Domnule Ministru, nu deschideți școlile! Nimeni nu va fi cu gândul la carte în școli, ci la boală și la moarte

Domnule Ministru, nu deschideți școlile! Nimeni nu va fi cu gândul la carte în școli, ci la boală și la moarte

Andrada Popa

Oricare dintre voi, dragi părinți, se gândește cu teamă la momentul în care școlile se vor redeschide. Și în niciun caz teamă de adaptare din nou la program, ci teamă de acest virus care ne-a dat viețile peste cap și care ne amenință în continuare și va fi pentru multă vreme prezent. Oare câți dintre voi sunt de acord să se redeschidă școlile, când Covid-19 pândește peste tot și încă nu avem un tratament clar și un vaccin eficient? Oare ce atârnă mai greu acum în balanță? Educația sau sănătatea? Eu una am decis deja că dacă școlile se vor redeschide fără condiții propice, fără ca viitorul nostru, copiii noștri să fie protejați, atunci voi alege ca fiica mea să stea în continuare acasă. Pentru că este imposibil ca într-o clasă de 30 de copii înghesuiți printre alte clase cu încă 400 de copii, într-o școală unde, chiar dacă sunt condiții de igienă bune, să nu apară cazuri de infectare. Și dacă în sezonul gripei, cu toate măsurile de protecție, jumătate din clasa fetei mele s-a îmbolnăvit, nu vreau să îmi imaginez ce s-ar întâmpla în cazul acestui coronavirus. Poate copiii nu sunt atât de sensibili, dar sunt purtători și duc mai departe la vecini, bunici, părinți. Și, dacă noi adulții, ne îmbolnăvim, cine mai are grijă de copiii noștri? Cum aș putea vreodată să accept, să trăiesc cu gândul că fiica mea a fost luată de Protecția Copilului, chiar și pentru două săptămâni? Școala online funcționează foarte bine, mai ales pentru clasele mai mici din mediul urban. Poate la sate, unde sunt puțini copii, unde virusul nu este atât de prezent, școlile deschise ar funcționa. În mediul urban ar însemna doar o reîntoarcere la punctul de plecare.

Frustrarea și teama mea este împărtășită de mulți alți părinți. Am ales să vă redau mai jos un mesaj al unei mame care reușește să adune tot ceea ce am eu în suflet și chiar mai mult, pentru că ea are în sufletul ei și povara unui copil bolnav de astm. Acest mesaj este mesajul tuturor părinților care au copilul într-o școala supraaglomerată dintr-un mediu urban.

Scrisoare deschisă din partea unei mame

Stimați guvernanți,

Un lucru important pe agenda dvs este legat de redeschiderea unităților de învățământ, de la grădinițe până la universități. Sunt mama de doi copii și aș vrea să vă adresez niște întrebări.

După cum sunt sigură că știți, școlile din mediul urban sunt, aproape fară excepție, supraaglomerate. Clasele de 20 de elevi, cu o suprafață a sălii de clasă adecvată la numărul de suflete care petrec acolo între 4 și 8 ore pe zi, există numai pe hârtie. Realitatea noastră este alta: clase de peste 30 de elevi (adesea peste 35), înghesuiți în spații în care abia încap băncile, printre care tu, cadru didactic, cu greu te strecori.

Cum se poate asigura distanțarea socială în aceste condiții? Cum poți controla ca peste 30 de copii de ciclu primar să poarte corect masca și să nu ducă mâna la față 4 – 5 ore pe zi? Cum îi poți determina să se spele corect pe mâini, la fiecare pauză, când pe palier există un singur grup sanitar, cu 1 – 2 chiuvete și adeseori fără săpun?

Spuneți că la cei mici, formele de boala sunt ușoare. Dar există, domnilor miniștri, copii cu alergii, copii cu astm, copii cu alte comorbidități, care au și ei dreptul să trăiască. Există copii care vin acasă la părinți cu comorbidități, sau care sunt îngrijiți, după ore, de bunici care au peste 60 de ani.

