Părul filat este întotdeauna la modă: 28 tunsori actuale care te vor scoate din anonimat

Părul filat este întotdeauna la modă: 28 tunsori actuale care te vor scoate din anonimat

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Alături de visul de a avea un păr sănătos și frumos, oricare dintre noi își dorește să-l poată aranja în fiecare zi fără dificultate. Unul dintre demersurile prin care îți poți vedea îndeplinit un asemenea obiectiv este și filarea. Tehnica filării părului are marele avantaj că va da rezultate atât pe părul foarte des, care se încurcă ușor și nu este simplu de coafat, cât și pe părul mai fragil, mai subțire. De asemenea, filarea poate fi realizată fie de un profesionist, la un salon de înfrumusețare, fie acasă, cu condiția să existe îndemânare și instrumente de lucru speciale (cea mai importantă este foarfeca de filat). Din articolul de mai jos vei descoperi nu doar care sunt beneficiile pe care ți le poate aduce un păr filat, ci și variante de tunsori ce se vor preta de minune pe părul de orice lungime. 

Ce înseamnă păr filat

Necesitatea de a avea un păr filat se leagă de îndeplinirea unor obiective precum:

 • Reducerea volumului- Este necesară în situațiile în care părul este foarte des, filarea presupunând tunderea părului pentru a se mai diminua din volum, pentru a se evita ca firele să se încurce, iar părul să fie greu de coafat. Prin filare se urmărește să se intervină asupra volumului excesiv concentrat pe anumite zone pentru ca părul să fie mai „ascultător”,  să se poată aranja fără prea mare dificultate. În același timp, datorită acestui demers, poți evita să mai fii în situația, de exemplu, de a purta mereu părul strâns, ceea ce, în timp, te va ține departe de fragilizarea și despicarea firelor
 • Conferirea unei texturi- Odată ce se vor fila capetele firelor de păr, se va adăuga un plus de textură, ceea ce va fi ideal pentru obținerea unor tunsori filate actuale (ca de exemplu pixie, bob sau în scări). Cu ajutorul tunsorilor ce implică păr filat vor fi mai la îndemână de făcut coafurile originale, pe care să poată fi puse în valoare și tehnici de colorare a părului deosebite (precum „ombre”- vopseaua se va aplica în degrade pe firele de păr, culoarea mai închisă fiind aplicată la rădăcină, urmând ca spre vârfuri să fie tot mai deschisă, melanj- amestecul de culori, balayage- culorile nu trebuie să fie mai deschise cu mai mult de 3-4 nuanțe față de culoarea naturală a părului, fiind aplicate vertical, cu mâna liberă, pe anumite șuvițe)
 • Suplimentarea volumului- Dacă există o asemenea intenție, filarea trebuie să se realizeze în apropiere de scalp. Firele de păr mai scurte aflate în această poziție tind să rămână în sus, în timp ce firele mai lungi vor fi împinse dincolo de scalp

femeie-care-sta-pe-scaun-si-este-tunsa

Sursă poză: istockphoto.com

Fie că părul este filat într-un coafor, fie că este filat acasă, este esențial să se utilizeze o foarfecă specială. Mai exact, este vorba despre foarfeca de filat părul. Aceasta este dotată cu zimți (pe o parte sau pe amândouă părțile), similari cu un pieptene pentru a se putea obține franjurarea șuvițelor. O manipulare corectă a unei foarfeci de filat presupune să se mențină foarfeca deschisă, deplasând-o de-a lungul firelor de păr, grija fiind, ca să nu se taie complet o șuviță, să nu se închidă complet foarfeca. 

