Top 10 alimente care ajută psihicul copilului

Top 10 alimente care ajută psihicul copilului

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Ceea ce dăm de mâncare copilului are un mare impact asupra dezvoltării și funcționării creierului său. Memoria, concentrarea și alte funcții psihice sunt influențate de hrana pe care o asigurăm micuțului nostru. Descoperiți cele 10 alimente care întăresc psihicul copilului, stimulează atenția și îi asigură energia potrivită pentru școală și pentru joacă.

Creierul este un organ care are nevoie de foarte multă energie pentru a funcționa, utilizând în jur de 20% din caloriile corpului. De aceeea este necesar să-i asigurăm combustibilul potrivit, pentru a menține activitatea optimă a psihicului și corpului, pe parcursul întregii zile. Prin hrană, furnizăm această energie precum și nutrienții necesari pentru sănătatea cerebrală. De exemplu, acizii grași Omega-3, ajută șa repararea celulelor creierului, iar antioxidanții reduc inflamația și stresul celular.

1. Uleiul de pește

peste

Conține omega-3 și îmbunătățește sănătatea creierului. De fapt, uleiul de pește este printre cele mai bune surse de acizi grași omega-3. Acești acizi ajută la reconstruirea membranelor celulare în întregul corp, inclusiv a neuronilor din creier. Un studiu din 2017 a arătat că persoanele care consumă niveluri crescute de omega-3, prezintă o intensificare a fluxului sanguin în creier. Aceasta înseamnă mai multă energie, concentrare mai mare, abilități de gândire mai bune. Poți să înveți copilul să prefere peștele gras, care conține cantități mari de omega-3, în locul altor forme de grăsimi nesănătoase, cum sunt cele din carne. Ca exemple de pește cu niveluri crecute de omega-3 menționăm somonul, macroul, tonul, heringul sau sardinele. Acizii grași omega-3 pot fi obținuți și din nuci, soia, diferite tipuri de semințe.

2. Ouăle

ouale

Sunt printre alimentele noastre obișnuite, adesea prezente la micul dejun. Dar ceea ce trebuie să știți este că ouăle sunt o sursă bogată de vitamine B6, B12 și acid folic. Aceste vitamine sunt indispensabile pentru buna funcționare a creierului, menținănd celulele cerebrale în stare activă. Așa că atunci când îi pregătiți copilului banalul ou, nu uitați că îi fortificați psihicul și îl faceți mai activ.

 

3. Fructele de pădure

Trebuie să fie nelipsite din meniul copilului vostru. De ce? Pentru că au foarte mulți antioxidanți, care le fac să fie unul dintre cele mai bune alimente pentru creier, Antioxidanții au o mulțime de efecte pozitive la nivel cerebral: îmbunătățesc comunicarea între celulele creierului; stimulează plasticitatea cerebrală, întărind capacitatea de învățare și memoria; reduc inflamația în întregul corp,ceea ce face ca nivelul de stres celular să scadă, iar funcționarea neuronilor să se îmbunătățească; acest lucru înseamnă gândire mai rapidă, atenție sporită și mai multă putere de învățare. Așa că străduiți-vă să-i pregătiți copilului o gustare zilnică, din care să nu lipsească zmeura, afinele, murele, coacăzele, la care puteți adăuga și fruncte mai ușor de procurat, precum căpșunele sau dudele.

fructe padure

4. Nuci, semințe și alune

Sunt o sursă extraordinară de grăsimi sănătoase și de proteine. Cu cât compilul mănâncă mai multe nuci și semințe, cu atât mai bine este pentru creier. Pe lângă acizii grași omega-3, nucile sunt o foarte bună sursă de vitamina E, un antioxidant puternic care susține funcționarea cerebrală. Semințele de dovleac, de exemplu, conțin numeroase minerale și microelemente, utile pentru creier: zinc, care are un rol, crucial în transmiterea semnalelor cerebrale, magneziu, esențial pentru memorie și învățare, cupru, implicat în mecanisme de control al semnalului nervos și fier. Așa că nu ezitați să oferiți copilului, alături de fructele de pădure, o mulțime de alune, migdale, nuci și semințe de floare soarelui, având bineînțeles grijă la sănătatea danturii și la vârsta potrivită pentru astfel de alimente.

5. Cerealele integrale

cereale

Tot o sursă bogată de vitamina E sunt și cerealele integrale, precum orezul brun, grâul bulgur, orzul, ovăzul. Deși este greu să convingi copilul să mănânce cereale integrale în forma lor cea mai sănătoasă, sub formă de boabe neprelucrate, este bine să căutăm pe rafturile supermarketurilor o variantă cât mai puțin procesată și rafinată, cu zahăr în cantități reduse, cu o cantitate cât mai mică de grăsimi saturate.

