Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Carti de munca virtuale?

Cartile de munca nu isi vor mai pastra clasicul format, ci vor fi inlocuite cu baze de date electronice. Toate datele privind evidenta salariatilor, vechimea in munca si dreptul la pensie, vor fi inregistrate in format electronic.

Noi formalitati

De la 1 ianuarie 2011, cartile de munca si-au schimbat formatul intr-unul electronic, la care angajatorii vor avea acces pe baza unui user si a unei parole.
Au fost eliminate documentele clasice, iar angajatorii pot sa depuna acum documentele fie online (prin programul Revisal - Registrul general de evidenta a salariatilor), fie le pot lasa la inspectoratul teritorial de munca in format electronic.

 

 

Angajatorii care pastreaza la sediul firmei carnetele de munca ale angajatilor, dar si ITM-ul, vor trebui sa returneze cartile de munca salariatilor pana la data de 30 iunie 2011, pe baza de proces-verbal individual de predare-primire.

Registrul de evidenta a salariatilor va trebui completat in ordinea angajarii si va cuprinde:
- numele, prenumele, cod numeric personal (CNP)
- data angajarii
- functia / ocupatia
- tipul contractului individual de munca
- durata normala a timpului de munca
- salariul, sporurile si cuantumul acestora
- perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca
- data si motivul incetarii contractului de munca

 

Avantaje si dezavantaje

Masura privind introducerea datelor angajatilor in format electronic ajuta angajatorii prin eliminarea cozilor pentru depunerea documentelor si scutirea de la plata comisioanelor.
Angajatorul care prefera ca inspectorii de la ITM sa gestioneze contractele salariatilor trebuia sa plateasca un comision de 0.75% din valoarea totala a statului de plata, iar daca le administra singur platea doar 0.25%.


 

Avantajul salariatilor va fi ca, in caz de demisie, angajatorii nu vor mai putea sa-i „oblige" pe acestia sa ramana prin refuzul de eliberare a carnetului de munca. Astfel, salariatii vor fi liberi sa plece dupa preavizul specificat in contractul de munca.

Dezavantajele insa, sunt de ambele parti:
- firmele cu putini salariati vor trebui sa angajeze o persoana calificata (de exemplu, o firma de contabilitate) pentru completarea carnetelor de munca in format electronic
- pentru angajati ar putea fi o problema in momentul in care, in mod neintentionat, vor aparea greseli in completarea datelor lor

Registrul pentru evidenta salariatilor - REVISAL-ul - contine el insusi in prezent un dezavantaj legat de performantele programului.
Conform doamnei Iuliana Badea, director de vanzari la compania de recrutare Lugera & Makler, datele incarcate in programul Revisal se afiseaza partial, nu exista optiunea de a lucra on-line, ci doar intr-un fisier xml care se incarca ulterior, si nu exista optiunea de a exporta date sau de a genera rapoarte.
In plus, REVISAL-ul ar trebui modificat pentru a permite si introducerea datelor salariale ale angajatilor. In concluzie, fiecare firma va trebui sa aiba o persoana certificata pentru folosirea acestui program.

 

Obligatiile angajatorilor si angajatilor

Conform HG 161/2006, modificata si completata, fiecare angajator are obligatia de a infiinta un registru general de evidenta a salariatilor si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora (art. 2, alin. 2).

 


Registrul se trimite la ITM prin utilizarea uneia din urmatoarele modalitati:
- prin completarea on-line a bazei de date existente pe portalul Inspectiei Muncii
- prin e-mail, pe baza de semnatura electronica
- prin depunerea la sediul ITM in format electronic, insotit de o adresa de inaintare semnata de angajator
De asemenea, tot angajatorii vor trebui sa inregistreze contractele de munca cu o zi inaintea inceperii activitatii. Nerespectarea acestor reguli vor fi sanctionate cu amenzi intre 1500-20.000 lei.

