Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Ce inseamna rele tratamente aplicate minorilor, potrivit legii

Un copil este prin el insusi o minune pentru un parinte. Sunt persoane care isi doresc copii, dar nu pot sa-i aiba, si altele care ii au, dar ii trateaza ca pe un obiect, exercitand asupra lor tot felul de abuzuri. Pentru acestia din urma, legea prevede sanctiuni care devin din ce in ce mai drastice, in functie de tipul de abuz suferit de minor.

Abuzul in familie

In decursul anilor, violenta domestica a crescut alarmant, abuzul in interiorul unei familii putand lua diverse forme: abuz verbal, fizic, sau izolare de prieteni si familie.

In general, violenta domestica se exercita asupra femeilor si copiilor, acestia fiind cei mai vulnerabili. Expertii in acest domeniu afirma ca violenta este mult mai raspandita decat o arata sondajele, motivul fiind faptul ca anumite situatii de acest gen nu sunt raportate politiei sau medicilor. Teama este principalul motiv in acest sens.

Conform Codului Penal in vigoare, infractiunea de rele tratamente aplicate minorului se refera la „punerea in primejdie grava, prin masuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltarii fizice, intelectuale sau morale a minorului, de catre parinti sau de catre orice persoana careia minorul i-a fost incredintat spre crestere si educare".

Un studiu efectuat de Organizatia Salvati Copiii in anul 2000 a aratat ca la mai mult de 75% dintre copii li se aplica pedeapsa cu bataia. Din totalul cazurilor de abuz asupra copiilor, forma de incalcare cel mai des raportata catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului este neglijarea. Insa, sa nu uitam de multiplele cazuri de abuz sexual asupra minorilor lasati in grija rudelor sau vecinilor de catre parintii plecati la munca in strainatate.
In Romania, Codul penal reglementeaza sanctiunile aplicate in cazul actelor sexuale cu minori, pedeapsa fiind mai mare daca minorul are sub 15 ani si/sau daca fapta este savarsita de cel care are in grija sau supravegheaza minorul.

Despre drepturile copiilor

Organizatia Natiunilor Unite prevede ca tuturor copiilor sa li se respecte drepturile. Pentru a se putea dezvolta normal, copilul are nevoie nu numai de hrana si adapost, ci si de un climat favorabil dezvoltarii sale psihice. O familie in care este armonie, unde stresul si problemele zilnice nu se reflecta asupra micutului, reprezinta mediul cel mai bun pentru cresterea si dezvoltarea unui copil.

Din nefericire, insa, exista foarte multe situatii care contravin principiului „pentru a creste sanatos ai nevoie de un mediu sanatos". Emisiunile TV prezinta astfel de cazuri zilnic.
Copiii predispusi la astfel de tratamente sunt, in general, cei care provin din familii unde se consuma droguri sau alcool, cei ai caror parinti sunt divortati, care au suferit, la randul lor, abuzuri in copilarie, sau au grave probleme financiare (care de cele mai multe ori conduc la certuri repetate in familie).

Pentru a putea constientiza cat de grave sunt consecintele asupra copilului abuzat, un studiu organizat in septembrie 2010 de Organizatia Mondiala pentru Sanatate a relevat faptul ca 40 de tineri mor zilnic in tarile europene din cauza violentei, aproximativ jumatate dintre acestea fiind provocate de obiecte contondente. In acelasi context, unul din cinci copii sufera abuzuri sexuale in Europa.

Legea care protejeaza drepturile copiilor

Prin legea 272/2004 au fost infiintate institutii care au drept scop respectarea drepturilor copiilor. La nivel central, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, care monitorizeaza respectarea acestor drepturi, iar la nivel local, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.
Pe langa aceste institutii ale statului, mai exista si organisme private care raspund sesizarilor privind nerespectarea drepturilor minorului.
Conform Codului penal, infractiunea de rele tratamente aplicate minorului se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 12 ani.

Oricine poate ajuta la stoparea abuzurilor

Nicio institutie sau organism privat (ONG) nu poate interveni acolo unde nu are cunostinta ca a fost incalcat un drept al copilului. De aceea, sesizarile trebuie sa vina din partea celor care cunosc astfel de cazuri.

Un telefon la Serviciul pentru Protectia Copilului sau la Telefonul Copilului (116 111) - apel gratuit - poate ajuta un copil sa scape de abuzurile la care este supus zilnic si sa creasca si sa se dezvolte intr-un mediu normal.

Si, sa nu uitam: „Copiii nu s-au priceput niciodata sa asculte de parintii lor, dar nu au dat gres niciodata in a-i imita (James Baldwin)".

Orice copil trebuie sa se bucure de copilarie si are nevoie sa stie ca viata reprezinta mai mult decat violenta fizica sau verbala. Si, asa cum spunea Antoine de Saint-Exupery, „Toti oamenii mari au fost mai intai copii. Dar putini dintre ei isi mai aduc aminte".

Femeile rele sunt mai inteligente

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  De ce sunt mamele rele cu alte mame
  De ce sunt mamele rele cu alte mame

  O vezi țipând la alte mămici prin parc; învinovățind cadrele didactice pentru cele mai nesemnificative situații în care este implicat copilul său; certându-se...

  BOR se opune legii educației sexuale în școli:”Este o îndoctrinare și un atentat asupra inocenței copiilor”
  BOR se opune legii educației sexuale în școli:”Este o îndoctrinare și un atentat asupra inocenței copiilor”

  Obligativitatea educației sexuale în școli este contestată de BOR: „Un atentat asupra inocenței copiilor!”, se arată în documentul publicat de Patriarhia...

  Telekom Romania şi Asociaţia Telefonul Copilului lansează campania „Tu cum te simți azi?” pentru semnalarea abuzurilor asupra minorilor
  Telekom Romania şi Asociaţia Telefonul Copilului lansează campania „Tu cum te simți azi?” pentru semnalarea abuzurilor asupra minorilor

  Platforma dedicată campaniei - website-ul www.116111.ro - reuneşte informații utile despre abuz, hărțuire online și alte situații de hărțuire a minorilor; HappyGraff, prima...

  Cum o ajuți pe fiica ta să le facă față fetelor rele din liceu
  Cum o ajuți pe fiica ta să le facă față fetelor rele din liceu

  Deși ne-am dori ca ai noștri copii să crească într-o lume bună și frumoasă, adevărul este că răutățile fac parte inerentă din viața unui școlar, mai ales când este...

  6 semne ca adolescentul tau nu este in anturajul potrivit
  6 semne ca adolescentul tau nu este in anturajul potrivit

  Prietenii copilului tau au mai multa influenta asupra comportamentului copilului tau, asupra respectului de sine, asupra pasiunilor lui si chiar asupra notelor de la scoala mai mult decat...

  Vrei sa ramai insarcinata? Afla cand este cel mai potrivit moment
  Vrei sa ramai insarcinata? Afla cand este cel mai potrivit moment

  Daca vrei sa ramai insarcinata, specialistii spun ca este cel mai bine faci dragoste cu cateva zile inainte de perioada fertila. Dar cum stii care este perioada fertila? Si cat de des ar...

  © 2019 Qbebe