Tot ce trebuie să știi despre Stevie, un îndulcitor natural

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre noutățile care au pătruns în ultimul deceniu în țara noastră se numără și îndulcitorii pe bază de Stevia. Din articolul de mai jos veți afla diverse informații despre acest  produs, astfel încât să știți dacă și când ar fi potrivit să-l utilizați în alimentația familiei voastre. În cazul în care nu sunteți sigure că îndulcitorii cu Stevia sunt potriviți pentru voi sau pentru cei dragi, nu ezitați să vă consultați cu un specialist.

Ce sunt îndulcitorii pe bază de Stevia

Aceștia sunt obținuți din planta „Stevia Rebaudiana", originară din America Latină (din Paraguay). Asemenea îndulcitori rezultă în urma prelucării frunzelor acestei plante, întrucât în Europa și America de Nord este interzisă comercializarea frunzelor crude de Stevia, în condițiile în care nu se cunosc momentan suficiente lucruri despre toxicitatea lor. În schimb, prin prelucrarea industrială a acestora se vor extrage substanțele numite „glicozide din steviol", urmărindu-se eliminarea unui gust amărui pe care le au frunzele în stare crudă și intensificarea gustului dulce.

Îndulcitorii din Stevia sunt de 200-350 ori mai dulci decât zahărul obișnuit, dar nu ne furnizează calorii. Ei sunt utilizați pentru îndulcirea unor produse precum băuturile răcoritoare, compoturile, siropurile, gemurile, anumite produse lactate, condimente etc. De asemenea, pot fi adecvați și pentru a fi introduși în produse care se vor coace.Pentru că este foarte dulce, un îndulcitor din Stevia trebuie pus într-o cantitate mică în alimente.

Îndulcitorii  Stevia în alimentația copilului

Specialiștii consideră că astfel de îndulcitori pot fi introduși în dieta copilului, cu condiția să nu se facă excese. Conform unor standarde stabilite la nivel internațional, în anul 2008, doza zilnică de steviol ce ar trebui consumată într-o zi se calculează astfel: 4 mg de steviol pentru fiecare kilogram ce compune greutatea corporală. Cu toate acestea, încă nu se știe exact ce cantitate de îndulcitori cu Stevia este cel mai bine să consume un copil într-o zi.
Opinia comună a nutriționiștilor este că acești îndulcitori nu le vor dăuna copiilor. De exemplu,nu va mări predispoziția spre dezvoltarea cariilor dentare și nici nu le va aduce calorii în plus, asemenea zahărului obișnuit.

Salata de fructe indulcita cu Stevia

Citește și: Tot ce trebuie sa stii despre indulcitorii naturali in alimentatia copiilor

Stevia în sarcină și alăptare

În privința consumului de îndulcitori cu Stevia în oricare dintre aceste perioade speciale, până în prezent nu au fost formulate interdicții și atenționări speciale cu privire la aceștia. De aceea, produsele pe baza lor sunt permise, cu condiția să ne bazăm pe moderație.

Sfatul nutriționiștilor este ca, în sarcină și alăptare să ne orientăm spre alimentele ce ne vor furniza nutrienți valoroși, iar restul, care nu au beneficii nutriționale deosebite, să fie lăsate la urmă. În plus, este necesar să fim foarte atente, când vine vorba despre îndulcitori, la sursele lor de proveniență și să-i evităm pe cei despre care nu știm clar dacă au fost sau nu excesiv prelucrați chimic.

Îndulcitorii cu Stevia și anumite boli

Deocamdată există o contradicție între medici și experții în nutriție în privința faptului dacă este sigur sau nu să se consume acești îndulcitori în cazul în care am fost diagnosticați cu diabet sau cu hipotensiune arterială. În ceea ce o privește pe aceasta din urmă, medicii consideră Stevia ca pe un vasodilatator, ceea ce ar duce la fluctuații bruște ale nivelului tensiunii arteriale. Pe de o parte, unii spun că este sigură să fie consumată și de cei ce au hipotensiune, tocmai pentru o normalizare a nivelului acesteia. Pe de altă parte, alții  o văd periculoasă tocmai datorită posibilității fluctuațiilor de tensiune pe care le produce. De cele mai multe ori însă, medicii permit consumul de îndulcitori pe bază de Stevia, cu condiția să nu fie constant și în exces.

