M-am săturat să încerc să fiu mama perfectă

M-am săturat să încerc să fiu mama perfectă

Mariana Voinea

Cu toții ne dorim să fim părinți perfecți. La un moment dat, responsabilitățile ne copleșesc și ne dorim pur și simplu puțină liniște și libertate.

Uneori, sinceritatea părinților poate fi șocantă pentru cei din jur. Deși îi iubesc necondiționat pe cei mici, adulții adesea se simt prizonieri în propria lor viață, fiind nevoiți să aibă grijă permanent de ființele cărora le-au dat viață, lăsându-și propriile nevoi și dorințe deoparte.

De câte ori nu ați fost bolnavi sau nu a trebuit să participați la un eveniment important și ați pus nevoile copiilor mai presus de nevoile voastre?

Protagonista poveștii noastre de viață, autoarea romanului Royals, Tegan Bennett Daylight își susține cu tărie nerăbdarea de a-și recăpăta libertatea după câteva decenii în care a crescut copii. Concret, se apropie momentul ca ultimul ei prunc să-și finalizeze studiile, iar mama susține că are nevoie de odihnă. Conform spuselor ei, pe cât de gingași și drăgălași sunt copiii, pe atât de enervanți pot fi câteodată.

Copilul meu cel mic își termină studiile și eu nu mă pot gândi decât la libertatea pe care o voi avea după acest moment. Sigur că îmi iubesc copiii și nu vreau ca aceștia să dispară pur și simplu din viața mea, dar simt că am nevoie de o pauză.

M-am săturat să fiu un părinte bun, indiferent de circumstanțe. Un părinte suficient de bun. Sau măcar un părinte OK“, mărturisește autoarea.

Recent, mama a găsit o scrisoare pe care redactat-o în anul 2007, atunci când copiii ei aveau vârsta de 2 și 6 ani.

Treaba cu creșterea copiilor stă cam așa: Trebuie să le asiguri hrană, să îi hidratezi, să te asiguri că nu le este nici cald, nici frig. În fiecare zi trebuie să planifici cina și prânzul, astfel încât cei mici să consume suficiente fructe și legume, dar și carne.

Trebuie să te asiguri că nu se rănesc, dar nici să nu le tai de tot aripile, ci să-i lași să își asume riscuri. Te frământă gândul că alți copii i-au jignit sau le-a spus ceva care i-a durut și nu îți spun. Îți faci griji că ai țipat prea tare la ei într-un moment de furie.

Te gândești la ce oră poți să începi să bei primul pahar cu vin. Te temi de ce este mai rău și nu știi dacă micuțul tău a prins o simplă răceală sau are cancer.

Te îngrijorează durerile pe care le simți la șolduri, spate, sâni sau dinți și nu știi dacă sunt normale. Nu știi cât de des le poți da o gustare și nici cât de mult poți vorbi la telefon în preajma lor.

mama aranjează esarfa adolescentului

Se pare că autoarea era copleșită de gânduri la momentul respectiv. Acum, copiii ei au 18, respectiv 22 de ani iar fiica adoptivă are 19 ani. De-a lungul anilor, femeia a scris mai multe cărți și a inventat mai multe titluri pentru acestea.

Autoarea ne prezintă chiar și un citat dintr-o carte încă nepublicată: “Mă tem de orice. Mă tem chiar și de anxietate. Este prezentă peste tot, în jurul meu. Mă tem când primesc un telefon. Mă tem că nu mi-am învățat copiii cum să curețe toaleta după ce o folosesc“.

Credeam că sunt mama perfectă, până în ziua în care fiica mea m-a eliminat complet din viața ei

Tegan recunoaște că acum se simte mult mai liniștită. Privindu-și prietenele care au copii mult mai mici care se tem că aceștia folosesc mult prea mult rețelele sociale și dispozitivele electronice din cauză că le scade stima de sine, răsuflă ușurată.

