Zile libere 2021: Care sunt sărbătorile legale de care se vor bucura românii în timpul săptămânii

Mirela Floricescu - Redactor

Zilele libere pentru anul 2021 vin ca o veste proastă pentru angajați. În calendar sunt 15 zile libere pe an, date prin lege. Vestea proastă este aceea că opt dintre ele pică în weekend, care erau considerate oricum zile libere. Așa că din zilele libere pentru anul 2021, vom rămâne în timpul săptămânii doar cu șapte, adică cu mai puțin de jumătate. Pentru cei ce vor să lucreze chiar și în aceste zile, trebuie să știe că legea prevede plata dublă pentru fiecare zi lucrată sau perioade de mini-concediu la alegere. Angajatorii care nu respectă legea riscă amenzi cuprinse între 5.000 – 10.000 de lei.

Calendar zile libere 2021

1 ianuarie, 2 ianuarie - Anul Nou

24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române

30 aprilie - Vinerea Mare

2 -3 mai - Paștele ortodox 2021

1 mai - Ziua Muncii

1 iunie - Ziua Copilului

20 iunie – Prima zi de Rusalii

21 iunie - A doua zi de Rusalii

15 august - Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie - Sfântul Andrei

1 decembrie - Ziua Națională a României

25 decembrie – Prima zi de Crăciun

26 decembrie - A doua zi de Crăciun

Zile libere 2021 în România

Față de anul acesta când majoritatea zilelor libere au picat în timpul săptămânii, în 2021 acestea sunt în mare parte în weekend. Acest fapt se întâmplă deoarece opt dintre cele 15 zile libere vor pica în weekend.

un-calendar-pentru-anul-2021-este-pe-o-masa-cu-o-cana-alba-alaturi-si-o-hartie-cu-un-pix

Ca în fiecare an, Guvernul poate face pod între sărbătorile legale și weekend, astfel încât oamenii să beneficieze de vacanțe prelungite, însă, de obicei, acestea se recuperează. România se află pe ultimele locuri în ceea ce privește zilele libere. În țări precum Lituania, Estonia sau Letonia salariații beneficiază de 19 zile libere pe an. Elveția este țara cu cele mai multe zile libere, anume 28.

Zilele libere din 2021 care vor pica în timpul săptămânii sunt:

1 ianuarie – Anul Nou (vineri)

30 aprilie – Vinerea Mare

3 mai – A doua zi de Paște (luni)

1 iunie – Ziua Copilului (marți)

21 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)

30 noiembrie – Sfântul Andrei (marți)

1 decembrie – Ziua Națională a României (miercuri)

Zile libere 2021 în învățământ

Elevii beneficiază în fiecare an de șase vacanțe, câte trei pentru fiecare semestru. Atât primul semestru cât și al doilea au câte 17 săptămâni de cursuri. Ziua de 5 octombrie este liberă atât pentru elevi, cât și pentru personalul din învățământ, deoarece este sărbătorită Ziua Internațională a Educației și a Profesorului.

trei-copii-sunt-intr-o-sala-de-clasa-si-scriu-ce-le-preda-profesoara

În România, Ziua Educației și Ziua Profesorului sunt sărbătorite în zile diferite. Ziua Educației este pe 5 octombrie, în schimb Ziua Profesorului este celebrată pe 5 iunie. Ambele sunt zile nelucrătoare și au fost introduse în structura anului școlar în anul 2013.

UNESCO a inaugurat această zi pe data de 5 octombrie 1994. Ziua Educației și a Profesorilor este sărbătorită în peste 200 de țări.