În legătură cu diabetul, discuțiile sunt mai ample. Cele mai multe studii efectuate până acum au arătat că inclusiv persoanele ce suferă de această afecțiune pot să consume îndulcitori cu Stevia, întrucât aceștia nu le vor afecta nivelul de zahăr din sânge. Printre ele există însă și opinii total diferite, care susțin că Stevia nu face altceva decât să scadă brusc nivelul de zahăr din organism, ceea ce nu este deloc binevenit când vine vorba despre diabet.

Studii recente (din anul 2014 și 2015 de exemplu) nu au arătat o legătură directă între Stevia și fluctuațiile de zahăr din sânge, inclusiv la persoanele care suferă de diabet de tip 2 (forma de diabet care nu vizează dependența de insulină). Sfatul coordonatorilor acestor studii este ca, dacă avem diabet, să discutăm cu medicul specialist și să urmăm cu strictețe sfaturile acestuia în privința dietei pe care trebuie să o urmăm. Numai acesta ne poate spune exact dacă este indicat sau nu să recurgem la îndulcitori artificiali.
De altfel, o cercetare amplă din acest an al „Asociației Americane de Diabet" a demonstrat că, atâta vreme cât există moderație și atenție maximă, persoanele cu diabet pot să consume produse ce conțin și îndulcitori cu Stevia.

Relația dintre Stevia și greutatea corporală

În ultimii ani, s-a discutat și despre posibilitatea de a recurge exclusiv la îndulcitorii pe bază de Stevia pentru a ne menține silueta sau pentru a slăbi. Să aflăm ce spun specialiștii.
Datorită multiplelor studii demarate în acest scop, s-a putut ajunge la un punct de vedere comun: produsele cu îndulcitori din Stevia pot să ne ajute să ne menținem greutatea dorită, dar nu trebuie să ne bazăm doar pe ele pentru a ne atinge acest obiectiv. Ca să avem rezultatele dorite, este nevoie să fim atente la aportul zilnic de calorii și să nu credem că vom putea să facem excese calorice fiindcă vom compensa la „capitolul" îndulcitori fără calorii.
Același lucru a fost sesizat de experți și când vine vorba despre încercarea de a pierde kilogramele în plus: până în prezent, nu se poate vorbi despre o legătură directă între îndulcitorii de stevia, aportul de calorii și pierderea în greutate.

Astfel, sfatul nutriționiștilor este, pentru a putea într-adevăr să slăbim, să ne schimbăm stilul de viață. De exemplu, să adoptăm o dietă cu alimente sănătoase, să facem mai multă mișcare, să ne odihnim suficient etc. Doar rezumându-ne doar la consumul de produse cu îndulcitori pe bază de Stevia nu va fi suficient pentru a avea silueta pe care ne-o dorim.

Tot în legătură cu relația dintre consumul de îndulcitori cu Stevia și slăbire a fost și una dintre cele mai recente preocupări ale specialiștilor în nutriție: Stevia ne poate amplifica sau tăia din apetit? Nici din acest punct de vedere nu se poate da un răspuns ferm deocamdată, întrucât rezultatele testelor efectuate sunt până acum foarte diferite. Spre exemplu, dacă unele dintre ele susțin că persoanele care consumă constant îndulcitori cu Stevia nu vor mai fi dornice de alimente bogate în calorii și nu vor mai avea un apetit puternic, altele consideră că, dimpotrivă, lipsa zahărului propriu-zis din organism și înlocuirea sa cu îndulcitori precum Stevia vor amplifica senzația de foame, pe fondul alimentării unor fluctuații bruște ale nivelului de zahăr din sânge.
Medicii nu împărtășesc niciunul dintre aceste puncte de vedere, considerând că apetitul unei persoane este legat de alți factori mult mai importanți, precum stilul de viață sau existența unor anumite afecțiuni.

Pot fi totuși periculoase produsele cu îndulcitori pe bază de Stevia?

Studiile efectuate până acum nu au arătat că îndulcitorii din Stevia sunt periculoși pentru sănătatea noastră, dar anumite componente din produsele ce conțin acești îndulcitori pot crea probleme de sănătate. De pildă, dacă alături de glicozidele din Stevia apar și îndulcitori artificiali (aspartam, zaharină, maltodextrin, sodium cyclamate etc.), nu mai putem vorbi despre Stevia ca fiind 100% sigură. Acesta este motivul pentru care trebuie să avem grijă, când alegem produse cu îndulcitori Stevia, ele să nu conțină niciunul dintre acești compuși.

