Nașterea cu o moașă
Beneficiile de a avea parte de o naștere asistată de moașă presupun optarea pentru o îngrijire direcționată către femeie și necesitățile reproductive individuale. O moașă oferă de obicei o gamă largă de variante și caută să elimine sau să minimizeze intervențiile inutile. Se pornește de la premisa că sarcina și nașterea sunt procese normale de viață. Iată în mod concret care sunt obiectivele urmărite de o moașă: monitorizarea bunăstării fizice, psihologice și sociale a mamei pe parcursului sarcinii, oferirea mamei de educație, consiliere și îngrijire prenatală individualizată, asistență continuă în timpul travaliului și al nașterii și sprijin postpartum, minimizarea intervențiilor chirurgicale, precum și identificarea femeilor care necesită atenție obstetricală.
Motivul principal pentru care femeile optează pentru o naștere asistată de moașă este că doresc să experimenteze nașterea pe cât mai natural posibil. Confirm Colegiului American de Moașe, beneficiile oferite de moașe includ: risc scăzut de a necesita o cezariană, rate reduse de inducție sau augumentare a travaliului, utilizare redusă a anesteziei regionale, rate reduse de mortalitate infantilă, risc scăzut de naștere prematură, risc scăzut de rupturi perineale de gradul trei și patru, costuri scăzute comparativ cu nașterea în mediul spitalicesc, șanse crescute de a beneficia de o inițiere pozitivă în alăptare, o satisfacție crescută oferită de îngrijire de calitate.
Povestea unei mămici care a născut cu o moașă
Mămica Andra S. a născut cu o moașă și a avut amabilitatea să ne împărtășească experiența sa.
1. Va rugăm să ne povestiți modul în care a decurs nașterea dumneavoastră.
Am născut natural anul acesta pe 7 martie o fetiță sănătoasă, la o clinică privată din București, asistată de o moașă dedicată, având de față și un medic specialist în obstetrică-ginecologie. Atât moașa cât și medicul sunt profesioniști și au experiență îndelungată în nașteri naturale, iar prezența lor la naștere nu a fost întâmplătoare. Am avut un travaliu mai scurt, de aproximativ două ore și jumătate, cu contracții puternice care au început pe la miezul nopții. Am pornit spre spital împreună cu soțul și am anunțat-o din timp pe moașă după începerea contracțiilor că urma să nasc. Ajunsă la spital practic am intrat direct în sala de nașteri, fetița se grăbea să se nască mai repede decât mă așteptam. Atât moașa cât și medicul specialist erau deja acolo și mi-au dat încrederea că totul va decurge bine. Soțul meu a putut să asiste și el la naștere, așa cum îmi doream. Am avut contracții tot mai frecvente și mai puternice, nu am solicitat anestezie și am controlat durerea contracțiilor și nașterea sub îndrumarea moașei cu care am născut.
2. Ați schimba ceva la modul în care a decurs nașterea?
Nu, nu aș schimba nimic. Am născut așa cum mi-am dorit, fără niciun fel de intervenții medicale, chirurgicale și cu perineul intact, o fetiță perfect sănătoasă. M-am recuperat foarte repede, puteam să mă plimb și să îmi țin la piept fetița la câteva minunte de la naștere, fără dureri. Nu am apelat la anestezie și nici nu aș face-o pentru a evita eventualele efecte secundare ale acestei proceduri. Am avut o naștere naturală reușită, fără complicații.
3. Care a fost cel mai emoționant moment al nașterii?
Cel mai emoționant moment a fost cel în care mi-a fost pusă la piept fetița în sala de nașteri. Am uitat de toate durerile, de oboseala de după travaliu și m-a cuprins o bucurie, o euforie și o energie ce greu pot fi exprimate în cuvinte. O vedeam în sfârșit pe mica mea minune, o fetiță adorabilă și sănătoasă.
4. Ce beneficii considerați că a oferit prezența unei moașe în cazul dumneavoastră?
Beneficiile sunt mai mult decat evidente, am născut cu perineul intact, fără intervenții medicale, un copil sănătos, care nu a suferit nicio traumă în urma nașterii naturale. Moașa dedicată a știut să îmi dea încrederea de care aveam nevoie într-un astfel de moment, a fost mereu calmă, m-a sfătuit și m-a ajutat să fac ceea ce trebuia în timpul travaliului.