Vacanțele din anul școlar 2020 – 2021

Semestrul I:

26 octombrie – 1 noiembrie 2020 - Vacanță pentru grădinițe și clasele pregătitoare

23 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021 – Vacanța de iarnă

30 ianuarie 2021 – 7 februarie 2021 – Vacanța intersemestrială

Semestrul II:

30 aprilie 2021 – 9 mai 2021 – Vacanța de primăvară

19 iunie 2020 – Ziua începerii cursurilor pentru anul școlar 2021 – 2022 – Vacanța de vară

Zile libere de sărbători

În România sunt 15 sărbători legale, iar nouă dintre acestea sunt religioase. Prima este Vinerea Mare. În 2021, aceasta va fi pe 30 aprilie. Cunoscută drept Vinerea Patimilor, este o zi de doliu pentru întregul creștinism, întrucât este ziua în care a fost răstingit Mântuitorul Iisus Hristos. Vinerea Mare este de asemenea, zi de post negru, iar credincioșii care vor să țină acest post au voie doar să bea apă. Această zi este cunoscută și drept Vinerea Seacă, deoarece tot ceea ce se seamănă nu rodește.

o-familie-cu-trei-persoane-admira-un-rasarit-langa-o-masina

Următoarea sărbătoare legală este Paștele, care în 2021 va fi sărbătorit pe 2 mai. Paștele nu are dată fixă, dar întotdeauna este într-o zi de duminică. În fiecare an, Paștele se calculează conform Sinodului Ecumenic de la Niceea. În 2021, ortodocșii vor sărbători Paștele cu o lună mai târziu față de catolici, la care Învierea Domnului va fi pe 4 aprilie. Sunt rare ocaziile când ortodocșii și catolici sărbătoresc Paștele în aceeași zi. Abia în 2025 Paștele va fi în aceeași zi pentru toți creștinii.

Adormirea Maicii Domnului are dată fixă în calendar, pe 15 august și reprezintă trecerea în neființă a Fecioarei Maria. Fecioara Maria este considerată și protectoarea marinarilor, tocmai de aceea în aceeași zi, pe 15 august, se sărbătorește și Ziua Marinei. Totodată, în tradiția populară, în ziua de 15 august se face hotarul între vară și iarnă. În același timp, se deschide șisezonul nunților care ține până la începutul postului Crăciunulu. Se spune că cei care-și serbează ziua de Sfânta Maria, nu trebuie să li se spună „la mulți ani”, deoarece în ziua de 15 august se marchează momentul „adormirii”, tocmai de aceea este o zi de doliu.

Pe 30 noiembrie este Sfântul Andrei, considerat ocrotitorul tuturor românilor și cel care a creștinat poporul român. Sărbătoarea Sfântului Andrei este asemănată cu celebrul Halloween al americanilor. În tradiția populară, noaptea dintre 29 – 30 noiembrie este una în care toate spiritele celor trecuți în neființă umblă necontenite. De asemenea, fetele care vor să-și viseze ursitul trebuie să aibă neapărat busuioc sub pernă.

Ultimele zile libere în ceea ce privește sărbătorile religioase cele cele două zile libere de Crăciun, pe 25 – 26 decembrie, când este celebrată Nașterea Domnului. Cele mai cunoscute obiceiuri de Crăciun sunt îndeplinite alături de familie. De la împodobitul bradului în Ajun, până la așteptarea lui Moș Crăciun de către cei mici și tradiționala masă de Crăciun. Dintre toate sărbătorile legale din an, Crăciunul pune în centru timpul petrecut alături de familie.

Zile libere 2021 de Rusalii

Rusaliile sunt în ordine cronologică după Paște. Zilele libere în 2021 pentru Rusalii vor fi pe 20 -21 iunie. Rusaliile sunt sărbătorite întotdeauna duminica. În popor, această sărbătoare mai este denumită și Pogorârea Sfântului Duh și semnifică data de naștere a Bisericii Creștine, prin coborarea Sfantului Duh asupra Apostolilor și a Bisericii. Este fixată în calendar la 50 de zile după Paște.

desen-cu-icoana-care-prezinta-semnificatia-rusaliilor

În sâmbăta de din înaintea Rusaliilor are loc pomenirea morților, atunci când în toate bisericile ortodoxe au loc Sfinte Liturghii și slujbe de pomenire. Familiile celor trecuți în neființă vin la biserică cu diferite alimente, pe care le împart celor din jur după slujbă. În limbajul popular această comemorare a celor decedați este numită și „Moșii de Vară” sau „Moșii cei Mari”.

