Medicina metabolomică: fenomenul unei diete care te ajută să slăbești sănătos și permanent

Medicina metabolomică: fenomenul unei diete care te ajută să slăbești sănătos și permanent

Irina Olteanu - Redactor Senior

Medicina metabolomică este un concept vechi, dar implementat relativ recent în țara noastră, care pornește de la modul primordial de funcționare al corpului uman. Iată care sunt principiile sale de bază, precum și ce sfaturi oferă specialistul femeilor care își doresc să scadă în greutate în mod sănătos după ce devin mame.

Medicina metabolomică - informații importante

Abordarea metabolomică a fost implementată de către Jeremy Nicholson în cadrul Colegiului Imperial din Londra și a fost utilizată în domeniul toxicologiei, al diagnosticului bolilor și în multe alte domenii. Din punct de vedere istoric, abordarea a fost prima care a aplicat sfera de acțiune a sistemelor biologice pentru a studia metabolismul. Metabolomica plasează un accent mai puternic pe profilarea metabolică al nivel celular sau al organelor, fiind în special ocupată cu metabolismul normal endogen. Linus Pauling, chimist cuantic, biochimist și unul dintre fondatorii biologiei moleculare, poate fi considerat tatăl medicinei metabolomice. Centrul medicinei metabolomice din prezent este Atena, locul unde s-a născut și a trăit Hippocrate, dar se răspândește și în alte state europene și chiar în zona Americii de Nord. Iar cei care răspândesc informațiile despre acest tip de medicină sunt chiar pacienții.

Ce presupune medicina metabolomică? Definiția medicinei metabolomice este următoarea: „analiza comprehensivă a metaboliților într-un specimen biologic" sau "măsurarea cantitativă a răspunsului metabolic cu parametri multipli a sistemelor vii la stimulii patofiziologici sau a modificării genetice". Originea termenului este greacă - înseamnă schimbare și nomos înseamnă un set de reguli sau de legi.

Acest tip de medicină permite corpului să se vindece singur identificând și echilibrând originile biochimice ale bolilor cronice în corpul uman. Fiecare metabolism este perceput ca o amprentă, considerându-se unic. Din acest motiv ideea că ar putea exista un panaceu pentru orice boală cronică este de la bun început eronată, fie că apelează la plante sau la medicamente. Nu există o soluție care să rezolve totul decât dacă înțelegem cauza exactă a dezechilibrului biochimic care a avut loc în organismul respectiv. Dimpotrivă, cu o nutriție corespunzătoare și un mediu sigur, corpul uman este capabil de crearea unei autoreglări prin formarea unui echilibru biochimic care reprezintă un stadiu optim fiziologic și mental, cunoscut sub denumirea de sănătate.

medicina metabolomica

Dr. Makis, (Gerasimos Tsilimidos), Medic Specialist in Medicină Personalizată, Nutriție și Metabolomică din cadrul Club Elyde 
completează:

"Sănătatea se obține prin știință și informare! Tendinţa actuală în medicină este mai degrabă spre non-invazivitate decât spre minim invazivitate. În acest context, atenţia cercetătorilor a fost axată pe studiile de genomică şi proteomică care îndeplinesc astfel de principii. Recent, o nouă „omică" atrage interesul comunităţii științifice și oferă perspective care nu au fost atinse încă de primele două: metabolomica.

