Cura cu ouă de prepeliță: contraindicații și eficiență

Cura cu ouă de prepeliță: contraindicații și eficiență

Bianca Petcu - Redactor Senior

Ouăle de prepeliță intră în categoria super-alimentelor, fiind accesibile atât din punct de vedere al prețului cât și din perspectiva procurării. Pentru aceia dintre noi, mai puțin norocoși, care nu avem posibilitatea de a crește prepelițe, supermarket-urile sunt răspunsul! Din ce în ce mai mulți specialiști în nutriție abordează subiectul ouălor de prepeliță, afirmând faptul că acestea au nenumărate beneficii asupra sănătății: de la îmbunătățirea aspectului pielii, părului și unghiilor până la menținerea sănătății la nivelul sistemului respirator și reglarea nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, parcă sună prea bine pentru a fi adevărat: oare nu există și contraindicații? Află tot ce ai nevoie să știi despre cura cu ouă de prepeliță în continuare!

Ouăle de prepeliță sunt bogate în vitamine, antioxidanți și minerale, ceea ce le transformă în candidații ideali pentru menținerea sănătății la nivelul sistemului imunitar. Deși sunt micuțe, proprietățile lor sunt considerabil mai sporite față de cele ale unui ou normal (practic, un ou de prepeliță are de două ori proprietățile unui ou de găină). Ele sunt ideale pentru persoanele care doresc să mențină un stil de viață sănătos și un anumit număr de kilograme, precum și pentru sportivi, având cu până la 2% mai multe proteine față de un ou obișnuit. Sunt ideale pentru reducerea stresului și reglarea sistemului respirator!

Beneficiile curei cu ouă de prepeliță

1. Accelerează metabolismul

Din acest simplu fapt, ouăle de prepeliță devin aliatul ideal în dietele alimentare. Ouăle de prepeliță ajută sistemul digestiv să proceseze alimentele mult mai rapid, iar rezultatele se vor vedea în scurt timp. Adaugă ouă de prepeliță la salate sau consumă-le în loc de oul obișnuit de la micul dejun și vei observa în scurt timp că metabolismul tău va procesa mâncare în jumătate din timpul pe care îl aloca îl mod normal procesării.

Vezi AICI un studiu care atestă importanța rolului ouălor de prepeliță în accelerarea metabolismului.

2. Promovează sănătatea oaselor

După cum prea bine știm deja, calciul este principala sursă de sănătate a oaselor noastre și se găsește din plin, alături de alți nutrienți importanți, în ouăle de prepeliță. Ca drept urmare, acestea sunt alimente ideale pentru copiii aflați în creștere.

oua de prepelita - taiate

Sursa foto: istockphoto.com

3. Grăbesc procesul de recuperare

Indiferent dacă vorbim despre recuperarea după o gripă sau după o boală ceva mai complexă, ouăle de prepeliță sunt o sursă ideală de minerale și vitamine, fiind foarte bun pentru refacerea celulelor din organism și implicit, pentru recuperarea rapidă a acestuia.

4. Sunt pline de antioxidanți

Ca drept urmare, ele sunt ideale atât pentru menținerea sănătății la nivelul sistemului respirator, curățându-l practic de radicalii liberi, precum și pentru detoxifierea corpului per total. Cura cu ouă de prepeliță este ideală pentru refacerea organismului, după perioadele stresante sau pur și simplu pentru a ne asigura că eliminăm toate toxinele acumulate în timp, din cauza poluării sau a stilului de viață agitat. Fiind pline de vitminele A și C (antioxidanți puternici), ele ajută în mod semnificativ la prevenția dezvoltării bolilor cronice.

5. Luptă împotriva depresiei

Depresia și anxietatea sunt două afecțiuni serioase, care, din păcate, afectează din ce în ce mai multe persoane. Trăim vremuri tulburi, iar rata de creștere a acestor afecțiuni se sporește de la o zi la alta. O modalitate foarte bună prin care putem combate aceste afecțiuni este dieta: o dietă sănătoasă, bazată pe alimente care conțin hormoni buni ne va ajuta să ne îmbunătățim semnificativ starea de spirit, iar ouăle de prepeliță sunt bogate în astfel de hormoni!

oua de prepelita - depresie

Sursa foto: istockphoto.com

6. Ajută la procesul de înfrumusețare

La nivelul intern, ouăle de prepeliță au nenumărate beneficii, însă nici la nivel exterior nu se lasă mai prejos, acționând direct asupra celulelor din corpul uman, pe care le ajută să se refacă repede, iar acest lucru se reflectă în primul rând la nivelul pielii: elimină ridurile. Totodată, ele sunt ideale pentru menținerea unui scalp sănătos (grozave pentru combaterea mătreții și căderii părului) și pentru sănătatea unghiilor. Totodată, ouăle de prepeliță s-au dovedit eficiente și în combaterea acneei.

7. Ideale pentru dietele bazate pe proteine

Ouăle de prepeliță conțin cu 2% mai multe proteine față de un ou normal, fiind mult mai ușor digerate. Totodată, sunt pline de vitamina B12, fiind ideale pentru dietele bazate pe proteine sau pentru vegetarieni.

