Alertă alimentară! Fructe și legume pline de pesticide pe rafturile din România

Andrada Popa

Experții APC au realizat o interogare pentru pesticidul prochloraz din legumele/fructele importate din Turcia și comercializate în România, respectiv Bulgaria, în primele 10 luni ale anului 2021 pe platforma europeană RASFF - sistemul rapid de alertă pentru alimente și furaje, unde fiecare țară membră a Uniunii Europene este reprezentată de autoritatea națională cu atribuții în domeniul siguranței alimentare, ANSVSA în cazul României, platforma fiind gestionată de Comisia Europeană.

Asociaţia Pro Consumatori (APC) solicită Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor să dea explicații opiniei publice în legătură cu absența analizelor realizate de ANSVSA în punctele de control de la frontiera României referitoare la determinarea cantitativă a pesticidelor în legumele/fructele importate din Turcia. 

Interogarea realizată de experții APC pe platforma RASFF a Comisiei Europene a generat următoarele rezultate:

 • patru notificări de informare transmise de România pentru fructul lămâie în baza analizelor realizate de comercianți, valorile găsite la fungicidul procholoraz din loturile de lămâi analizate fiind mai mari decât limita maxim admisă (0,03 mg/kg) pentru acest pesticid de 32 ori în data de 22 septembrie 2021, de 40 ori în data de 1 septembrie 2021, de 63 ori în data de 2 septembrie 2021 și de 75 de ori în data de 2 septembrie 2021.
 • 8 notificări de respingere la frontieră transmise de Bulgaria în baza analizelor realizate de autoritatea de siguranță alimentară prin intermediul cărora s-au identificat următoarele depășiri ale nivelului de pesticid prochloraz în următoarele citrice: la portocale de 41 ori în data de 2 ianuarie 2021, la mandarine de 3 ori în data de 2 ianuarie 2021, la portocale de 65 de ori în data de 7 ianuarie 2021, la mandarine de 47 de ori în data de 17 ianuarie 2021, la lămâi de 47 de ori în data de 1 februarie 2021, la lămâi de 35 de ori în data de 8 februarie 2021, la portocale de 56 de ori în data de 5 august 2021, la portocale de 56 de ori în data de 6 august 2021.

Citește și: 

Studiile realizate pe animale de laborator au dus la concluzia ca ficatul este organul țintă principal al pesticidului prochloraz, fapt care duce la declanșarea cancerului hepatic la persoanele care consumă legume/fructe tratate cu acest pesticid. Totodată, există studii pe animale de laborator care demonstrează că acest pesticid produce și efecte endocrine perturbatoare, cum ar fi afectarea funcției endocrine a organelor de reproducere, a pancreasului, hipofizei, epifizei, hipotalamusului afectând producția de hormoni a organismului în sensul determinării unor disfuncții a organelor afectate prin deficit sau exces de hormoni, fapt care conduce la apariția unor boli cronice grave. Din păcate, consumatorii sunt expuși în mod constant la amestecuri chimice din categoria pesticidelor, cum ar fi reziduuri multiple de pesticide diferite, prin intermediul dietei pe bază de fructe. Acest lucru ridică îngrijorări cu privire la potențialele efecte combinate ale reziduurilor de pesticide, mai ales că aceste substanțe active din compoziția pesticidelor sunt testate doar la nivel individual în momentul în care sunt aprobate, respectiv reevaluate.Ficatul: organul țintă al pesticidelor

fructe si legume intr-un bol cu pesticide si modificate genetic

Din păcate, ANSVSA nu a informat populația în legătură cu aceste depășiri record ale nivelui de pesticid prochloraz din lămâile importate din Turcia și comercializate în România în luna septembrie anul curent, fapt ce a contribuit la ingerarea unor cantități exagerate de pesticid de către sute de mii de consumatori printre care s-au aflat copii, femei însărcinate și persoane în vârstă. Oare de ce ANSVA nu dorește să aplice modelul bulgar de control prin realizarea de analize în punctele vamale? APC solicită primului ministru, în coordonarea căruia se află ANSVSA, declanșarea unei anchete la nivelul instituției în vederea identificării funcționarilor responsabili de această inacțiune a instituției față de importurile de legume și fructe din Turcia!” conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte Asociația Pro Consumatori.

În laboratoarele Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară se testează toate probele transmise de inspectorii sanitar-veterinari

Aparatul va ingesta solventul și ne va spune ce pesticide avem în probă. Perioada este de o jumătate de oră pentru o singură probă”., spune Maria Georgescu, biolog la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară din București. Cu ajutorul unor aparate, specialiștii biologi verifică reziduurile de pesticide din fructe și legume, identificând tipul de pesticide, dar și cantitățile în care au fost folosite. Turcia se pare că este vizată în cele mai multe cazuri. „Turcia este una din țări de unde trebuie făcute aceste prelevări, la ardei, la mai multe legume și fructe. Depășiri la citrice, portocale, grapefruit, ardei, roșii.”, spune Monica Neagu, director ANSVSA, pentru Știrile ProTV. Din ce în ce mai multe astfel de alerte s-au realizat la nivel european, ceea ce va duce la intensificarea controalelor în toată Uniunea. Fructele și legumele cu pesticide sunt importate numai din țări non-UE, unde producătorii nu respectă regulile care se impun în UE, tratând culturile cu doze mare de pesticide pentru a distruge dăunătorii. 