Metabolomica înseamnă în primul rând prevenție. Cunoașterea propriului organism, depistarea precoce a deficiențelor ce pot exista precum și corectarea acestora bazate pe dovezi științifice reprezintă un interes deosebit de discuție, în ultimii ani, la întâlnirile medicale. Metabolomica presupune, prin efectuarea unor analize de sânge și urină, determinarea unor produşi de metabolism (metaboliţi) cu greutate moleculară joasă care rezultă în urma multiplelor reacţii biochimice de la nivel celular (metabolismul lipidic, proteic, glucidic sau nucleotidic). Profilul metabolomic practic conturează fidel aspectul fenotipic al fiecărei persoane, detectând orice modificare în lanţul proceselor de la nivel celular. Utilizarea acestor bio-markeri în medicină conduce spre un nou concept de "medicină personalizată" datorită faptului că permit înțelegerea heterogenității pacientului și mai ales a bolii și ne aduc informații de precizie suplimentare asupra stilului de viață, a stării de sănătate și a diagnosticului fiecărei persoane.
Metabolomica ne ajută să ne controlăm sănătatea prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, evitând efectele negative asupra organismului pe care le au alimentaţia nesănătoasă (cu exces de sare, zahăr, grăsimi) precum și sedentarismul şi stresul (acut sau cronic). Sănătatea depinde în mare măsură de ceea ce mâncăm! Mamele, mai mult ca oricine, au nevoie să se informeze corect asupra evoluției științifice ce contribuie la îmbunătățirea și stabilitatea stării de sănătate atât a ei cât și a copilului și întregii familii.
Această nouă ramură a medicinei reprezintă marele "pariu" al abordării medicale actuale prin mecanisme naturale fiziologice de tratament ce pot corecta deficiențele micro și macro nutrienților la nivel celular, contribuind atât în prevenție cât și în corectarea bolilor autoimune și cronice." 

Conform unui studiu din 2012 realizat de Revista Engleză de Medicină, un procent de 60% dintre decesele din 1900 erau datorate cauzelor acute precum infecții, tuberculoză, gripă, în vreme ce în anul 2010, majoritatea copleșitoare de decese 88% se datorează îmbolnăvirilor cronice precum cancer, boli cardiace, afecțiuni degenerative. La nivel global, doar una din 20 de persoane este considerată sănătoasă, în vreme ce una din trei a experimentat mai mult de 5 afecțiuni în anul 2013. Deși avem o durată medie de viață mai lungă, suntem mult mai bolnavi decât în trecut.

Sfaturi pentru alimentația mamelor 

Doctor Makis recomandă: "Proaspăta mămică trebuie să se iubească și să se mențină sănătoasă!! Astfel, ii va fi ușor și va ști cum să se dedice si propriului copil, cum să îi transmită ce este benefic și cum trebuie să aibă grijă de organismul lui.
Nu toate alimentele sunt sănătoase. Poate unele sunt gustoase dar nu înseamnă că sunt hrănitoare pentru organism. Susțin teoria aliment-calitate nutritivă! Alimentaţia mamei trebuie să fie echilibrată, moderată şi variată, cu nutrienţi de calitate, să includă produse lactate, carne, pește, fructe şi legume. O proaspătă mămică ar trebui să respecte o alimentație bazată pe un raport optim între lipide (grăsimi), glucide (zaharuri) şi proteine, să includă acizi grași de origine vegetală, să consume o cantitate adecvată de apă mai ales în perioada alăptării. E important ca fructele și legumele să le procurăm dintr-o piață amenajată unde produsele sunt de gradină, carnea să fie adusă de la ferme acreditate, mâncarea gătită acasă să fie preferată celei de fast-food, fructele să fie mâncate ca atare și nu transformate în sucuri, ș.a.

Alimentația în orice perioadă a vieții noastre ocupă un loc vital atât pentru sănătate cât și pentru menținerea echilibrului biochimic al organismului nostru. Este important de știut că intestinul reprezinta 70% din sistemul imunitar și influențează în mare parte absorbirea corectă a macro și micro nutrienților din alimentația zilnică.
Nu mai este valabilă teoria "alimentație egalată cu caloria" ci produse alimentare egalate cu calitatea. De aceea, avem nevoie de o revizuire cuprinzătoare și de redefinirea nutriției bazată pe noi principii. Aceasta nu înseamnă, bineînțeles, o dietă pe toată durata vieții, ci un stil de viață cu obiceiuri alimentare adecvate, în cea mai mare parte, care vor asigura nu numai greutatea corporală normală, ci și sănătatea organismului nostru. Mamele nu trebuie să uite de ele! Și mai ales nu trebuie să ne grăbim în a slăbi, scopul este să ne educăm pe termen lung în a trăi sănătos, să nu ne stresăm și să ne plimbăm!"