Concluzia specialiștilor este că îndulcitorii de Stevia, când se regăsesc în anumite alimente sau băuturi, nu determină probleme de sănătate. Cu toate acestea, unele studii din SUA au arătat că persoanele care consumă îndulcitorii din Stevia ca atare, fără ca aceștia să existe într-un anumit produs, pot întâmpina unele manifestări neplăcute, cum ar fi: tulburări digestive (de exemplu, greață, diaree, balonări) sau stări de amețeală și dureri musculare.
În privința alergiilor la Stevia, până acum au fost raportate foarte puține cazuri, despre care nu se știe însă cu certitudine dacă au avut probleme de la îndulcitorul propriu-zis sau de la alte componente dintr-un aliment sau băutură.

Interferența îndulcitorilor cu Stevia cu medicamentele

Medicii ne atrag atenția asupra următorului fapt: îndulcitorii din Stevia pot interacționa moderat cu anumite medicamente. Iată cele mai frecvente asemenea interacțiuni:
• Stevia și medicamentele pentru tratarea diabetului
• Stevia și unele medicamente destinate tratării hipertensiunii arteriale
• Anumite antiinflamatoare
• Stevia și medicamente antivirale
• Stevia și unele medicamente antifungice
• Stevia și unele medicamente pentru scăderea colesterolului
• Stevia și medicamente cu proprietăți diuretice
• Stevia și unele medicamente pentru creșterea fertilității
De aceea, este obligatoriu să discutăm cu un medic în cazul în care urmăm un asemenea tratament. Mai mult, de noi va depinde să nu facem exces de îndulcitori pe bază de Stevia, evitând astfel să ne confruntăm cu tot felul de probleme de sănătate.

Voi știați până acum detalii despre îndulcitorii cu Stevia? Poți afla mai multe pe Obio.ro.

Citește și: Stevia ca indulcitor

Surse:
www.cookinglight.com, www.livescience.com, www.medicalnewstoday.com,www.webmd.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Suplimente pentru regenerarea părului – tot ce trebuie să știi
  Suplimente pentru regenerarea părului – tot ce trebuie să știi

  Indiferent de vârstă sau gen, căderea părului reprezintă coșmarul oricărui om. Diverși factori acționează zilnic asupra organismului, provocând afecțiuni multiple,...

  Tot ce trebuie să știi despre difterie: ghid de la specialist
  Tot ce trebuie să știi despre difterie: ghid de la specialist

  Difteria este o infecție extrem de periculoasă, potențial fatală, care afectează în special sistemul respirator. Poate fi prevenită prin vaccinare, care este inclusă în...

  Vergeturile pe sâni: tot ce trebuie să știi despre ele
  Vergeturile pe sâni: tot ce trebuie să știi despre ele

  Foarte multe femei au vergeturi pe sâni. Lipsa elasticității pielii, creșterea rapidă în greutate sau pierderea rapidă a kilogramelor, sarcina - aceștia sunt principalii...

  Dispepsia sau durerile de stomac în capul pieptului: tot ce trebuie să știi
  Dispepsia sau durerile de stomac în capul pieptului: tot ce trebuie să știi

  Dispepsia sau durerile de stomac sunt stări neplăcute pe care fiecare dintre noi le-a avut la un moment dat. Alimentația nesănătoasă și problemele gastrice sunt printre cele mai...

  Vitamina C fiole, aur pentru tenul tău. Iată tot ce trebuie să știi despre acest produs și cum se folosește corect
  Vitamina C fiole, aur pentru tenul tău. Iată tot ce trebuie să știi despre acest produs și cum se folosește corect

  Unele produse destinate îngrijirii tenului sunt mai puțin cunoscute, în vreme ce altele sunt mult mai familiare, în această categorie încadrându-se și...

  10 lucruri pe care trebuie să le știi în primele 72 de ore de la naștere
  10 lucruri pe care trebuie să le știi în primele 72 de ore de la naștere

  Fericire. Emoție. Frică. Încântare. Speranță. Îngrijorare. Extaz. Tristețe. Lacrimi. Toate experimentate chiar și în aceeași zi. Despre ce vorbim? Despre...

  6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)
  6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)

  Ai grupa de sânge B3? Cu siguranță îți dorești să afli cât mai multe informații despre această grupă sanguină, care este și cea mai rară. Știai că doar 9% din...

  © 2023 Qbebe