Divortul si implicatiile sale juridice

Despre motivele care stau la baza divortului s-ar putea face o lista interminabila, insa cat dintre acestea nu isi pot gasi rezolvarea si altfel? Oricat de comun a devenit divortul in societatea noastra, atunci cand sunt implicati si copii, intregul proces devine mai anevoios si mult mai dureros. Un copil trece peste divortul parintilor mai greu decat acestia. 

Divortul la notar

Sfarsitul de an a adus noi modificari legislative in ce priveste codul familiei. Astfel, in cazul in care ambii soti isi doresc divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati, notarul public sau ofiterul de stare civila constata desfacerea casatoriei si elibereaza certificatul de divort.

Toata procedura se desfasoara mult mai repede si mai ieftin decat in fata instantei de judecata. Se depune o cerere de divort, notarul public o inregistreaza si acorda sotilor un termen de 30 zile pentru a se razgandi. La expirarea termenului, se elibereaza certificatul de divort.

Cererea de divort poate fi introdusa doar de catre soti, insa exista anumite situatii speciale cand aceasta poate fi inaintata si de catre un mandatar, ca de exemplu in situatia in care unul dintre soti are resedinta in strainatate.

Solutionarea cererilor privind efectele asupra carora sotii nu cad de acord (nume de familie, bunuri) se rezolva de catre instanta de judecata.


Legea spune ca in cazul divortului, sotii decid cum isi vor imparti bunurile comune. Dar cum, in practica, acest lucru este dificil de realizat, instanta de judecata ajunge sa decida impartirea bunurilor. Intregul proces poate dura chiar si ani.

Divortul cu minori

Probabil cel mai dificil tip de divort este cel in care sunt implicati minorii.

Daca sotii au copii minori, divortul se pronunta doar in fata instantei de judecata. Daca minorii au implinit varsta de 10 ani, vor fi ascultati obligatoriu de instanta, in vederea incredintarii. De obicei, mama este cea care primeste custodia, insa cum interesul copiilor este cel care primeaza, acestia pot fi incredintati si tatalui.

Tot instanta este cea care va stabili si care va fi contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere si educare a minorilor.

In cazul unui divort, cel mai mult vor avea de suferit copiii. Cand sunt prea mici inteleg mult mai greu motivele separarii, mai ales daca acestea implica si schimbarea domiciliului. De asemenea, se pot vedea nevoiti sa ramana cu un parinte, chiar daca isi doresc sa fi fost incredintati celuilalt. Incep sa se simta respinsi si chiar vinovati. Pe cat posibil ei ar trebui protejati de efectele nefaste ale divortului.
Multi dintre ei ajung, ca si parintii lor, sa accepte intr-un final aceasta despartire, insa cu ce pret?

Intretinerea fostilor soti

Diferita de obligatia intretinerii intre soti, art. 41 din Codul familiei reglementeaza aceasta indatorire si in relatia dintre fostii soti. Fundamentul il reprezinta regulile morale de convietuire ce impun asistenta materiala si morala intre persoanele legate in trecut prin casatorie.
 Divortul poate avea ca principal motiv culpa unuia dintre soti, sau a amandurora. Sotul vinovat de desfacerea casatoriei, este indreptatit sa primeasca intretinere din partea celuilalt sot, dupa divort, timp de 1 an. Daca in acest timp se recasatoreste, dreptul la intretinere inceteaza.

Sotul care nu se face vinovat de divort are dreptul la intretinere pe durata nedeterminata. Daca divortul s-a pronuntat din vina ambilor soti, fiecare dintre ei are dreptul sa ceara pensie pe durata nedeterminata.

Pentru a beneficia de acest drept, sotul care pretinde intretinerea trebuie sa se adreseze cu o cerere in instanta de judecata.

Sunt persoane care pentru a depasi momentele dificile din viata lor apeleaza la psiholog. Cu atat mai mult se impune ajutorul specializat in cazul minorilor ai caror parinti ajung sa divorteze.

 

Povești inspiraționale ale unor femei puternice și încercate de viață

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ioana Ginghină: Divorțul mi-a schimbat copilul!
  Ioana Ginghină: Divorțul mi-a schimbat copilul!

  Frumoasa actriță Ioana Ginghină postează pe blogul său oficial o declarație uimitoare cu privire la greutățile cu care se confruntă ca urmare a divorțului. Actița abordează și...

  După 6 ani de la divorțul de Bănică, Andreea Marin se destăinuie: nu poate fi ușor, dar Violeta știe că are doi părinți care o iubesc
  După 6 ani de la divorțul de Bănică, Andreea Marin se destăinuie: nu poate fi ușor, dar Violeta știe că are doi părinți care o iubesc

  Andreea Marin a dezvăluit după 6 ani de la divorț cum a afectat-o pe Violeta ruptura dintre ea și cântărețul Ștefan Bănică Jr. Divorțul nu este niciodată un proces ușor și...

  De ce a sta împreună de dragul copiilor este mai periculos decât divorțul
  De ce a sta împreună de dragul copiilor este mai periculos decât divorțul

  Divorțul este o decizie foarte grea, dar este mai bună decât ca un cuplu să se străduiască să rămână împreună doar de dragul copiilor, spun psihologii. Iată...

  Divortul: 7 metode imprumutate de la copilul tau ca sa te vindeci mai repede
  Divortul: 7 metode imprumutate de la copilul tau ca sa te vindeci mai repede

  Despărţirea sau divorţul sunt unele dintre cele mai stresante şi dureroase experienţe pe care le poţi avea. Indiferent de motivul pentru care s-a produs ruptura sau de persoana care a...

  Suferințele Angelinei Jolie după divorțul de Brad Pitt. Un diagnostic înfricoșător
  Suferințele Angelinei Jolie după divorțul de Brad Pitt. Un diagnostic înfricoșător

  Numele Angelinei Jolie a fost pe buzele tuturor în urmă cu un an, când aceasta a decis să divorțeze de actorul Brad Pitt. În spatele acestui scandal a stat dorința...

  Prima imagine cu fața bebelușului Archie, în brațele mamei sale
  Prima imagine cu fața bebelușului Archie, în brațele mamei sale

  Deși a trecut mai puțin de o săptămână de la botezul fiului lui Meghan Markle și al Prințului Harry, Archie Harrison Mountbatten-Windsor, fanii familiei regale se pot delecta...

  Fotografia virală a unui bebeluș care s-a născut cu steriletul mamei sale pe cap
  Fotografia virală a unui bebeluș care s-a născut cu steriletul mamei sale pe cap

  O fotografie a luat cu asalt întreaga comunitate Twitter în ultimele 2 zile. Ea reprezintă capul unui bebeluș nou-născut care are prins în păr ceea ce se crede a fi...

  © 2019 Qbebe