Tot ce trebuie sa stii despre indulcitorii naturali in alimentatia copiilor

Tot ce trebuie sa stii despre indulcitorii naturali in alimentatia copiilor

Irina Olteanu - Redactor Senior

Desi inclinatia pentru dulce la copii se dobandeste si nu este innascuta, majoritatea parintilor ofera celor mici alimente indulcite. Iata insa ca exista si o multitudine de variante naturale de indulcitori, cu mai putine efecte adverse asupra sanatatii in comparatie cu zaharul pe care le puteti lua in considerare.

Aspecte importante

Multi parinti cunosc faptul ca prea mult zahar poate conduce la afectarea danturii, dar si la cresterea riscului de obezitate. Din acest motiv, in loc sa le oferiti dulciuri procesate, puteti prepara chiar voi diverse bunatati apeland la variante disponibile chiar in natura; retineti ca exista si indulcitori artificiali care sunt contraindicati celor mici, in special bebelusilor. Acestia, cum sunt manitol si sorbitol, pot cauza diaree consumati in cantitati de peste 50 g, respectiv 20 g, iar zaharina (prezenta si in formule de lapte praf) poate cauza irascibilitate si disfunctii musculare la copii. Indulcitorii artificiali, conform unui studiu desfasurat de Centrul de Stiinta a Sanatatii din Texas in 2008, sunt asociati cu cresterea riscului de obezitate; se pare ca acei copii care ingereaza alimente/bauturi cu indulcitori artificiali consuma mai multa mancare pentru a compensa, conform studiului Universitatii Emory publicat in decembrie 2011. Retineti ca in cazul copiilor suferinzi de fenilcetonurie, este total contraindicat consumul de aspartam (indulcitor artificial); aceasta boala presupune afectarea abilitatii de a steviadescompune aminoacidul fenilalanina inca la nastere (aspartamnul se descompune in fenilalanina). Nu in ultimul rand, conform Scolii de Sanatate Harvard, indulcitorii artificiali pot influenta modul in care sunt percepute gusturile, astfel ca cele indulcite in mod nenatural vor conferi o senzatie de plenitudine, insa niciun beneficiu nutritional. Academia Americana a Pediatrilor considera ca acestia nu ar trebuie sa constituie o parte semnificativa in alimentatia copilului.

Optarea pentru un zahar natural sau pentru un inlocuitor natural al acestui va reprezenta o varianta mai buna pentru sanatatea copilului si, de altfel, a intregii familii, in comparatie cu un zahar intens rafinat. Retineti insa ca alimentele zilnice ale bebelusului nu au nevoie de adaos de zahar/indulcitor si ca exemplele de indulcitori prezentate in continuare vor contine glucoza sau fructoza, precum si carbohidrati.

Siropul de orez brun

Acesta este creat prin combinarea maltului de orz si a orezului brun si gatirea mixturii (in apa pura, filtrata) pana cand amidonul este transformat in zahar. Amestecul este apoi strecurat si fiert pana devine sirop (se evapora apa) care este are doar 20% din gustul dulce al zaharului (unii specialisti considera 50%). Produsul final are culoare aurie si aroma de caramel si consta in principiu in 50% carbohidrati complecsi solubili, 45% maltoza si 3% glucoza - o sursa de energie care se elibereaza in timp. Glucoza este absorbita in sange imediat, maltoza se digera in decurs de 2 ore si jumatate iar carbohidratii complecsi sunt asimilati in 2-3 ore. Siropul de orez brun este nonalergenic (nu contine gluten si grau) si este considerat unul dintre cei mai sanatosi inducitori din industria alimentara naturala, dat fiind faptul ca provine dintr-o sursa de alimentatie naturala si este compus din zaharuri simple. Poate fi adaugat pe paine prajita, cereale integrale, cartofi dulci, dovleac sau in ceai, dar si in dressing-uri de salata, supe si sosuri. Il puteti folosi si la preparate cum sunt caramel sau biscuiti crocanti, insa retineti ca are tendinta de a face preparatele prea crocante. Pentru a inlocui zaharul cu el, folositi 1-1/4 cana sirop de orez la 1 cana de zahar, folosind mai putin cu ¼ cana din alt lichid impus de reteta.