Poate copilul face o formă ușoară de boală, poate nici nu vom ști că s-a infectat, decât când îi vom îngropă un părinte sau un bunic…

Ce ne facem, domnilor miniștri, cu cadrele didactice? Pe dumnealor le-ați întrebat ce vârste au, ce boli asociate? Și ei petrec ore lungi în compania a 30 de elevi în ciclurile primare, sau a o sută de elevi pe zi mai târziu, în anii mai mari. Profesorii de limbi străine intră și la clasele primare, intră și la clasele mai mari. Școlile au o intrare pentru profesori și tot o intrare și pentru sutele de elevi. Cum rezolvăm problemele acestea?

Probabil vă uitați la exemplul altor state europene. Știm că Danemarca și-a deschis de curând școlile. Nu pe toate, domnilor miniștri, doar pe unele dintre ele. Am urmărit un interviu cu un director al unei unități care s-a deschis acum, în primul “val”. Domnul acela povestea ce măsuri s-au luat pentru prevenirea îmbolnăvirilor. De pildă, ne spunea că s-au deschis doar câteva dintre școli, ca un fel de experiment – să se vadă ce se va întâmplă după. Petrecuse câteva zile asigurandu-se că:

  • geamurile și ușile claselor și ale școlilor vor fi permanent deschise, ca să se ventileze corespunzător spațiul;
  • copiii nu vor avea pauze propriu-zise, pentru a se evita contactul prea apropiat între ei; ei își vor petrece timpul doar în bancă;
  • băncile au fost rearanjate în clase, astfel încât copiii să respecte distanța minimă de 2m între ei;
  • grupurile sanitare au fost reevaluate și pregătite în ideea în care copiii aceia trebuie să se spele pe mâini frecvent și să aibă la dispoziție apă caldă, săpun și dezinfectant;
  • sălile de clasă și băncile urmau să fie dezinfectate zilnic.

Cum facem, domnilor miniștri, în școlile de stat în România?

Copilul meu învață într-o clădire care are 7 clase pe palier, cu un grup sanitar cu două chiuvete la care deseori săpunul dispare pentru că fie se termină, fie se joacă copiii cu el. Clasa e la parterul unui corp care are și două etaje și în care se intră printr-o ușa simplă, ca de apartament. Prin clasa ei, învățătoarea abia are loc să se miște printre bănci. Și suntem privilegiați, pentru că avem grup sanitar și încălzire iarna; dar câte școli sunt private și de acest confort elementar?

Cât despre igiena și dezinfecție…

Personalul auxiliar din școli era insuficient și pe vremea când se considera că un mop plimbat și la baie, și pe culoare, e ok; cum să discutam despre dezinfectarea zilnică a claselor, făcută cu simț de răspundere, când femeia de serviciu are în sarcina să intre în fiecare clasă o dată pe săptămână? De unde facem rost de substanțe adecvate pentru dezinfecție și cine le aplică corespunzător?

Le-am închis primele, domnilor miniștri, pe ideea că toți copiii sunt vectori excelenți pentru boala asta, chiar dacă majoritatea dintre ei nu fac forme grave de boală. Ăștia ca mine, mai ghinioniști, care au un copil cu teren alergic sau cu astm, nu mai îndrăznim să spunem nimic. Dacă le deschidem de la primele măsuri de relaxare, pierdem două luni de stare de urgență. Efectiv le pierdem, le ștergem cu buretele, toate eforturile și pierderile economice de până acum vor fi fost în van.

Gândiți-vă bine, vă rog. Și la copii, dar și la profesorii lor, și la părinții și la bunicii lor. Deschideți mai întâi magazinele mici. Afacerile mici. Dați-le oamenilor ălora o șansă să nu moară de foame, dar dați-ne și nouă o șansă să ne protejăm în continuare. Pentru că atunci când trimiți copilul la școală, în condițiile din România, nu mai putem vorbi despre nici o măsură de protecție sau de distanțare socială. Copiii nu știu și nu pot să se protejeze, iar ei vin acasă la părinți, frați, bunici.

