Legea care obliga ambii parinti sa intre in concediu de crestere copil: OUG 124/2011

Legea care obliga ambii parinti sa intre in concediu de crestere copil: OUG 124/2011

Raluca Antonescu

OUG 124/2011 prevede ca cel putin o luna din perioada totala a concediului pentru cresterea copilului sa fie alocata celuilalt parinte care nu a solicitat acest drept. In cazul in care persoana nu solicita dreptul la concediul ce ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul sau. Astfel, respectiva luna de concediu se va pierde.


Ce prevede ordonanta?

 

Art. 11 din OUG 124/2011 stabileste ca ambii parinti trebuie sa se ocupe pe rand de cresterea si ingrijirea micutului. Astfel, incepand cu data de 1 martie 2012, daca ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile pentru acordarea CCC, indiferent de tipul de concediu pentru care opteaza, vor trebui sa stea acasa pe rand cu copilul.
Daca pana in prezent oricare dintre parinti putea sa opteze pentru intrarea in CCC, guvernantii, sub pretextul unei directive europene, au stabilit ca fiecare parinte trebuie sa se implice cel putin o luna in cresterea si educarea copilului, si deci sa stea acasa cu acesta, sau nu vor mai putea primi indemnizatie in luna respectiva.
De obicei, CCC este solicitat de catre mama. Asadar, in respectiva luna de concediu, indemnizatia tatalui se va calcula ca fiind 75% din media veniturilor realizate de acesta in ultimele 12 luni, fara a putea depasi insa plafonul de 3400 lei.
Luna de concediu in cauza poate fi luata oricand pana la implinirea varstei de 1 an, respectiv 2 ani a copilului, in functie de tipul de concediu ales initial.

Ce face celalalt parinte?


In perioada in care tatal va solicita suspendarea contractului de munca pentru a putea intra in CCC pe o perioada de cel putin o luna, asa cum prevede ordonanta mai sus mentionata, mama va trebui sa se reintoarca la serviciu, iar indemnizatia sa va fi suspendata. In aceasta perioada, tatal va fi cel care va beneficia de indemnizatie, in baza venitului sau realizat in ultimele 12 luni.
Daca tatal nu va solicita CCC, mama va fi obligata sa revina la serviciu cu o luna mai devreme de expirarea propriu-zisa a concediului, deci inainte de implinirea varstei de 1 an, respectiv 2 ani a copilului, in functie de concediul pentru care a optat. Sau, daca nu revine la serviciu, va pierde indemnizatia pe o luna.
Aceste prevederi nu se aplica insa familiilor monoparentale (un singur parinte) si nici celor care traiesc in concubinaj.

O lege aberanta

Este prea mult spus „aberanta"? Exagerez cand folosesc astfel de cuvinte? O sa va las pe voi, cititorii, in final, sa va dati cu parerea.
Iata si argumentele mele: chiar daca parintele care solicita CCC se ocupa, sau cel putin ar trebui sa se ocupe de cresterea copilului sau, acest lucru nu inseamna ca celalalt parinte, de regula, tatal, nu se implica in ceea ce inseamna ingrijirea copilului. Ba, mai mult, daca acesta din urma chiar nu se implica deloc, atunci cum ii poti lasa aceasta sarcina atat de importanta pe o perioada de o luna de zile? Cum va avea el grija de copil?

 

In plus, mama, cum va putea sa se concentreze la serviciu, stiind ca al sau copil se afla in ingrijirea tatalui mai putin experimentat? Stiu, multi vor spune „ei, si ce? Lasa-l ca nu e singur, doar se afla cu tatal sau. Ce, noi am stat cand eram mici doar cu mama? Si, uite, am crescut mari". Este adevarat, insa un copil are nevoie de multa afectiune si mai ales stabilitate. In momentul in care se trezeste fara persoana cu care era invatat sa manance, sa doarma, in momentul in care mangaierea mamei dispare brusc, pentru el e ca si cum tot universul s-a destramat.

Ignorand aceasta parte emotiva sau afectiva, haideti sa analizam partea economica. Mama se intoarce la serviciu pentru o perioada de o luna de zile. Ce se intampla cu persoana care ocupa postul ei pe perioada in care aceasta se afla in CCC? Angajatorul va trebui fie sa ii suspende contractul de munca pe aceasta perioada, fie sa o mentina si pe ea pe acelasi post. Credeti ca angajatorului ii va conveni vreuna din variante?

Iar angajatorul celuilalt parinte nu va fi si el „incurcat" de situatie, cand i se va solicita un concediu de o luna, altul decat cel de odihna? In aceasta perioada va trebui sa gaseasca un alt angajat, sau sa-si continue activitatea cu un om lipsa. Eee, parca nu mai e distractiv.

