Legea care obliga ambii parinti sa intre in concediu de crestere copil: OUG 124/2011

Raluca Antonescu

OUG 124/2011 prevede ca cel putin o luna din perioada totala a concediului pentru cresterea copilului sa fie alocata celuilalt parinte care nu a solicitat acest drept. In cazul in care persoana nu solicita dreptul la concediul ce ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul sau. Astfel, respectiva luna de concediu se va pierde.


Ce prevede ordonanta?

 

Art. 11 din OUG 124/2011 stabileste ca ambii parinti trebuie sa se ocupe pe rand de cresterea si ingrijirea micutului. Astfel, incepand cu data de 1 martie 2012, daca ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile pentru acordarea CCC, indiferent de tipul de concediu pentru care opteaza, vor trebui sa stea acasa pe rand cu copilul.
Daca pana in prezent oricare dintre parinti putea sa opteze pentru intrarea in CCC, guvernantii, sub pretextul unei directive europene, au stabilit ca fiecare parinte trebuie sa se implice cel putin o luna in cresterea si educarea copilului, si deci sa stea acasa cu acesta, sau nu vor mai putea primi indemnizatie in luna respectiva.
De obicei, CCC este solicitat de catre mama. Asadar, in respectiva luna de concediu, indemnizatia tatalui se va calcula ca fiind 75% din media veniturilor realizate de acesta in ultimele 12 luni, fara a putea depasi insa plafonul de 3400 lei.
Luna de concediu in cauza poate fi luata oricand pana la implinirea varstei de 1 an, respectiv 2 ani a copilului, in functie de tipul de concediu ales initial.

Ce face celalalt parinte?


In perioada in care tatal va solicita suspendarea contractului de munca pentru a putea intra in CCC pe o perioada de cel putin o luna, asa cum prevede ordonanta mai sus mentionata, mama va trebui sa se reintoarca la serviciu, iar indemnizatia sa va fi suspendata. In aceasta perioada, tatal va fi cel care va beneficia de indemnizatie, in baza venitului sau realizat in ultimele 12 luni.
Daca tatal nu va solicita CCC, mama va fi obligata sa revina la serviciu cu o luna mai devreme de expirarea propriu-zisa a concediului, deci inainte de implinirea varstei de 1 an, respectiv 2 ani a copilului, in functie de concediul pentru care a optat. Sau, daca nu revine la serviciu, va pierde indemnizatia pe o luna.
Aceste prevederi nu se aplica insa familiilor monoparentale (un singur parinte) si nici celor care traiesc in concubinaj.

O lege aberanta

Este prea mult spus „aberanta"? Exagerez cand folosesc astfel de cuvinte? O sa va las pe voi, cititorii, in final, sa va dati cu parerea.
Iata si argumentele mele: chiar daca parintele care solicita CCC se ocupa, sau cel putin ar trebui sa se ocupe de cresterea copilului sau, acest lucru nu inseamna ca celalalt parinte, de regula, tatal, nu se implica in ceea ce inseamna ingrijirea copilului. Ba, mai mult, daca acesta din urma chiar nu se implica deloc, atunci cum ii poti lasa aceasta sarcina atat de importanta pe o perioada de o luna de zile? Cum va avea el grija de copil?

 

In plus, mama, cum va putea sa se concentreze la serviciu, stiind ca al sau copil se afla in ingrijirea tatalui mai putin experimentat? Stiu, multi vor spune „ei, si ce? Lasa-l ca nu e singur, doar se afla cu tatal sau. Ce, noi am stat cand eram mici doar cu mama? Si, uite, am crescut mari". Este adevarat, insa un copil are nevoie de multa afectiune si mai ales stabilitate. In momentul in care se trezeste fara persoana cu care era invatat sa manance, sa doarma, in momentul in care mangaierea mamei dispare brusc, pentru el e ca si cum tot universul s-a destramat.

Ignorand aceasta parte emotiva sau afectiva, haideti sa analizam partea economica. Mama se intoarce la serviciu pentru o perioada de o luna de zile. Ce se intampla cu persoana care ocupa postul ei pe perioada in care aceasta se afla in CCC? Angajatorul va trebui fie sa ii suspende contractul de munca pe aceasta perioada, fie sa o mentina si pe ea pe acelasi post. Credeti ca angajatorului ii va conveni vreuna din variante?

Iar angajatorul celuilalt parinte nu va fi si el „incurcat" de situatie, cand i se va solicita un concediu de o luna, altul decat cel de odihna? In aceasta perioada va trebui sa gaseasca un alt angajat, sau sa-si continue activitatea cu un om lipsa. Eee, parca nu mai e distractiv.