Siropul de agave

Agave este extras, la fel ca si siropul de artar, din cactusul agave si seamana cu mierea la aspect; gustul este agavesimilar celui de sirop de malt combinat cu melasa (gust dulce, usor, cu aroma de caramel). Acest indulcitor lichid este consumat de miii de ani si creat din nectar de agave extras din inima plantei cu acelasi nume. Dispune de un indice glicemic redus, astfel incat este asimilat lent in corp, prevenind cresterile bruste ale glicemiei (indicat diabeticilor). Are 75% din dulceata zaharului, asa ca nu veti avea nevoie de cantitate mare, dar contine o idee mai multe calorii decat acesta. Este ideal pentru copt, indulcit bauturi (se dizolva rapid in lichide) si ca indulcitor general si in plus contine un tip de fibre alimentare, prebiotice care hranesc flora bacteriana intestinala. Retineti ca ¾ cana de agave confera acelasi gust dulce ca 1 cana de zahar; cand gatiti cu el (dar si miere sau melasa) scadeti temperatura cuptorului cu 25 grade pentru a preveni arderea sa.
Exista si pareri controversate cu privire la acest sirop, fiind vorba de producatorii care il fabrica la fel ca pe amidonul de porumb, introducand un procent de 70% fructoza in produs (care este greu digerabila).

Siropul de artar

Este forma lichida a sevei fierte din arborele de artar si contine nivele ridicate de mangan si zinc (insa in urma procesului de fabricatie ce impune incalzire pentru a obtine consistenta adecvata se distruge o mare parte din valoarea nutritionala). Puteti gasi si zahar de artar care reprezinta forma granulata a siropului. Gradul A reprezinta forma usoara si de la prima seva, iar gradul B este de la tescuirile ulterioare si are o aroma mai puternica (si mai sanatoasa). Verificati sa achizitionati un produs organic pentru a exclude prezenta reziduurilor de formaldehida si alte chimicale folosite sa tina gurile de seva deschise mai mult, dar si sa urmariti alte ingrediente pe eticheta (deoarece multe sortimente dispun doar din sirop de porumb cu o cantitate mare de fructoza la care se adauga aroma de artar). Este indicat sa-l pastrati la rece pentru a preveni mucegaiul. Siropul de arter este excelent in placinte, insa trebuie folosit cu moderatie. artar

Stevia

Stevia de care ati auzit destul des in ultima perioada provine de la planta cu acelasi nume si contine zero calorii, nu creste nivelul glicemiei (utila pentru diabetici, persoane hipoglicemice sau care sufera de candida) si este suficienta chiar si o cantitate redusa. Poate fi achizitionata sub forma de doza unica sau pudra, tablete, lichid si extract (exista si sortimente cu arome suplimentare incluse). Speciile de stevia rebaudiana sunt cultivate in intreaga lume pentru ca reprezinta un excelent inlocuitor al zaharului. Gustul mai dulce decat al acestuia (pana la de 300 ori mai dulce, insa retineti ca nu determina cresterea glicemiei), care se declanseaza lent insa persista mai mult o desemneaza o alternativa demna de luat in considerare, mai ales ca este naturala. Retineti insa ca unele extracte pot prezenta un gust mai amar sau similar lemnului dulce (cand prezinta concentratii ridicate). Cand o folositi la gatit pentru fiecare ½ cana de zahar inlocuita, apelati la 3 ½ lingura stevie. Pentru a pudra prajiturile folositi 1 lingura de stevie.

Zaharul de palmier

Acesta provine din rasina palmierului de cocos care este extrasa si apoi uscata cu grija pana devine un indulcitor natural cristalizat. Are o aroma placuta de caramel si nu lasa o senzatie de dulceata insuportabila ca si in cazul zaharului normal, insa poate fi destul de costisitor. Retineti ca din punct de vedere al consistentei, trebuie sa aiba structura unei paste intarite si se intrebuinteaza fie sub forma de fasii, fie topit. Dispune de proprietatea de a aduce in echilibru perfect gusturile iute, acru si sarat, putand fi folosit fie in sosuri sau preparate de tip oriental, fie in deserturi pe baza de lapte (dar si in ceai). Desi nu stimuleaza secretia de insulina, contine un numar ridicat de calorii.