8. Ajutor de nădejde pentru lupta împotriva colesterolului

Colesterolul îți dă bătăi de cap? Avem vești bune pentru tine - cura cu ouă de prepeliță îți va ajuta corpul să își regleze nivelul de colesterol bun din corp și să îl diminueze pe cel rău!

Există contraindicații?

La fel ca orice alt aliment consumat în exces, ouăle de prepeliță pot cauza efecte negative asupra organismului, atunci când nu sunt consumate cu moderație, motiv pentru care se recomandă o cură cu aceste ouă sau consumul lor moderat.

  • Da, antioxidanții sunt extraordinari pentru corp și ouăle de prepeliță sunt o astfel de sursă, însă este de menționat faptul că excesul poate duce la disfuncții ale organismului și chiar la dezvoltarea celulelor canceroase, crescând riscul de a face cancer. Antioxidanții ajung să atace și celulele sănătoase, cauzând astfel un potențial cancer.
  • Este foarte important să vă asigurați că nu aveți reacții alergice înainte de a consuma ouă de prepeliță. Cu toate că acestea sunt eficiente în reducerea alergiilor, există numeroase studii care afirmă faptul că pot înrăutăți afecțiunile alergice preexistente!
  • Nu sunt recomandate femeilor însărcinate. Dacă sunteți pe cale să deveniți mămici, aveți foarte mare grijă la alimentație și discutați în permanență cu medicul! Ouăle de prepeliță nu sunt recomandate în dieta unei gravide!
  • Deși ouăle de prepeliță pot diminua nivelul de zahăr din sânge, fiind foarte bune pentru diabetici, există riscul de a scădea extrem de mult acest nivel și de a cauza hipoglicemie, iar o situație similară se întâmplă și în cazul tensiunii arteriale: pot scădea tensiunea, însă aveți grijă să nu o scadă mult prea mult, pentru a nu cauza hipotensiune!

oua de prepelita

Sursa foto: istockphoto.com

Acestea fiind spuse, ouăle de prepeliță au nenumărate beneficii și sunt un super-aliment ideal pentru sănătatea umană, însă aveți grijă să le consumați cu moderație și să consultați medicul înainte de a le introduce în dieta copiilor sau în chiar și în dieta pesonală, dacă sunteți pe cale să deveniți mămici!

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Mihaela Bilic a avut probleme cu greutatea: „Toată viața mea a fost o cură de slăbire”
Mihaela Bilic a avut probleme cu greutatea: „Toată viața mea a fost o cură de slăbire”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cicoare: beneficii, contraindicatii și mod de consum
    Cicoare: beneficii, contraindicatii și mod de consum

    Cicoarea, cunoscută științific sub numele de Cichorium intybus, este o plantă erbacee cu flori albastre care face parte din familia Asteraceae. Originară din Europa, cicoarea a devenit...

    Ardei iute: beneficii și contraindicații
    Ardei iute: beneficii și contraindicații

    Există într-o multitudine de culori, arome, mărimi, dar cel mai important, diferite niveluri de iuțeală. Foarte versatili în bucătărie, ardeii iuți vin la pachet cu o...

    Deshidratarea fructelor acasă: beneficii și contraindicații
    Deshidratarea fructelor acasă: beneficii și contraindicații

    Te-ai gândit vreodată să încerci deshidratarea fructelor acasă? Și dacă da și dacă nu, noi ți-am pregătit un ghid despre cum poți face asta. Poți să le mănânci...

    Ulei de șofrănel: beneficii și contraindicații
    Ulei de șofrănel: beneficii și contraindicații

    Te întrebi ce beneficii are uleiul de șofrănel pentru sănătate? Planta de șofrănel își are rădăcinile în Egiptul Antic, Grecia, dar și în alte zone ale...

    Totul despre seleniu: beneficii, mod de administrare și contraindicații
    Totul despre seleniu: beneficii, mod de administrare și contraindicații

    Seleniul are o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră, fiind un mineral vital pentru corpul uman. Este un puternic antioxidant, jucând un rol esențial în repararea...

    Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul
    Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul

    Cu siguranță că nu v-ați gândit până acum că, ajutându-vă de cojile de ouă, puteți realiza proiecte de artă inedite. Fie că sunteți mămici, fie că sunteți...

    Chec pufos cu 4 ouă: simplu și delicios pentru întreaga familie
    Chec pufos cu 4 ouă: simplu și delicios pentru întreaga familie

    Un chec pufos cu 4 ouă este o idee excelentă, dacă nu știi ce deserturi să mai pregătești pentru familia ta. Checul este aromat și foarte ușor de pregătit, de aceea nu îți...

    Rețete cu ouă fierte: ce să faci cu ouăle vopsite rămase de la Paști
    Rețete cu ouă fierte: ce să faci cu ouăle vopsite rămase de la Paști

    Eu una am o problemă mare ... am rămas cu multe ouă fierte de la Paști. Așa că, din dorința de a le consuma repede, să nu se strice și să facem risipă, am început să caut...

    © 2024 Qbebe