Cuvântul „rusalii” vine din limba slavonă și înseamnă nimfe sau zâne rele. În mitologia noastră populară ele sunt cele care aduc necazuri și boli. Tocmai de aceea, în ziua de Rusalii, oamenii de la sate pun în casele lor pelin și usturoi pentru a fi feriți de ele.

Zile libere 2020

Ultimele zile libere din 2020 vor fi în sezonul de iarnă care se apropie. Ca în fiecare an acestea au date fixe. Vestea bună pentru toți salariații este că dintre zilele libere la care au dreptul,  trei vor pica în timpul săptămânii. Doar una va fi în weekend.

femeie-care-sta-invelita-cu-o-patura-are-o-cana-in-mana-si-langa-un-brad

Zilele libere pentru sărbători 2020 sunt:

30 noiembrie — Sfântul Andrei (luni)

1 decembrie — Ziua Națională a României (marți)

25 decembrie – Prima zi de Crăciun (vineri)

26 decembrie — A doua zi de Crăciun (sâmbătă)

Surse: zilelibere.com, libertatea.ro, edupedu.ro

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Zile libere și indemnizații pentru părinții care stau acasă cu copiii în școala online! Care sunt condițiile
  Zile libere și indemnizații pentru părinții care stau acasă cu copiii în școala online! Care sunt condițiile

  Guvernul a aprobat, sâmbătă, Ordonanța de Urgență privind acordarea de zile libere plătite părinţilor care trebuie să stea acasă cu copiii pe perioada cursurilor online,...

  Cum să îți iei concediile în 2020, în funcție de zilele libere legale și de vacanțele copiilor
  Cum să îți iei concediile în 2020, în funcție de zilele libere legale și de vacanțele copiilor

  Pentru a reuși ca tu și cei dragi să aveți vacanțele mult așteptate, planificarea atentă este esențială. Printre factorii de care ar trebui să ții cont se numără și zilele...

  Părinții care lucrează de acasă NU vor primi zile libere plătite să stea cu copiii, anunță Guvernul
  Părinții care lucrează de acasă NU vor primi zile libere plătite să stea cu copiii, anunță Guvernul

  Părinții care lucrează de acasă nu vor putea beneficia de zile libere plătite pentru a sta cu copiii. Vestea vine după ce Guvernul a discutat joi o Ordonanță de Urgență care...

  Vești bune pentru părinți: vor primi zile libere ca să stea acasă cu copiii, pe perioada cât școlile sunt închise
  Vești bune pentru părinți: vor primi zile libere ca să stea acasă cu copiii, pe perioada cât școlile sunt închise

  Vacanța celor mici poate reprezenta o problemă reală pentru mulți părinți, luând în considerare situația actuală. After school-urile fiind închise, mulți micuți...

  Cum să îţi iei concediile în 2021 în funcţie de zilele libere legale şi de vacanţele copiilor
  Cum să îţi iei concediile în 2021 în funcţie de zilele libere legale şi de vacanţele copiilor

  Spre deosebire de anul 2020, 2021 va fi marcat de mai puţine zile libere legale care vor fi în timpul săptămânii, cea mai mare parte dintre ele fiind în timpul...

  Anunț de ultimă oră! Mai multe zile libere pentru români, de Crăciun!
  Anunț de ultimă oră! Mai multe zile libere pentru români, de Crăciun!

  De Crăciun, românii se vor bucura de o punte care va prelungi vacanța de sărbători la 5 zile.

  Angajatorii vor trebui să ofere zile libere angajaților pentru urgențe familiale, în afara zilelor de concediu
  Angajatorii vor trebui să ofere zile libere angajaților pentru urgențe familiale, în afara zilelor de concediu

  Veşti bune pentru angajaţi! Urmează să fie introduse noi prevederi în Codul muncii, unele dintre ele făcând referire la un nou tip de zile libere pe care angajatorii vor...

  Zile libere 2022: când vor lua părinții și copiii minivacanțe
  Zile libere 2022: când vor lua părinții și copiii minivacanțe

  Ori de câte ori vrei să petreci mai mult timp alături de cei dragi, să te încarci cu energie și să revii în forță la treburile tale, mizează și pe weekend-urile...

  © 2022 Qbebe