Mierea

Aceasta este probabil una dintre cele mai sanatoase alimente de pe glob, creata de albine. Spre deosebire de sortimentele incalzite si procesate de miere care pot fi achizitionate din magazine (prin incalzire si filtrare fitonutrientii si enzimele sunt distruse), mierea naturala este plina de proprietati antibacteriene, antifungice si antivirale (datorita antioxidantilor). In cazul in care glicemia este stabila si nu este prezinta candida, dar si varsta este cea potrivita miere(sub 1 an, chiar 2 nu este indicata deoarece poate cauza botulism) constituie un indulcitor excelent, atat pentru gatit cat si pentru a conferi savoare alimentelor. Desi este tot o forma de zahar, constand in mai multe tipuri de zaharide, nu va determina oscilatia glicemiei ca acesta. In plus, nu se strica (daca este expusa la aer, in timp fermenteaza si dezvolta un gust neplacut) si beneficiile nutritionale nu se diminueaza in timp. Gradul de cristalizare (duritatea) determina cantitatea de nutrimente vii si enzime termosensibile - cu cat este mai mare cu atat este mai bine. Pentru a folosi mierea cristalizata, introduceti-o intr-o oala mare cu suficienta apa pentru a acoperi borcanul si incalziti la foc mic, lasand-o sa se topeasca treptat; o puteti lasa direct sub lumina soarelui insa retineti ca nu trebuie sa o incalziti in recipient de plastic. De asemenea, nu trebuie sa o expuneti la temperatura prea ridicata deoarece tinde sa devina maronie si sa se arda. Varietatile de gust, miros si culoare precum si nivelele de nutrimente depind de tipul de flori de la care este produsa de albine-exista peste 300 sortimente; se pare ca o culoare mai inchisa denota mai multe nutrimente si aroma mai intensa. Desi nu predispune la obezitate, in cantitati mari poate cauza unele probleme (in cadrul unui studiu chiar a scazut colesterolul in urma unei administrari zilnice timp de o luna). Se recomanda inlocuirea ½ cana de miere pentru fiecare cana de zahar, reducand cantitatea de lichid impusa de reteta cu ¼ si crescand doza de praf de copt/bicarbonat de sodiu cu ¼ lingurite.

Melasa neagra

Desi are un indice glicemic ridicat, este bogata in fier si calciu, astfel ca numai 2 lingurite de melasa ofera 13,3% din DZR. Este un zahar natural creat din reziduurile ramase in urma rafinarii trestiei de zahar in zahar de masa, reprezentand in final rezultatul celei de-a treia si ultime fierberi; are o culoare inchisa, cu o aroma robusta, oarecum acra-astringenta. Contine cel mai mic nivel de zahar din variantele de melasa existente, dar multe din vitaminele, mineralele si micronutrientii din trestie, fiind mult mai nutritiva decat alti indulcitori (are si cupru, mangan, magneziu, potasiu si vitamina B). Este folosita intr-o multime de produse coapte, in special in feluri de melasamancare cu legume si carne, ca agent de colorare si indulcire; este indicat sa o amestecati cu alti indulcitori pentru a-i tempera gustul. Fiecare cana de zahar indepartata dintr-o reteta se inlocuieste cu ¼ cana melasa, reducand lichidul cu 1/3 cana si adaugand 1 lingurita in plus de praf de copt/bicarbonat de sodiu. Este indicat sa o pastrati la rece pentru a inhiba dezvoltarea mucegraiului; melasa nesulfurata indica faptul ca nu a fost folosit niciun dioxid de sulf in extractie sau drept conservant.