Care sunt cele mai afectate fructe și legume conform Autorității Europeane pentru Siguranța Alimentară

Ultimul raport înaintat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a arătat că reziduurile de pesticide au scăzut la fructe precum piersici, salată verde, mere și roșii, dar a crescut la căpșuni, varză și struguri de vin. De fapt, chiar și americanii publică liste cu fructe și legume periculoase din acest punct de vedere ;i se aliniază cu listele europene:

 • cu risc: căpşunile, spanacul, nectarinele, piersicile, caisele, merele, strugurii, cireșele, spanacul, țelina, salata verde, ardeiul gras
 • cu risc scăzut: citricele, mango, cartoful dulce, varza, roșii, castraveți
 • cele mai curate: afine, fragi, avocado, ananas, ceapă, vinete (fructe și legume cu coajă cât mai groasă sau care cresc în mod natural în natură)

 „A devenit o îngrijorare la nivelul Europei și de aceea se modifică regulamentul în sensul creșterii frecvenței numărului de probe. Adică între procentul 5 și 20 la sută va fi la unele 30 la sută, la unele 40 la sută, în funcție de depășirile pe care le-am avut în anii anteriori, dar se constată creșterea numărului de legume fructe și ceea ce înseamnă și creșterea numărului de importuri”., spune Mihai Ponea, director Direcția pentru Siguranța Alimentelor.

rafturi cu fructe si legume in supermarket

Cum recunoşti fructele şi legumele cu pesticide: ”cu cât mai mare, cu atât mai prost”

Furctele și legumele din supermarketuri au pe ele o mică etichetă, care spune dacă au fost crescute într-un mediu liber de pesticide. Un cod de 4 cifre indică faptul că fructul respectiv a fost crescut într-un mediu cu pesticide sau modificări genetice. Un cod de 5 cifre înseamnă că fructul sau leguma a fost crescut într-un mediu bio. Codurile de 5 cifre pot începe cu 8 sau 9, unde 8 înseamnă că au fost midificate genetic, iar 9 că producția este ecologică. Codurile PLU sunt stabilite de Federaţia Internaţională pentru standardul produselor şi sunt folosite din anul 1990.

Pentru consumatori, în special pentru cei vulnerabili (copii, femei însărcinate, vârstnici și cei cu afecțiuni medicale cronice), sunt importante informațiile referitoare la tratamentele chimice aplicate legumelor şi fructelor după recoltare. Acest tip de date îi poate ajuta să facă alegeri în cunoștință de cauză și să evite anumite afecțiuni medicale generate de aceste substanțe chimice”, a explicat Costel Stanciu, președinte APC.   

Cum le alegem:

 • Medicii nutriţionişti şi agricultorii autohtoni ne sfătuiesc să ne ferim de fructele uriașe - "cu cât mai mare, cu atât mai prost". Cu cât sunt mai umflate, cu atât sunt supuse modificărilor genetice și pesticidelor
 • Alege mai degrabă fructe și legume cu coaja groasă, care au o protecție naturală și sunt mai puțin supuse riscului de infestare cu pesticide în pulpă
 • Alege fructe și legume de sezon, de preferat din țări europene, etichetate sau din producțiile autohtone

Legumele tratate chimic în mod excesiv pot deveni alimente nocive. Îngrăşămintele pe bază de azot pot determina în plantă o acumulare exagerată de azotaţi, care trec în alţi compuşi numiţi azotiţi şi, respectiv, în nitrosamine. Acestea sunt substanţe cu potenţial cancerigen”, a explicat medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu pentru adevarul.ro.

Surse: APC, Stirile ProTV, Adevarul, Click

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce pensie alimentară plăteşte Adi Mutu celor patru copii ai săi. Suma este fabuloasă!
  Ce pensie alimentară plăteşte Adi Mutu celor patru copii ai săi. Suma este fabuloasă!

  Unul dintre cei mai cunoscuţi jucători de fotbal români este tatăl a patru copii. Descoperă ce pensie alimentară le plăteşte Adrian Mutu acestora!

  Piramida alimentară: reguli şi informaţii pentru o viaţă sănătoasă
  Piramida alimentară: reguli şi informaţii pentru o viaţă sănătoasă

  Pentru a-ţi fi mai uşor să faci alegeri alimentare bune pentru sănătatea ta şi a celor dragi, ia în calcul şi piramida alimentară. Aşa cum vei descoperi şi din articolul de...

  Poze din copilărie cu vedete din România
  Poze din copilărie cu vedete din România

  La fel ca pentru oricare dintre noi, şi pentru vedete copilăria a reprezentat o perioadă cu totul specială. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi cum arătau şi cum se...

  Cea mai îndrăgită actriță din România este din nou însărcinată! „Acest bebeluș mi-a adus liniștea și echilibrul”
  Cea mai îndrăgită actriță din România este din nou însărcinată! „Acest bebeluș mi-a adus liniștea și echilibrul”

  Olimpia Melinte, actrița principală din serialul „Vlad”, este însărcinată pentru a doua oară! Vedeta în vârstă de 33 de ani a făcut dezvăluirea pentru...

  Veste uriașă! Una dintre cele mai îndrăgite artiste din România va deveni mămică!
  Veste uriașă! Una dintre cele mai îndrăgite artiste din România va deveni mămică!

  Este una dintre cele mai îndrăgite artiste de muzică populară, apreciată pentru glasul ei angelic și pentru cântecele pline de emoție. Acum, Andrada Bârsăuan, a...

  Vedete din România care refuză să devină părinţi
  Vedete din România care refuză să devină părinţi

  Fie că este vorba despre actori, fie că este vorba despre cântăreţi sau despre prezentatori TV celebri din România, aceştia nu îşi doresc să aibă copii. Descoperă...

  Cum şi-au împodobit brazii de Crăciun vedetele din România
  Cum şi-au împodobit brazii de Crăciun vedetele din România

  Natural sau artificial, bradul este piesa de rezistenţă a sărbătorilor de iarnă, iar în ultimii ani decorarea sa a devenit o adevărată artă. Din articolul de mai jos vei putea...

  © 2023 Qbebe