16 alimente care au un efect incredibil asupra psihicului tău

Irina Olteanu - Redactor Senior

Mens sana in corpora sano este un dicton după care au început să se ghideze tot mai multe persoane. Pentru a te bucura nu doar de un corp sănătos, ci și de un psihic pe măsură, este bine să consumi o serie de alimente pe care ți le prezentăm în continuare, precum ciocolată, ton sau ouă. Te invităm să descoperi că vor avea un efect incredibil asupra psihicului tău, deopotrivă pozitiv sau negativ.

Alimente cu efect incredibil asupra psihicului tău

1. Popcorn - deși ai putea crede că nu este tocmai sănătos, trebuie să afli că în compoziția popcornului se află proteine, aur, fosfor, fier, siliciu și magneziu, toate benefice pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos. Grație conținutului de vitamina B, acest aliment ajută la combaterea stresului și a depresiei. De asemenea, reprezintă o variantă de gustare excelentă dacă îți dorești să slăbești rapid. 

2. Brânza maturată - conține tiramină, un compus produs atunci când se descompun proteinele. Tiramina poate să crească în mod semnificativ tensiunea arterială și să conducă la apariția migrenelor. 

3. Pește gras - peștele gras (somon, păstrăv și sardine) se regăsește printre principalele alimente benefice creierului, grație acizilor grași omega 3. Aproximativ 60% din creier este compus din grăsime, jumătate reprezentând grăsime omega 3 - este folosită pentru a construi celule nervoase și cerebrale, esențiale în învățare și memorare. Atunci când nu consumi suficienți acizi grași omega 3 apar probleme în învățare, precum și depresie.

4. Cafea - cofeina și anxioxidanții din compoziție au efect benefic asupra psihicului tău. Astfel, cofeina crește starea de vigilență prin blocarea adenozinei (o substanță care determină starea de somnolență), îți îmbunătățește dispoziția prin intermediul unor neurotransmițători importanți precum serotonina și sporește concentrarea. Consumul pe termen lung scade riscul de boli precum Parkinson și Alzheimer, datorită compoziției bogate în antioxidanți.

alimente care au efect incredibil asupra psihicului

 

5. Tonul - conține o cantitate mare de mercur, care a fost asociată cu probleme de memorie. De asemenea, are în compoziție bifenil policlorurat, o substanță sintetică care afectează hormonii și tulbură funcționarea sistemului nervos.

6. Orezul - orezul alb, decorticat, conține carbohidrați cu acțiune rapidă care determină moleculele de glucoză să pătrundă rapid în fluxul sanguin (crește circulația sanguină). Prin urmare, nivelul glicemiei poate să oscileze dramatic, proces care are uneori un impact negativ asupra sănătății creierului și a sistemului nervos. 

7. Leguminoase - conțin acid tanic. În cazul în care există prea mult acid tanic în corp, va apărea o dificultate în descompunerea mineralelor, precum fierul. Pe termen lung poate apărea o problemă cu fluxul sanguin către creier și se poate instala anemia.

8. Ouă - reprezintă o sursă de nutrimente benefice sănătății cerebrale, inclusiv vitaminele B6 și B12, folat și colină (un micronutriment important pentru crearea acetilcolinei - neurotransmițător ce ajută la reglarea stării de dispoziție și a memoriei). Gălbenușul de ou reprezintă cea mai concentrată sursă pentru colină.

9. Untura - nu pare deloc un aliment sănătos, însă află că are în compoziție un acid arahidonic rar, care se găsește în țesuturile corpului și este de neînlocuit când vine vorba despre susținerea funcționării normale a creierului. Ajută, de asemenea, la combaterea bolii Alzheimer prin îmbunătățirea circulației sanguine și transmiterea de sânge către creier. Consumul de untură ajută de asemenea la îmbunătățirea funcției renale și la un grad crescut de activitate a corpului. 

10. Cerealele cu gluten - anticorpii (proteinele care împiedică reproducerea microorganismelor și distrug produsele toxice pe care le creează) din gluten pot de asemenea să atace substanțele chimice care sunt extrem de importante pentru organismul uman. În lipsa acestora putem suferi de atacuri de panică și depresie. Cerealele cu gluten mai sunt recunoscute pentru efectul benefic în cazul problemelor digestive - consumul lor stimulează metabolismul. 

11. Ciocolata neagră - are în compoziție flavonoide responsabile pentru activarea celulelor cerebrale. Acest aliment ajută la mărirea vaselor de sânge, stimulează funcționarea creierului și îi furnizează oxigenul necesar. În plus, ciocolata neagră este utilă în procesul de scădere în greutate și crește rata metabolică (numărul de calorii consumate de corp atunci când este în repaus - dormi, mănânci, respiri). 