Organizați sesiunile de examene respectând normele necesare și lăsați copiii acasă până în toamnă. Nimeni nu va fi cu gândul la carte în școli, ci la boală și la moarte. Nu uitați faptul că un copil de școală știe despre boala asta exact ceea ce știm și noi, adulții: că ne poate omorî pe unii dintre noi. Uneori, pe cei care ne sunt dragi. Nu e o povară ușoară pentru un copil, să știe că merge la școală și își poate îmbolnăvi familia când vine acasă… Lăsați-i acasă până în toamnă, cumpărați-le niște timp, oferiți niște timp medicinei să câștige puncte în cursa cu boala! Poate îi privați de niște cunoștințe, dar e costul pe care ni-l asumăm ca să salvăm niște vieți! Vă rog!

Articolul urmator
Surpriză! Vedeta Game of Thrones a născut primul ei copil. Nimeni nu știa nici măcar că este însărcinată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Se introduce sau nu uniforma obligatorie în școli? Ce spune noul Ministru al Educației
    Se introduce sau nu uniforma obligatorie în școli? Ce spune noul Ministru al Educației

    Elevii ar putea fi obligați să poarte uniforme la școală? În timp ce fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, declara, în luna august, că nu susține...

    Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!
    Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!

    Boala gura mana picior este foarte des intalnita, mai ales in randul copiilor din colectivitate. Boala este o infectie virala ce cauzeaza ulcere bucale si bubite pe maini si talpi. Desi nu...

    Școlile trec la catalogul electronic. Care sunt indicațiile de la Ministerul Educației
    Școlile trec la catalogul electronic. Care sunt indicațiile de la Ministerul Educației

    În curând școlile nu vor mai folosi cataloage clasice pentru notarea și absențele elevilor, ci doar catalog electronic. Astfel, consilierul Ministerului Educației, Radu...

    Prima zi de școală și deja 8 școli din București și 253 din țară sunt în online
    Prima zi de școală și deja 8 școli din București și 253 din țară sunt în online

    Este al doilea început de an școlar de când suntem în pandemie și în continuarea multe ;coli sunt luate pe nepregătite. 253 de școli din țară fac cursurile...

    Peste 600 de copii ucraineni refugiați au învățat în școlile și grădinițele din București
    Peste 600 de copii ucraineni refugiați au învățat în școlile și grădinițele din București

    Din cei aproape 2.400 de copii refugiați din Ucraina înscriși în școlile și grădinițele din România, peste 600 au fost repartizați în unitățile de...

    O mamă i-a povestit copilului său aproape totul despre moarte, din greșeală
    O mamă i-a povestit copilului său aproape totul despre moarte, din greșeală

    Știți momentele acelea când auziți ceva greșit și răspundeți în concordanță? Apoi persoana vă corectează și vă spune că, de fapt, nu asta a întrebat? Ei bine,...

    Românii care locuiesc în Spania vor avea dublă cetățenie. Limba română ar putea fi studiată în școli
    Românii care locuiesc în Spania vor avea dublă cetățenie. Limba română ar putea fi studiată în școli

    Guvernul Spaniei a anunțat că în curând, românii stabiliți în Spania vor avea cetățenie dublă. Mai mult, se discută ca limba română să fie studiată...

    Anunțul lui Cîmpeanu: în valul 5 școlile vor trece în online. Iată de când
    Anunțul lui Cîmpeanu: în valul 5 școlile vor trece în online. Iată de când

    În condițiile în care numărul de infectări crește iar niua tulpină Omicron este mult mai contagioasă, autoritățile anunță care sunt condițiile în care școlile...

    © 2024 Qbebe