medicina metabolomica

De reținut 

Cum funcționează medicina metabolomică? Factorul diferit de alte ramuri de medicină convențională constă în măsurarea exactă a modului în care corpul uman convertește și utilizează energia. Un test de sânge și de urină personalizat înregistrează peste 5000 de metaboliți - produse secundare moleculare care reprezintă urmele biochimice ale "uzinei" umane. Orice blocaj, acumulare de toxine, uzură mitocondrială sau deficiență nutrițională se prezintă ca un marker în rezultatele testării, după care poate fi gestionat cu nutriție, suplimente și modificări în stilul de viață extrem de bine direcționate. Așadar, cheia reușitei constă în individualizarea analizei și a tratamentului. Se realizează acest lucru prin tehnici metabolomice care exced domeniul tehnicilor chimiei tradiționale și pot analiza precis sute până la mii de metaboliți; se ajunge la caracterizarea fenotipurilor metabolice, conducând la înțelegerea tulburărilor care se ascund în spatele bolilor, descoperirea unor noi ținte terapeutice și de biomarkeri care pot fi folosiți în scop diagnostic sau de monitorizare. 

medicina metabolomica

Doctor Makis subliniază: "Se spune că sănătatea trebuie să aibă gust bun. Nu există secrete pentru a ne menține sănătatea. Sunt lucruri cunoscute, par simple dar în realitate devin dificile când trebuie puse în practică. Apa este un exemplu caracteristic. 70% dintre adulți sunt deshidratati, nu beau apă suficientă sau cred că o preiau din alte băuturi răcoritoare, supe etc. Nu este suficient. De asemenea, sursele alimentare trebuie să fie cât mai naturale. România este o țară în care se pot găsi alimente în forma lor organică și trebuie să "profităm" de acest lucru. 

Dacă aș putea propune ceva în mod special care poate ameliora sănătatea mamei în practica zilnică precum și starea fizică și psihică a acesteia ar fi alegerea corectă a alimentelor, oprirea zahărului și reducerea lui din alte forme alimentare, consumul de antioxidanți, introducerea acizilor grași de tip omega 3-6-9, scoaterea prăjelilor din alimentație, înlocuirea sucurilor și băuturilor răcoritoare cu fructe, consumul adecvat de apă, gestionarea stresului, introducerea activității fizice de minim 30 de minute ș.a.

Există foarte multe exemple de femei care au slăbit fie înainte, fie în timpul sarcinii fie după, urmând un stil de viață sănătos controlat prin metabolomică. În cabinetul nostru vin mame care vor să vadă care este starea lor de sănătate. După efectuarea profilului metabolomic, set de analize specifice la nivel celular, ele vor urma un program adecvat stării lor de sănătate la momentul respectiv, corectând deficiențele și îmbogățind nivelul de macro și micro nutrienți necesari funcționalității fiziologice a metabolismului. Programul nutrițional personalizat, normalizarea raportului cu alimentele, redescoperirea siguranței și încrederea în sine sunt câteva din micile secrete pe care mămicile le descoperă alături de noi cu succes, reușind în primul rând să fie sănătoase și apoi reglându-și greutatea corporală inteligent și pe termen lung. Recomand ca eliminarea kilogramelor în plus să fie luată pas cu pas, ideal 4-5Kg pe lună. 

