Asigurarea sociala de sanatate: legi, gratuitati, acte si drepturi

Raluca Antonescu


Ce sunt asigurarile sociale de sanatate, cum poti beneficia tu si copilul tau de servicii medicale gratuite si care sunt documentele care atesta calitatea de asigurat? Iata cateva dintre subiectele la care veti gasi raspuns aici.

Despre asigurarile sociale de sanatate

Asigurarile sociale de sanatate, conform Legii 95/2006, actualizata, reprezinta „principalul sistem de finantare a ocrotirii sanatatii populatiei care asigura accesul la un pachet de servicii de baza pentru asigurati".

Care sunt aceste servicii de baza?
- servicii de medicina primara
- asistenta medicala in clinici de specialitate
- servicii medicale spitalicesti (care necesita internare)
- analize de laborator
- medicamente compensate si gratuite
- servicii stomatologice
- dispozitive medicale
- ingrijiri medicale la domiciliu
- servicii medicale de urgenta

De asemenea, in baza Cardului European de Asigurari de Sanatate, persoanele beneficiaza de ingrijiri medicale pe intreg teritoriul Uniunii Europene.

 

Ce consultatii si analize sunt gratuite?

Conform contractului-cadru privind asigurarile de sanatate, asiguratii pot beneficia de 3 consultatii gratuite pe an, de asistenta medicala de urgenta, dar si de monitorizarea bolilor cronice si acute.
Cele 3 consultatii fac referire la un singur episod de boala acuta. Daca dupa primele doua consultatii apare o alta afectiune acuta, numarul va fi suplimentat cu inca una sau doua alte consultatii.

 

De asemenea, femeia insarcinata are dreptul la monitorizarea sarcinii si lauziei, indiferent de statutul de asigurat. In plus, beneficiaza de consiliere gratuita privind testarile pentru virusul HIV si alte boli, promovarea alimentatiei la san si alte servicii de planificare familiala.

Gratuite sunt si o serie de vaccinuri pentru nou-nascut, precum cele impotriva TBC-ului, hepatitei B, tetanosului, rubeolei, rujeolei, difteriei sau poliomielitei.

Asigurarea de sanatate acopera si vaccinarile prevazute in cadrul programelor nationale de imunizare, educatie medico-sanitara, precum si consiliere antidrog.

Beneficiaza de servicii medicale stomatologice preventive tinerii intre 18-26 ani daca sunt elevi, studenti, ucenici si daca nu realizeaza venituri din munca (de doua ori pe an) si copiii in varsta de pana la 18 ani (trimestrial).

Calitatea de asigurat poate fi dovedita prin certificat de nastere (pentru copiii pana in 14 ani), carte de identitate si adeverinta care atesta situatia persoanei: adeverinta de student, adeverinta eliberata de angajator, adeverinta eliberata de AJOFM (pentru someri), talon de pensie, adeverinta de ajutor social etc.

 

Acte necesare pentru internare

Toate urgentele medicale se trateaza gratuit, indiferent daca pacientul este asigurat sau nu. Insa, daca trebuie sa te internezi fara a avea o problema de sanatate ce necesita asistenta medicala de urgenta, vei avea nevoie, pe langa cartea de identitate (sau certificat de nastere, in cazul copiilor) si de un bilet de internare de la medic si de adeverinta care atesta calitatea de asigurat.

 

Pentru copiii minori, internarea in spital se face pe baza certificatului de nastere sau a buletinului, acestia beneficiind de asigurare, fara a plati contributia necesara.

Costul unei zi de spitalizare este acelasi pentru toti pacientii, cu singura diferenta ca persoanele asigurate nu platesc daca fac dovada achitarii contributiei la sanatate, pe cand persoanele neasigurate vor fi obligate sa achite acest cost dupa externare.

In Romania este incurajata spitalizarea parintilor (de obicei mamele) cu copiii, micutii fiind astfel mai relaxati si raspunzand mai bine la tratament. Parintele insotitor si copilul beneficiaza de masa si cazare pe toata perioada spitalizarii.
In situatia in care copilul are mai putin de 3 ani, sau are certificat de handicap, parintele nu va plati taxa pentru insotitor. In celelalte situatii, taxa se va stabili in functie de spital.

  

Ce drepturi au copiii?