Renuntarea la indemnizatie, sau nu?

In aceasta situatie, ce decizie vor lua parintii? Cel mai probabil multi vor renunta la dreptul la indemnizatie pentru o perioada de o luna de zile si vor reveni mai devreme la serviciu. Altii poate chiar vor intra pe rand in concediu fie din „placere", fie obligati de situatie.
Poate unele mame chiar vor zambi si vor spune: „nah, sa stai si tu acasa cu copilul sa vezi cum e". Insa parerea mea este ca nu poti fi parinte doar pentru o luna. Fie te implici activ inca de la nastere, sau chiar dinainte, fie nu te implici deloc.

O astfel de lege nu poate schimba mentalitati si nici nu poate responsabiliza subit pe cineva sa devina parinte. Daca tatal, de exemplu, nu se implica in mod normal in cresterea micutului, atunci cu siguranta nu va dori sa intre nici in concediu pentru a sta cu el acasa.

Si, deci, care este pana la urma scopul acestei ordonante? Sa fie acela prezentat pe toate site-urile, la televizor sau in presa, ori mai degraba o noua modalitate de a aduce niste bani la buget? Putini, insa nu conteaza: pic cu pic se face lacul. Se merge pe acelasi principiu ca si la reducerea indemnizatiilor. In acest caz fie celalalt parinte are un venit mai mic decat cel care a solicitat initial concediul si deci statul va plati o indemnizatie mai mica pe o perioada de o luna de zile, fie, si mai bine, parintele renunta la indemnizatie pe perioada respectiva. Deci, avantaje pentru guvernanti si pretexte pentru noi taxe.

Voi ce parere aveti?

Articolul urmator
Cea mai amuzantă conversație între Adela Popescu și Radu Vâlcan: căsnicia este aceeași peste tot

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tații, încurajați de lege să își ia concediu de creștere a copilului de cel puțin două luni!
    Tații, încurajați de lege să își ia concediu de creștere a copilului de cel puțin două luni!

    Drepturi noi pentru angajații din țările Uniunii Europene, inclusiv România, începând din această lună! Tații sunt încurajați să își ia concediu...

    Soția mea este în concediu de creștere copil și îmi cere mie bani. Simt că mă tratează ca pe un bancomat
    Soția mea este în concediu de creștere copil și îmi cere mie bani. Simt că mă tratează ca pe un bancomat

    Perioada concediului de maternitate poate fi foarte dificilă pentru mamele care sunt supuse și presiunilor venite din partea partenerilor. Când aceste presiuni țin de gestionarea...

    Sunt însărcinată în opt luni și nici eu, nici soțul meu, nu o să intrăm în concediu de creștere copil
    Sunt însărcinată în opt luni și nici eu, nici soțul meu, nu o să intrăm în concediu de creștere copil

    Dacă anumite cupluri nici nu concep ca unul dintre parteneri să nu-și ia concediu de creștere copil, pentru altele acest lucru nu intră în discuție. Într-o asemenea...

    Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun
    Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun

    În 2023, părinții vor beneficia de o indemnizație de creștere a copilului. Care sunt condițiile legii și ce trebuie să facă aceștia ca să intre în posesia ajutorului de...

    Legea a fost promulgată. Părinții din România care adoptă un copil au de acum dreptul să stea acasă doi ani
    Legea a fost promulgată. Părinții din România care adoptă un copil au de acum dreptul să stea acasă doi ani

    Drepturile românilor care adoptă copii se schimbă! Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care părinții care adoptă un copil au, de acum, dreptul de a sta...

    Părinții își pot lua concediu pentru a avea grijă de copii când se îmbolnăvesc
    Părinții își pot lua concediu pentru a avea grijă de copii când se îmbolnăvesc

    Președintele României a promulgat ieri legea prin care părinții își pot lua concediu și pot beneficia de indemnizație pentru a avea grijă de copii când aceștia se...

    Concediu parental se dublează! Ce alte beneficii vor primi tăticii care stau acasă cu copilul
    Concediu parental se dublează! Ce alte beneficii vor primi tăticii care stau acasă cu copilul

    Concediul parental s-a dublat și condițiile de acordare a stimulentului s-au schimbat. Vezi ce documente sunt necesare, ce modificări au fost aduse legislației și de ce trebuie să stai...

    Când copilul tău este bolnav ai dreptul să îți iei concediu medical. Iată care sunt condițiile
    Când copilul tău este bolnav ai dreptul să îți iei concediu medical. Iată care sunt condițiile

    Atunci când copilașul tău este bolnav, ultimul lucru la care te gândești este să mergi la serviciu. Cum să îți îndeplinești cu succes sarcinile când...

    © 2024 Qbebe