6. Broccoli

Este unul dintre cele mai sănătoase alimente, bogate în fibre și nutrienți. Din păcate, pentru mulți copii broccoli, varza, conopida sunt adevărate "sperietoare" culinare, iar părinții nu se străduiesc să le schimbe gusturile și să le facă o educație legat de hrană. De altfel și noi, ca adulți, ne orientăm de regulă după gust, prea puțin după conținutul nutritiv al alimentelor. Cu toate acestea, alimente precum broccoli trebuie să-și găsească o cale de integrare printre preferințele copilului, întrucât conțin substanțe foarte utile pentru sănătatea creierului, precum izocianați, vitamina C și flavonoizi.

broccoli

7. Cacao și ciocolată

ciocolata

Laptele cu cacao nu mai este astăzi un obișnuit al caselor noastre, deși ar fi bine ca obiceiurile bune să se păstreze. Cacaua conține flavonoide, un tip de antioxidant foarte important pentru sănătatea creierului. Un studiu din 2013 arată că aceștia stimulează dezvoltarea neuronală în părți ale creierului implicate în memorie și învățare, precum și intensificarea irigării cerebrale. Aceasta este o veste bună pentru copii, pentru că au mai mult liber la ciocolată. Este adevărat că cea mai sănătoasă este ciocolata neagră, care nu se situează neapărat printre preferințele celor mici. Cercetările au arătat că ciocolata neagră îmbunătățește plasticitatea creierului și aduce și alte beneficii psihice, legate în special de memorie și energizare cerebrală.

8. Portocalele

portocale

Sunt printre fructele cele mai populare, cu un conținut foarte mare de vitamina C, ajutând creierul împotriva radicalilor liberi. Chiar și o singură portocală pe zi asigură aportul necesar de vitamina C, pentru o bună funcționare cerebrală. Portocalele sunt și o sursă de vitamina B1, B9 și potasiu, contribuind la sănătatea întregului organism. Conținutul mare de flavonoizi îmbunătățește memoria și cogniția.

9. Avocado

Acesta este unul dintre cele mai sănătoase fructe, conținând vitamina K și folați și contribuind la îmbunătățirea funcțiilor cignitive, în special a memoriei și concentrării. Este, de asemenea, bogat în vitamina C și vitamina B și are cel mai mare conținut proteic și cel mai scăzut conținut de zahăr dintre toate fructele. Are o textură cremoasă, care îl face foarte potrivit pentru smoothies, de exemplu. De aceea, dacaă avocado nu este o gustare obișnuită la tine în casă, poți schimba acest lucru, pregătind pentru cel mic o băutură delicioasă și foarte sănătoasă pentru creier și pentru întregul organism.

avocado

10. Sfecla

Deși este ocolită în mod nedrept, sfecla este unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care îl puteți consuma. Reduce inflamația și ajută organismul să scape de toxine. Conținutul de nitrați naturali din sfeclă stimulează fluxul de sânge spre creier, îmbunătățind performanțele cerebrale. Sfecla poate fi adăugată în salate sau sucuri, pentru ca cei mici să o consume cu mai multă plăcere.

sfecla

Surse: https://www.medicalnewstoday.com; https://www.healthline.com; https://draxe.com

 

Articolul urmator
Timpul petrecut pe social media afectează psihicul și viitorul adolescenților. Iată studiile și dovezile!
Timpul petrecut pe social media afectează psihicul și viitorul adolescenților. Iată studiile și dovezile!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    12 alimente cu colagen care te ajută să rămâi tânără
    12 alimente cu colagen care te ajută să rămâi tânără

    Colagenul este proteina ce conferă pielii structură, suplețe și elasticitate. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, cu fiecare an care trece, organismul produce tot mai...

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    VIDEO cu trucul ingenios al unei mame care te ajută să nu mai pierzi suzeta copilului
    VIDEO cu trucul ingenios al unei mame care te ajută să nu mai pierzi suzeta copilului

    Una dintre preocupările pe care trebuie să le ai când copilul tău folosește suzeta este să ai mereu grijă să nu o piardă. Cu atât mai mult cu cât micuțul este...

    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect
    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect

    Pe cât sunt de neplăcute crizele de furie ale celor mici, pe atât sunt de normale. Aceste accese de furie încep, de obicei, în jurul vârstei de 18 luni și pot...

    8 alimente care cresc ureea serică
    8 alimente care cresc ureea serică

    Hrana nu este responsabilă doar de asigurarea unor nutrienți valoroși, ci influențează și modul în care diverse organe reușesc să îi transforme prin procesele metabolice....

    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării
    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării

    Constipația în sarcină este mai frecventă decât crezi. Studiile arată că femeile sunt de 2-3 ori mai predispuse să sufere de constipație în timpul sarcinii și...

    TOP 10 vise pe care le au oamenii. Ce inseamna cand te visezi dezbracat, zburand sau cazand
    TOP 10 vise pe care le au oamenii. Ce inseamna cand te visezi dezbracat, zburand sau cazand

    Stiai ca o persoana normala are in jur de 1460 de vise pe an? Acesta echivaleaza cu 4 vise pe noapte. Potrivit The Dream Encyclopedia, cuvantul vis vine din germanul draugmas care inseamna...

    © 2024 Qbebe