Siropul de malt de orz

Este un bioprodus din orzul incoltit (germinat) copt lent intr-un sirop gros, inchis la culoare; bacteriile care fermenteaza transforma amidonul din cereala in zaharuri simple si complexe, iar produsul final consta in 40% carbohidrati complecsi. Are o aroma bogata, delicata si dulce (jumatate din dulceata zaharului). Este ideal pentru copt, in special pentru biscuiti, turta dulce, paine de culoare inchisa, iahnie de fasole, sosuri de gratar, legume confiate (dovleac in special). Contine 76% maltoza (dar si glucoza si proteine alaturi de carbohidratii complecsi mentionati). Pentru produsele de panificatie imbunatateste aspectul, textura si pastreaza calitatea, dar in cantitate excesiva va conferi un aspect gumos, greu si fie prea dulce, fie prea amar. Inlocuiti in reteta 1 lingura de indulcitor cu 2 linguri de sirop de malt de orz. Este disponibil si in forma granulata, fiind o alternativa pentru zaharul brun.

Xylitolul

Trebuie sa amintim si de xylitol, mentionat des in multe produse si retete care provine din stiuletii de porumb. Acesta seamana la gust cu zaharul din trestie, are putine calorii si se pare ca nu conduce la carii (chiar le previne conform studiilor), fiind o alternativa buna pentru diabetici (nu cauzeaza oscilatii ale glicemiei). Retineti insa ca acei stiuleti pot fi modificati genetic; exista si variante derivate din fibrele altor plante, inclusiv ciuperci, ovaz, fructe de padure si mesteacan (insa majoritatea produselor provine de la porumb). Cand il gasiti sub forma de zahar de mesteacan (extras din coaja acestui copac), imbraca forma de pudra alba. Poate fi folosit pentru a indulci fructele, ceaiurile, dulceturile, dar si prajiturile. Retineti ca forma de xylitol disponibila in guma de mestecat nu este naturala (este supusa unei sintetizari) si prezinta doar proprietatea sa de indulcire.

Sfatul specialistului

Doamna doctor Mihaela Costin, Nutritionist si NLP Practitioner, www.nutrishape.ro a avut amabilitatea de a ne oferi informatii legate de indulcitori:

"Copiilor le sunt recomandati indulcitorii naturali care, din punct de vedere al proprietatilor, depasesc cu succes variantele medicrafinate, procesate sau chiar nocive. Ca de pilda, mierea de albine, melasa sau extractul de stevie.

Comparativ cu zaharul rafinat, acestia au un aport de minerale sau vitamine, mentin in cote optime nivelul glicemiei si pot ajuta sistemul digestiv.

Variantele naturale de indulcitori nu impun restrictii niciunei categorii de consumatori, atata vreme cat consumul este unul responsabilizat si echilibrat."

Retineti in final ca este indicat sa discutati cu medicul pediatru inainte de a introduce orice aliment in alimentatia copilului si sa va concentrati in special asupra celor care pot prezenta un risc alergen. Oferirea de alimente dulci copilului va determina ca la maturitate sa prefere acest gust, conform medicului pediatru William Sears; acest fapt poate conduce la obezitate si tipare alimentare nesanatoase pe termen lung. In loc sa le oferiti copiilor alimente indulcite, se recomanda sa optati pentru fructe si legume cu gust dulce pentru a-i ajuta sa faca alegeri potrivite si mai tarziu in viata. 

Citeste si:

Stevia ca indulcitor

Miere versus zahar in alimentatia copilului. Care sunt recomandarile si de ce?  

Tipuri de zahar. Afla care este indicat pentru copii 

Multumim doamnei doctor Mihaela Costin pentru informatiile oferite.

Surse:

www.livestrong.com; http://wholesomebabyfood.momtastic.com; http://everydaylife.globalpost.com; http://healthyhabitsetc.com; http://culinarykarma.net; www.oprah.com; www.pccnaturalmarkets.com; www.healthychild.com; www.organicauthority.com; www.homemade-baby-food-recipes.com

Articolul urmator
Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tot ce trebuie să știi despre colici
    Tot ce trebuie să știi despre colici

    Viața de părinte vine la pachet cu o multitudine de provocări, colicile bebelușului fiind una dintre ele. Colicile abdominale se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale...

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Tot ce trebuie să știi despre testarea IQ la copii
    Tot ce trebuie să știi despre testarea IQ la copii

    Testarea IQ este realizată pentru a măsura inteligența umană. Părinții care bănuiesc că au un copil înzestrat cu un coeficient de inteligență peste medie, pot apela la...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    © 2024 Qbebe