Din grija pentru copilul tau

Asigurarea sociala de sanatate: legi, gratuitati, acte si drepturi


Ce sunt asigurarile sociale de sanatate, cum poti beneficia tu si copilul tau de servicii medicale gratuite si care sunt documentele care atesta calitatea de asigurat? Iata cateva dintre subiectele la care veti gasi raspuns aici.

Despre asigurarile sociale de sanatate

Asigurarile sociale de sanatate, conform Legii 95/2006, actualizata, reprezinta „principalul sistem de finantare a ocrotirii sanatatii populatiei care asigura accesul la un pachet de servicii de baza pentru asigurati".

Care sunt aceste servicii de baza?
- servicii de medicina primara
- asistenta medicala in clinici de specialitate
- servicii medicale spitalicesti (care necesita internare)
- analize de laborator
- medicamente compensate si gratuite
- servicii stomatologice
- dispozitive medicale
- ingrijiri medicale la domiciliu
- servicii medicale de urgenta

De asemenea, in baza Cardului European de Asigurari de Sanatate, persoanele beneficiaza de ingrijiri medicale pe intreg teritoriul Uniunii Europene.

 

Ce consultatii si analize sunt gratuite?

Conform contractului-cadru privind asigurarile de sanatate, asiguratii pot beneficia de 3 consultatii gratuite pe an, de asistenta medicala de urgenta, dar si de monitorizarea bolilor cronice si acute.
Cele 3 consultatii fac referire la un singur episod de boala acuta. Daca dupa primele doua consultatii apare o alta afectiune acuta, numarul va fi suplimentat cu inca una sau doua alte consultatii.

 

De asemenea, femeia insarcinata are dreptul la monitorizarea sarcinii si lauziei, indiferent de statutul de asigurat. In plus, beneficiaza de consiliere gratuita privind testarile pentru virusul HIV si alte boli, promovarea alimentatiei la san si alte servicii de planificare familiala.

Gratuite sunt si o serie de vaccinuri pentru nou-nascut, precum cele impotriva TBC-ului, hepatitei B, tetanosului, rubeolei, rujeolei, difteriei sau poliomielitei.

Asigurarea de sanatate acopera si vaccinarile prevazute in cadrul programelor nationale de imunizare, educatie medico-sanitara, precum si consiliere antidrog.

Beneficiaza de servicii medicale stomatologice preventive tinerii intre 18-26 ani daca sunt elevi, studenti, ucenici si daca nu realizeaza venituri din munca (de doua ori pe an) si copiii in varsta de pana la 18 ani (trimestrial).

Calitatea de asigurat poate fi dovedita prin certificat de nastere (pentru copiii pana in 14 ani), carte de identitate si adeverinta care atesta situatia persoanei: adeverinta de student, adeverinta eliberata de angajator, adeverinta eliberata de AJOFM (pentru someri), talon de pensie, adeverinta de ajutor social etc.

 

Acte necesare pentru internare

Toate urgentele medicale se trateaza gratuit, indiferent daca pacientul este asigurat sau nu. Insa, daca trebuie sa te internezi fara a avea o problema de sanatate ce necesita asistenta medicala de urgenta, vei avea nevoie, pe langa cartea de identitate (sau certificat de nastere, in cazul copiilor) si de un bilet de internare de la medic si de adeverinta care atesta calitatea de asigurat.

 

Pentru copiii minori, internarea in spital se face pe baza certificatului de nastere sau a buletinului, acestia beneficiind de asigurare, fara a plati contributia necesara.

Costul unei zi de spitalizare este acelasi pentru toti pacientii, cu singura diferenta ca persoanele asigurate nu platesc daca fac dovada achitarii contributiei la sanatate, pe cand persoanele neasigurate vor fi obligate sa achite acest cost dupa externare.

In Romania este incurajata spitalizarea parintilor (de obicei mamele) cu copiii, micutii fiind astfel mai relaxati si raspunzand mai bine la tratament. Parintele insotitor si copilul beneficiaza de masa si cazare pe toata perioada spitalizarii.
In situatia in care copilul are mai putin de 3 ani, sau are certificat de handicap, parintele nu va plati taxa pentru insotitor. In celelalte situatii, taxa se va stabili in functie de spital.