Stimă scăzută aveam și noi în anii '80, așa că lăsați-i să folosească telefoanele. Acolo locuiesc toți prietenii lor. Și da, copilul tău a văzut și filme deocheate și nu a pățit nimic“, mărturisește ea.

Analizând această situație, Tegan se bucură că nu trebuie să își mai facă griji pentru copiii ei, amintindu-și de perioada în care pereții erau plini cu tabele cu task-uri zilinice și cu orele alocate jocurilor video. Adio tabele cu stickere!

Am prietene care își fac probleme în privința consumului de droguri sau alcool al copiilor lor de la vârste mici. Fumatul, chiulitul, depresia, faptul că nu au prieteni sau au intrat în cercuri nepotrivit sunt doar câteva din subiectele care le produce panică și anxietatea acestora.

Eu le-aș sfătui așa: lăsați copiii să își rezolve singuri problemele. Fiți alături de ei, nu-i lăsați să o ia razna cu totul!

Trasați limite și reguli clare pe care trebuie să le respecte, dar nu interveniți prea mult în deciziile lor. Protejați-i în măsura în care puteți și fiți alături de ei fără a-i sufoca. Lăsați-i să mănânce ceea ce vor și când le este foame.

Vorbiți cu ei despre orice, fără perdea, fie că le place subiectul sau nu. Prezentați-le riscurile drogurilor asupra sănătății și încurajați-i să citească mai mult. Faceți toate aste, fără să vă străduiți prea mult.“, mărturisește autoarea.

Pe de altă parte, copiii au și părțile lor. Pruncii miros frumos, sunt puri, inocenți. Când sunt mici, observă toate lucrurile mărunte pe care tu ca și adult nu le bagi în seamă și te învață să te bucuri de lucrurile mici, precum un bețișor sau un fluturaș.

La vârste fragede, copiii pun cele mai interesante întrebări care te lasă cu gura căscată și care îți schimbă complet modul de a privi viața.

Femeia își amintește cu drag de momentul în care fetița ei și-a simțit pentru prima dată pulsul la încheietura mâinii și a exclamat: “Mama, am o inimioară și în mânuță“.

La câțiva ani distanță, unul din băieți a pus o întrebare puțin spus surprinzătoare atunci când și-a luat bunicul de mână “de ce lumea este condusă de voi, adulții?“

Am început să petrec mai puțin timp cu copiii mei și asta mă ajută să fiu o mamă mai bună

Când copiii cresc, părinții rememorează cu drag momentele în care micuții le săreau în brațe, țopăiau, dansau și țipau de fericire când primeau ciocolată. Privind în urmă, părinții realizează că s-au maturizat o dată cu creșterea copiilor lor.

Au aflat ce înseamnă iubirea necondiționată, renunțarea la propriile nevoi și dorințe. Peste ani, părinții înțeleg ce înseamnă să muncești din greu și să te bucuri de viață, cu bune și cu rele.

Copiii ne învață că viața este scurtă, lumina soarelui trebuie văzută ca pe un dar de la divinitate, la fel ca și hrana. Modul în care i-ai educat le permite copiilor să învețe din propriile greșeli, să își afle propria identitate și să ia propriile decizii fără a-i lăsa pe alții să o facă în locul lor.

Copiii te-au învățat ce înseamnă bunătatea și toleranța într-un mod în care nu ai reușit niciodată. Partenerul meu chiar a afirmat că a învățat de la copii faptul că totul e în continuă schimbare, nimic nu rămâne la fel“, mărturisește Bennet.

Peste câteva săptămâni încep examenele finale ale fiului autoarei. Tot atunci, își va recăpăta și libertatea mult râvnită.

De ce este condusă lumea de adulți? Cine știe? Poate copiii noștri vor avea la rândul lor copii și vor fi mulțumiți și totodată furioși pentru felul în care i-am educat. Poate că vor duce mai departe iubirea cu care i-am copleșit, dar și certurile cu care i-am dojenit.