12. Ceai verde - la fel ca și în cazul cafelei, cofeina stimulează funcția cerebrală, crescând vigilența, performanța, memoria și concentrarea. Un ingredient important pentru psihicul tău este L-teanina, un aminoacid care crește activitatea neurotransmițătorului GABA - ajută la reducerea anxietății și crește relaxarea. Această substanță este responsabilă și de creșterea frecvenței undelor alfa - ajută la relaxare fără senzație de oboseală asociată.

13. Cartofii copți - sunt bogați în potasiu, un microelement care ajută la transmiterea de oxigen către creier. Conțin de asemenea glucoză, vitamina B și aminoacizi, toate având ca efect creșterea fluxului sanguin către creier pentru a-l asigura că primește energia necesară să funcționeze. Nu în ultimul rând, cartofii copți contribuie la reducerea inflamației și pot fi consumați în siguranță și de către persoanele care suferă de diabet.

alimente care au un efect incredibil asupra psihicului

14. Curcumina - ingredientul principal din curry, conține o mulțime de antioxidanți și combate îmbătrânirea creierului. Acești compuși susțin funcțiile cognitive care în general se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă (ajută memoria în cazul persoanelor cu Alzheimer prin eliminarea plăcilor amiloide, amelioreaza depresia prin stimularea producției de serotonină și dopamină și ajută la creșterea noilor celule - stimulează factorul neurotrofic derivat din creier - un hormon de creștere util în creșterea celulelor cerebrale). Curcumina trece bariera sânge-creier, ceea ce înseamnă că pătrunde direct în creier și este de ajutor celulelor din el. 

15. Șofranul - are în compoziție o mulțime de minerale, vitamina B și vitamina C. Ajută la îmbunătățirea funcției cerebrale și poate chiar să trateze unele tulburări

16. Scorțișoara - crește activitatea creierului deoarece conține o serie de ingrediente importante: alcool cinamic și cinamaldehidă (aldehida cinamică). Mirosul scorțișoarei ne ajută să rezolvăm sarcini care necesită atenție, memorie vizuală și reacții rapide.

Citește șiTop 10 alimente care ajută psihicul copilului 

Surse: https://brightside.me; http://onenewsbox.com; www.expertflix.com; https://5funfacts.com; www.healthline.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  8 alimente care schimbă mirosul vaginului tău
  8 alimente care schimbă mirosul vaginului tău

  Poate nu îți imaginai, dar mirosul vaginului tău poate fi influențat de alimentația pe care o consumi. Există câteva alimente precum ceapa și ananasul cu un impact negativ,...

  Top 10 alimente bogate în seleniu pe care trebuie să începi să le consumi
  Top 10 alimente bogate în seleniu pe care trebuie să începi să le consumi

  Dacă simți că a venit momentul să faci o schimbare în alimentația ta și a familiei tale, începe prin a adauga în dietă alimente bogate în seleniu. Alimentele...

  O mamă dezvăluie un efect șocant al sarcinii: „Nu-mi mai simt partea dreaptă a feței”
  O mamă dezvăluie un efect șocant al sarcinii: „Nu-mi mai simt partea dreaptă a feței”

  Când ajung în a 39-a săptămână de sarcină, cele mai multe dintre femeile însărcinate speră doar să treacă prin această ultimă etapă obositoare cât...

  Alimente pe care copiii sub 4 ani nu trebuie să le mănânce niciodată
  Alimente pe care copiii sub 4 ani nu trebuie să le mănânce niciodată

  Există alimente pe care copiii de vârstă mică nu trebuie să le mănânce deoarece prezintă un risc crescut de înecare, dar și alimente care sunt contraindicate...

  10 alimente pe care să le consumi când ai stări de somnolență
  10 alimente pe care să le consumi când ai stări de somnolență

  Când îți dorești să te înviorezi rapid și să fii iar în formă pentru a trece cu brio peste toate provocările dintr-o zi, apelează și la anumite alimente....

  7 efecte benefice pe care vitamina B12 le poate avea asupra părinților moderni
  7 efecte benefice pe care vitamina B12 le poate avea asupra părinților moderni

  Vitamina B12 este una dintre cele mai cunoscute vitamine din grupul de vitamine B. Având roluri multiple, ea contribuie la menținerea unei bune sănătăți fizice și psihice la...

  Detalii mai puțin cunoscute despre uleiurile esențiale, dar care îți pot schimba radical percepția asupra lor
  Detalii mai puțin cunoscute despre uleiurile esențiale, dar care îți pot schimba radical percepția asupra lor

  Universul uleiurilor esențiale este, cu adevărat, fascinant, mai ales pe măsură ce descoperi lucruri noi despre beneficiile uimitoare ale acestora asupra organismului. Pe lângă...

  16 alimente care irită colonul! Nu le mai consuma dacă ai această problemă
  16 alimente care irită colonul! Nu le mai consuma dacă ai această problemă

  Auzi peste tot recomandări de forma “Pentru o viață sănătoasă, consumați zilnic fructe și legume” și încerci pe cât posibil să le respecți. Dar ce se...

  © 2022 Qbebe