Angajatii ar trebui totusi sa-si pastreze carnetele de munca, pe principiul ca „nu se stie niciodata". Oricand le-ar putea fi necesare la calcularea pensiei, mai ales ca uneori s-ar putea strecura anumite greseli cu privire la datele inscrise in sistemul electronic.
Nu acelasi lucru va putea fi facut si de catre persoanele care s-au angajat pentru prima data dupa 1 ianuarie 2011. Acestea nu isi vor putea demonstra ulterior vechimea prin clasicul carnet de munca. Nu vor avea „in mana" decat contractul individual de munca incheiat cu angajatorii.

 

Important de stiut

Salariatul va putea sa faca dovada calitatii sale prin adeverinta de salariat, eliberata de catre angajator (de exemplu in cazul contractarii unui credit bancar).

 
In cazul in care angajatorul nu mai exista, salariatul se poate adresa ITM-ului, facand dovada radierii fostului sau angajator, iar ITM-ul va reconstitui vechimea in munca (pe baza datelor existente in arhiva) si va elibera in acest sens o adeverinta de vechime in munca.

Acest lucru este posibil pentru perioada de dupa anul 1990, iar pentru perioada anterioara, deoarece nu exista date in arhiva ITM, vechimea in munca se va reconstitui in instanta.

Angajatul va putea sa-si verifice informatiile cu privire la vechimea in munca printr-o cerere catre ITM.

Cartile de munca in format electronic aduc anumite imbunatatiri, insa, si dezavantajul acestora este unul major. Ce se va intampla in situatia in care sistemul electronic va fi compromis, sau datele inregistrate vor fi eronate?
Trebuie stiut faptul ca Inspectoratul teritorial de munca (ITM) isi declina raspunderea cu privire la inscrierea datelor in programul REVISAL. Informatiile vor fi arhivate in formatul depus de fiecare angajator.

Cum comentati modificarea cartilor de munca?

 

Interviu exclusiv cu Heidi Murkoff, autoarea celei mai vândute cărți despre sarcină din lume

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  15 excursii virtuale pe care le pot face copiii cât sunt izolați acasă
  15 excursii virtuale pe care le pot face copiii cât sunt izolați acasă

  Perioada cât copiii vor sta acasă ar trebui să fie una care să le permită nu numai o diversificare a activităților, ci și care să le stimuleze dezvoltarea de abilități ce le...

  Top 6 locuri de munca de viitor
  Top 6 locuri de munca de viitor

  Motto: "Alege sa faci ceea ce iti place si nu va trebui sa muncesti nici macar o singura zi" - Confucius

  Copiii care cresc înconjurați de cărți au mai mult succes în viață
  Copiii care cresc înconjurați de cărți au mai mult succes în viață

  Un studiu efectuat în mai multe state a demonstrat că un copil care va crește înconjurat de cărți va beneficia de o educație mai bună și de mai mult succes în viața...

  Un copil lipsește 2 ani de la școală din cauza dependenței cronice de jocuri virtuale, iar părinții nu știu ce să mai facă
  Un copil lipsește 2 ani de la școală din cauza dependenței cronice de jocuri virtuale, iar părinții nu știu ce să mai facă

  Un băiețel a ajuns captivul jocurilor online, închizându-se în casă timp de doi ani și refuzând să meargă la școală!

  De Crăciun vrea un animăluț? Modele de animale virtuale pe care le va adora
  De Crăciun vrea un animăluț? Modele de animale virtuale pe care le va adora

  Aproape toți copiii, își doresc, la un moment dat, să aibă un animăluț de companie. Dacă nu ești deloc hotărâtă în această privință, dar totuși vrei să-i...

  O mamă nu avea condiții să alăpteze la muncă, a dat în judecată angajatorul și a câștigat 1.5 milioane de dolari
  O mamă nu avea condiții să alăpteze la muncă, a dat în judecată angajatorul și a câștigat 1.5 milioane de dolari

  Discriminarea unei mame la locul de muncă i-a costat scump pe unii angajatori din Statele Unite!

  Copiii cu părinți plecați la muncă în străinatate, ajutați financiar prin POCU
  Copiii cu părinți plecați la muncă în străinatate, ajutați financiar prin POCU

  Ghidul „Program pilot de stimulare a participării la educaţie a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate" a fost lansat de către Ministerul Fondurilor...

  © 2019 Qbebe