Tehnica filării părului este stăpânită în special de profesioniști, dar acest fapt nu înseamnă că, dacă ești îndemânatică și pasionată, nu ai putea, prin exercițiu, atenție și perseverență, să o pui și tu în aplicare acasă. Înainte să te apuci să îți filezi singură părul, ar fi cel mai bine să fi exersat în prealabil pe altcineva, urmând și instrucțiunile de mai jos:

 • Părul se va umezi (fără a-l uda prea tare) ajutându-te de un pulverizator (alături de apă, poți să pui în el, pentru parfum, câteva picături de uleiuri aromatice)
 • Părul va fi foarte bine pieptănat și întins
 • Iată cum se filează părul- Te vei folosi de lamele foarfecii pentru a fila părul, realizând mișcări asemănătoare celor pe care le-ai face având la dispoziție o lamă de ras. Mișcările efectuate sunt de la rădăcină spre vârfuri (de sus în jos), firele de păr din fiecare șuviță ajungând să se subțieze și să cadă. Va trebui să rezulte un păr mai fin, cu un aspect mai ordonat la vârful șuvințelor, cele care sunt degradate urmând să fie eliminate
 • Filarea va continua până când firele de păr vor ajunge la nivelul dorit pentru ca în final să poți să-ți aranjezi părul așa cum intenționezi

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă un păr filat acasă, urmărește și acest videoclip:

Deși este mai comod și poți economisi bani optând să realizezi chiar tu filarea părului, trebuie să știi că, mai ales dacă ai un păr foarte subțire, ce trece de lungimea umerilor, este preferabil să mergi pe mâna unui specialist, în condițiile în care părul nu trebuie filat excesiv la vârfuri (pentru ca părul să nu devină mai subțire decât e deja). De asemenea, un stilist va reuși să dea o textură potrivită părului filat, având grijă la tranziția pe care o va face între firele de păr cu lungimi diferite. Mai mult decât atât, este indicat să apelezi la un salon profesionist și dacă ai un păr lung și creț, astfel încât să nu fii în situația de a sesiza cum părul tău are de suferit și cum demersul de filare interferează cu ritmul său obișnuit de creștere. Foarte important va fi, în acest ultim caz, ca buclele situate în zona creștetului să nu fie prea scurte.

10 tunsori pentru păr scurt filat

În ultimul deceniu, tunsorile cu păr filat și scurt au devenit tot mai căutate. Ele sunt apreciate la orice vârstă și sunt foarte avantajoase și pentru părul subțire, foarfeca de filat ajutând părul scurt fragil să dobândească mai mult volum, iar pentru cele mai bune rezultate se recomandă ca firele de păr situate pe creștet să aibă o lungime de cel puțin 5 cm. 

Alte motiv pentru care părul scurt filat este preferat sunt și acestea: conferă un look tineresc și se pretează și unor tunsori originale, foarte actuale, ca de exemplu bob, garçon, cu breton asimetric etc. Ca să îți dai și mai mult seama de ce tunsorile filate pe păr scurt sunt îndrăgite, urmărește și variantele prezentate în acest videoclip:

Bob ușor stratificat

Această tunsoare face parte dintre tunsorile cu păr filat cu volum, părul fiind tuns în straturi cu lungimi diferite. Pe măsură ce se adaugă straturi, se va crea textură și dinamism. Unul dintre cele mai însemnate avantaje ale părului tuns filat în stilul bob stratificat este că va oferi volum părului mai subțire și, pe de altă parte, poate să mai diminueze din densitatea excesivă a părului foarte des. Realizată cu grijă, tunsoarea bob se poate preta pe orice formă a feței. 
femeie-tunsa-bob-cu-par-blond-cenusiu-ce-poarta-o-jacheta-de-jeans-albastru 
Sursă poză: unsplash.com

Garçon

Este una dintre cele mai populare tunsori cu foarfeca de filat pe părul scurt, fiind considerată foarte practică și versatilă. Varianta de mai jos se remarcă nu doar prin bretonul franjurat, ci și prin textură și nuanța inedită a părului.
tanara-rezemata-de-un-zid-cu-grafitti-avand-parul-tuns-scurt-si-vopsit-lila 
Sursă poză: unsplash.com

