mai au vacanță de Paște în anul școlar 2023-2024. Când vor beneficia de zilele libere

    La finalul lunii ianuarie, Ministerul Educației a lansat dezbaterea publică referitor la structura anului școlar 2023-2024. Se menține structura pe module, vacanța din perioada...

    „Lasă-mă să-mi îngrop copilul și apoi îți spun când vin la muncă”. Când șefii refuză să accepte zile libere pentru angajați
    „Lasă-mă să-mi îngrop copilul și apoi îți spun când vin la muncă”. Când șefii refuză să accepte zile libere pentru angajați

    Ce se întâmplă atunci când șeful tău nu îți acceptă cererea de concediu sau nu îți permite să îți iei concediu medical sau acele zile speciale de...

    Părinții își pot lua concediu pentru a avea grijă de copii când se îmbolnăvesc
    Părinții își pot lua concediu pentru a avea grijă de copii când se îmbolnăvesc

    Președintele României a promulgat ieri legea prin care părinții își pot lua concediu și pot beneficia de indemnizație pentru a avea grijă de copii când aceștia se...

    Părinții care au copii mai mici de 8 ani vor putea lucra de acasă câteva zile pe lună
    Părinții care au copii mai mici de 8 ani vor putea lucra de acasă câteva zile pe lună

    Ar putea exista o veste bună pentru părinții care își doresc să stea mai mult acasă, cu ai lor copii! Un proiect de lege care este deja depus în Senat susține că...

    5 afecțiuni pe care părinții nu le pot lua de la copii
    5 afecțiuni pe care părinții nu le pot lua de la copii

    Nu este un secret pentru nimeni faptul că părinții se îmbolnăvesc odată cu copiii lor, dar nu este o regulă. Având un sistem imunitar deja fortificat, adulții sunt...

    Lege nouă: părinții cu SARS-CoV-2 vor putea fi tratați în secțiile de pediatrie unde se află internați și copiii lor
    Lege nouă: părinții cu SARS-CoV-2 vor putea fi tratați în secțiile de pediatrie unde se află internați și copiii lor

    Ministerul Sănătății a anunțat într-un comunicat de presă că începând de luni, 13 septembrie, toți părinții infectați cu Covid-19 vor putea fi tratați în...

    © 2024 Qbebe