  

Ce drepturi au copiii?

Conform Legii 272/2004, care face parte din legislatia medicala, orice copil are dreptul la sanatate, dar si la servicii medicale de recuperare necesare asigurarii sanatatii sale.
Pe langa vizitele periodice ale personalului medical la domiciliul gravidelor si al bebelusilor pana la 1 an si asigurarea de servicii medicale pentru femeile insarcinate pre si postnatal (chiar daca au sau nu calitatea de asigurat), exista diverse programe de informare:
- pentru parinti, cu privire la sanatatea si alimentatia bebelusului
- pentru copii, cu privire la igiena si educatie sexuala (in scoli)
- solicitare de asistenta medicala, de catre parinti, pentru prevenirea situatiilor care pun in pericol viata copilului


Conform aceleasi legi, 272/2004 (art. 43, alin. 5), medicul are dreptul de a interveni si a efectua acte medicale pentru salvarea vietii copilului, chiar si fara acordul parintilor sau reprezentantilor legali.

Conform unui Ordin al Ministerului Justitiei, si care in curand va fi publicat si in Monitorul Oficial, incepand cu data de 1 iunie 2011, copiii de pana la 18 ani vor beneficia de medicamentele incluse in lista de medicamente gratuite (antibiotice, vitamine, produse antiinflamatoare etc.). Pana acum beneficiau de medicamente gratuite doar copiii de pana la 5 ani.


Ce parere aveti: avem sau nu nevoie de asigurare de sanatate?

Ulei de cocos – Miracolul din bucatarie: Utilizari neasteptate, beneficii pentru sanatate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Magda Vasiliu: „Când italienii îi fac copilului meu analize din trei în trei zile ca să se asigure că e totul ok, România, țara mea, îmi cere acte peste acte”!
  Magda Vasiliu: „Când italienii îi fac copilului meu analize din trei în trei zile ca să se asigure că e totul ok, România, țara mea, îmi cere acte peste acte”!

  Rețelele de socializare au fost luate cu asalt de un valul de controverse stârnit de postarea uneia dintre vedetele noastre. Este vorba despre Magda Vasiliu, care a dorit să facă...

  Cele mai stupide legi sexuale din lume
  Cele mai stupide legi sexuale din lume

  In lume inca mai exista unele legi sexuale cel putin amuzante, daca nu stupide. Desi ele au aparut acum multa vreme, nimeni din zilele de azi nu s-a gandit sa le anuleze si multe dintre ele...

  Evaluare Nationala inscriere. Pana cand se pot depune documentele. Ce acte sunt necesare
  Evaluare Nationala inscriere. Pana cand se pot depune documentele. Ce acte sunt necesare

  Evaluare Nationala inscriere. Saptamana de foc pentru absolventii claselor a VIII-a. Pana vineri 8 iunie, ei trebuie sa depuna documentele de inscriere la Evaluarea Nationala.

  5 legi nescrise ale casniciei pe care oricine ar trebui sa le respecte
  5 legi nescrise ale casniciei pe care oricine ar trebui sa le respecte

  Orice persoana casatorita stie ca trebuie sa fie fidela, de incredere si sa-i stea alaturi partenerului si la bine, si la rau. Pana la urma asta inseamna casnicia. Insa cuplurile fericite...

  Ce zile de concediu să îți iei exact ca să le legi de zilele legale libere din 2018
  Ce zile de concediu să îți iei exact ca să le legi de zilele legale libere din 2018

  Iubim zilele libere, nu-i așa? Uneori numărăm orele până la o mini-vacanță bine meritată, să ne tragem sufletul după atâta muncă! Uite cum arată calendarul zilelor...

  Experți în sănătate și educație vor dezbate, în cadrul Maratonului de Sănătate Secom®, tema: Imunitatea familiei la intrarea în colectivitate
  Experți în sănătate și educație vor dezbate, în cadrul Maratonului de Sănătate Secom®, tema: Imunitatea familiei la intrarea în colectivitate

  București, 13 septembrie 2018 - Maratonul de Sănătate Secom®, proiect educativ care promovează dialogul deschis dintre domeniul medical, educațional și persoanele interesate de un...

  © 2019 Qbebe