Bob cu volum

Tunsoarea bob rămâne în tendințe și în acest an printre tunsorile cu păr filat. Nu doar tehnica propriu-zisă de filare a părului a oferit volum, dar și vopsirea în nuanțe diferite a fost utilizată pentru acest scop.
femeie-cu-par-tuns-bob-si-vopsit-in-nuante-de-rosu 
Sursă poză: unsplash.com

Bob cu breton

Dacă preferi simplitatea, ai putea să te orientezi și către varianta de bob din imaginea de mai jos, ce se distinge și prin bretonul ce a fost filat. Această tunsoare nu este dificil de întreținut și se va preta atât unui look casual sau sport, cât și celui elegant. 
femeie-frumoasa-blonda-imbracata-in-negru-avand-tunsoare-bob-cu-breton-pe-par-blond 
Sursă poză: istockphoto.com

Bob ondulat

Un bob ondulat merge foarte bine pe părul nu foarte scurt, ci care se apropie de o lungime medie. 
fata-imbracata-in-negru-ce-are-o-tunsoare-bob-cu-onduleuri-lejere

Sursă poză: unsplash.com

Bob asimetric

Este o tunsoare ce poate fi bine pusă în valoare, întrucât are fire de păr cu lungimi diferite, prin utilizarea unor nuanțe variate, chiar îndrăznețe, așa cum se poate observa și din imagine.
femeie-tanara-cu-parul-franjurat-si-tuns-asimetric-vopsit-brunet-si-cu-varfurile-albastre

Sursă poză: unsplash.com

Breton asimetric

Dacă îți place părul tuns scurt și filat, nu vei regreta dacă vei recurge și la o tunsoare bazată pe un breton asimetric. Esențial este însă ca alegerea pe care o vei face să se potrivească perfect cu forma feței pentru a-ți pune în valoare trăsăturile.
femeie-tanara-cu-par-scurt-cu-breton-asimetric-intr-o-nuanta-de-blond-si-purtand-ochelari-cu-lentile-mari-rotunde 
Sursă poză: unsplash.com

Pixie cu breton pe o parte

Nu poate fi exclusă nici ea dintre tunsorile ce se bazează pe părul filat și care sunt în prezent în tendințe. Spre deosebire de o tunsoare pixie clasică, propunerea din videoclipul de mai jos a adus o notă de originalitate și de șarm.

Pixie super scurt

Ții neapărat să te tunzi cât mai scurt? În acest caz, nu vei regreta dacă te vei bucura de o tunsoare precum este și cea din următoare imagine. Este plină de farmec și foarte tinerească!
femeie-tanara-stand-pe-o-canapea-si-avand-parul-tuns-scurt-si-blond-deschis
Sursă poză: unsplash.com

Păr filat scurt, cu breton 

O variantă de tunsoare în care părul a fost ras la spate, iar în creștet a fost franjurat, este adecvată în special pentru o față de formă ovală. Bretonul a fost filat, mai scurt într-o parte și lăsat mai lung în cealaltă, pentru conferirea unui aspect asimetric. 
femeie-tanara-tunsa-scurt-si-vopsita-cu-o-nuanta-de-bleu-turcoaz
Sursă poză: unsplash.com

10 tunsori pentru păr mediu filat

Tunsorile filate pentru părul mediu sunt o alegere populară în anul 2021 și datorită faptului că această lungime de păr este caracterizată prin versatilitate. Astfel, o foarfecă de filat poate fi utilizată pentru un păr mediu al cărui lungime este până la jumătatea liniei gâtului, dar și pentru cel care ajunge la umeri. În același timp, tunsorile pentru un păr mediu filat se pretează pentru toate vârstele și pentru toate tipurile de păr. Indiferent de preferințe, ai de unde să-ți alegi look-ul preferat și după ce vei realiza o trecere în revistă a sugestiilor de tunsori pentru păr mediu filat din 2018 din următorul videoclip:

Tunsoare pentru păr filat drept, cu șuvițe

Tunsorile pentru părul filat mediu vor arăta foarte bine dacă părul va fi vopsit în culoarea favorită, dar nu va fi lipsit nici de șuvițe în diferite nuanțe. De efect va fi să existe șuvițe lungi, filate, care să depășească linia umerilor și să încadreze fața, așa cum se poate vedea și în imaginea cu tunsoarea pentru păr mediu filat de mai jos.
femeie-tanara-cu-parul-drept-intr-o-nuanta-de-castaniu-cu-suvite-colorate-si-purtand-o-tinuta-neagra-ce-îi-dezvaluie-umerii
Sursă poză: istockphoto.com

Textură în straturi

Adesea, o foarfecă de filat poate fi folosită pentru un păr mediu ca să se creeze o textură stratificată, numai bună pentru un volum ordonat. 

Breton filat 

Un păr tuns mediu și filat va arăta de minune și dacă se va purta un breton care să fie tot filat. 
femeie-tanara-cu-par-saten-si-usor-ondulat-cu-breton-filat
Sursă poză: unsplash.com

Bob ondulat

Dacă optezi pentru tunsul filat la un păr mediu, nu vei da greș nici în situația în care vei purta onduleuri lejere, într-una dintre nuanțele momentului: roșcatul cupru.
femeie-purtand-o-bluza-rosie-in-carouri-si-avand-parul-roscat-si-cu-bucle
Sursă poză: unsplash.com

„Valuri” lejere

Tunsorile pentru păr mediu ușor ondulat și filat au un aspect natural dacă onduleurile sunt lăsate așa cum sunt, fără a se miza pe o ondulare suplimentară a părului. Un farmec aparte va avea părul lăsat într-o singură nuanță.
femeie-tanara-blonda-cu-parul-usor-ondulat-stand-alaturi-de-partenerul-ei
Sursă poză: unsplash.com

Bob trendy

Bobul este inspirat și pentru tunsorile cu părul mediu filat care să aibă și volum. Pentru a-ți aranja cât mai bine părul tuns astfel, poți să te folosești de un spray pentru fixare.

Filat în scări și cu breton

Următoarea variantă de tunsoare filată pentru părul mediu este adecvată pentru cel drept. Bretonul completează această tunsoare și îi conferă un aer tineresc și modern.
femeie-tanara-cu-jacheta-de-piele-si-par-saten-drept-pana-la-umeri-si-cu-breton
Sursă poză: unsplash.com

În scări și cu breton compact

Bretonul din imagine îți va demonstra cât de bine poate arăta un păr mediu, filat, care este drept și foarte bine îngrijit.
femeie-tanara-cu-par-negru-stralucitor-si-cu-breton-compact 
Sursă poză: istockphoto.com

Bob asimetric 

Părul filat, mediu, se va așeza foarte bine și dacă se optează pentru o tunsoare bob ce este asimetrică.

Bob asimetric și ondulat

Cine este fan al tunsului filat la un păr mediu și nu are nicio reținere în privința celor mai îndrăznețe nuanțe de păr, poate încerca o variantă spectaculoasă a tunsorii bob. Aceasta se va remarca nu doar prin asimetrie, ci și printr-o porțiune de păr care va fi ondulată.
femeie-tanara-ce-are-parul-tuns-bob-asimetric-si-ondulat-in-nuante-de-bleu-si-verde
Sursă poză: istockphoto.com

8 tunsori pentru păr lung cu breton filat

Bretonul filat se va preta foarte bine și la părul lung, în condițiile în care va realiza un echilibru și îți poate scoate în evidență ochii. În același timp, este foarte versatil întrucât poate fi realizat pe diferite tipuri de păr și el însuși poate fi tuns în mai multe feluri. 

Păr filat și breton pe o singură parte

Un breton lung, pe o singură parte, îți va încadra foarte frumos fața. Tunsoarea din imagine este adecvată atât pentru părul ușor ondulat, cât și pentru cel drept.

Păr drept filat și breton

Tunsoarea de mai jos este clasică, dat fiind faptul că părul lung, drept și filat este pus în valoare de un breton nu foarte lung. 

