Am început să petrec mai puțin timp cu copiii mei și asta mă ajută să fiu o mamă mai bună

Am început să petrec mai puțin timp cu copiii mei și asta mă ajută să fiu o mamă mai bună

Alina Nedelcu - Redactor Senior

O mamă a dezvăluit ce a însemnat pentru ea perioada în care a fost nevoită să lucreze numai de acasă în contextul pandemiei. În confesiunea sa, nu s-a ferit să vorbească atât despre avantajele pe care le-a avut pentru familia ei faptul că nu s-a mai dus la birou, cât și despre inconvenientele resimțite în tot acest interval. Parcurge cu atenție articolul de mai jos nu doar pentru a descoperi ce a relatat această mamă, ci și care sunt unele dintre cele mai importante dificultăți pe care le au de înfruntat mamele ce lucrează mereu de acasă.

Confesiune de mamă

O mamă s-a confesat în legătură cu provocările pe care i le-a adus lucratul de acasă din perioada pandemiei. Ea și-a început confesiunea precizând că nu i-a fost ușor să se adapteze la noua situație: „...M-am regăsit din nou în situația în care granița dintre viața mea la muncă și viața mea personală nu a mai fost clară de când pandemia de COVID a lovit...Precum s-a întâmplat pentru majoritatea persoanelor care lucrează, în martie 2020 am început să lucrez de la distanță, fiind trimisă acasă alături de laptop-ul meu. Brusc m-am trezit în situația de a sta acasă mai mult decât am făcut-o până atunci. Eram acasă alături de copii 24 ore pe zi, 7 zile din 7, iar copiii se adaptau cu noua situație, aceea de a învăța de la distanță și de a se bucura mult pentru că mă aveau în preajmă. Fiica mea venea la mine între ședințele mele, ca să o ajut să-și rezolve fișele online în timp ce trebuia să răspund și la email-uri. Fiul meu se bucura că avea acces la mine în timpul mesei de prânz...”.

fetita-si-baietel-care-isi-deranjeaza-mama-in-timp-ce-aceasta-lucreaza-la-laptop-si-vorbeste-la-telefon

Inițial s-a bucurat de faptul că a petrecut mult timp alături de familie și că acest lucru i-a unit foarte mult: „Au fost mai multe îmbrățișări și momente de alint și mai mult timp petrecut față în față decât înainte. La început, a fost confortabil pentru toți să fim acasă împreună și cred că toți am simțit că suntem mai uniți decât eram înainte de pandemie.”

Treptat însă, mama a constatat că îi lipsea atmosfera de la birou, că nu mai era la fel de activă și de concentrată precum era când mergea acolo: „Nu numai că îmi lipsea diversitatea de la birou, dar mi-am pierdut propria mea versiune de la muncă. Acolo mă concentram mai bine. Eram mai activă, făceam mulți pași pe măsură ce mă duceam de la întâlnire la întâlnire în diverse clădiri...În cea mai mare parte a timpului, nu mă gândeam la lucruri care țineau de casă sau de copii- eram acea Wendy de la locul de muncă, iar acea Wendy era pricepută la ceea ce făcea.”

De asemenea, simțea că nu se mai putea concentra suficient la lucru și că, în condițiile în care nu mai lucra la fel de eficient ca în vremea când era la birou, era nevoită să lucreze mai multe ore pe zi și avea senzația că mereu se confrunta cu postura de mamă și femeie care lucrează: „Eram bună la ceea ce aveam de făcut și când lucram acasă, dar mereu atenția mea era distrasă. De copiii mei, de praful de pe cărțile de pe bibliotecă pe care înainte nu îl observam, de zgomotele pe care le făcea soțul meu când se ocupa de treburi prin casă. Zilele mele de lucru începeau să fie mai lungi întrucât eram mai puțin productivă. Paradoxal, începusem să avem mai puțin timp petrecut în familie seara întrucât era din ce în ce mai greu pentru mine să mă descurc cu treaba pe parcursul zilei. Fără posibilitatea de a putea să realizez acasă tranziția la „modul mamă” eram mereu prinsă între „modul mamă”/„modul serviciu.”

Plecând de la ceea ce a trăit în perioada în care a lucrat doar de acasă, cea care s-a confesat a precizat că îi era foarte greu să-și reia concentrarea după ce era întreruptă de copii și nu s-a ferit să precizeze că, din punctul ei de vedere, părinții nu ar trebui să stea toată ziua cu copiii: „În afara faptului că am ajuns să cred, mai mult ca niciodată, că părinții și copiii nu ar trebui să se bage unii în treaba celorlalți toată ziua, am făcut și o altă descoperire. În timpul pandemiei a fost prima dată când am bănuit și după aceea  mi-am dat seama că am ADHD. Această descoperire a fost posibilă întrucât am realizat cât de greu îmi era să-mi recapăt concentrarea după fiecare interacțiune cu copiii mei. Știam că dispun de o super capacitate de concentrare, dar se pare că mi-am pierdut acest dar fără programul organizat de la birou.”