Cred în teoria că în medicină este mai important să previi decât să tratezi! Urmarea unui stil de viață sănătos la vârste adulte este o consecință a educației alimentare din copilărie. Un copil care învaţă de la cea mai fragedă vârstă de la părinţi și mai ales de la mamă ce include stilul de viaţă echilibrat, sănătos, va continua acest comportament şi în adolescenţă şi la maturitate. Dacă un părinte îi spune copilului că trebuie să bea apă, să mănânce legume, va trebui să facă acelaşi lucru; dacă îi spune că trebuie să facă mişcare pentru a se dezvolta armonios, trebuie să facă mişcare împreună cu el. Copilul învaţă prin expunere repetată şi prin puterea exemplului, de aceea preferinţa pentru alimente sănătoase se poate educa.
Medicina metabolomică este începutul educației pentru prevenție și pentru formarea unor deprinderi sănătoase şi echilibrate de viaţă în familie. Acest concept susține controlul și creșterea valorilor nutritive ale organismului la momentul oportun, determină îmbunătățirea stării generale ale organismului și prevenirea diferitelor situații clinice. În cazul în care există deja afecțiuni în oranism, prin profunzimea rezultatelor oferite de testele metabolomice, readucem echilibrul în organism și boala dispare." 
 

Surse: www.ncbi.nlm.nih.gov; www.honeycolony.com; https://en.wikipedia.org

Articolul urmator
Câți pași trebuie să faci pe zi ca să te menții sănătos. Știința răspunde
Câți pași trebuie să faci pe zi ca să te menții sănătos. Știința răspunde

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii
    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii

    Este incredibil prin câte schimbări poate trece corpul unei femei în sarcină. Dincolo de creșterea în greutatea, hormonii încep să-și facă de cap, astfel...

    „Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos
    „Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos

    O mamă și-a dorit mai mult decât orice să-și aducă copilul pe lume, chiar dacă medicii i-au spus că șansele să facă asta sunt foarte mici. Și a reușit. Atât ea,...

    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă
    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă

    Cum alegem cele mai bune uleiuri esențiale? Uleiurile esențiale aduc o mulțime de beneficii sănătății noastre, având un spectru larg de utilizare. Sunt eficiente atât...

    Plângeam și mâncam salate. Copilăria mea sub teroarea mamei care mă punea să țin diete
    Plângeam și mâncam salate. Copilăria mea sub teroarea mamei care mă punea să țin diete

    Salut! Eu sunt Lia, am 25 de ani și 130 de kilograme și datorez asta numai mamei mele, căreia doresc să îi mulțumesc pe această cale pentru că mi-a distrus pe viață. Ca să...

    Mihaela, studenta la Medicină care a murit după două diagnostice greșite. „Te alinți”, i-a spus medicul
    Mihaela, studenta la Medicină care a murit după două diagnostice greșite. „Te alinți”, i-a spus medicul

    O tânăra studentă la Medicină a murit la spital după mai bine două săptămâni de chinuri. Ea a ajuns de patru ori la urgențe cu dureri mari de spate, însă de două...

    Ce emoționant! O mamă a absolvit facultatea de medicină din Iași alături de fiul ei
    Ce emoționant! O mamă a absolvit facultatea de medicină din Iași alături de fiul ei

    Loredana Budeș a studiat timp de 4 ani la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Iași. Ea a ales specializarea Asistență de...

    Fenomenul „birthday blues”: De ce mă simt trist când se apropie ziua mea?
    Fenomenul „birthday blues”: De ce mă simt trist când se apropie ziua mea?

    Zilele de naștere sunt asociate cu bucuria, petrecerile, cadourile, zâmbetele, dorințele și alte lucruri pozitive. De exemplu, dacă îmi spune cineva să închid ochii...

    Gemenele siameze care au sfidat medicina! Fac tot posibilul să se dezvolte normal și să se comporte ca doi copii perfect sănătoși
    Gemenele siameze care au sfidat medicina! Fac tot posibilul să se dezvolte normal și să se comporte ca doi copii perfect sănătoși

    Un caz medical excepțional, fetițele siameze au început să meargă la vârsta de 6 ani! Mama este mândră de realizările fetelor carora medicii nu le-au dat mai mult de...

    © 2024 Qbebe