Păr lung și breton compact

Pentru ca un breton compact să arate mereu bine, este preferabil să îl aranjezi ajutându-te de o perie circulară. Procedând așa, te vei asigura că va avea volum.
femeie-tanara-cu-par-lung-intr-o-nuanta-de-rosu-si-avand-un-breton-compact

Sursă poză: istockphoto.com

Păr ondulat și breton franjurat

Bretonul filat, care nu trece mult de partea inferioară a frunții, este de nerefuzat și dacă ai părul lung și ondulat. 

adolescenta-cu-tricou-alb-jacheta-si-cu-par-ondulat-lungi-si-breton

Sursă poză: unsplash.com

Onduleuri și breton ușor asimetric

Și dacă ai onduleuri mai accentuate, chipul tău va putea fi pus în valoare foarte frumos cu ajutorul unui breton filat, ușor asimetric.

femeie-tanara-blonda-zambitoare-cu-par-lung-ondulat-si-cu-breton 

Sursă poză: unsplash.com

Breton pe ambele părți

Marele avantaj al acestui breton este că, odată ce o să fie filat cu grijă, nu va fi greu de întreținut și îți va încadra armonios fața și când va începe să mai crească.

femeie-frumoasa-cu-par-lung-de-culoare-inchisa-si-cu-breton-pe-ambele-parti

Sursă poză: istockphoto.com

Păr drept, filat și breton franjurat, asimetric

Linia bretonului nu este marcată de o asimetrie foarte accentuată, dar aceasta va fi suficientă pentru a-i evidenția forma și textura.

femeie-tanara-frumoasa-cu-parul-intr-o-nuanta-de-castaniu-purtand-breton

Sursă poză: istockphoto.com

Tunsoare în scări și asimetrie puternică

Tunsoarea din imagine se bazează pe părul lung, filat, tuns în scări și pe bretonul realizat pentru a se crea o asimetrie accentuată.

Avantajele bretonului filat

Purtarea unui breton filat nu este doar în tendințe, ci te va ajuta să te simți mai frumoasă și mai tânără deoarece:

 • Conferă un aer tineresc- Din acest punct de vedere, trebuie să știi că bretonul, fie că este mai compact, fie că este mai puternic franjurat, va contribui la întinerirea chipului tău, cu atât mai mult cu cât ești și adepta unor tunsori filate. Astfel, cu ajutorul bretonului pot fi mascate semne ale îmbătrânirii precum liniile fine sau ridurile de pe frunte
 • Te ajută să ai un look nou fără a-ți schimba radical tunsoarea sau culoarea părului- Când ai nevoie de o schimbare, dar nu îți dai seama cu ce să începi, ai putea să iei în calcul și bretonul. Mai mult sau mai puțin filat, ușor asimetric sau nu, acesta îți poate aduce mica transformare de look de care aveai nevoie! 
 • Este foarte versatil- Un breton filat se pretează la diferite tipuri și texturi de păr, punând în valoare atât un păr drept, foarte filat, cât și unul ondulat sau chiar creț. Mai mult decât atât, poate fi lung sau scurt, compact sau foarte franjurat, ușor asimetric sau cu o asimetrie consistentă, ceea ce îți va fi de ajutor pentru a-l potrivi inclusiv cu stilul tău vestimentar
 • Pune în valoare forma feței- Pentru a beneficia pe deplin de acest avantaj, va conta foarte mult să alegi o variantă de breton filat care să se potrivească bine cu fizionomia ta. Spre exemplu, dacă ai fața ovală vei evita un breton tăiat prea drept și scurt, optând pentru unul care să fie mai lung pe o parte pentru a echilibra linia maxilarului. Dacă ai fața rotundă, fără pomeți proeminenți, ai putea opta pentru un breton cât mai franjurat, cu porțiuni laterale cât mai lungi. În schimb, o față mai degrabă pătrată se potrivește cu un breton în formă de A, iar cea în formă de inimă va fi evidențiată datorită unui breton într-o parte

Indiferent de tipul de tunsoare pe care îl vei avea, nu uita că părul filat are și mai mult farmec dacă va fi vopsit într-una dintre nuanțele aflate în vogă în toamna acestui an, cum ar fi: argintiu, blond-piersică, blond-miere, caramel, cupru, expresso cald, brond (un mix între blond și brunet), scorțișoară, burgund închis etc.