Alt aspect pe care mama l-a sesizat în perioada în care lucra acasă era că se concentra mai puțin și asupra copiilor ei și că nu își mai organiza la fel de eficient timpul petrecut cu aceștia: „În afară de faptul că mă simțeam mai puțin concentrată și mai puțin eficientă la muncă, am început să cred că nu mai eram la fel de concentrată nici în calitate de părinte. Deși îmi vedeam copiii mai mult ca niciodată, devenisem mai puțin preocupată pentru a le acorda atenția mea  deplină. Când nu lucram acasă, întotdeauna petreceam timp în mod egal cu fiecare....”

Constatând toate acestea, a luat decizia să revină la birou, în cadrul unui program hibrid, chiar dacă știa că micuții ei ar fi fost bucuroși să o știe mereu acasă. Și-a explicat hotărârea întrucât a considerat că faptul de a sta mai puțin cu copiii ei a ajutat-o să fie o mai bună. Argumentele mamei au fost următoarele: „Când am ales, știam că ei voiau ca eu să stau acasă. Dar în final am hotărât să revin la birou, această decizie legându-se mai ales de faptul că așa voi fi o mamă mai bună. Este dificil să îi explici unui copil că îl iubești atât de mult încât vrei să petreci mai puțin timp cu el, dar aceasta este realitatea când ești o mamă care lucrează, mai ales când este cazul să stabilești o graniță mai fermă între timpul petrecut la muncă și acela petrecut în familie.”

Deși simțea că îi lipsesc copiii pe timpul zilei, s-a reîntors la birou știind că va fi o mamă mai bună pentru ei când va veni seara acasă și că astfel se va putea concentra mai bine și în intervalele petrecute în familie: „M-am întors la birou cam de trei săptămâni și mă bucur mult. Îmi lipsesc copiii o parte din zi, dar deja simt că vor avea o mamă mai bună când voi reveni seara acasă. Reușind să fiu mai prezentă la muncă îmi permite să-mi recapăt concentrarea de care am nevoie când mă voi întoarce acasă...”

Provocările pe care le au de înfruntat mamele ce lucrează de acasă

Ceea ce a remarcat mama care s-a confesat și care se leagă de concluzia potrivit căreia „Faptul că stau mai puțin cu copiii mei mă ajută să fiu o mamă mai bună” reprezintă de fapt unele dintre cele mai importante provocări pe care le au de înfruntat mamele care lucrează de acasă. Iată câteva exemple în acest sens:

  • Lipsa spiritului de echipă, pierderea sentimentului de apartenență la comunitatea de la locul de muncă- Deși într-o primă etapă va exista bucuria că lucrezi acasă, în propriul tău ritm, că te vei organiza mai bine când îți realizezi sarcinile, treptat poți ajunge să-ți dai seama că unele dintre ele se realizau mai rapid și mai eficient când te consultai direct cu colegii. În același timp, faptul că puteați să vă reuniți mai rapid și să faceți ședințe de brainstorming vă aducea mai multă satisfacție și, mai mult decât atât, vă ajuta să lucrați mai bine ca echipă și să vă simțiți integrați într-o anumită comunitate. Chiar dacă ședințele online sunt foarte utile, nu întotdeauna eforturile sunt coordonate la fel ca în momentele în care există întâlniri față în față
  • Poți simți că nu mai ești la fel de motivată- Motivația ține și ea de sentimentul de apartenență la o echipă, dar și de cât de mult reușești să te concentrezi asupra a ceea ce ai de făcut. Fără să îți dai seama, faptul că te vei întrerupe mai des de la lucru când ești acasă întrucât ești mai solicitată cu diverse treburi, te va determina să nu te mai concentrezi la fel de profund și de aici poți ajunge treptat să nu mai fii la fel de motivată
  • Ai și responsabilitățile unei mame care stă acasă- În afară de sarcinile de serviciu, vei avea și sarcinile care țin de casă, de copii și nu îți este deloc la îndemână să-ți gestionezi programul pentru a-ți finaliza la timp treburile de la muncă și pentru a nu le neglija nici pe cele de acasă. În aceste condiții, nu este de mirare că sunt zile în care vei fi nevoită să stai până seara târziu pentru a putea termina ceea ce ai de făcut în gospodărie sau treburi rămase neterminate de la serviciu. De aceea se ajunge rapid la concluzia la care a ajuns și mama care s-a confesat și anume că nu vor mai exista granițe bine delimitate între ceea ce ești tu la locul de muncă și sarcinile specifice unei mame
  • Nu vei avea deloc pauze- În special în perioadele mai aglomerate de la serviciu, când vei lucra doar de acasă vei simți în anumite momente că timpul nu îți ajunge și ți-ai dori să ai răgaz să „îți tragi sufletul”, să ai și câteva clipe doar ale tale. Nu va fi deloc la îndemână să reușești să te „strecori” printre numeroasele lucruri pe care le ai de dus la bun sfârșit și vei avea perioade în care te vei simți epuizată sesizând că, de exemplu, nu te mai poți bucura nici măcar de pauza de prânz pe care o aveai când mergeai la birou
  • Va trebui mereu să faci față numeroaselor treburi- Din acest punct de vedere, lucruril devin și mai dificile când intervin situații neprevăzute. Spre exemplu, dacă micuțul tău se îmbolnăvește, va trebui să-ți gestionezi cât mai minuțios programul pentru a putea să te ocupi de el, dar și să răspunzi la email-uri, la telefon, într-un cuvânt să-ți îndeplinești și sarcinile de serviciu. Dacă mai adaugi și treburile obișnuite din gospodărie, vei putea spune că ai ajuns să ai mai multe job-uri 