Conform Legii 272/2004, care face parte din legislatia medicala, orice copil are dreptul la sanatate, dar si la servicii medicale de recuperare necesare asigurarii sanatatii sale.
Pe langa vizitele periodice ale personalului medical la domiciliul gravidelor si al bebelusilor pana la 1 an si asigurarea de servicii medicale pentru femeile insarcinate pre si postnatal (chiar daca au sau nu calitatea de asigurat), exista diverse programe de informare:
- pentru parinti, cu privire la sanatatea si alimentatia bebelusului
- pentru copii, cu privire la igiena si educatie sexuala (in scoli)
- solicitare de asistenta medicala, de catre parinti, pentru prevenirea situatiilor care pun in pericol viata copilului


Conform aceleasi legi, 272/2004 (art. 43, alin. 5), medicul are dreptul de a interveni si a efectua acte medicale pentru salvarea vietii copilului, chiar si fara acordul parintilor sau reprezentantilor legali.

Conform unui Ordin al Ministerului Justitiei, si care in curand va fi publicat si in Monitorul Oficial, incepand cu data de 1 iunie 2011, copiii de pana la 18 ani vor beneficia de medicamentele incluse in lista de medicamente gratuite (antibiotice, vitamine, produse antiinflamatoare etc.). Pana acum beneficiau de medicamente gratuite doar copiii de pana la 5 ani.


Ce parere aveti: avem sau nu nevoie de asigurare de sanatate?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Familia monoparentală: drepturi, legi și viața în România
  Familia monoparentală: drepturi, legi și viața în România

  Familia monoparentală este din ce în ce mai des întâlnită chiar și în România. Dacă, în mod tradițional, familia era reprezentată de soț, soție...

  De ce să alegi asigurarea pentru copii și părinți?
  De ce să alegi asigurarea pentru copii și părinți?

  Ne dorim tot ce e mai bun pentru copiii noștri. Ne zbatem zi de zi în așa fel încât ei să aibă un viitor strălucit, o viață prosperă, să nu ducă lipsă de nimic...

  Cele mai frecvente întrebări despre asigurarea de viață și economisire pentru părinți și copii
  Cele mai frecvente întrebări despre asigurarea de viață și economisire pentru părinți și copii

  Orice părinte își dorește tot ce este mai bun pentru copiii săi: să aibă un viitor strălucit, o viață lipsită de griji și să nu ducă lipsă de absolut nimic. Să fie...

  O mamă nu s-a putut trata de cancer pentru că nu avea acte de identitate. Cinci copii au rămas orfani
  O mamă nu s-a putut trata de cancer pentru că nu avea acte de identitate. Cinci copii au rămas orfani

  Întrucât nu a avut acte de identitate, mama a cinci copii nu a putut beneficia de accesul la serviciile medicale corespunzătoare pentru a se putea trata de cancer. Parcurge cu...

  Un studiu de la Harvard spune că distanțarea socială va continua până în 2022
  Un studiu de la Harvard spune că distanțarea socială va continua până în 2022

  Cu toții visăm la ziua în care izolarea va lua sfârșit, însă cercetătorii sunt de părere că distanțarea socială va continua până în 2022. Iată...

  Cum te pregătești ca adult pentru viitorul copilului tău? Asigurarea pentru copii și părinți
  Cum te pregătești ca adult pentru viitorul copilului tău? Asigurarea pentru copii și părinți

  Dacă am învățat ceva în ultimii doi ani este că timpul nu așteaptă pe nimeni. El trece și nu ține cont că e pandemie sau război. Așa că stă în puterea...

  No.1 în tenis confirmat cu Covid-19, după ce a ignorat orice măsuri de distanțare socială:”A fost o decizie cretină. Nu e de glumit cu aşa ceva
  No.1 în tenis confirmat cu Covid-19, după ce a ignorat orice măsuri de distanțare socială:”A fost o decizie cretină. Nu e de glumit cu aşa ceva

  Noul coronavirus a lovit lumea tenisului. Numărul 1 mondial, Novak Djokovic, a fost confirmat cu Covid-19, la fel și soția sa și alți 3 jucători cunoscuți. Aceștia au participat la...

  Asigurarea nevoilor de nutriție și metabolism ale copilului: ghid pe vârste
  Asigurarea nevoilor de nutriție și metabolism ale copilului: ghid pe vârste

  Pe măsură ce se dezvoltă și își diversifică activitățile, copilul va avea nevoie de tot mai multă energie pe care să o utilizeze pentru a putea descoperi lumea din jur....

  © 2023 Qbebe