Surse: beinspiredsalon.com, botoxcapilar.org, byrdie.com, elle.com, esteto.ro, fashionreview. ro, glamour.com, hadviser.com, japanscissors.com.au, latest-hairstyles.com, leaf.tv, marieclaire.com, prevention.com, schwarzkopf.ro, thelist.com, therighthairstyles.com, thetrendspotter.net, vogue.com, xpertbeauty.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, unsplash.com, youtube.com

Articolul urmator
Moda de travaliu: mamele se machiază înainte să nască
Moda de travaliu: mamele se machiază înainte să nască

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  În condițiile actuale, 30% dintre copii vor fi infectați cu Covid. Ce spun medicii din România
  În condițiile actuale, 30% dintre copii vor fi infectați cu Covid. Ce spun medicii din România

  „Varianta Delta este de 5 ori mai contagioasă decât varianta inițială”, spunea medicul pediatru Mihai Craiu, săptămâna trecută, subliniind că respectarea...

  Zodiile care vor scoate la lumină demonii ascunși în următoarea perioadă
  Zodiile care vor scoate la lumină demonii ascunși în următoarea perioadă

  Trei din cele 12 semne zodiacale vor fi stăpânite de sentimente negative în următoarea perioadă! Mânia și impulsivitatea îi vor caracteriza, iar relațiile cu cei...

  O mamă s-a filmat în timp ce scoate lapte matern...din axilă! Care este explicația?
  O mamă s-a filmat în timp ce scoate lapte matern...din axilă! Care este explicația?

  În timp ce unele mămici alăptează fără probleme, pentru alte femei acest proces este presărat cu o serie de provocări. O proaspătă mămică de peste Ocean, de exemplu, a...

  De ce vor copiii să-și dezbrace păpușile întotdeauna?
  De ce vor copiii să-și dezbrace păpușile întotdeauna?

  Toți copiii trec prin etapa în care își dezbracă păpușile. Probabil că și tu ai făcut-o când erai de vârsta lui. Un psiholog de peste hotare ne spune ce se...

  I-am tuns părul fiicei prietenei mele crezând că o ajut, dar ea s-a supărat. Este normală reacția ei?
  I-am tuns părul fiicei prietenei mele crezând că o ajut, dar ea s-a supărat. Este normală reacția ei?

  Luna trecută m-am trezit plângând în timp ce mă uitam la o grămadă de păr de pe podeaua băii mele. Nu era părul meu, ci al Bellei, fiica de trei ani a bunei mele...

  Cât de periculos este părul de pisică pentru copii și bebeluși?
  Cât de periculos este părul de pisică pentru copii și bebeluși?

  Printre cele mai mari îngrijorări care țin de expunerea copiilor la părul de pisică se regăsește și aceasta: că părul poate ajunge la nivelul unor organe, precum stomacul și...

  I-am vopsit părul băiețelului meu și oamenii din online mă amenință că anunță Protecția Copilului
  I-am vopsit părul băiețelului meu și oamenii din online mă amenință că anunță Protecția Copilului

  O mămică a primit critici dure din partea internauților după ce a publicat, pe TikTok, un filmuleț în care dezvăluie că i-a vopsit părul băiețelului său de 9 ani. Femeia a...

  Zodiile care fug întotdeauna de propriile probleme
  Zodiile care fug întotdeauna de propriile probleme

  În timp ce anumite persoane nu stau deloc pe gânduri când în viața lor intervine o problemă și fac tot ce pot să o rezolve, altele preferă să o ignore, să-și...

  © 2024 Qbebe