Renuntarea la indemnizatie, sau nu?

In aceasta situatie, ce decizie vor lua parintii? Cel mai probabil multi vor renunta la dreptul la indemnizatie pentru o perioada de o luna de zile si vor reveni mai devreme la serviciu. Altii poate chiar vor intra pe rand in concediu fie din „placere", fie obligati de situatie.
Poate unele mame chiar vor zambi si vor spune: „nah, sa stai si tu acasa cu copilul sa vezi cum e". Insa parerea mea este ca nu poti fi parinte doar pentru o luna. Fie te implici activ inca de la nastere, sau chiar dinainte, fie nu te implici deloc.

O astfel de lege nu poate schimba mentalitati si nici nu poate responsabiliza subit pe cineva sa devina parinte. Daca tatal, de exemplu, nu se implica in mod normal in cresterea micutului, atunci cu siguranta nu va dori sa intre nici in concediu pentru a sta cu el acasa.

Si, deci, care este pana la urma scopul acestei ordonante? Sa fie acela prezentat pe toate site-urile, la televizor sau in presa, ori mai degraba o noua modalitate de a aduce niste bani la buget? Putini, insa nu conteaza: pic cu pic se face lacul. Se merge pe acelasi principiu ca si la reducerea indemnizatiilor. In acest caz fie celalalt parinte are un venit mai mic decat cel care a solicitat initial concediul si deci statul va plati o indemnizatie mai mica pe o perioada de o luna de zile, fie, si mai bine, parintele renunta la indemnizatie pe perioada respectiva. Deci, avantaje pentru guvernanti si pretexte pentru noi taxe.

Voi ce parere aveti?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  De ce legea din Suedia privind concediul de crestere copil este perfecta
  De ce legea din Suedia privind concediul de crestere copil este perfecta

  Echilibrul intre munca si familie devine din ce in ce mai important, mai ales cand apare si un copil. Tarile nordice sunt printre tarile care ofera cele mai bune conditii pentru proaspetii...

  Tații, încurajați de lege să își ia concediu de creștere a copilului de cel puțin două luni!
  Tații, încurajați de lege să își ia concediu de creștere a copilului de cel puțin două luni!

  Drepturi noi pentru angajații din țările Uniunii Europene, inclusiv România, începând din această lună! Tații sunt încurajați să își ia concediu...

  Ministrul Muncii, mesaj important pentru mamele aflate în concediu de creștere copil:
  Ministrul Muncii, mesaj important pentru mamele aflate în concediu de creștere copil:

  Ministrul Muncii și Protecției Sociale, a postat pe Facebook un anunț despre ce se întâmplă cu mamele aflate în concediu pentru creștere copil.

  Soția mea este în concediu de creștere copil și îmi cere mie bani. Simt că mă tratează ca pe un bancomat
  Soția mea este în concediu de creștere copil și îmi cere mie bani. Simt că mă tratează ca pe un bancomat

  Perioada concediului de maternitate poate fi foarte dificilă pentru mamele care sunt supuse și presiunilor venite din partea partenerilor. Când aceste presiuni țin de gestionarea...

  Primul caz din România: ambii părinți cu coronavirus, fără alte rude care să îi ajute. Unde au ajuns copiii?
  Primul caz din România: ambii părinți cu coronavirus, fără alte rude care să îi ajute. Unde au ajuns copiii?

  Situația în România începe să fie din ce în ce mai dramatică și în vreme ce pentru unii dintre noi, un acoperiș deasupra capului și câteva mese...

  Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun
  Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun

  În 2023, părinții vor beneficia de o indemnizație de creștere a copilului. Care sunt condițiile legii și ce trebuie să facă aceștia ca să intre în posesia ajutorului de...

  Când copilul tău este bolnav ai dreptul să îți iei concediu medical. Iată care sunt condițiile
  Când copilul tău este bolnav ai dreptul să îți iei concediu medical. Iată care sunt condițiile

  Atunci când copilașul tău este bolnav, ultimul lucru la care te gândești este să mergi la serviciu. Cum să îți îndeplinești cu succes sarcinile când...

  Strigătul disperat al unei învățătoare: "Nu mai pot! Sunt părinți care acasă își învață copiii să nu poarte mască. Eu nu încalc legea!"
  Strigătul disperat al unei învățătoare: "Nu mai pot! Sunt părinți care acasă își învață copiii să nu poarte mască. Eu nu încalc legea!"

  Claudia Chiru, Profesor pentru Învățământul Primar, fondator SAGA Tower-Hub Educațional și vlogger educațional, a postat un mesaj disperat pe Facebook prin care subliniază...

  © 2023 Qbebe