mama-care-sta-cu-copiii-ei-in-timp-ce-lucreaza-de-acasa

Surse: blog.vantagecircle.com, cafemom.com, easymommylife.com, thedailystar.net, workingmother.com

Sursă poză principală: istockphoto.com 

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Nu este datoria mea să fiu plăcută de copiii mei
Nu este datoria mea să fiu plăcută de copiii mei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am ales să stau doi ani departe de copiii mei și asta m-a făcut o mamă mai bună
    Am ales să stau doi ani departe de copiii mei și asta m-a făcut o mamă mai bună

    O mamă de peste ocean povestește cum a schimbat-o experiența de a fi departe de copiii săi timp de 2 ani.

    Boala m-a împiedicat multă vreme să fiu o mamă bună pentru copiii mei. Sunt diagnosticată cu tulburare bipolară
    Boala m-a împiedicat multă vreme să fiu o mamă bună pentru copiii mei. Sunt diagnosticată cu tulburare bipolară

    O mamă cu 5 copii diagnosticată cu tulburare bipolară, povestește cum a învățat că nu trebuie să-și lase diagnosticul și traumele din copilărie să-i afecteze relația cu...

    Rolul de mamă mă învață să fiu mai bună cu mine însămi. Este timpul să o faci și tu!
    Rolul de mamă mă învață să fiu mai bună cu mine însămi. Este timpul să o faci și tu!

    Câte lucruri înveți atunci când devii mamă? Probabil atât de multe, încât nu le putem cuprinde pe toate într-un articol. Astăzi, o mămică de...

    Am trecut de perioada de bebelușie cu copiii mei și acum nu vreau să mai petrec timpul cu alte mame tinere
    Am trecut de perioada de bebelușie cu copiii mei și acum nu vreau să mai petrec timpul cu alte mame tinere

    O mămică cu 4 copii de peste hotare ne povestește care sunt motivele pentru care nu mai vrea să petreacă timpul cu mămici mai tinere decât ea. Citește articolul pentru a le...

    Am decis să fiu mamă singură la 36 de ani și am făcut 3 copii. Acum am cancer și nu știu ce se va alege de viața copiilor mei când nu o să mai fiu
    Am decis să fiu mamă singură la 36 de ani și am făcut 3 copii. Acum am cancer și nu știu ce se va alege de viața copiilor mei când nu o să mai fiu

    Bucuria de a avea 3 copii pe cont propriu până la vârsta de 36 de ani a fost umbrită de un diagnostic cumplit, cancer ovarian. O mamă mărturisește că au fost nopți...

    Sunt o mamă extenuată, iar soțul și copiii mei mă fac din ce în ce mai nefericită. Vreau doar să fiu lăsată în pace!
    Sunt o mamă extenuată, iar soțul și copiii mei mă fac din ce în ce mai nefericită. Vreau doar să fiu lăsată în pace!

    Extenuarea fizică și psihică și presiunea care se pune asupra mamelor care au un job full time, copii de crescut și gospodărie de întreținut se resimt foarte puternic, mai ales...

    STUDIU. Copiii care petrec mai mult timp în fața ecranelor au mai mulți prieteni apropiați
    STUDIU. Copiii care petrec mai mult timp în fața ecranelor au mai mulți prieteni apropiați

    În condițiile în care timpul petrecut de copii în fața ecranelor a devenit tot mai mare în ultima vreme, este firesc să ne îngrijorăm pentru sănătatea...

    Tehnicile de yoga care m-au ajutat să fiu o mamă mai bună
    Tehnicile de yoga care m-au ajutat să fiu o mamă mai bună

    Una dintre cele mai mari provocări pe care le ai de înfruntat odată ce devii mamă este să reușești să-ți păstrezi calmul în momentele de criză. Fie că este vorba...

    © 2024 Qbebe