5. Din ce motiv ați optat pentru o naștere alături de o moașă și nu cu un medic?
Am avut norocul să nu am o sarcină cu probleme și nici indicație de cezariană de la medic. Știind aceste lucruri am optat pentru o naștere alături de moașă astfel încât să nasc mai ușor, cu perineul intact, mai relaxată, fără grabă, asistată și susținută pe toată perioada travaliului. Am realizat că ceea ce îmi doream nu se putea obține de la sine, că aveam nevoie de consiliere și de pregătire înainte de naștere din partea unei moașe cu experiență.
6. În ce mod s-a implicat moașa înainte de momentul nașterii?
Mi-a oferit sfaturile și informațiile necesare astfel încât să am un travaliu mai ușor, inclusiv pe cele legate de pregătirea perineului, toate acestea în cadrul unor cursuri la care am participat cu două luni înainte de data nașterii. În tot acest timp s-a creat și o legătură de prietenie între noi care m-a ajutat emoțional în timpul nașterii, am avut astfel încredere în ea dar și în forțele proprii.
7. Ce rol a jucat moașa în cadrul nașterii? Cum v-a ajutat în mod concret?
A participat activ la naștere așa cum face un medic și poate chiar mai mult. În timpul travaliului a fost mereu alături de mine, m-a asistat, mi-a spus cum să controlez nașterea și a ținut cont de ceea ce îmi doream fără să mă pună pe mine sau pe copil în pericol. Apreciez faptul că nu mi-a grabit medical nașterea și faptul că a dat dovadă de mult calm și răbdare.
8. Care a fost momentul când ați realizat că moașa a avut un rol cu adevarat important în procesul nașterii?
După naștere am realizat efectiv că moașa m-a ajutat foarte mult.
9. Prin ce anume se diferențiază nașterea cu o moașă de cea alături de un medic specialist în obstetrică-ginecologie?
Nu pot să emit o opinie general valabilă, dar pot să spun ce a fost diferit în cazul experienței mele.
La a doua naștere cu moașă dedicată, am sesizat o diferență de abordare, mai umană și mai puțin medicală. Aceasta mi-a oferit mai mult sprijin moral, a stat fizic lângă mine și mi-a oferit ajutorul necesar pe toată durata travaliului. Practic am colaborat mai bine.
Apreciez și faptul că nu s-a grăbit să apeleze la tot felul de proceduri medicale specifice unor intervenții în spital, în condițiile în care nu se impuneau.
10. Care sunt motivele pentru care ați recomanda și altor mame prezența unei moașe la naștere?
Așa cum spuneam, moașa dedicată poate juca un rol foarte important în timpul nașterii naturale realizată în siguranță la spital, la maternitate. Poate oferi o experiență mai umană, mai relaxată, prin simplul fapt că acordă atenție micilor detalii care fac diferența în travaliu: gestionarea durerii, controlul respirației, pregătirea perineului, asigurarea confortului mamei și al copilului. În cadrul maternităților care oferă opțiunea de naștere cu moașă dedicată, la nașteri este de față alături de moașă și poate interveni oricând, în situații de urgență chirurgicală, un medic specialist în obstetrică-ginecologie. Recomand cu drag nașterea la maternitate alături de o moașă profesionistă și cu experiență tuturor gravidelor care nu au interdicții medicale să nască natural.
Mulțumim mămicii Andra S. pentru amabilitatea de a răspunde la întrebările noastre.
Participă la Conferinta Nationala “Rolul Moasei in Sistemul de Sanatate din Romania” şi poţi câştiga o naştere la Medicover
Asociatia Moaselor din Romania (AMsR) doreste ca prin Conferinta Nationala cu participare internationala “ Rolul Moasei in Sistemul de Sanatate din Romania” pe care o organizeaza in perioada 11-13 mai 2017, la Hotel Yesterday, sa genereze, pe de o parte, o miscare a moaselor din toata Romania pentru obtinerea cat mai rapida a unor drepturi profesionale reale de practicare a profesiei, dar si un parteneriat cu gravidele si mamele pentru ca ele pot avea un rol foarte importanta in toate demersurile legislative viitoare. In acest sens, ultima zi a conferintei este dedicata in exclusivitate lor prin abordarea unor subiecte foarte interesante legate de somnul bebelusului, sistemele de purtare, alaptarea, pregatirea perineului pentru nastere si retonifierea lui dupa. Tombola de la acest eveniment este foarte generoasa, venind in intampinara gravidelor si mamelor care vor participa cu multe surprize, dar si cu o nastere oferita de `maternitatea Medicover.
Inscrierile pentru gravide si mamici se fac aici: http://www.asociatiamoaselor.org/stire/formular-inscriere-conferinta-pentru-gravide-si-mame-ziua-3/
Citește și: 100 de intrebari si raspunsuri pentru prima luna de viata a bebelusului