Viața de părinte nu devine mai ușoară, pe măsură ce cresc copiii. Copii mici, probleme mici, copii mari, probleme mari, ne spune un vechi proverb românesc. Singurul lucru care se îmbunătățește o dată cu trecerea timpului este libertatea resimțită de părinți. Dar grija pentru copii și frământările sufletești rămân.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: theguardian.com

Articolul urmator
Boala m-a împiedicat multă vreme să fiu o mamă bună pentru copiii mei. Sunt diagnosticată cu tulburare bipolară
Boala m-a împiedicat multă vreme să fiu o mamă bună pentru copiii mei. Sunt diagnosticată cu tulburare bipolară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    M-am săturat să fiu dădacă pentru surorile mele mai mici și menajeră pentru părinții mei
    M-am săturat să fiu dădacă pentru surorile mele mai mici și menajeră pentru părinții mei

    Nu puține sunt cazurile în care frații mai mari au grijă de frățiorii sau surioarele lor mai mici. Dacă diferența de vârstă este considerabilă și depășește...

    M-am săturat ca mama să-și aducă mereu iubiții acasă. Cum să-i spun?
    M-am săturat ca mama să-și aducă mereu iubiții acasă. Cum să-i spun?

    Nu numai alegerile făcute de copii reprezintă adesea un motiv de dispută cu părinții. Astfel, în anumite cazuri, nici alegerile părinților nu sunt pe placul copiilor și,...

    „Am făcut un copil la 13 ani și m-am săturat să explic de ce”. Povestea unei femei care a devenit mamă în adolescență
    „Am făcut un copil la 13 ani și m-am săturat să explic de ce”. Povestea unei femei care a devenit mamă în adolescență

    O femeie care a devenit mamă la doar 13 ani a povestit, pe TikTok, că s-a săturat să le explice mereu celorlalți de ce a rămas însărcinată la o vârstă atât de...

    Cum am reușit să-mi iert mama pentru că nu a știut să mă protejeze și am ajuns să fiu abuzată
    Cum am reușit să-mi iert mama pentru că nu a știut să mă protejeze și am ajuns să fiu abuzată

    Cu toții avem câte ceva de iertat părinților noștri și e benefic să o facem, mai devreme sau mai târziu. Această femeie ne povestește cum a reușit să o ierte pe mama sa...

    Această mamă a găsit fraza perfectă pentru a liniști un copil furios
    Această mamă a găsit fraza perfectă pentru a liniști un copil furios

    Crizele de tantrum ale copiilor sunt coșmarul tuturor părinților. De ce? Pentru că, de obicei, au loc în cele mai nepotrivite locuri și momente și nu trec așa, cu una, cu două....

    Nu încerc să-mi înveselesc copilul atunci când este trist sau dezamăgit. Uite de ce
    Nu încerc să-mi înveselesc copilul atunci când este trist sau dezamăgit. Uite de ce

    Ce îți vine să faci atunci când îți vezi puiul trist? Să îl faci să se simtă mai bine, nu-i așa? Este normal, însă mai există și alte abordări....

    Cum să nu mai țipi la copiii tăi? O mamă a găsit soluția perfectă
    Cum să nu mai țipi la copiii tăi? O mamă a găsit soluția perfectă

    Unul dintre lucrurile pe care ți le propui odată ce devii părinte este să faci tot posibilul să nu țipi la copilul tău. În viața de zi cu zi însă intervin diverse...

    Am devenit prima dată mamă vitregă și asta m-a ajutat să fiu un părinte mai bun
    Am devenit prima dată mamă vitregă și asta m-a ajutat să fiu un părinte mai bun

    Relația copil-părinte vitreg poate fi dificilă uneori, dar poate fi, de asemenea, plină de satisfacții. O mămică de peste Ocean povestește, pentru Insider, cum a reușit să o...

    © 2024 Qbebe